Την Ναύπακτο επισκέφθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, σήμερα Τρίτη 2 Ιουνίου κλιμάκιο με επικεφαλής τον Δρ. Παναγιώτη Τσόπελα, δασολόγο – φυτοπαθολόγο του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, όπου και προχώρησε σε αυτοψίες στα πλατάνια του παραλιακού μετώπου της πόλης.
Στις αυτοψίες παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Β. Γκίζας, ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Θ. Κοτρωνιάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σπ. Τσέλιος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών Ζ. Χοχτούλας, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας Τ. Λουκόπουλος, ο Δασάρχης Ναυπακτίας Γ. Ράπτης καθώς και οι προϊστάμενοι των Δ/σεων τεχνικών υπηρεσιών και περιβάλλοντος.
Τα μέτρα που θα ληφθούν
Το κλιμάκιο υπό τον κ. Τσόπελα προχώρησε σε αυτοψία στο προσβεβλημένο πλατάνι που βρίσκεται δίπλα στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΝ στον Φλοίσβο, υποδεικνύοντας τα αναγκαία μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της διασποράς της ασθένειας.
Αφού τονίστηκε από τον καθηγητή ότι , σημαντική παράμετρος είναι απολύμανση των εργαλείων – μηχανημάτων που έρχονται σε επαφή μα τα πλατάνια καθώς και η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, κατέληξε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την διακοπή/παρεμπόδιση διάδοσης της ασθένειας στα γειτονικά υγιή δένδρα αφορούν την αποκοπή του ριζικού συστήματος του προσβληθέντος δέντρου, αλλά και του διπλανού του .
Πρότεινε και αποφασίστηκε η μηχανική διακοπή των ριζών, με τη διάνοιξη τάφρου στο γειτονικό αμέσως δέντρο, εργασίες που θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί.
Θα ακολουθήσει η κοπή του υγιούς δένδρου και τελευταία η κοπή του ασθενούς , λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και απολυμαίνοντας εν συνεχεία τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και τον χώρο. Στη συνέχεια η ξυλεία από το άρρωστο πλατάνι θα πρέπει να αποτεφρωθεί.
Με βάθος δυο χρόνων το πρόβλημα
Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του κ. Τσόπελα πως το πρόβλημα δεν είναι σημερινό αλλά έχει βάθος δυο χρόνων και πλέον, θυμίζοντας την αντίστοιχη περίπτωση με άρρωστο πλατάνι δίπλα στο ΚΕΠ στην παραλία Γριμπόβου, όπως και με τα άρρωστα δέντρα που εμφανίστηκαν στην ορεινή Ναυπακτία
Υπάρχουν και τα καλά νέα
Ο Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας αφού κατέθεσε τους φόβους του για την διασπορά της ασθένειας στα πλατάνια της Ναυπάκτου αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ανέφερε πως η Ναύπακτος θα πρέπει να έχει κατά νου ένα εναλλακτικό σχέδιο ώστε κάθε πλατάνι που χάνεται να αντικαθίσταται με ένα καινούργιο δέντρο, ώστε το τοπίο να συνεχίσει να είναι το ίδιο αλλά και να μην επηρεαστεί το μικροκλίμα της περιοχής. Πρότεινε δε την επιλογή πολυετούς δέντρου που μοιάζει με πλατάνι και δεν προσβάλλεται από την ασθένεια.
Αύριο Τετάρτη στις 13:00 θα γίνει από τον κ. Τσόπελα ενημέρωση για το θέμα της ασθένειας των πλατάνων στο Δημαρχείο της Ναυπάκτου.
