Σήμερα Παρασκευή 28-5-2021 και ώρα 16:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας μέσω τηλεδιάσκεψης, με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:
Έγκριση μελέτης του έργου με τίτλο «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ» (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
Έκδοση ψηφίσματος για επανίδρυση Αυτόνομου Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο. (εισηγητής κ. Δήμαρχος).
Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΟΡΟΜΙΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε.Ο. 48η» προϋπολογισμού έργου χωρίς ΦΠΑ 201.612,90 € (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕ ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΚΑΙ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2015» ΥΠΟΕΡΓΟ 1 : « ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ,ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ, ΑΝΑΒΡΥΤΗΣ, ΑΣΠΡΙΑ, ΤΕΡΨΙΘΕΑ» προϋπολογισμού έργου χωρίς ΦΠΑ 161.290,32 € (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του έτους 2021 του Δήμου Ναυπακτίας και την εγγραφή της πράξης «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ναυπακτίας» στο Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2021 του Δήμου Ναυπακτίας για την εκτέλεση του έργου. (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
Ονοματοδοσία οδών στην κοινότητα Τρικόρφου (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
Ονοματοδοσία οδού στην κοινότητα Ξηροπηγάδου (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
Ονοματοδοσία πλατείας στην κοινότητα Αμπελακιώτισσας (εισηγητής κ. Χοχτούλας)
Πληρωμή 10ΟΥ λογαριασμού του έργου «δημιουργία διαμόρφωση πολιτιστικού μονοπατιού καστρόπολης Ναυπάκτου», μέσω άλλης πηγής χρηματοδότησης και αναμόρφωση Π/Υ (τροποποίηση τεχνικού προγράμματος) (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
Απόδοση μισθωμάτων στην Α/θμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
Εισηγητική έκθεση Α΄ τριμήνου του έτους 2021 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
Εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή της Σύμβασης παράτασης του προγράμματος «ΑΣΤΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΣΒΑΚ» του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
Εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή της Σύμβασης παράτασης του προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2018» του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
Παραχώρηση χρήσης χωρίς αντάλλαγμα, τμήματος του ισογείου του κτιρίου Ναυπακτία για την στέγαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
Ορισμός ελεγκτών, του τακτικού διαχειριστικού ελέγχου για το οικονομικό έτος 2020 στη Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Δήμαρχος).
Έγκριση επικαιροποιημένου Μνημονίου «Μνημόνιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών του Δήμου Ναυπακτίας 2021, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχέδιο πολιτικής προστασίας με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ». (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).
Επέκταση Δημοτικού Φωτισμού στην Τ.Κ. Μαμουλάδας (εισηγητής κ.Κοτρωνιάς)
Τοποθέτηση φωτιστικού στην Τ.Κ. Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
Τοποθέτηση παροχής ΦΟΠ στο Αντίρριο. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
Απαλλαγή καταβολής τροφείων από τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
Διαγραφή παιδιού από τους Δημοτικούς Παιδικούς- Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
Ανοιχτή επιστολή προς τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας Ιωάννη Μπούγα και με ταυτόχρονη κοινοποίηση προς τους : Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Μόρνου Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος. Στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής πρωτοβουλίας για την λειτουργική ολοκλήρωση του εγγειοβελτιωτικού έργου πεδιάδας Μόρνου. Αναφέρει στην επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, Απευθύνομαι σε εσάς δημόσια, ως Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Μόρνου, μεταφέροντας το μήνυμα τόσο του Δ.Σ. όσο και της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.
Γνωρίζετε ότι, το εγγειοβελτιωτικό έργο της πεδιάδας Μόρνου, ενώ ξεκίνησε πριν 20 και πλέον χρόνια, παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς ορατό χρόνο λειτουργικής ολοκλήρωσης, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ, εγχώριων και (κυρίως) ευρωπαϊκών πόρων.
Οι συνέπειες για τους παραγωγούς είναι επί σειρά ετών ορατές και επώδυνες: τεμαχισμένα, υποκαλλιεργούμενα ή και μη καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, διαρκής οικονομική ζημία και απώλεια εισοδήματος, έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή. νέοι άνθρωποι να απομακρύνονται από την αγροτική δραστηριότητα.
Επιπλέον, συμβαίνει και κάτι πολύ απλό αλλά και ιδιαίτερα σοβαρό: η καθυστέρηση και η μη ολοκλήρωση του έργου δεν είναι μόνο τοπικό ζήτημα – αποτελεί και θέμα αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στη διαχείριση δημόσιων πόρων.
Κύριε Υφυπουργέ,
Έχετε ενημερωθεί επανειλημμένα από τον Οργανισμό μας για το πρόβλημα. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η ουσιαστική πολιτική παρέμβαση που απαιτείται για να δοθεί ολοκληρωμένη λύση.
Η τοπική κοινωνία είναι απελπισμένη και ζητά συγκεκριμένες ενέργειες που οφείλετε να αναλάβετε για την άμεση λειτουργική ολοκλήρωση του Ε/Β έργου, ως Βουλευτής Φωκίδας και μέλος της Κυβέρνησης, η οποία εξάλλου έχει διακηρύξει κατ΄ επανάληψη τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, κάτι που είναι ζητούμενο και για την τοπική κοινωνία.
Ζητούμε από εσάς: να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, να συμβάλετε ενεργά στην εξασφάλιση άμεσης χρηματοδότησης για τις αναγκαίες υπολειπόμενες παρεμβάσεις με συγκεκριμένο σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα.
Οι καλλιεργητές της πεδιάδας Μόρνου δεν ζητούν προνόμια. Ζητούν το αυτονόητο: να μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους με αξιοπρέπεια. Η πεδιάδα Μόρνου δεν μπορεί να περιμένει άλλο.»
Το περίπτερο της γειτονιάς είναι είδος προς εξαφάνιση, καθώς από τα 11.000 περίπτερα του 2010, σήμερα δεν έχουν επιβιώσει ούτε τα μισά – περίπου 4.500 με 4.700, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων.
Τα δε ψιλικατζίδικα-παντοπωλεία (μίνι-μάρκετ) έχουν επίσης μειωθεί, σχεδόν κατά το 1/3 (από 30.000 σε 21.000). Αντιθέτως, στον πολύφερνο κλάδο της μικρής λιανικής, παίρνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας οι αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Ασφυκτικός είναι ο κλοιός και για τα ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία και πρατήρια ψωμιού, καθώς η Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ), που εκπροσωπεί και μεγάλες αλυσίδες, αναφέρει ότι σε 30 μήνες έχουν κλείσει πάνω από 3.000 καταστήματα του είδους.
Ζόρικη είναι η κατάσταση και για την αγορά του καφέ, όπου επίσης έχουν σημειωθεί πολύ υψηλές ανατιμήσεις. Από το 2021 οι επιχειρήσεις καφέ έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με διαδοχικές αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας και τις πρώτες ύλες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν τις επιβαρύνσεις στην αγορά.
Όσο για τους καταναλωτές, αυτό που «μυρίζονται» είναι νέες αυξήσεις στη λιανική και την εστίαση, με ή χωρίς πλαφόν.