Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ενωτική πρωτοβουλία»: Κανείς δεν μπορεί να φορτώσει στην Ναύπακτο, κάτι λιγότερο

Published

on

Με ανακοίνωση η «Ενωτική πρωτοβουλία» καταγράφει την αντίθεσή της για την επιλογή του συγκεκριμένου τύπου πέτρας που γίνεται η επίστρωση στο έργο της Ανάπλασης και  καλεί τους διοικούντες τον δήμο, να κάνουν αυτά που υποχρεούνται. Ταυτόχρονα καλεί τις τοπικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχουν αρμοδιότητα για το έργο, να πάρουν σαφή θέση και να υπερασπίσουν τις προδιαγραφές που ενέκρινε το Υπουργείο τους και το Κ.Α.Σ.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

 Ό,τι πιάνω εγώ στα χέρια καταστρέφεται…

“Όταν έγραφε τους στίχους του τραγουδιού ο Τάκης Μουσαφίρης κι όταν το τραγουδούσε  ο Δημήτρης Μητροπάνος, σίγουρα δεν είχαν στο μυαλό τους την διοίκηση Γκίζα – Μπουλέ κλπ.

Δυστυχώς για την Ναυπακτία όμως, φαίνεται να τους ταιριάζει γάντι.

Στα χέρια τους έπεσε κι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ναύπακτο. Η ανάπλαση του κέντρου της πόλης, εντός του κηρυγμένου Αρχαιολογικού χώρου, με βασικό στόχο την ανάδειξη του χαρακτήρα της καστροπολιτείας μας.

Ένδεκα μήνες (!) μετά την υπογραφή της σύμβασης και δυόμιση μήνες μετά το σκάψιμο και αποκλεισμό του κέντρου, επιτέλους επέλεξαν και έφεραν στο εργοτάξιο την φυσική πέτρα με την οποία θα στρωθεί η περιοχή του Λιμανιού. Η ίδια θα χρησιμοποιηθεί και στις επόμενες αναπλάσεις που θα υλοποιηθούν (με τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου και πέριξ της Αγίας Παρασκευής). Ουσιαστικά αυτό το υλικό θα χαρακτηρίσει την Ναύπακτο, με την ολοκλήρωση των έργων που εξασφάλισε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Δυστυχώς όμως οι διοικούντες τον δήμο, δεν μπορούν να δουν μακριά. Πιεζόμενοι από τον χρόνο που έχασαν, χωρίς καμιά προετοιμασία, κατέληξαν σε μια πέτρα με επιφάνεια που δεν είναι λεία (και γι’ αυτό είναι και πιο φθηνή), αντίθετα με ότι κατηγορηματικά αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή και τον προϋπολογισμό του έργου. Και αυτά τα στοιχεία του έργου δεν μπορούν να αλλάξουν αφού αυτά ενέκρινε και σφράγισε το Υπουργείο Πολιτισμού, με την εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ας μην ξεχνάμε ότι το έργο υλοποιείται σε κηρυγμένο Αρχαιολογικό χώρο και αυτό απαιτεί να σεβαστούμε τον χαρακτήρα της περιοχής και τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Δεν φτιάχνουμε το σπίτι μας, ούτε μπορούμε να επιβάλλουμε την αισθητική άποψη του δημάρχου η οποιουδήποτε άλλου.

Στην φωτογραφία φαίνεται η πέτρα που επιλέχθηκε, με την επιφάνειά της προφανώς μη λεία. Δίπλα στην φωτογραφία της πέτρας, η τεχνική περιγραφή που φέρει την σφραγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Μιλά καθαρά για φυσικούς κυβόλιθους με λεία επιφάνεια. Και αυτό ήταν σε γνώση όλων, και του εργολάβου του έργου επομένως, από την διαδικασία της δημοπράτησης, ενάμιση χρόνο πριν.

Κανείς δεν μπορεί να φορτώσει στην Ναύπακτο, κάτι λιγότερο. Πολύ περισσότερο όταν αυτό οφείλεται σε δικούς του λανθασμένους χειρισμούς. Δεν μπορεί οι δέκα μήνες αργοπορίας και αδιαφορίας από την δημοτική αρχή Γκίζα κλπ να καταλήξουν στο «φέρτε γρήγορα και φθηνά, ό,τι βρείτε, για να δείξουμε πως το έργο προχωρά». Ο μόνος που κερδίζει με αυτή την τακτική, είναι αυτός που αγοράζει φθηνά την πέτρα.

Δεν θα μπούμε σε εικασίες για το τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει το έργο, όπως ακριβώς έχει εγκριθεί και δημοπρατηθεί. Εκπτώσεις δεν χωράνε όταν δουλεύεις στο Ιστορικό κέντρο της καστροπολιτείας της Ναυπάκτου.

Καλούμε και τις τοπικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού έχουν αρμοδιότητα για το έργο, να πάρουν σαφή θέση και να υπερασπίσουν τις προδιαγραφές που ενέκρινε το Υπουργείο τους και το Κ.Α.Σ.

Όσο για τους διοικούντες τον δήμο, ας κάνουν αυτά που υποχρεούνται, γιατί υπάρχει σαφής ο κίνδυνος να περάσουμε και στον επόμενο στίχο του τραγουδιού.

«Ό,τι πιάνω εγώ στα χέρια καταστρέφεται,

κι ό,τι μου χαρίζουν γράφει επιστρέφεται…»

Ας καταλάβουν ότι με την τακτική τους βάζουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου και παίζουν με την πιθανότητα απένταξης, με πολύ μεγάλο κόστος για τον δήμο και την τοπική κοινωνία.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ”

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Published

on

By

O συντελεστής δόμησης ανά περιοχή θα επιβάλλει το τελικό ύψος των οικοδομών και των κτιρίων σύμφωνα με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο και πολεοδομικές και ενεργειακές διατάξεις που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ψηφίστηκε στη Βουλή.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «η τροποποίηση του πλαισίου κρίνεται αναγκαία καθώς υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη παροχής κατευθύνσεων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μεταβολές του ύψους, οι οποίες, παρόλο που ως όρος συνιστά καθ’ εαυτόν δυσμενή μεταβολή των συνθηκών, δύναται να υποστηριχθεί ότι οδηγούν σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας μιας περιοχής και κατ’ επέκταση σε τρωτότητα των επικείμενων οικοδομικών αδειών».

Αυτές οι διατάξεις είναι μεταβατικού χαρακτήρα μέχρι να εγκριθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και να περιοριστούν τα κίνητρα α) να μην δημιουργηθούν εφεξής τετελεσμένα ως προς επιρροή αυτών στην φυσιογνωμία των περιοχών, και β) να αποφευχθεί τρωτότητα των οικοδομικών αδειών για λόγους εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ.

Η ρύθμιση αυτή είναι σε ισχύ για το διάστημα 1.5.2024 έως και το τέλος του 2025.

Τα βασικά σημεία

Όπως ορίζεται στην τροπολογία θα υπάρχει σταδιακή διάρθρωση σε συντελεστές 0,8 και το έξτρα κτιριακό ύψος δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2 μέτρα. Αυτό εξασφαλίζει πως θα μπορεί να προστίθεται άλλος όροφος. Για συντελεστές μέχρι 1,6 το μάξιμουμ έξτρα ύψος δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 2,5 μέτρα. Για συντελεστές δόμησης άνω του 1,6 το μέγιστο επιπλέον ύψος θα μπορεί να είναι μέχρι 3 μέτρα.

Για οικοδομικές άδειες κτηρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και δημιουργίας φυτεμένων επιφανειών, πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων διενεργείται και επαναληπτικός έλεγχος ανά 5 έτη από διαφορετικούς κάθε φορά Ελεγκτές Δόμησης.

Για τα δώματα αναφέρεται πως «το περιεχόμενο του φακέλου των δικαιολογητικών και οι επιμέρους προδιαγραφές σχεδίων και τεχνικής έκθεσης, που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία για κατασκευή Φυτεμένης Επιφάνειας, ο τρόπος διενέργειας και η περιοδικότητα των ελέγχων τήρησης των όρων του παρόντος, το ύψος των προστίμων υπέρ του Πράσινου Ταμείου σε περίπτωση μη υλοποίησης ως άνω τεχνικής έκθεσης, καθώς και κάθε άλλο συναφές ζήτημα προσδιορίζονται απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθία Αναστάσεως – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 23:00)

Published

on

By

 

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ