Τι θα γίνει με όσους έμειναν εκτός της τελικής λίστας των δικαιούχων;
Όσοι δεν συμπεριλαμβάνονται στην τελική λίστα των δικαιούχων που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, 31 Ιουλίου, θα συμπεριληφθούν στο προσεχές διάστημα σε ένα δεύτερο πρόγραμμα που αφορά σε ταξιδιωτικά γραφεία. Με αυτόν τον τρόπο κανείς από όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή και τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, δε θα μείνει εκτός προγράμματος.
Πώς μπορώ να επιλέξω κατάλυμα;
Στην πλατφόρμα tourism4all.gov.gr μπορείτε να επιλέξετε κατάλυμα ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Στο tourism4all.gov.gr είναι αναρτημένο το Οριστικό Μητρώο Παρόχων, όπου βρίσκονται καταχωρισμένα όλα τα διαθέσιμα καταλύματα. Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα tourism4all.gov.gr έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κράτηση, αναφέροντας ότι είστε δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός Για Όλους» και κάτοχοι e-voucher.
Πώς μπορώ να μάθω αν είμαι δικαιούχος του e-voucher;
Μέσω της πλατφόρμας tourism4all.gov.gr έχετε πρόσβαση στον Οριστικό Πίνακα Δικαιούχων. Ακολούθως, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς σας στο TAXISnet, βρίσκετε το δικό σας e-voucher, το οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε και να εκτυπώσετε.
Μέχρι πότε μπορώ να εξαργυρώσω το e-voucher;
Το e-voucher ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Αυτό σημαίνει ότι ως τις 30/12/2020 θα πρέπει να έχει γίνει η τελευταία διανυκτέρευση.
Τι γίνεται εάν δεν χρησιμοποιήσω το e-voucher;
Το e-voucher χάνεται αν δεν το εξαργυρώσετε ως την τελευταία ημέρα της προβλεπόμενης διάρκειας (με την τελευταία διανυκτέρευση ως τις 30/12/2020).
Μπορώ να αλλάξω την ημερομηνία που έχω δηλώσει;
Η αλλαγή ημερομηνίας μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον πάροχο του καταλύματος. Το Υπουργείο Τουρισμού δεν εμπλέκεται στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Εάν μου ζητηθεί προκαταβολή, μπορώ να χρησιμοποιήσω το e-voucher;
Όχι. Τυχόν προκαταβολή η οποία μπορεί να ζητηθεί, αφαιρείται από το ποσό συμμετοχής του δικαιούχου κατά την αναχώρηση.
Για πόσες διανυκτερεύσεις με καλύπτει το πρόγραμμα;
Προϋπόθεση για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» αποτελεί η διαμονή διάρκειας 4 διανυκτερεύσεων.
Ποια είναι η τιμή που επιδοτεί το πρόγραμμα;
Η τιμή συνεργασίας επιδοτείται από το πρόγραμμα σε ποσοστό 50% (ή 60% ως ορίζεται), με ανώτατο ποσό τα 30€ κατ’ άτομο/ανά διανυκτέρευση. Ο δικαιούχος συμμετέχει πληρώνοντας το υπόλοιπο.
Τι γίνεται αν αποχωρήσω νωρίτερα από τις 4 διανυκτερεύσεις;
Σε αυτήν την περίπτωση το e-voucher ακυρώνεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Δημόσια Πρόσκληση. Το σύνολο του κόστους της διαμονής βαρύνει τον δικαιούχο.
Μπορώ να παρατείνω την διαμονή μου στο κατάλυμα πέρα από τις 4 διανυκτερεύσεις;
Πέραν των 4 διανυκτερεύσεων τις οποίες καλύπτει το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», η συμφωνία για το ενοίκιο του καταλύματος γίνεται ανάμεσα στον πάροχο και τον δικαιούχο. Το Υπουργείο Τουρισμού δεν εμπλέκεται σε αυτή τη συμφωνία.
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει για το θέμα της κοπής δένδρων στο κάστρο της Ναυπάκτου:
« Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας και Δωρίδος, συνεδρίασε στις 25/8/2026 στα γραφεία της με μοναδικό θέμα:
Κοπή και απομάκρυνση των δέντρων από το χώρο του Κάστρου της Ναύπακτου.
Το Κάστρο είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της πόλη μας άλλα και ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος.
Έχει δε μεγάλη συμβολή στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχή μας.
Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε παρέμβαση στο Κάστρο, μας αφορά άμεσα.
Να επισημάνουμε ότι ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας δεν είμαστε ειδικοί για να εκφράσουμε άποψη πάνω σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του μνημείου.
Ως ενεργοί πολίτες όμως αυτής της πόλης θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1) Διαμαρτυρόμαστε για την μη ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο για τις παρεμβάσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο κάστρο με την μαζική κοπή των δένδρων. Για ποιο λόγο έγινε και αν προβλέπεται κάποια αντικατάσταση με άλλου είδους φύτευση…
2) Ζητάμε να γίνει μια Ολοκληρωμένη Μελέτη από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της Καστροπολιτείας (από φωτιά, πλημμύρα, κλπ) και ταυτόχρονα την Συντήρηση και Ανάδειξη του μνημείου.
3) Σε περίπτωση μη ύπαρξης μελέτης από τους αρμόδιους φορείς για την κοπή των δέντρων ζητάμε την διακοπή της κοπής.»
Τις φωτιές και την αποψίλωση του εδάφους που έχουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακολουθούν πλημμύρες, με τις πρώτες βροχές.
Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, με πρόσφατη εγκύκλιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά άμεση κινητοποίηση Δήμων και Περιφερειών, θέτοντας συγκεκριμένες ενέργειες και αυστηρό χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου 2026-2027.
Τι πρέπει να κάνουν άμεσα οι Δήμοι
Η εγκύκλιος θέτει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους Δήμους. Μεταξύ άλλων, ζητείται να προχωρήσουν άμεσα:
► στον έλεγχο και συντήρηση των δικτύων ομβρίων υδάτων των οδών αρμοδιότητάς τους,
► στον έλεγχο και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητάς τους,
► προγραμματισμό και την εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου απαιτείται.
► Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον καθαρισμό και τη συντήρηση των εσχαρών και των φρεατίων υδροσυλλογής, των αγωγών και των λοιπών στοιχείων του δικτύου ομβρίων.
► Οι Δήμοι καλούνται να διαθέτουν επικαιροποιημένο κατάλογο με χώρους προσωρινής καταφυγής εκτός των ζωνών υψηλής επικινδυνότητας πλημμύρας, στους οποίους θα πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση τόσο για τους πολίτες όσο και για τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ.
► Για περιοχές που βρίσκονται μέσα σε ζώνες υψηλού πλημμυρικού κινδύνου, πρέπει επιπλέον να προσδιοριστούν κατάλληλα κτίρια για ασφαλή επιτόπου καταφυγή.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Με βάση τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, ο Σεπτέμβριος του 2026 αποτελεί ουσιαστικά τον μήνα επιχειρησιακής προετοιμασίας των ΟΤΑ:
► Έως το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου: σύγκληση Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας – ΤΕΣΟΠΠ και αντίστοιχα Περιφερειακών ΠΕΣΟΠΠ.
► Έως το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου: χαρτογράφηση των σημείων αυξημένης πλημμυρικής επικινδυνότητας από τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών.
► Έως τις 20 Σεπτεμβρίου: ειδική ενημέρωση από τις Περιφέρειες προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ για συγκεκριμένες διαπεριφερειακές περιπτώσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών.
► Εντός Σεπτεμβρίου: σχεδιασμός και διεξαγωγή άσκησης Πολιτικής Προστασίας για πλημμύρες, με πρόβλεψη και για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών.