Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στα ύψη οι τιμές των υλικών – Τι γίνεται με το «Εξοικονομώ»

Published

on

Λόγω των ανατιμήσεων στα ύψη έχουν φτάσει βασικά οικοδομικά υλικά και συστήματα που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», γεγονός που ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τους δικαιούχους του προγράμματος και την αποτελεσματικότητά του.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των ανατιμήσεων αποτελούν τα κουφώματα αλουμινίου με την άνοδο να ξεπερνά το 15%, PVC έως 10%, μονωτικά έως 30%, στεγανωτικά υλικά έως 20%, ενώ μεγάλες αυξήσεις υπάρχουν και στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα.

Σε απάντησή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει ότι ο δείκτης υλικών κατασκευής νέων κτηρίων αυξήθηκε κατά 4,6% σε ετήσια βάση. Οι κυριότερες μεταβολές παρατηρούνται σε σωλήνες χαλκού (16,4%), σίδηρο οπλισμού (16,3%) και χάλκινους αγωγούς (12,1%).

Ωστόσο, η  επιτροπή είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις τάσεις αυτές, ιδίως από τη στιγμή που οφείλονται σε διεθνείς παράγοντες πέραν του ελέγχου και της αρμοδιότητάς της, σημειώνοντας  παράλληλα ότι το πρόγραμμα Εξοικονομώ αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση,  το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ουσιαστικά η εξανέμιση της ωφέλειας των προβλεπόμενων επιδοτήσεων για τους ωφελούμενους, οι οποίοι οδηγούνται είτε στην κάλυψη των επιπλέον ποσών που ζητούνται από τους προμηθευτές από ίδια κεφάλαια είτε στην οριστική ακύρωση του προγράμματος διότι κρίνουν ότι τελικά είναι ασύμφορο.

Για το νέο πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» 2021 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής είναι στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να εκδοθεί και ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος όπου θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις επιδοτήσεις του «Εξοικονομώ 2021».

Ένα από τα ζητήματα που είχε επίσης να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου ήταν και οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η αύξηση κατά 15% των σχετικών δαπανών, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το συνολικό επιλέξιμο προς επιδότηση ύψος των εργασιών.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακό Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο – Η δήλωση του δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα

Published

on

By

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, δημιουργείται στην Ναύπακτο Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας δήλωσε σχετικά:

«Με τη σημαντική αυτή εξέλιξη, το 80% των υποθέσεων, που αφορούν στους δημότες, θα εκδικάζεται στο εξής στην Ναύπακτο, ενώ σήμερα εκδικαζόταν μόλις το 20% από αυτές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αναβάθμιση αυτή της Ναυπάκτου δεν αποτελεί χατίρι, αλλά φυσική συνέχεια της σταθερά ανοδικής αναπτυξιακής πορείας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Ναυπακτίας και βασίζεται σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης»

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΜΕ:  Εργατική Πρωτομαγιά  «Μόνη ελπίδα η πάλη των λαών»

Published

on

By

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κεφαλόβρυσου τίμησε το ΠΑΜΕ την επέτειο της Πρωτομαγιάς.

Στους συγκεντρωμένους απεύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Μπίμπας, μέλος του Συνδικάτου οικοδόμων και του Εργατικού κέντρου με σύνθημα  «Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών».

Ακολούθησε  απότιση τιμής στο μνημείο εθνικής αντίστασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα Υιοθεσίας στον Κήπο Ξενία

Published

on

By

Στις 11 Μαΐου μπορείς και εσύ να υιοθετήσεις ένα ζώο συντροφιάς!

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Σωματείο «Φιλοζωϊκή Δράση Ναυπάκτου» διοργανώνουν Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το Σάββατο 11 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 14:00′, στον Κήπο Ξενία.

Η συγκεκριμένη ημέρα θα είναι μια ημέρα γιορτής και όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αδεσποτάκια του Δήμου Ναυπακτίας που αναζητούν τη δική τους οικογένεια!

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2634 3 60417.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ