Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.: «Ούτε ένας εργαζόμενος Καθαριότητας δεν θα απασχοληθεί στα σχολεία»

Published

on

Απάντηση στην ΠΝΠ που προβλέπει ότι, προσωπικό καθαριότητας των Δήμων κατηγορίας ΥΕ16, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μπορεί να διατίθεται και για την καθαριότητα σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του οικείου Δήμου, δίνει μέσα από ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

«Ούτε ένας εργαζόμενος Καθαριότητας (αποκομιδή απορριμμάτων και Οδοκαθαρισμός) δεν θα απασχοληθεί στην καθαριότητα σχολείων», αναφέρει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι:  «μόνη ανάγκη που προσπαθεί να εξυπηρετήσει είναι την εμμονή της για το ξεπούλημα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την Πρωτομαγιά επέλεξε να εκδώσει η κυβέρνηση νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 90/1-5-2020) με τίτλο «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα.» Μεταξύ άλλων, στο άρθρο 36, παρ.4 προβλέπει ότι το «Προσωπικό καθαριότητας των Δήμων κατηγορίας Υ.Ε.16, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μπορεί να διατίθεται και για την καθαριότητα σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του οικείου Δήμου, κατά το διάστημα λειτουργίας τους, για όσο διάστημα υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του Κορωνοϊού (COVID-19), και πάντως όχι πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2020.»

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοί στάθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας με διάθεση προσφοράς για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Όπως υποψιαζόμασταν όμως και τελικά επιβεβαιωνόμαστε, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) να καταπατήσει και να ανατρέψει κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα θεσμοθετώντας διατάξεις που υπερβαίνουν το αίσθημα προσφοράς των εργαζομένων και τους προκαλούν βάναυσα!!!

Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την δύσκολη συγκυρία είτε για να εκχωρήσει υπηρεσίες στα ιδιωτικά συμφέροντα είτε να υιοθετήσει διατάξεις Νόμων που άλλους σκοπούς εξυπηρετούν.

Η κυβέρνηση παρότι έδωσε το δικαίωμα στους Δημάρχους να προσλάβουν με συνοπτικές διαδικασίες προσωπικό για έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες τετράμηνης διάρκειας, με σκοπό την καταπολέμηση του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή έκλεισε το μάτι στους εργολάβους δίνοντας το δικαίωμα σε Δημάρχους που ψάχνουν ευκαιρία να ξεπουλήσουν τις υπηρεσίες Καθαριότητας και όχι μόνο, με αποφάσεις τους, να αναθέτουν τις υπηρεσίες σε εργολαβικά και ιδιωτικά συμφέροντα.

Από την μία η κυβέρνηση βάζει από την πίσω πόρτα τους εργολάβους στις υπηρεσίες με συνοπτικές διαδικασίες, με πρόσχημα τις αυξημένες ανάγκες και την έλλειψη προσωπικού και την ίδια στιγμή δίνει την δυνατότητα σε Δημάρχους, να μεταφέρουν εργάτες Καθαριότητας από τον Οδοκαθαρισμό και την αποκομιδή απορριμμάτων, στη Καθαριότητα Σχολείων, χαρακτηρίζοντάς τους ουσιαστικά και… πλεονάζων προσωπικό!!!

Με το κλείσιμο των Σχολικών Μονάδων στις Σχολικές Καθαρίστριες ανατέθηκαν καθήκοντα καθαριότητας εσωτερικών χώρων άλλων Δημοτικών κτηρίων. Με το άνοιγμα των Σχολικών Μονάδων θα πρέπει το σύνολο των Σχολικών Καθαριστριών να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους. Σε κάθε περίπτωση, σε πρώτη φάση δεν προβλέπεται καν το άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων προκειμένου να δικαιολογείται έστω και για «τα μάτια του κόσμου» η ανάθεση αλλότριων καθηκόντων σε εργαζομένους της αποκομιδής και του Οδοκαθαρισμού.

Και είναι μάλιστα η ώρα, μιας και η κυβέρνηση αναγνωρίζει την αυξημένη ανάγκη καθαριότητας των σχολικών κτιρίων μιας υπηρεσίας ιδιαίτερα κρίσιμης για την υγεία των παιδιών, όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά, να προχωρήσει τώρα στην μονιμοποίηση των Σχολικών Καθαριστριών που εργάζονται ως συμβασιούχοι σε συνθήκες εκμετάλλευσης 10, 15 ακόμη και 20 χρόνια, πολλές φορές σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, με μισό μισθό και μισή ασφάλιση. Οι ανάγκες είναι πάγιες, διαρκείς και πρέπει να καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό!!!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ξεκαθαρίζει πως ούτε ένας εργαζόμενος Καθαριότητας (αποκομιδή απορριμμάτων και Οδοκαθαρισμός) δεν θα απασχοληθεί στην καθαριότητα σχολείων. Πολύ δε περισσότερο όταν οι ανάγκες μπορεί να υπερκαλυφθούν από το υφιστάμενο στο τομέα αυτό προσωπικό. Ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις που θα υπάρξουν επιπλέον ανάγκες, ο κάθε Δήμος με βάση τις δυνατότητες του ήδη υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου μπορεί να προσλάβει εκτάκτως προσωπικό για έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες τετράμηνης διάρκειας.

Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση με την διάταξη αυτή, την μόνη ανάγκη που προσπαθεί να εξυπηρετήσει είναι την εμμονή της για το ξεπούλημα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Δεν μας εκπλήσσει. Είναι άλλωστε νωπές οι μνήμες της επίθεσης που δέχτηκε τόσο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όσο και οι υπηρεσίες Κοινωνικής προσφοράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια για να εκχωρηθούν κερδοφόροι τομείς-φιλέτα του Δημοσίου στα μεγάλα εργολαβικά-επιχειρηματικά συμφέροντα. Και ας σιωπούν ένοχα σήμερα χειροκροτώντας χλιαρά γιατί δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά. Οι εργαζόμενοι αυτοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τους οποίους με εμπάθεια πολέμησαν τα προηγούμενα χρόνια, έβγαλαν «ασπροπρόσωπη» την Κοινωνία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ζητά άμεσα να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο προκειμένου να συζητηθεί μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση τόσο η κυβέρνηση όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αν δεν ανακαλέσουν ΑΜΕΣΑ αυτή την επαίσχυντη διάταξη, θα είναι οι υπεύθυνοι για ότι επακολουθήσει…

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Τράκας                                    Βασίλης Πετρόπουλος»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποχαιρετισμός στον Πρόεδρο της Δορβιτσάς, Κώστα Κουφογιάννη

Published

on

By

“Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο Κώστας Κουφογιάννης (Λύρας) πρόεδρος για πολλές περιόδους της κοινότητας Δορβιτσάς και ιδιαίτερα αγαπητός συνδημότης μας.

Ο Κώστας υπήρξε άνθρωπος της προσφοράς και υπηρέτησε το αξίωμα του προέδρου του χωριού του με ιδιαίτερο ζήλο προσπαθώντας να δώσει λύσεις σε κάθε πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο κάθε χωριανός του.

Υπήρξε πολύ εξυπηρετικός με το κατάστημά του στη Δορβιτσά που αποτελεί πόλο συγκέντρωσης των χωριανών του, οι οποίοι  το νιώθουν σαν δικό τους σπίτι.

Σε όλα τα χωριά του δήμου Πυλήνης ο Κώστας ήταν πολύ αγαπητός και έτρεχε να συνδράμει όπου υπήρχε ανάγκη.

Η καλοσύνη του έχει καταγραφεί στη συνείδηση όλων των Πυληνίων και σε όσους τον γνώρισαν.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας μέσα απο την οποία ο Κώστας Κουφογιάννης υπηρέτησε για πολλά χρόνια την αυτοδιοίκηση, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για την προσφορά του στη Δορβιτσά, στην Πυλήνη και τη Ναυπακτία

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια  μας στην οικογένειά του. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την καλοσύνη του και την προσφορά του.”

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Published

on

By

O συντελεστής δόμησης ανά περιοχή θα επιβάλλει το τελικό ύψος των οικοδομών και των κτιρίων σύμφωνα με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο και πολεοδομικές και ενεργειακές διατάξεις που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ψηφίστηκε στη Βουλή.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «η τροποποίηση του πλαισίου κρίνεται αναγκαία καθώς υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη παροχής κατευθύνσεων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μεταβολές του ύψους, οι οποίες, παρόλο που ως όρος συνιστά καθ’ εαυτόν δυσμενή μεταβολή των συνθηκών, δύναται να υποστηριχθεί ότι οδηγούν σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας μιας περιοχής και κατ’ επέκταση σε τρωτότητα των επικείμενων οικοδομικών αδειών».

Αυτές οι διατάξεις είναι μεταβατικού χαρακτήρα μέχρι να εγκριθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και να περιοριστούν τα κίνητρα α) να μην δημιουργηθούν εφεξής τετελεσμένα ως προς επιρροή αυτών στην φυσιογνωμία των περιοχών, και β) να αποφευχθεί τρωτότητα των οικοδομικών αδειών για λόγους εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ.

Η ρύθμιση αυτή είναι σε ισχύ για το διάστημα 1.5.2024 έως και το τέλος του 2025.

Τα βασικά σημεία

Όπως ορίζεται στην τροπολογία θα υπάρχει σταδιακή διάρθρωση σε συντελεστές 0,8 και το έξτρα κτιριακό ύψος δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2 μέτρα. Αυτό εξασφαλίζει πως θα μπορεί να προστίθεται άλλος όροφος. Για συντελεστές μέχρι 1,6 το μάξιμουμ έξτρα ύψος δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 2,5 μέτρα. Για συντελεστές δόμησης άνω του 1,6 το μέγιστο επιπλέον ύψος θα μπορεί να είναι μέχρι 3 μέτρα.

Για οικοδομικές άδειες κτηρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και δημιουργίας φυτεμένων επιφανειών, πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων διενεργείται και επαναληπτικός έλεγχος ανά 5 έτη από διαφορετικούς κάθε φορά Ελεγκτές Δόμησης.

Για τα δώματα αναφέρεται πως «το περιεχόμενο του φακέλου των δικαιολογητικών και οι επιμέρους προδιαγραφές σχεδίων και τεχνικής έκθεσης, που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία για κατασκευή Φυτεμένης Επιφάνειας, ο τρόπος διενέργειας και η περιοδικότητα των ελέγχων τήρησης των όρων του παρόντος, το ύψος των προστίμων υπέρ του Πράσινου Ταμείου σε περίπτωση μη υλοποίησης ως άνω τεχνικής έκθεσης, καθώς και κάθε άλλο συναφές ζήτημα προσδιορίζονται απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθία Αναστάσεως – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 23:00)

Published

on

By

 

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ