Νέες αλλαγές στην υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη που υποβάλλει στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προβλέπει νέα υπουργική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.
Ειδικότερα προστέθηκε η σημαντική διευκρίνιση ότι για τις επιχειρήσεις – εργοδότες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας το έντυπο μπορεί να συμπληρώνεται από αυτούς ακόμα και αν δεν απασχολούν προσωπικό ή δεν έχουν ενεργοποιημένο ΑΜΕ, μόνο ως προς τα πεδία που αφορούν την έκπτωση του ενοικίου της επαγγελματικής μίσθωσης εφόσον η λειτουργία τους έχει ανασταλεί βάσει ΚΑΔ (κύριας δραστηριότητας την 20.3.2020 ή δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων ή κύριας δραστηριότητας υποκαταστήματος /των) ή προσωρινά απαγορευτεί με εντολή δημόσιας αρχής.
Επίσης στην νέα υπουργική απόφαση ορίζεται πλέον η ημερομηνία παράτασης ως τις 10 Απριλίου μετά την παράταση για την υποβολή της δήλωσης από τους εργοδότες που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες α) των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων ή β) που βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, υποχρεούνται:
– στην περίπτωση α) να δηλώσουν υπεύθυνα, όπως ορίζεται στην με αριθμ. 12998/232/23.3.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 1078/28.3.2020), έως 10.4.2020:
i) την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,
ii) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,
iii) τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
iv) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1.3.2020 έως 20.3.2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
– στη δε περίπτωση β) να δηλώσουν υπεύθυνα, όπως ορίζεται στην με αριθμ. 12998/232/23.3.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 1078/28.3.2020), στη βάση και των οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ:
i) ότι πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού – COVID 19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών,
ii) τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
iii) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1.3.2020 έως 20.3.2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
– Όπου στην παρούσα απόφαση αναφέρεται ο όρος Επιχείρηση – Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Το έντυπο μπορεί να συμπληρώνεται από τους ανωτέρω ακόμα και αν δεν απασχολούν προσωπικό ή δεν έχουν ενεργοποιημένο ΑΜΕ, μόνο ως προς τα πεδία που αφορούν την έκπτωση του ενοικίου της επαγγελματικής μίσθωσης εφόσον η λειτουργία τους έχει ανασταλεί βάσει ΚΑΔ (κύριας δραστηριότητας την 20.3.2020 ή δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων ή κύριας δραστηριότητας υποκαταστήματος /των) ή προσωρινά απαγορευτεί με εντολή δημόσιας αρχής
Οι υπόχρεοι της περίπτωσης που έχουν κλείσει προσωρινά με κρατική εντολή υποχρεούνται επίσης, να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, έως και 10.4.2020 και οι υπόχρεοι της περίπτωσης που έχουν κλείσει βάσει ΚΑΔ υποχρεούνται επίσης, να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, αυθημερόν, όπως ορίζεται στην με αριθμ. 12998/232/23.3.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 1078/28.3.2020).
Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια σημαντική αφορμή για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενίσχυση της συλλογικής ευθύνης απέναντι στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Είναι μια ημέρα με ουσιαστικό συμβολισμό και ξεκάθαρο στόχο: να οικοδομήσουμε μια κοινωνία όπου στο μέλλον δεν θα είναι αναγκαία η ύπαρξή της.
Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες που γεννήθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν στον δρόμο, δεν είναι αόρατα. Αποτελούν ευθύνη όλων μας. Η προστασία και η φροντίδα τους είναι ζήτημα πολιτισμού, σεβασμού προς τη ζωή και κοινωνικής υπευθυνότητας.
Ο Δήμος Ναυπακτίας υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με βασικούς άξονες:
τη φροντίδα και προστασία τους
τη στείρωση και την ιατρική παρακολούθηση
την προώθηση της υπεύθυνης υιοθεσίας
τη συνεργασία με φιλοζωικούς συλλόγους και ευαισθητοποιημένους πολίτες
Η υιοθεσία είναι μια πράξη αγάπης και ευθύνης, που προσφέρει σε ένα ζώο μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, καλούμε όλους να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια για την προστασία των αδέσποτων ζώων και να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με περισσότερη φροντίδα, υπευθυνότητα και σεβασμό.
Η κοινωνία, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, με ξεχωριστό ενδιαφέρον παρακολουθεί τα συνέδρια των κομμάτων.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σ’ αυτά, η πολιτική ακτινοβολία που εκπέμπουν, έχει τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις, στις άλλες Παρατάξεις.
Μ’ αυτές τις συνθήκες η προσοχή της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, ήταν στραμμένη στο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ 27. 28. 29/03/2026.
Πριν αρχίσει ο προσυνεδριακός διάλογος, είδαν το φως της δημοσιότητας, από επίδοξους μελλοντικούς αρχηγούς φτωχές, και άκαιρες απόψεις.
Δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ σε καμία περίπτωση συνεργασία με τη ΝΔ, ανεξάρτητα του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών.
Ένα θέμα εκτός χρονικού ορίζοντα και άκομψό που αντί να λύνει προβλήματα, καλλιεργούσε καινούργια.
Φαινόταν δηλαδή πρώτη θέση της ΝΔ ή η αντίστοιχη δεύτερη.
Και αυτό συνέβαινε, όταν ο Πρόεδρος του Κινήματος απέκλειε οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ.
Ζητούσε μάλιστα νίκη, έστω και με μία ψήφου παραπάνω, ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι αυτοδύναμο.
Αυτή η θολή προσυνεδριακή ατμόσφαιρα που σκόπιμα υπερτονιζόταν από κύκλους, εντός και εκτός της Παράταξης, λίγες μέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου αμβλύνθηκε.
Πρυτάνευσε πνεύμα πλήρους πολιτικής ενότητας.
Το Συνέδριο, όχι μόνο από τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη αλλά και από την κοινωνία γενικά, πλήρες, εξαιρετικό και εποικοδομητικό, έτυχε ευμενούς απήχησης.
Παρουσιάστηκε και έγινε αποδεκτό ένα ξάστερο πλαίσιο αρχών και προτεραιοτήτων, ένα πλήρες και ολοκληρωμένο φιλολαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα.
Οπωσδήποτε σημαντικό γεγονός αποτελεί η ανάδειξη μεγάλου αριθμού στελεχών, ικανών και έτοιμων ν’ αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.
Θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική πολιτική, αναδείχτηκαν με σαφήνεια και πειστικότητα.
Δείχνει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ όχι μόνο μπορεί αλλά και θέλει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτικών στο κράτος.
Μίλησε με καθαρούς όρους στην κοινωνία γιατί η ενότητα που σφυρηλατήθηκε, έδιωξε το άγχος που μέχρι την παραμονή του Συνεδρίου προβαλλόταν.
Αγκαλιάζει με το πρόγραμμά του όλες τις γενιές με δίκαιη αντιμετώπιση
Ξεχώρισε το ενδιαφέρον για τη νέα γενιά, σ’ όλες τις φάσεις της πορείας της.
Δεν μπορώ να μην επισημάνω τη μεστή περιεχομένου πολιτική ομιλία του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ Νίκου ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ.
Αποδείχτηκε ότι η Παράταξη έχει αρχηγό και εν δυνάμει υποψήφιο Πρωθυπουργό.
Είναι ο κατάλληλος και μοναδικός αρχηγός κόμματος που δύναται, χωρίς χρονοτριβή, να ενώσει και ν’ ανασυγκροτήσει την διάσπαρτη Δημοκρατική Παράταξη.
Με δύο λόγια. Το Συνέδριο διεξήχθη στο ύψος των περιστάσεων με υπευθυνότητα.
Το Συνέδριο τελείωσε, άφησε το στίγμα του.
Η φθορά της κυβέρνησης είναι ορατή.
Για να επιτύχει τους στόχους του απαιτείται οργάνωση, από τη βάση ως την κορυφή, επικοινωνιακή πειθαρχία και ευδιάκριτο ύφος με τις άλλες Παρατάξεις.