Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Αδιέξοδο»! Αν συνεχιστεί επί μακρόν η διατήρηση των υψηλών τιμών της ενέργειας

Published

on

Στο σύνολο των δήμων της χώρας εμφανίζονται πλέον οι επιπτώσεις εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που έχει προκαλέσει η υπερβολική αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των καυσίμων που θέτουν άμεσα ζητήματα βιωσιμότητας των ΟΤΑ και χρεωκοπίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης.

Ήδη οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Από χέτευσης (ΔΕΥΑ) λαμβάνουν μηνιαίους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος με προσαυξήσεις πάνω και από τους μηνιαίους  προϋπολογισμούς τους.  Το τεράστιο αυτό  ζήτημα  τέθηκε  στην ΚΕΔΕ κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της.

Για το θέμα μιλά στο  Nafsweek.gr ο  αρμόδιος  αντιδήμαρχος οικονομικών  Σωκράτης Παπαβασιλείου.

Με τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος και  καυσίμων πανελλαδικά, οι Δήμοι ασφυκτιούν, με την ΚΕΔΕ να θέτει θέμα βιωσιμότητας των ΟΤΑ.                   Στον Δήμο Ναυπακτίας ποια είναι σήμερα η κατάσταση;

«Το πρόβλημα που θα κληθούν οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους αν έπρεπε να το χαρακτηρίσουμε με μία φράση, θα το χαρακτηρίζαμε  ως «αδιέξοδο».

Εφόσον συνεχιστεί επί μακρόν η διατήρηση των τιμών της ενέργειας στα ίδια υψηλά με σήμερα επίπεδα, τότε με μαθηματική ακρίβεια τόσο οι δήμοι όσο και τα νομικά τους πρόσωπα θα πάψουν σύντομα να είναι οικονομικά βιώσιμοι.

Οι δήμοι διαχρονικά διέθεταν περιορισμένους οικονομικούς πόρους σε σχέση με τις αρμοδιότητες  που τους έχουν παραχωρηθεί και  τα δύο έτη πανδημίας που προηγήθηκαν επιδείνωσαν και άλλο την οικονομική τους κατάσταση.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στη ΔΕΥΑΝ, η οποία πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά και στο λιμενικό ταμείο και την ΚΕΔΝ με τα περιορισμένα οικονομικά τους.

Η ενεργειακή και οικονομική κρίση που σήμερα ξαναβιώνουμε θα έλεγε κάποιος ότι είναι «το κερασάκι στην τούρτα».

Οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν πάντοτε την αλήθεια, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το κάνουν με τον πλέον κυνικό τρόπο. Από τα συγκριτικά των πρώτων διμήνων των λογαριασμών ρεύματος που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι ο Δήμος το 2021 δαπάνησε για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 208.000 € και για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 δαπάνησε 325.000 €, η ΔΕΥΑΝ το ίδιο διάστημα του 2021 δαπάνησε 120.000€, ενώ το 2022 δαπάνησε 178.000 € και το ΔΛΤΝ από 7.000 € το 2021, το ποσό αυξήθηκε στις 9.600 € το 2022.

Σημαντική επίσης είναι και η αύξηση της δαπάνης σε καύσιμα που θα οδηγήσει το δήμο σε εξάντληση του διαθέσιμου ποσού της ανατεθειμένης σύμβασης πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο και θα αυξήσει δραματικά τη μελλοντική ετήσια δαπάνη για καύσιμα, η οποία θα προσεγγίζει βάσει προβλέψεων το μισό εκατομμύριο ετησίως από περίπου 350000 €  που ήταν το 2021.

Η αύξηση των καυσίμων πλήττει επίσης σημαντικά τόσο τη ΔΕΥΑΝ, όσο και την ΚΕΔΝ με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι» αλλά και τις σχολικές επιτροπές που επιβαρύνονται με τη θέρμανση των σχολείων.

Εν κατακλείδι να σας πω ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια και η ευρύτερη αρνητική οικονομική συγκυρία με την αύξηση τιμών σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων, δημιουργούν συνολικά ένα αρνητικό ντόμινο εξελίξεων που δεν περιορίζεται μόνο στην αύξηση της δαπάνης του ρεύματος και των καυσίμων, αλλά συμπαρασύρει και τις ετήσιες δαπάνες για μία μεγάλη γκάμα              υπηρεσιών και προμηθειών.

Επίσης προκαλείται μία άνευ προηγουμένου οικονομική ασφυξία στους εργολάβους που ήδη εκτελούν ή επίκειται να εκτελέσουν συμβασιοποιημένα δημόσια έργα, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αδυναμία εκτέλεσής τους, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται και στους προϋπολογισμούς των δημόσιων έργων που πρόκειται να δημοπρατηθούν στο μέλλον.

Είναι σαν κάποιος να άνοιξε το κουτί της πανδώρας και προσπαθεί το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας να συγκρατήσει  το οικοδόμημα από την κατάρρευση.»

Πως αντιμετωπίζονται αυτά τα αυξημένα κόστη;

«Προς το παρόν παρακολουθούμε την εξέλιξη του  φαινομένου και προσπαθούμε να συγκρατούμε τις δαπάνες στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, κάτι που κάναμε ούτως ή άλλως.

Ήδη λάβαμε ενισχυτική χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος μέσω των ΚΑΠ για κάλυψη γενικών αναγκών, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό για τις ανάγκες του ενεργειακού κόστους, αλλά φοβάμαι ότι δε θα είναι αρκετό.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο η ΚΕΔΕ όσο και το υπουργείο επέδειξαν τα απαραίτητα αντανακλαστικά και η μεν πρώτη έθεσε το θέμα εγκαίρως και στη σωστή του    βάση, το δε δεύτερο ανταποκρίθηκε άμεσα συν-δράμοντας τους δήμους και έδειξε την πρόθεση να   βοηθήσει τους Δήμους έτι περαιτέρω.

Ωστόσο εκτιμώ λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ότι αν το ενεργειακό πρόβλημα παραταθεί σε βάθος χρόνου, η κατάσταση δε θα μπορεί αντικειμενικά να είναι διαχειρίσιμη από   κανέναν. Για την ώρα όμως οφείλουμε να διατηρούμε συγκρατημένα την αισιοδοξία μας και να κάνουμε με ψυχραιμία ό,τι περνάει από το χέρι μας».

Υπάρχει περίπτωση μέρος του κόστους  αυτού να μετοκυλισθεί στους δημότες;

« Επουδενί δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο.

Θα προσπαθήσουμε μέσω της ακόμη πιο «αυστηρής» δημοσιονομικής πολιτικής να εξαντλήσουμε κάθε μέσο, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες το        κόστος.

‘Όχι μόνο επειδή τα νοικοκυριά αντικειμενικά δεν αντέχουν επιπρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά και επειδή νομίζω ότι κάτι τέτοιο δε θα μας οδηγούσε σε  ουσιαστικό αποτέλεσμα και λύση του προβλήματος. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Ο μεγάλος μας στόχος παραμένει η οριστική λύση του προβλήματος μέσω της πλήρους ενεργειακής αυτονόμησης του Δήμου και των δημοτικών του προσώπων.

Εσχάτως ολοκληρώθηκε η ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας Ναυπακτίας με την έγκριση του καταστατικού της από το ΓΕΜΗ και την έκδοση ΑΦΜ και ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις για τη χωροθέτηση του δικού μας φωτοβολταϊκού πάρκου. Βρισκόμαστε σε σωστή τροχιά και σε εύλογο χρόνο θα έχουμε απτά αποτελέσματα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ναύπακτος: Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η Περιφορά των Επιταφίων στο Λιμάνι

Published

on

By

Και φέτος η Ναύπακτος ξεχώρισε για το μεγαλοπρεπές και κατανυκτικό σκηνικό στο φλεγόμενο Λιμάνι της την Μεγάλη Παρασκευή, παρουσία χιλιάδες κόσμου.

Οι Επιτάφιοι ξεκίνησαν από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου και τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής για να κατευθυνθούν στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης.

Εκεί, είχαν ήδη ανάψει οι φωτιές στις πολεμίστρες του Λιμανιού και στο νερό, ενώ, ο μεγάλος φλεγόμενος σταυρός στη μπούκα του Λιμανιού έκανε το σκηνικό ακόμη πιο επιβλητικό.

Η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου συμπράττοντας με την Χορωδία Πάτρας Cantelena συνόδευσαν τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου που ερμήνευσε το αριστουργηματικό έργο του σπουδαίου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.  Στη μουσική συνοδεία ήταν ο Ηλίας Καλούδης και ο Γιώργος Κονής. Στην αφήγηση και την απαγγελία ήταν ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης

Μόλις οι Επιτάφιοι και οι ιερείς έφτασαν στην Ντάπια του Λιμανιού, οι ψαλμοί, οι δοξασίες και η υποβλητική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μέσα από τις φλόγες δημιούργησαν την αίσθηση την πραγματικής κατάνυξης.  Ο λόγος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου έδωσε το έναυσμα για την αποχώρηση των Επιταφίων και την έναρξη των πυροτεχνημάτων στο φλεγόμενο Ενετικό Λιμάνι.

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ναύπακτος: Ζωντανά (20:15) η Περιφορά των Επιταφίων

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 315 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αποκλειστικές ειδήσεις, κυκλοφορεί  το 315ο φύλλο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  Nafsweek.gr ,  κάθε Παρασκευή.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Ω γλυκύ μου έαρ! :

Την ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη της  Μεγάλης Παρασκευής αναμένεται να βιώσουν και φέτος οι κάτοικοι  και οι επισκέπτες που θα βρεθούν την ημέρα αυτή  στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου. Αναμφισβήτητα η Ναύπακτος…

#   Είμαστε έτοιμοι για το ΕΣΠΑ 2021-2027; :

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν έργα, όταν βγουν οι προσκλήσεις, και εφόσον από τους δήμους υπάρχουν προτάσεις για ένταξη έργων που θα διαθέτουν…

#  Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια : 

Η τροποποίηση του πλαισίου κρίνεται αναγκαία καθώς υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη παροχής κατευθύνσεων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μεταβολές του ύψους, οι οποίες, παρόλο…

#  Ψηφιακός κυνισμός      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)  : 

Η κοινωνία έπειτα από αλλεπάλληλες κρίσεις –οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή– έχει ανάγκη από φωτεινές σκέψεις και θετικά μηνύματα. Οι πολίτες ως δέκτες της πληροφορίας…

#   Η θέση του δημάρχου για το Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο :

το Σχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή- νόμος πλέον-   προβλέπει πως το κεντρικό Πρωτοδικείο της  Αιτωλοακαρνανίας θα εδρεύει στο Αγρίνιο, με παράλληλη έδρα του στο Μεσολόγγι και Περιφερειακό στη Ναύπακτο. Αναφορικά με τον Δήμο Ναυπακτίας…

#  Χωρίς περίφραξη πλέον το λιμάνι της Ναυπάκτου  :

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, αφού ολοκληρωθεί η αρμολόγηση των τειχών θα περάσει στην  φάση της αποκατάστασης των σπηλαιώσεων και της δημιουργία νέου περιμετρικού καταστρώματος και…

#  Συνεχείς προσπάθειες της Περιφέρειας για την ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα στη Δυτική Ελλάδα :  

Στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχει προχωρήσει η Περιφερειακή Αρχή για την ενίσχυση του Πρωτο-γενούς τομέα αναφέρθηκε διεξοδικά ο Αντιπεριφερειάρχης    Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο…

#   Οι πολίτες απαντούν για Πάσχα, Ιεραρχία, Εκκλησία :

Το κατά πόσο εμπιστεύονται και αντιλαμβάνονται το θεσμό της Εκκλησίας, αλλά και τους άλλους φορείς του Κράτους, καταγράφει δημοσκόπηση…

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε την ηλεκτρονική εφημερίδα μας στο email σας επικοινωνήστε μαζί μας  στο  info@nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ