Αν ψηφιστούν ως έχουν, οι συγκεκριμένες διατάξεις θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην λειτουργία των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τα οποία θα αποβούν τελικώς καταστροφικά.
Αναφέρονται μεταξύ άλλων στην επιστολή:
(…) Αφού τα αναλύσαμε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, κ. Δανιηλίδη, καταλήξαμε από κοινού στο συμπέρασμα πως εντός των διατάξεων των Άρθρων 1 και 2 για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ελλοχεύουν κίνδυνοι για το μέλλον των Δομών των Δήμων.
Πρώτος κίνδυνος:
Οι διατυπώσεις της παραγράφου 4 του Άρθρου 1 και της παραγράφου 3 του Άρθρου 2, ορίζουν την στέγαση των δημοτικών ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε σχολικά κτίρια ως «εξαίρεση». Κοινή γνώμη της Επιτροπής της ΚΕΔΕ και του ΠΑΣΕΚΔΑΠ είναι πως η δυνατότητα στέγασης των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε σχολικά κτίρια θα πρέπει να προβλέπεται ρητά και με σαφήνεια (και όχι «κατ’ εξαίρεση»), πέρα από την Κ.Υ.Α. που θα ακολουθήσει, ΚΑΙ από την εξουσιοδοτική διάταξη Νόμου των Άρθρων 1-3 του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου(…).
(…) Σε περίπτωση εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, θα είχαμε σαν αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας του 80% περίπου των δημοτικών ΚΔΑΠ, τη διαγραφή χιλιάδων παιδιών που συμμετέχουν σε αυτά και αθρόες απολύσεις εργαζομένων των Δομών αυτών. Γεγονός που θα σηματοδοτήσει την κατάρρευση, τον σχεδόν ολικό αφανισμό του δικτύου των δημοτικών Δομών ΚΔΑΠ, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην ιδιωτική πρωτοβουλία να κερδοσκοπήσει ακόμα περισσότερο, έχοντας καταφέρει να «βγάλει από τη μέση» την πλειοψηφία των δημοτικών Δομών. Και αυτό δεν είναι υπόθεση ή εικασία. Αυτό προκύπτει από τα ίδια τα αιτήματα των Συλλόγων ιδιοκτητών ιδιωτικών ΚΔΑΠ, οι οποίοι ζητούν επίμονα να απαγορευθεί η στέγαση των δημοτικών ΚΔΑΠ σε σχολικά κτίρια. Οι λόγοι προφανείς…(…)
Δεύτερος κίνδυνος:
Μέσω της παραγράφου 5 του Άρθρου 1 και της παραγράφου 4 του Άρθρου 2 προβλέπεται η ηλεκτρονική και σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ καταγραφή αφίξεων και αποχωρήσεων των ωφελούμενων παιδιών και παιδιών-ατόμων με αναπηρία, αντίστοιχα. Όπως εξηγήσαμε αναλυτικά με την αιτιολογική μας έκθεση κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης στο opengov.gr, με τη ρύθμιση αυτή, αν και ο στόχος της είναι σαφής και θεμιτός, πρακτικά πρόκειται για μία ανέφικτη διαδικασία καθώς θα χρειαστεί, πέρα από τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομή (που σε πολλά ΚΔΑΠ και περιοχές ολόκληρες [ορεινά χωριά κλπ] δεν υφίσταται),να αποκοπεί ένα άτομο εκ του εκπαιδευτικού προσωπικού για να αναλάβει αυτό το χρονοβόρο επιπλέον καθήκον, γεγονός που θα αποδυναμώσει ποιοτικά το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα παιδιά και παιδιά/άτομα με αναπηρία. Δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις οι Δομές αυτές είναι ήδη είτε υποστελεχωμένες είτε οριακά στελεχωμένες, η αποκοπή ενός ατόμου εκ του προσωπικού για να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο ΜΙΑ-ΜΙΑ, κάθε άφιξη και κάθε αποχώρηση, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις πέρα από το παιδαγωγικό έργο και σε επίπεδο ασφαλούς λειτουργίας, καθώς το άτομο αυτό δεν θα βρίσκεται πλέον με τα παιδιά, αλλά σε έναν υπολογιστή να περνάει ένα-ένα τα παιδάκια που εισέρχονται και εξέρχονται της Δομής.
Έχουμε καταθέσει εναλλακτική διατύπωση μέσω της οποίας επιτυγχάνεται ο κύριος στόχος της συγκεκριμένης παραγράφου, ο οποίος είναι ο έλεγχος της πραγματικής παρουσίας των ωφελούμενων παιδιών και παιδιών/ατόμων με αναπηρία, χωρίς να πλήττεται η παροχή των υπηρεσιών μας και να τίθενται σε κίνδυνο τα παιδιά.
Ο στόχος είναι κατανοητός και απόλυτα αποδεκτός από εμάς. Το μέτρο όμως είναι ακραίο και υπερβολικό και αποτελεί πανελλαδική πρωτιά σε οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη Δομή Πρόνοιας ή Εκπαίδευσης της Χώρας μας, γεγονός που δείχνει πως το υπερβολικό αυτό μοντέλο ελέγχου δεν έχει στόχο μόνο την «εξυγίανση της λειτουργίας των Δομών» αλλά, κατά την αντίληψή μας, την περαιτέρω μελλοντική υποχρηματοδότηση των δομών το επόμενο διάστημα, αφού το σύστημα παρουσιολογίου είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως «εργαλείο» διακύμανσης της χρηματοδότησης ανάλογα με τις παρουσίες των παιδιών & παιδιών/ατόμων με αναπηρία. Η πρόθεση για μείωση της χρηματοδότησης διαφάνηκε ευθέως εξάλλου και φέτος με τη μείωση του αριθμού των voucherπου χορηγήθηκαν για ΚΔΑΠ κατά 7.000 παιδιά περίπου.
Κλείνοντας η επιστολή αναφέρει:
Καλούμε την Υφυπουργό Εργασίας, έστω και την τελευταία στιγμή, να εμπιστευτεί και να εισακούσει τους εργαζόμενους στις Δομές που γνωρίζουν τη λειτουργία τους και τα προβλήματά τους καλύτερα από τον καθένα. Να κάνει αποδεκτές τις παρατηρήσεις μας και να τις εντάξει στο Νομοσχέδιο.
Καλούμε τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να εξαντλήσουν μαχητικά και διεκδικητικά κάθε δυνατότητά παρέμβασής τους υπέρ των προαναφερθέντων μέχρι την ψήφιση του Νομοσχεδίου.
Καλούμε την ΚΕΔΕ, το Προεδρείο της, τους επικεφαλής των αυτοοδιοικητικών παρατάξεων, το Προεδρείο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, σήμερα Τρίτη 24/11/2020, να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα άσκησης πίεσης, ώστε, ακόμα και την τελευταία στιγμή, να εισακουστούν τα κοινά μας αιτήματα και να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο που από κοινού διεκδικούσαμε επί σειρά ετών.
Καλούμε τους συναδέλφους μας των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ πανελλαδικά, να επικοινωνήσουν ΑΜΕΣΑ με κάθε Βουλευτή της Περιφέρειάς τους, χωρίς να χάσουν ούτε λεπτό, κοινοποιώντας τους την παρούσα επιστολή και ζητώντας τους να παρέμβουν δυναμικά προς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας υπέρ όσων δικαίως και τεκμηριωμένα αιτούμαστε.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως είχε προγραμματίσει, οδεύει προς το Συνέδριό του στο τέλος του Μάρτη 2026.
Θεωρητικά, αυτή την περίοδο επιβάλλεται να επικρατεί ενωτικό κλίμα.
Διαφορετικές θέσεις συζητούνται στο Συνέδριο.
Εκεί επιτυγχάνεται η σύνθεσή τους και σφυρηλατείται η ενότητα.
Βασική προϋπόθεση ομαλής πορείας της Παράταξης.
Πρακτικά όμως το ήρεμο κλίμα που απαιτούν οι δύσκολες συνθήκες, διαταράσσεται από ατυχείς παρεμβάσεις στελεχών.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι της εσωστρέφειας, η διχαστική κριτική συνεχιζότανε.
Για να αποφευχθούν παρενέργειες στην ομαλή πορεία προς το Συνέδριο, ο Πρόεδρος, διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα, τον βουλευτή κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
Η διαγραφή προκαλεί θυελλώδεις συζητήσεις στα δίκτυα ενημέρωσης.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελλήνων.
Καθετί που συμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου, μεγαλοποιείται.
Οι μεν το κρίνουν θετικό, οι δε αρνητικό, ανάλογα με προσωπικές συμπάθειες.
Μία αναδρομή στην πορεία των δύο ανδρών, φωτίζει τα γεγονότα.
Οι δύο πολιτικοί έχουν παράλληλη πορεία στην Παράταξη.
Όταν ο διαγραφείς βουλευτής διεκδίκησε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος τον στήριξε.
Στην άλλη εκλογική αναμέτρηση, ο πρώτος στήριξε το δεύτερο.
Όταν τέθηκε θέμα Προέδρου και ο Πρόεδρος ζήτησε ανανέωση της θητείας του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τάχθηκε με τον κ. Δούκα.
Λέγεται ότι συμπεριλαμβανόταν στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών, προσωπικότητα μη αρεστή στο βουλευτή, στη περιφέρεια του φυσικά.
Είναι μία αδυναμία των πρωτοκλασάτων στελεχών.
Να έχουν το πάνω χέρι στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
Γεννάται το ερώτημα αν η διαγραφή εξυπηρετεί τους στόχους της Παράταξης.
Στη συνθήκες που επικρατούν, η διαγραφή υπήρξε αναγκαία.
Να σταματήσει η καταστροφική εσωστρέφεια, να επικρατήσει ηρεμία.
Η εμπειρία του κ. Κωνσταντινόπουλου, δε δικαιολογεί αυτή την ανάρμοστη συμπεριφορά που υπονομεύει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.
Εκτός αν ήταν στις επιδιώξεις του αυτή η στάση.
Κάτι που αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο είναι η παραπέρα αντίδραση.
Παραιτείται ο κ. Κωνσταντινόπουλος από βουλευτής.
Μια ενέργεια πρωτοποριακή που εξέπληξε ευχάριστα την κοινή γνώμη.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που βουλευτής, μετά τη διαγραφή του παραδίδει στο κόμμα την έδρα.
Στη σημερινή Βουλή των Ελλήνων, υπάρχουν αρκετοί βουλευτές ανεξάρτητοι, γιατί έχουν διαγραφεί από το κόμμα τους.
Ο βουλευτής μπορεί να έχει μία δυναμική σε αριθμό ψήφων. Εκλέγεται όμως με τη δυναμική της Παράταξης.
Επομένως σωστά ενήργησε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Το παράδειγμά του θα έχει συνέχεια;
Το επιτυχές αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών ανάδειξης των Συνέδρων και η διαγραφή του βουλευτή, αποτελούν ξεκάθαρο μήνυμα.
Οι δημόσιες διαφοροποιήσεις, μετά το Συνέδριο σίγουρα δε θα περνούν απαρατήρητες.
Ας μη διαφεύγει της προσοχής ότι η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.
Αν δεν κάνω λάθος, η διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν σημαίνει και αντίστοιχη από την Παράταξη.
Σε πέντε διακριτά βήματα προχωρά ο σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος της εκτός σχεδίου δόμησης, με στόχο την αναγνώριση οικοδομησιμότητας σε παρόδιες ιδιοκτησίες που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός οριοθετημένων οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων.
Η τελική λύση θα δοθεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα καθορίζει τους κανόνες αναγνώρισης των δρόμων που παρέχουν δικαίωμα δόμησης. Η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε ώστε να είναι πλήρως συμβατή με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η εξέλιξη αυτή αφορά χιλιάδες ιδιοκτησίες σε εκτός σχεδίου περιοχές σε όλη τη χώρα, καθώς τα τελευταία χρόνια η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών έχει ουσιαστικά «παγώσει» μετά από αποφάσεις του ΣτΕ που απαιτούν σαφή πολεοδομική τεκμηρίωση για την οικοδομησιμότητα.
Τη διαδικασία, με την οποία θα μπορέσουν περισσότεροι από 400.000 απόφοιτοι των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) να αποκτήσουν ισότιμα πτυχία με τα αντίστοιχα τμήματα των πανεπιστημίων, καθορίζει ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2026, στη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα αφορά όσους αποφοίτησαν μετά το 2001, όταν με τον ν. 2916/2001 «ανωτατοποιήθηκαν» τα ΤΕΙ, και τα πτυχία των οποίων μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιστοιχηθεί με τίτλους σπουδών των ΑΕΙ.
Η ρύθμιση προβλέπει μία διαδικασία, με ακαδημαϊκά εχέγγυα και θεσμικές ασφαλιστικές δικλείδες. Προϋπόθεση για την εφαρμογή της θα είναι η ολοκλήρωση της πιστοποίησης του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του οικείου πανεπιστημιακού Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής από την ΕΘΑΑΕ, ώστε η αντιστοίχιση να εδράζεται σε πιστοποιημένα και ποιοτικά προγράμματα σπουδών.
Αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες κατηγορίες αποφοίτων, με βάση τη διάρκεια των σπουδών τους, το σύνολο των πιστωτικών μονάδων ECTS και το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών. Ανάλογα με την εκάστοτε κατηγορία, σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται η αντιστοίχιση των πτυχίων να αναγνωρίζεται αυτόματα, ενώ σε άλλες θα καθορίζεται παρακολούθηση και εξέταση σε συγκεκριμένα μαθήματα.