Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στις7.30 το βράδυ η «Διέξοδος» υποδέχεται στους χώρους του Ιστορικού της Μουσείου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, την ατομική έκθεση της εικαστικού Κατερίνας θεοδώρου «Με τις δυνάμεις του βλέμματος».
Τα έργα που θα εκτεθούν είναι ελαιογραφίες σε μουσαμά, σε μικρές και μεγάλες επιφάνειες. Πρόκειται για έργα παραστατικής ζωγραφικής και η θεματογραφία τους εκφραστικά πρόσωπα που καλούν τον θεατή να συνομιλήσει μαζί τους.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2021 και θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για ομαδικές επισκέψεις όλες τις ημέρες της εβδομάδος μετά από συνεννόηση με την επιμελήτρια της «Διεξόδου» (29310 51260)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Αικατερίνη (Κατερίνα) Α. Θεοδώρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άλιμο .
Τα πρώτα της μαθήματα στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο τα διδάχτηκε στο «Κέντρο Τεχνών Πλάκα» ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα καλλιτεχνικής φωτογραφίας στο «Φωτογραφικό Κύκλο» από τον Πλάτωνα Ριβέλλη και εγκαυστικής και αγιογραφίας στο εργαστήριο της Ι.Μ. Γλυφάδας.
Ο κύκλος των ζωγραφικών μαθημάτων της ολοκληρώθηκε στην ομάδα τέχνης «Σημείο» με δασκάλους τον Γιώργο Ρόρρη και την Κάλλια Τριανταφύλλου.
Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Δίδαξε ζωγραφική στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και η έκθεσή της «Με την δύναμη του βλέμματος» στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος» της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου είναι η πρώτη της ατομική.
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει για το θέμα της κοπής δένδρων στο κάστρο της Ναυπάκτου:
« Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας και Δωρίδος, συνεδρίασε στις 25/8/2026 στα γραφεία της με μοναδικό θέμα:
Κοπή και απομάκρυνση των δέντρων από το χώρο του Κάστρου της Ναύπακτου.
Το Κάστρο είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της πόλη μας άλλα και ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος.
Έχει δε μεγάλη συμβολή στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχή μας.
Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε παρέμβαση στο Κάστρο, μας αφορά άμεσα.
Να επισημάνουμε ότι ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας δεν είμαστε ειδικοί για να εκφράσουμε άποψη πάνω σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του μνημείου.
Ως ενεργοί πολίτες όμως αυτής της πόλης θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1) Διαμαρτυρόμαστε για την μη ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο για τις παρεμβάσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο κάστρο με την μαζική κοπή των δένδρων. Για ποιο λόγο έγινε και αν προβλέπεται κάποια αντικατάσταση με άλλου είδους φύτευση…
2) Ζητάμε να γίνει μια Ολοκληρωμένη Μελέτη από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της Καστροπολιτείας (από φωτιά, πλημμύρα, κλπ) και ταυτόχρονα την Συντήρηση και Ανάδειξη του μνημείου.
3) Σε περίπτωση μη ύπαρξης μελέτης από τους αρμόδιους φορείς για την κοπή των δέντρων ζητάμε την διακοπή της κοπής.»
Τις φωτιές και την αποψίλωση του εδάφους που έχουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακολουθούν πλημμύρες, με τις πρώτες βροχές.
Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, με πρόσφατη εγκύκλιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά άμεση κινητοποίηση Δήμων και Περιφερειών, θέτοντας συγκεκριμένες ενέργειες και αυστηρό χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου 2026-2027.
Τι πρέπει να κάνουν άμεσα οι Δήμοι
Η εγκύκλιος θέτει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους Δήμους. Μεταξύ άλλων, ζητείται να προχωρήσουν άμεσα:
► στον έλεγχο και συντήρηση των δικτύων ομβρίων υδάτων των οδών αρμοδιότητάς τους,
► στον έλεγχο και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητάς τους,
► προγραμματισμό και την εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου απαιτείται.
► Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον καθαρισμό και τη συντήρηση των εσχαρών και των φρεατίων υδροσυλλογής, των αγωγών και των λοιπών στοιχείων του δικτύου ομβρίων.
► Οι Δήμοι καλούνται να διαθέτουν επικαιροποιημένο κατάλογο με χώρους προσωρινής καταφυγής εκτός των ζωνών υψηλής επικινδυνότητας πλημμύρας, στους οποίους θα πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση τόσο για τους πολίτες όσο και για τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ.
► Για περιοχές που βρίσκονται μέσα σε ζώνες υψηλού πλημμυρικού κινδύνου, πρέπει επιπλέον να προσδιοριστούν κατάλληλα κτίρια για ασφαλή επιτόπου καταφυγή.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Με βάση τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, ο Σεπτέμβριος του 2026 αποτελεί ουσιαστικά τον μήνα επιχειρησιακής προετοιμασίας των ΟΤΑ:
► Έως το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου: σύγκληση Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας – ΤΕΣΟΠΠ και αντίστοιχα Περιφερειακών ΠΕΣΟΠΠ.
► Έως το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου: χαρτογράφηση των σημείων αυξημένης πλημμυρικής επικινδυνότητας από τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών.
► Έως τις 20 Σεπτεμβρίου: ειδική ενημέρωση από τις Περιφέρειες προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ για συγκεκριμένες διαπεριφερειακές περιπτώσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών.
► Εντός Σεπτεμβρίου: σχεδιασμός και διεξαγωγή άσκησης Πολιτικής Προστασίας για πλημμύρες, με πρόβλεψη και για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών.