Αν ψηφιστούν ως έχουν, οι συγκεκριμένες διατάξεις θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην λειτουργία των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τα οποία θα αποβούν τελικώς καταστροφικά.
Αναφέρονται μεταξύ άλλων στην επιστολή:
(…) Αφού τα αναλύσαμε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, κ. Δανιηλίδη, καταλήξαμε από κοινού στο συμπέρασμα πως εντός των διατάξεων των Άρθρων 1 και 2 για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ελλοχεύουν κίνδυνοι για το μέλλον των Δομών των Δήμων.
Πρώτος κίνδυνος:
Οι διατυπώσεις της παραγράφου 4 του Άρθρου 1 και της παραγράφου 3 του Άρθρου 2, ορίζουν την στέγαση των δημοτικών ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε σχολικά κτίρια ως «εξαίρεση». Κοινή γνώμη της Επιτροπής της ΚΕΔΕ και του ΠΑΣΕΚΔΑΠ είναι πως η δυνατότητα στέγασης των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε σχολικά κτίρια θα πρέπει να προβλέπεται ρητά και με σαφήνεια (και όχι «κατ’ εξαίρεση»), πέρα από την Κ.Υ.Α. που θα ακολουθήσει, ΚΑΙ από την εξουσιοδοτική διάταξη Νόμου των Άρθρων 1-3 του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου(…).
(…) Σε περίπτωση εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, θα είχαμε σαν αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας του 80% περίπου των δημοτικών ΚΔΑΠ, τη διαγραφή χιλιάδων παιδιών που συμμετέχουν σε αυτά και αθρόες απολύσεις εργαζομένων των Δομών αυτών. Γεγονός που θα σηματοδοτήσει την κατάρρευση, τον σχεδόν ολικό αφανισμό του δικτύου των δημοτικών Δομών ΚΔΑΠ, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην ιδιωτική πρωτοβουλία να κερδοσκοπήσει ακόμα περισσότερο, έχοντας καταφέρει να «βγάλει από τη μέση» την πλειοψηφία των δημοτικών Δομών. Και αυτό δεν είναι υπόθεση ή εικασία. Αυτό προκύπτει από τα ίδια τα αιτήματα των Συλλόγων ιδιοκτητών ιδιωτικών ΚΔΑΠ, οι οποίοι ζητούν επίμονα να απαγορευθεί η στέγαση των δημοτικών ΚΔΑΠ σε σχολικά κτίρια. Οι λόγοι προφανείς…(…)
Δεύτερος κίνδυνος:
Μέσω της παραγράφου 5 του Άρθρου 1 και της παραγράφου 4 του Άρθρου 2 προβλέπεται η ηλεκτρονική και σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ καταγραφή αφίξεων και αποχωρήσεων των ωφελούμενων παιδιών και παιδιών-ατόμων με αναπηρία, αντίστοιχα. Όπως εξηγήσαμε αναλυτικά με την αιτιολογική μας έκθεση κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης στο opengov.gr, με τη ρύθμιση αυτή, αν και ο στόχος της είναι σαφής και θεμιτός, πρακτικά πρόκειται για μία ανέφικτη διαδικασία καθώς θα χρειαστεί, πέρα από τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομή (που σε πολλά ΚΔΑΠ και περιοχές ολόκληρες [ορεινά χωριά κλπ] δεν υφίσταται),να αποκοπεί ένα άτομο εκ του εκπαιδευτικού προσωπικού για να αναλάβει αυτό το χρονοβόρο επιπλέον καθήκον, γεγονός που θα αποδυναμώσει ποιοτικά το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα παιδιά και παιδιά/άτομα με αναπηρία. Δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις οι Δομές αυτές είναι ήδη είτε υποστελεχωμένες είτε οριακά στελεχωμένες, η αποκοπή ενός ατόμου εκ του προσωπικού για να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο ΜΙΑ-ΜΙΑ, κάθε άφιξη και κάθε αποχώρηση, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις πέρα από το παιδαγωγικό έργο και σε επίπεδο ασφαλούς λειτουργίας, καθώς το άτομο αυτό δεν θα βρίσκεται πλέον με τα παιδιά, αλλά σε έναν υπολογιστή να περνάει ένα-ένα τα παιδάκια που εισέρχονται και εξέρχονται της Δομής.
Έχουμε καταθέσει εναλλακτική διατύπωση μέσω της οποίας επιτυγχάνεται ο κύριος στόχος της συγκεκριμένης παραγράφου, ο οποίος είναι ο έλεγχος της πραγματικής παρουσίας των ωφελούμενων παιδιών και παιδιών/ατόμων με αναπηρία, χωρίς να πλήττεται η παροχή των υπηρεσιών μας και να τίθενται σε κίνδυνο τα παιδιά.
Ο στόχος είναι κατανοητός και απόλυτα αποδεκτός από εμάς. Το μέτρο όμως είναι ακραίο και υπερβολικό και αποτελεί πανελλαδική πρωτιά σε οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη Δομή Πρόνοιας ή Εκπαίδευσης της Χώρας μας, γεγονός που δείχνει πως το υπερβολικό αυτό μοντέλο ελέγχου δεν έχει στόχο μόνο την «εξυγίανση της λειτουργίας των Δομών» αλλά, κατά την αντίληψή μας, την περαιτέρω μελλοντική υποχρηματοδότηση των δομών το επόμενο διάστημα, αφού το σύστημα παρουσιολογίου είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως «εργαλείο» διακύμανσης της χρηματοδότησης ανάλογα με τις παρουσίες των παιδιών & παιδιών/ατόμων με αναπηρία. Η πρόθεση για μείωση της χρηματοδότησης διαφάνηκε ευθέως εξάλλου και φέτος με τη μείωση του αριθμού των voucherπου χορηγήθηκαν για ΚΔΑΠ κατά 7.000 παιδιά περίπου.
Κλείνοντας η επιστολή αναφέρει:
Καλούμε την Υφυπουργό Εργασίας, έστω και την τελευταία στιγμή, να εμπιστευτεί και να εισακούσει τους εργαζόμενους στις Δομές που γνωρίζουν τη λειτουργία τους και τα προβλήματά τους καλύτερα από τον καθένα. Να κάνει αποδεκτές τις παρατηρήσεις μας και να τις εντάξει στο Νομοσχέδιο.
Καλούμε τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να εξαντλήσουν μαχητικά και διεκδικητικά κάθε δυνατότητά παρέμβασής τους υπέρ των προαναφερθέντων μέχρι την ψήφιση του Νομοσχεδίου.
Καλούμε την ΚΕΔΕ, το Προεδρείο της, τους επικεφαλής των αυτοοδιοικητικών παρατάξεων, το Προεδρείο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, σήμερα Τρίτη 24/11/2020, να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα άσκησης πίεσης, ώστε, ακόμα και την τελευταία στιγμή, να εισακουστούν τα κοινά μας αιτήματα και να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο που από κοινού διεκδικούσαμε επί σειρά ετών.
Καλούμε τους συναδέλφους μας των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ πανελλαδικά, να επικοινωνήσουν ΑΜΕΣΑ με κάθε Βουλευτή της Περιφέρειάς τους, χωρίς να χάσουν ούτε λεπτό, κοινοποιώντας τους την παρούσα επιστολή και ζητώντας τους να παρέμβουν δυναμικά προς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας υπέρ όσων δικαίως και τεκμηριωμένα αιτούμαστε.
Τι συμβαίνει όταν οι μεταλλικές λάμψεις, τα φλογερά κόκκινα και τα εκρηκτικά μπλε του Κωστή Γεωργίου περιβάλλονται από τους γήινους τόνους των πέτρινων τοίχων ενός μνημείου;
Η απάντηση δίνεται φέτος το καλοκαίρι στη Ναύπακτο. Έπειτα από μια μακρά περίοδο επαφών, συναντήσεων και σχεδιασμού, παίρνει σάρκα και οστά μια ξεχωριστή πολιτιστική πρόταση. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, σε συνδιοργάνωση με τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη, φιλοξενούν την ατομική έκθεση «ONAR» του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη στον επιβλητικό χώρο του Φετιχιέ Τζαμιού στο λιμάνι της πόλης.
Ο Κωστής Γεωργίου, ένας δημιουργός με μακρά και επιτυχημένη παρουσία σε διεθνή μουσεία, γκαλερί και δημόσιους χώρους παγκοσμίως, φέρνει στη Ναύπακτο μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή έργων που συνομιλούν μοναδικά με την αρχιτεκτονική του μνημείου. Η έκθεση περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή γλυπτική εγκατάσταση με τις «9 Μούσες», τον μνημειακών διαστάσεων πολύπτυχο πίνακα «Ελεγεία», καθώς και άλλα χαρακτηριστικά γλυπτά και ζωγραφικά έργα, ορισμένα εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
Η πραγματοποίηση της έκθεσης στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν θα προσφέρει στους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες της Ναυπάκτου την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη ελληνική εικαστική δημιουργία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην εκπαιδευτική διάσταση της δράσης, καθώς η έκθεση θα συνεχιστεί έως τα μέσα Οκτωβρίου, για να δώσει τη δυνατότητα στη νεότερη γενιά και τους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά το έργο ενός σπουδαίου δημιουργού.
Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας & Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη
Επιμέλεια: Φωτεινή Σαράντη – Βίβιαν Στάικου
Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιουλίου – 11 Οκτωβρίου 2026
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή, 11.00-13.00 και 19.00-22.00
Σειρά παραιτήσεων αντιδημάρχων σε όλη τη χώρα, έχει προκαλέσει η πρόσφατη ψήφιση και εφαρμογή του Νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ν. 5314/2026), καθώς οι νέες διατάξεις στερούν από δεκάδες αιρετούς τη δυνατότητα να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς να θυσιάζουν την επαγγελματική τους υπόσταση.
Ποιους αντιδημάρχους αφορά
Δυο κυρίως είναι οι κατηγορίες αιρετών στελεχών:
Άμισθοι Αντιδήμαρχοι – Δημόσιοι Υπάλληλοι: Με βάση τη νέα ερμηνεία, στερούνται το δικαίωμα της ειδικής διοικητικής άδειας με πλήρεις αποδοχές από την οργανική τους θέση. Αυτό τους αναγκάζει να επιλέξουν ανάμεσα στην εργασία τους και την προσφορά στον Δήμο.
Έμμισθοι Αντιδήμαρχοι – Ιδιωτικοί Υπάλληλοι: Διατηρείται το ασυμβίβαστο που απαγορεύει σε ενεργούς υπαλλήλους νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Α.Ε., Ε. Π.Ε., Ι.Κ.Ε.) να αναλάβουν έμμισθη θέση, δημιουργώντας ανισότητες σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Κατάργηση Εντεταλμένων Συμβούλων: Η πλήρης κατάργηση του θεσμού οδήγησε στην αιφνίδια μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στους ήδη επιβαρυμένους αντιδημάρχους, διογκώνοντας τον όγκο εργασίας τους.
Οι συνέπειες στους Δήμους
Κρίσιμοι τομείς, όπως η Κοινωνική Μέριμνα, η Καθαριότητα και τα Τεχνικά Έργα, μένουν χωρίς πολιτικό προϊστάμενο.
Έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη αρνούνται να αναλάβουν θέσεις ευθύνης υπό τον φόβο της οικονομικής ή επαγγελματικής τους εξόντωσης.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και περιφερειακοί δήμαρχοι ζητούν άμεσες νομοθετικές τροποποιήσεις για να μην παγώσει η καθημερινότητα των πολιτών.
Ο Δήμος Ναυπακτίας παρουσιάζει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα για το Καλοκαίρι του 2026, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, φεστιβάλ, χορευτικά δρώμενα και μουσικές βραδιές.
Από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, η Ναύπακτος, το Αντίρριο, η Χάλκεια, η Αποδοτία, ο Πλάτανος και η Πυλήνη αποτελούν σημεία συνάντησης της μουσικής, του θεάτρου, σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, της τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας και της ζωντανής παράδοσης του τόπου.
Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η μεγάλη συναυλία της Φωτεινής Δάρρα στην πλαζ Ναυπάκτου, η συναυλία της Ηρώς Σαΐα στο Φρούριο Αντιρρίου, το ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Δημήτρη Σουκαρά, το πάντα αγαπημένο Lepanto Rock Festival 2026 με τον Papazό και την μπάντα του, τον Δημήτρη Κοργιαλά και την μπάντα του, την «Γκρίζα Πόλη band», τη “The Bad Habits band» και τις «Ρωγμές», η συναυλία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου, η Γιορτή των Ξενιτεμένων, θεατρικές παραστάσεις, ρεσιτάλ κλασικού πιάνου, καθώς και οι εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν και φέτος οι δράσεις των πολιτιστικών και μορφωτικών συλλόγων, μέσα από τις οποίες αναβιώνουν τοπικά έθιμα, παραδοσιακά ανταμώματα, μουσικές, χοροί και γεύσεις της Ναυπακτίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις διοργανώσεις.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα για το Καλοκαίρι του 2026:
ΔΕ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
17 Ιουλίου 2026
«Το Ναυπακτιακό βιβλίο», Δήµος Ναυπακτίας σε συνεργασία µε την Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών. Κήπος Αρχοντικού Μπότσαρη. Ώρα: 21.00
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
28 Ιουλίου 2026
«Γιορτή Ξενιτεµένων», σε συνεργασία µε την Ι. Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Συµµετέχουν: Η χορωδία παραδοσιακής µουσικής της Ι.Μ Ναυπάκτου & Αγ. Βλασίου υπό τη διεύθυνση του Π. Αναστασόπουλου & οι χορευτικοί όµιλοι των Συλλόγων: Λ.Π.Χ.Ο.Ν «ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗΣ» & ΝΑ.Χ.Ο.Φ.Ε.Π. «ΝΑΥΣ».
Ενετικό Λιµάνι Ναυπάκτου. Ώρα: 20.00
31 Ιουλίου 2026
«Μουσική βραδιά µε την Παπαχαραλάµπειο Δηµοτική Φιλαρµονική», υπό τη διεύθυνση του αρχιµουσικού Λεωνίδα Δανιά. Αύλειος χώρος ιδρύµατος ΤΣΩΝΗ, (παραλία Ψανής). Ώρα: 21.00
LEPANTO ROCK FESTIVAL 2026
1 Αυγούστου 2026 «Papazό µε τη µπάντα του», «Δηµήτρης Κοργιαλάς µε την µπάντα του»
Πλαζ Ναυπάκτου (παραλία Ψανής). Ώρα: 21.00
2 Αυγούστου 2026 «Γκρίζα Πόλη band», «The Bad Habits band» και «ΡΩΓΜΕΣ».
Πλαζ Ναυπάκτου (παραλία Ψανής). Ώρα: 21.00
3 Αυγούστου 2026
Θεατρικό δρώµενο «Η ευτυχία βρίσκεται µέσα µας». Στωικοί Φιλόσοφοι µε την ερασιτεχνική οµάδα στο «Σπίτι του Θαλή». Κήπος Αρχοντικού Μπότσαρη. Ώρα: 21.00
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
5 Αυγούστου 2026
«ΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΥΠΙΔΗ», µε την Ειρήνη Ευαγγελάτου και το θεατρικό εργαστήρι «Δρώντων Κάθαρσις».
Κάστρο Ναυπάκτου. Ώρα: 21.00
10 Αυγούστου 2026
Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας µε τον Δηµήτρη Σουκαρά.
Κήπος Αρχοντικού Μπότσαρη. Ώρα: 21.00
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
11 Αυγούστου 2026
Πιάνο για τέσσερα χέρια µε τη Μαρία – Νεφέλη Κολοβού & την Κούλη Τσολοδήµου σε έργα A. Diabelli, W.A Motzart, L.V. Beethoven.
Κήπος Αρχοντικού Μπότσαρη. Ώρα: 21.00
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
«Συναυλία µε την Ηρώ Σαΐα». «ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΕΣ – Φωνές που δε λύγισαν». Μια «µουσική κατάδυση» στον θησαυρό του ρεµπέτικου, µέσα από τις γυναίκες που το σηµάδεψαν.