Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, αλλάζει σε χειμερινή η ώρα όπως άλλωστε και κάθε χρόνο, με τους δείκτες των ρολογιών να πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω τα ξημερώματα.Συγκεκριμένα, στις 4 π.μ. τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω.
Η αλλαγή ώρας για το 2020 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου.
To ζήτημα που απασχολεί αρκετά το τελευταίο καιρό είναι σχετικά με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα η αλλαγή της ώρας διότι για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.
Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ψήφισμά του, να προβεί σε «διεξοδική αξιολόγηση της ισχύουσας οδηγίας σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα και να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρησή της».
Η Κομισιόν διοργάνωσε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι του 2018, στην οποία συμμετείχαν 4,6 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων το 84% τάχθηκε υπέρ της διακοπής των εξαμηνιαίων αλλαγών, ενώ το 16% εναντίον.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για διακοπή των εποχικών αλλαγών του χρόνου εντός του 2019, αλλά το Κοινοβούλιο μετέθεσε την απόφαση των κρατών-μελών για δύο χρόνια.
Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας.
Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο. πηγή:tanea
Ανοιχτή επιστολή προς τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας Ιωάννη Μπούγα και με ταυτόχρονη κοινοποίηση προς τους : Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Μόρνου Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος. Στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής πρωτοβουλίας για την λειτουργική ολοκλήρωση του εγγειοβελτιωτικού έργου πεδιάδας Μόρνου. Αναφέρει στην επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, Απευθύνομαι σε εσάς δημόσια, ως Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Μόρνου, μεταφέροντας το μήνυμα τόσο του Δ.Σ. όσο και της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.
Γνωρίζετε ότι, το εγγειοβελτιωτικό έργο της πεδιάδας Μόρνου, ενώ ξεκίνησε πριν 20 και πλέον χρόνια, παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς ορατό χρόνο λειτουργικής ολοκλήρωσης, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ, εγχώριων και (κυρίως) ευρωπαϊκών πόρων.
Οι συνέπειες για τους παραγωγούς είναι επί σειρά ετών ορατές και επώδυνες: τεμαχισμένα, υποκαλλιεργούμενα ή και μη καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, διαρκής οικονομική ζημία και απώλεια εισοδήματος, έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή. νέοι άνθρωποι να απομακρύνονται από την αγροτική δραστηριότητα.
Επιπλέον, συμβαίνει και κάτι πολύ απλό αλλά και ιδιαίτερα σοβαρό: η καθυστέρηση και η μη ολοκλήρωση του έργου δεν είναι μόνο τοπικό ζήτημα – αποτελεί και θέμα αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στη διαχείριση δημόσιων πόρων.
Κύριε Υφυπουργέ,
Έχετε ενημερωθεί επανειλημμένα από τον Οργανισμό μας για το πρόβλημα. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η ουσιαστική πολιτική παρέμβαση που απαιτείται για να δοθεί ολοκληρωμένη λύση.
Η τοπική κοινωνία είναι απελπισμένη και ζητά συγκεκριμένες ενέργειες που οφείλετε να αναλάβετε για την άμεση λειτουργική ολοκλήρωση του Ε/Β έργου, ως Βουλευτής Φωκίδας και μέλος της Κυβέρνησης, η οποία εξάλλου έχει διακηρύξει κατ΄ επανάληψη τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, κάτι που είναι ζητούμενο και για την τοπική κοινωνία.
Ζητούμε από εσάς: να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, να συμβάλετε ενεργά στην εξασφάλιση άμεσης χρηματοδότησης για τις αναγκαίες υπολειπόμενες παρεμβάσεις με συγκεκριμένο σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα.
Οι καλλιεργητές της πεδιάδας Μόρνου δεν ζητούν προνόμια. Ζητούν το αυτονόητο: να μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους με αξιοπρέπεια. Η πεδιάδα Μόρνου δεν μπορεί να περιμένει άλλο.»
Το περίπτερο της γειτονιάς είναι είδος προς εξαφάνιση, καθώς από τα 11.000 περίπτερα του 2010, σήμερα δεν έχουν επιβιώσει ούτε τα μισά – περίπου 4.500 με 4.700, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων.
Τα δε ψιλικατζίδικα-παντοπωλεία (μίνι-μάρκετ) έχουν επίσης μειωθεί, σχεδόν κατά το 1/3 (από 30.000 σε 21.000). Αντιθέτως, στον πολύφερνο κλάδο της μικρής λιανικής, παίρνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας οι αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Ασφυκτικός είναι ο κλοιός και για τα ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία και πρατήρια ψωμιού, καθώς η Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ), που εκπροσωπεί και μεγάλες αλυσίδες, αναφέρει ότι σε 30 μήνες έχουν κλείσει πάνω από 3.000 καταστήματα του είδους.
Ζόρικη είναι η κατάσταση και για την αγορά του καφέ, όπου επίσης έχουν σημειωθεί πολύ υψηλές ανατιμήσεις. Από το 2021 οι επιχειρήσεις καφέ έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με διαδοχικές αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας και τις πρώτες ύλες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν τις επιβαρύνσεις στην αγορά.
Όσο για τους καταναλωτές, αυτό που «μυρίζονται» είναι νέες αυξήσεις στη λιανική και την εστίαση, με ή χωρίς πλαφόν.