Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμβάσεις Δήμων με ιδιώτες μηχανικούς – Τι προβλέπεται

Published

on

Kινητικότητα στο θέμα της ενίσχυσης των δήμων με ιδιώτες μελετητές παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Ταυτόχρονα ψηφίστηκε πρόσφατα από το ΔΣ της ΕΕΤΑΑ η κατάρτιση του ηλεκτρονικού μητρώου πιστοποιημένων μελετητών- μηχανικών για την απασχόληση τους στους Δήμους, προκειμένου να ενισχυθούν οι υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες και να προωθηθούν έργα και προγράμματα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος να γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Η σχετική διαδικασία ξεκινά τον Σεπτέμβριο, ενώ σε 15 ημέρες ανεβαίνει στο διαδίκτυο η πλατφόρμα, όπου όλοι οι μελετητές με το κατάλληλο πτυχίο θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο, αλλά με περιορισμό για συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα.

Έτσι, τον Σεπτέμβριο θα μπει σε λειτουργία η διάταξη του άρθρου 3 του νόμου 4674/2020 σύμφωνα με την οποία οι δήμοι θα μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με μελετητές ειδικού μητρώου με απ’ ευθείας ανάθεση και οι μελέτες αυτές θα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α  Ηλίας Γάτσιος.

Μέσα στον Αύγουστο θα υπογραφεί και η σχετική απαιτούμενη υπουργική Απόφαση για την χρηματοδότηση των μελετών από την Τεχνική Βοήθεια του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και μέσα στον Αύγουστο επίσης θα ανέβει και η πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι δήμοι να υποβάλουν αιτήσεις για την εκπόνηση μελετών και την χρηματοδότησή τους. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι πρώτες αναθέσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γάτσιος, θα συσταθούν ειδικές επιτροπές κατά δήμο αποτελούμενες από ένα μέλος της ΕΕΤΑΑ, ένα του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ένα μέλος του οικείου δήμου και θα επιλέγονται οι μελετητές για την συγκεκριμένη μελέτη μέσα από το μητρώο σύμφωνα με τα προσόντα τους και την εμπειρία τους για το κάθε έργο που θα ζητήσει ο δήμος και σύμφωνα με την συνάφεια που θα έχουν με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Είπε ακόμη ότι θα εκπονηθεί κανονισμός λειτουργίας σύμφωνα με τον οποίο θα προηγούνται οι δήμο που δεν έχουν τεχνική υπηρεσία και για αυτό εκκρεμεί Υπουργική Απόφαση για την κατάταξή τους, στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δήμοι οι λεγόμενοι της γκρίζας ζώνης που διαθέτουν τεχνική υπηρεσία αλλά δεν έχουν επάρκεια και στην συνέχεια οι δήμο που διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες και στους οποίου θα δοθεί η δυνατότητα να κάνουν χρήση του άρθρου 44 αλλά με δικούς τους πόρους.

Τέλος σημείωσε ότι οι αμοιβές των μελετητών θα βρίσκονται μέσα στο όριο αμοιβών του ΕΣΠΑ και θα είναι σύμβασης μίσθωσης έργου με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αντίστοιχη καταβολή ΕΦΚΑ εφόσον έχει κάτω από δύο εργοδότες και υπενθύμισε ότι ειδικά αυτές οι προγραμματικές του ειδικού μητρώου εξαιρούνται από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς δεν υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθία Αναστάσεως – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 23:00)

Published

on

By

 

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκαθήλωση – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ