Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος «ο μεγάλος εργοδότης»

Published

on

Ασπρο-Μαύρο-άρθρο-

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή ψηφιακού μηχανισμού ελέγχου τήρησης ωραρίου των υπαλλήλων στο δημόσιο και στους δήμους. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος τήρησης του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων.

Το μέτρο εκλαμβάνεται ως θετικό από τον μέσο Έλληνα πολίτη, στη συνείδηση του οποίου, το δημόσιο έχει καταγραφεί ως χώρος «βολέματος και λούφας» αδικώντας και ισοπεδώνοντας με αυτό τον τρόπο και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών που εργάζονται με ευσυνειδησία και πασχίζουν να αντιμετωπίσουν το τέρας της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας εξυπηρετώντας τον  πολίτη και υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον.

Αναγκαίο και δίκαιο λοιπόν είναι να ελέγχεται η τήρηση του ωραρίου εργασίας, εξίσου κι αν όχι ακόμα πιο αναγκαίο είναι να ελέγχεται η παραγωγικότητα, η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα του έργου τους. Η επιστήμη διαθέτει όλα τα μέσα και τα εργαλεία και η εφαρμογή τους θα ήταν εύκολη αν υπήρχε πραγματικά η πολιτική βούληση.  Γιατί έχει αποδειχθεί ότι στη χώρα μας τα μεγαλύτερα εμπόδια και προβλήματα δημιουργούνται και διαιωνίζονται από την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Η γιγάντωση του δημοσίου τομέα και η απουσία αξιοκρατίας είναι ένα θέμα που χωρά πολύ μεγάλη συζήτηση. Το βέβαιο είναι ότι υπήρξε αποτέλεσμα πολιτικής στόχευσης  με πελατειακά κυρίως κριτήρια. Στην εποχή της ανεργίας και της μετανάστευσης των «καλύτερων μυαλών» το δικαίωμα της εργασίας και η αξιοκρατία  αποκτούν  ακόμα μεγαλύτερη αξία και σημασία.

Σε μικρές κοινωνίες, όπως η δική μας, το θέμα γίνεται ακόμα πιο έντονο. Το  μεγάλο ποσοστό ανεργίας, που αυξάνεται εξαιτίας του ότι απουσιάζουν οι επενδύσεις που μπορούν να φέρουν θέσεις εργασίας και εξαιτίας του ότι δεν δίνεται η δέουσα βαρύτητα  στον πρωτογενή τομέα, ενισχύουν τον ανταγωνισμό και αφήνουν μεγάλα περιθώρια λαϊκισμού.

Συγκρίνοντας το προσωπικό που απασχολούν οι επιχειρήσεις στην περιοχή μας, αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο δήμος μαζί με τα νομικά του πρόσωπα ΔΕΥΑΝ και ΚΕΔΝ είναι ο κύριος «εργοδότης».

Στο μόνιμο προσωπικό, που αυξήθηκε κατά πολύ το τελευταίο διάστημα με την κινητικότητα, προστίθενται οι περίπου εκατό εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, οι συμβασιούχοι που προσλαμβάνονται με απόφαση  δημάρχου με δίμηνες- τρίμηνες συμβάσεις καθώς και εργαζόμενοι με πέντε ημερομίσθια το μήνα.

Πολύ μεγάλος ο αριθμός των υπαλλήλων, γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων προς όφελος της κοινωνίας. Η σωστή οργάνωση των υπηρεσιών μπορεί να αποδώσει μεγάλο έργο, να φέρει προγράμματα και έργα στο δήμο  και να εξοικονομήσει τους αναγκαίους πόρους που θα δοθούν για την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο.

Η νέα δημοτική αρχή δεν έχει δώσει ακόμα το στίγμα της όσον αφορά την οργάνωση και διαχείριση των υπηρεσιών του δήμου. Ευελπιστούμε ότι θα το κάνει όσο το δυνατό συντομότερα γιατί αποτελεί έναν από τους βασικότερους  ίσως παράγοντες  για την ανάπτυξη της περιοχής.

Nafsweek-εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Ναύπακτος

 

ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακό Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο – Η δήλωση του δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα

Published

on

By

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, δημιουργείται στην Ναύπακτο Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας δήλωσε σχετικά:

«Με τη σημαντική αυτή εξέλιξη, το 80% των υποθέσεων, που αφορούν στους δημότες, θα εκδικάζεται στο εξής στην Ναύπακτο, ενώ σήμερα εκδικαζόταν μόλις το 20% από αυτές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αναβάθμιση αυτή της Ναυπάκτου δεν αποτελεί χατίρι, αλλά φυσική συνέχεια της σταθερά ανοδικής αναπτυξιακής πορείας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Ναυπακτίας και βασίζεται σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης»

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΜΕ:  Εργατική Πρωτομαγιά  «Μόνη ελπίδα η πάλη των λαών»

Published

on

By

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κεφαλόβρυσου τίμησε το ΠΑΜΕ την επέτειο της Πρωτομαγιάς.

Στους συγκεντρωμένους απεύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Μπίμπας, μέλος του Συνδικάτου οικοδόμων και του Εργατικού κέντρου με σύνθημα  «Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών».

Ακολούθησε  απότιση τιμής στο μνημείο εθνικής αντίστασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα Υιοθεσίας στον Κήπο Ξενία

Published

on

By

Στις 11 Μαΐου μπορείς και εσύ να υιοθετήσεις ένα ζώο συντροφιάς!

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Σωματείο «Φιλοζωϊκή Δράση Ναυπάκτου» διοργανώνουν Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το Σάββατο 11 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 14:00′, στον Κήπο Ξενία.

Η συγκεκριμένη ημέρα θα είναι μια ημέρα γιορτής και όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αδεσποτάκια του Δήμου Ναυπακτίας που αναζητούν τη δική τους οικογένεια!

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2634 3 60417.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ