Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Έβγαλε σημαντικά θέματα η Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου

Published

on

Συνεδρίασε  χθες Πέμπτη 18 Ιουνίου το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου, στην πρώτη  δια ζώσης σύγκλησή του, στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής.

Την συνεδρίαση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Παπαϊωαννίδης.

Στην αρχή της συνεδρίασης, μετά από αίτημα του Σώματος , και πρόταση από την πρόεδρο Μυρτώ  Κιμινουλάκη, ο Δήμαρχος προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με το έργο της Ανάπλασης, τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το έργο στην εκτέλεσή του και ταυτόχρονα διαβεβαιώνοντας πως το τμήμα του λιμανιού θα είναι έτοιμο εντός του Ιουλίου, όπου και θα δοθεί στην κυκλοφορία.

Σύμφωνοι μεν, με προτάσεις όμως  για την ανάπλαση των πλατειών  

Ακολούθησε η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, με τα δυο πρώτα να αφορούν την έκφραση γνώμης επί της μελέτης  Ανάπλαση – ανάδειξη των πλατειών Κεφαλόβρυσου και Τζαβελαίων.

Μετά την παρουσίαση της μελέτης από τον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου,  Μηχανικό Κων/νο  Πετράκο,  ακολούθησε συζήτηση όπου και κατατέθηκαν προτάσεις από τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας.

Οι προτάσεις αφορούσαν την συνολική ανάπλαση των τεσσάρων πλατειών της περιοχής        ( Τζαβελαίων, Κεφαλόβρυσου, Ησιόδου και Οξύλου) , την ανάδειξη ταυτόχρονα του χώρου του Ασκληπιείου, την δυνατότητα κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης και γενικά την ολοκληρωμένη ανάδειξη της περιοχής αυτής στην ανατολική είσοδο της Ναυπάκτου.

Γ. Υφαντής: Μέσα από Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Στην εισήγησή του για το θέμα, ο σύμβουλος της Ανεξάρτητης Δημοτικής  Κίνησης Ναυπακτίας Γιώργος Υφαντής τόνισε, προτείνοντας  ταυτόχρονα  τα ακόλουθα:

«(…)  η ιδιαιτερότητα της περιοχής επιβάλλει, την διερεύνηση μιας άλλης προσέγγισης και μιας συνολικής μελέτης που θα αναδεικνύεται μορφολογικά με υλικά και δενδροφυτεύσεις που παραπέμπουν στα στοιχεία και χαρακτηριστικά της πόλης μας, αλλά και στο βασικό γνώρισμα και το  προσδιοριστικό χαρακτηριστικό της περιοχής που είναι το υγρό στοιχείο (Κεφαλόβρυσο) και επιπλέον στην έρευνα για μια πιο εξειδικευμένη   εκμετάλλευση, λόγο και της ανάπτυξης που έχει γεωμετρικά και χωροταξικά, η πλατεία Τζαβελαίων με την συνδυαστική υπογειοποίηση και παράλληλη λειτουργία της και σαν υπογειοποιημένος δημοτικός και εκμεταλλεύσιμος από πλευράς Δήμου Ναυπακτίας  χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων!

Χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση απαξίωσης των μελετών «Ανάπλασης -ανάδειξης των πλατειών Κεφαλόβρυσου & Τζαβελλαίων  στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Ναυπάκτου», που έχουν εκπονηθεί από τον Δήμο Ναυπακτίας, θα ήταν προς το συμφέρον της πόλης αλλά και της περιοχής, να γίνει «εκμετάλλευση» της νόμιμης και θεσμοθετημένης διαδικασίας που τηρείται από όλους τους Δήμους της Ελλάδας και να προκριθεί η  «Διαδικασία  διεξαγωγής  Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων»!

Κατόπιν αυτών πρότεινε:

«Την χρηματοδότηση του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που μπορεί να προέλθει, α) από ιδίους πόρους του Δήμου Ναυπακτίας ή β) από το Πράσινο Ταμείο, το οποίο χρηματοδοτεί εκτός των άλλων και τις, διαμορφώσεις-αναπλάσεις ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων όπως: Πάρκων, αλσών και εθνικών ή δημοτικών κήπων, πλατειών, οδών, πεζοδρόμων και παραλιακών περιοχών, περιβάλλοντος χώρου διατηρητέων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων καθώς και ζωνών προστασίας της φύσης και του τοπίου!

Την ένταξη του πιο παραπάνω έργου, σε  πρόγραμμα χρηματοδότησης, που θα  είναι η βασική παράμετρος και προϋπόθεση,  για την καλή, αποτελεσματική, λειτουργική και αξιοποιήσιμη ανάδειξη της περιοχής και που μπορεί επιπλέον  να περιλαμβάνει και την περιοχή του χώρου στο Ασκληπιείο, το «τσοκάρι» και την πλατεία Ησιόδου!

Την έγκριση  εκτέλεσης του αιτουμένου προαναφερόμενου έργου στην Κοινότητα Ναυπάκτου, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4067/2012 (ΦΕΚ79Α΄/09-04-12), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε και αφορά τις κατασκευές στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού,  με επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ναυπακτίας και με τους όρους  και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την κειμένη νομοθεσία, ως και με τις απαραίτητες κατά το νόμο άδειες, αδειοδοτήσεις ή εγκρίσεις που τυχόν απαιτούνται από άλλες υπηρεσίες, όπως το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 4495/2017 (ΦΕΚ167Α΄/03-11-17) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε, την Αρχαιολογική υπηρεσία,  το  Σχέδιο πόλεως, κ.λ.π.).»

Τα επόμενα θέματα στην ημερήσια διάταξη  αφορούσαν:     

  1. Πρόταση για αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως των Επεκτάσεων του Ρυμοτομικού Σχεδίου Ναυπάκτου που έχει εγκριθεί με το από 5.4/28-2-1978 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ153Δ΄/78)».
  2. Πρόταση για εφαρμογή του σχεδίου πόλεως και διαδικασία απαλλοτρίωσης τμημάτων των οικοπέδων που ρυμοτομούνται με την εφαρμογή του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε με τις διατάξεις του Ν.∆./17-7-1923 στη Ναύπακτο, πραγματοποιείται με την διαδικασία σύνταξης πράξης αναλογισμού και τακτοποίησης των οικοπέδων αυτού.
  3. Πρόταση για Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ).

 

#    Τα σημαντικά αυτά θέματα, που ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Σώμα, εισηγήθηκε ο σύμβουλος Γιώργος Υφαντής.  Θα ακολουθήσουν, σε επόμενο ρεπορτάζ  από το Nafsweek,  οι εισηγήσεις και οι προτάσεις μια και  αφορούν μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας  και ταυτόχρονα η υλοποίησή τους δίνει λύσεις σε χρόνια θέματα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής στην πόλη της Ναυπάκτου.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακό Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο – Η δήλωση του δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα

Published

on

By

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, δημιουργείται στην Ναύπακτο Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας δήλωσε σχετικά:

«Με τη σημαντική αυτή εξέλιξη, το 80% των υποθέσεων, που αφορούν στους δημότες, θα εκδικάζεται στο εξής στην Ναύπακτο, ενώ σήμερα εκδικαζόταν μόλις το 20% από αυτές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αναβάθμιση αυτή της Ναυπάκτου δεν αποτελεί χατίρι, αλλά φυσική συνέχεια της σταθερά ανοδικής αναπτυξιακής πορείας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Ναυπακτίας και βασίζεται σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης»

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΜΕ:  Εργατική Πρωτομαγιά  «Μόνη ελπίδα η πάλη των λαών»

Published

on

By

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κεφαλόβρυσου τίμησε το ΠΑΜΕ την επέτειο της Πρωτομαγιάς.

Στους συγκεντρωμένους απεύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Μπίμπας, μέλος του Συνδικάτου οικοδόμων και του Εργατικού κέντρου με σύνθημα  «Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών».

Ακολούθησε  απότιση τιμής στο μνημείο εθνικής αντίστασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα Υιοθεσίας στον Κήπο Ξενία

Published

on

By

Στις 11 Μαΐου μπορείς και εσύ να υιοθετήσεις ένα ζώο συντροφιάς!

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Σωματείο «Φιλοζωϊκή Δράση Ναυπάκτου» διοργανώνουν Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το Σάββατο 11 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 14:00′, στον Κήπο Ξενία.

Η συγκεκριμένη ημέρα θα είναι μια ημέρα γιορτής και όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αδεσποτάκια του Δήμου Ναυπακτίας που αναζητούν τη δική τους οικογένεια!

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2634 3 60417.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ