Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα το «ναι» για Σχολεία από τους ειδικούς – Τα μέτρα ασφαλείας που εξετάζονται

Published

on

Τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων περιμένει σήμερα Δευτέρα 4/1 η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου. Η εκτίμηση τους είναι πολύ σημαντική καθώς σήμερα θα έχουν στη διάθεσή τους τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στόχος το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια

Η απόφαση του αυστηρού lockdown ως την ερχόμενη Κυριακή, λήφθηκε από την Κυβέρνηση ως μία προληπτική κίνηση που θα φέρει μείωση των κρουσμάτων και θα επιτρέψει το άνοιγμα των σχολείων με μία μεγαλύτερη ασφάλεια. Στην κυβέρνηση θέλουν να αρχίσουν και πάλι τα δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία, σταδιακά σε όλες τις βαθμίδες, να αποκατασταθεί η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου.

“Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στη σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά” ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, δίνοντας το στίγμα των στόχων της κυβέρνησης.

Τα μέτρα που εξετάζονται για ασφαλές άνοιγμα των Σχολείων

Σύμφωνα με μέχρι τώρα πληροφορίες, τα μέτρα στα σχολεία θα είναι αυστηρότερα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα διενεργούνται τεστ σε μεγαλύτερους μαθητές (γυμνασίων και λυκείων δηλαδή). Υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων και κηδεμόνων την ώρα που θα πηγαίνουν αλλά και την ώρα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

Οι λοιμωξιολόγοι τόνιζαν πως το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά ο συνωστισμός που προκαλείται από τους γονείς όταν τα πηγαίνουν και όταν τα παραλαμβάνουν.

Όσο για τα τεστ, τη διενέργειά τους θα αναλάβουν ειδικές μονάδες του υπουργείου Υγείας και θα ενημερώσουν σχετικά τους γονείς, καθώς η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα.

Τα σενάρια για την τηλεκπαίδευση

Ένα από τα ζητήματα που επίσης αναμένεται απάντηση από το υπουργείο, είναι το ερώτημα αν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, με τηλεκπαίδευση. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για το νέο lockdown δεν ξεκαθαρίζει το θέμα (αναφέροντας ότι υπάρχει «αναστολή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων…»), όμως ως προς αυτό το ζήτημα, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα εξ αποστάσεως τη συγκεκριμένη μέρα, πράγμα που σημαίνει πως τα σχολεία θα ανοίξουν διά ζώσης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, και όχι στις 8 Ιανουαρίου όπως θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες.

Αναμένοντας το «ναι» από τους ειδικούς

Οι λοιμωξιολόγοι δείχνουν θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων και σήμερα αναμένεται να δώσουν το «ΟΚ» στην κυβέρνηση. Στα μέλη της επιτροπής υπάρχει θετική άποψη για τα δημοτικά, διότι γνωρίζουν ότι δεν συνέβαλαν στην εξάπλωση της επιδημίας.

Υπάρχουν ωστόσο και πιο συγκρατημένες «φωνές» που τονίζουν πως αν αποδειχθεί πως τα μέτρα δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άρσης της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων.

Σύψας: Όχι στο άνοιξε – κλείσε  των σχολείων

Στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας. «Η εισήγησή μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση, θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου.

Δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε. Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς», ανέφερε ο καθηγητής.

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθία Αναστάσεως – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 23:00)

Published

on

By

 

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκαθήλωση – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ