Το ζήτημα των «επενδύσεων» στην Δημοτική Ενότητα Χάλκειας που προέκυψε το τελευταίο διάστημα, με συνολικά πέντε επενδύσεις να έχουν ζητήσει την έγκριση για την αδειοδότησή τους στην περιοχή, ήρθε και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά η συζήτηση αφορούσε την έκφραση γνώμης από μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με «επένδυση» παραγωγής υδρογόνου και καύσης, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Κάτω Βασιλικής.
Για το συγκεκριμένο θέμα είχε συγκληθεί Γενική Συνέλευση των κατοίκων την προηγούμενη εβδομάδας εβδομάδα, με την έκφραση γνώμης να είναι αρνητική, σχετικά με την εγκατάσταση και την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης μονάδας στην Τοπική Κοινότητα Κάτω Βασιλικής. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Χρήστος Βαλμάς σημείωσε στην τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, πως οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι και ζητούν να γίνουν παρεμβάσεις από τον Δήμο προς την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη διοίκηση ώστε να μην δοθεί η άδεια στη συγκεκριμένη μονάδα, καθώς ο «επενδυτής» θα μεταφέρει με βυτία υγροποιημένο αέριο από την Πάτρα για να τροφοδοτεί τη μονάδα, κάτι που είναι άκρως επικίνδυνο, μια και η προς αδειοδότηση εγκατάσταση βρίσκεται κοντά στον οικισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος σημείωσε πως υπήρχε προφορική υπόσχεση από τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα ότι θα συζητηθεί άμεσα το θέμα στην περιφέρεια.
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος, το Δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά για την «επένδυση», ενώ αναμένονται να ακολουθήσουν οι επόμενες ενέργειες που ομόφωνα αποφασίστηκαν.
Ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek που φτάνει κάθε Παρασκευή στα e-mail των συνδρομητών της.
Κάτω από την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με το Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου να δημιουργεί ένα ξεχωριστό σκηνικό, πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση χαρίζοντας στο κοινό μια ατμόσφαιρα γεμάτη εικόνες και ήχους.
Σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Δυτικής Ελλάδας, το Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου, στις 21.00, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απόδωσε τα έργα συντήρησης, αποκατάστασης, στερέωσης και ανάδειξης του Ενετικού Λιμανιού της Ναυπάκτου, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου παρεμβάσεων για την προστασία του ιστορικού μνημείου. Την υπουργό υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο βουλευτής Θανάσης Παπαπαθανάσης, αντιπερειφεριάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Ακολούθησε συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, όπου παρουσίασε ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα με ορχηστρικά έργα και μελωδίες του κλασικού ρεπερτορίου. Δημοφιλείς άριες του Georges Bizet και του Giacomo Puccini έως την εντυπωσιακή “Granada” του Agustín Lara, και από τους Ουγγρικούς Χορούς του Johannes Brahms μέχρι τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα των Σλαβονικών Χορών του Antonín Dvořák και τους μεγαλοπρεπείς ρυθμούς των βαλς και των εμβατηρίων του Johann Strauss και του Robert Stolz.
Η βραδιά μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ3. – Παρουσίαση: Μαριλένα Γεραντώνη
Με την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο να βρίσκεται πάνω από το Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σκηνικό, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026 μια ξεχωριστή εκδήλωση που ενώνει την πολιτιστική κληρονομιά, τη μουσική και την Πανσέληνο, χαρίζοντας στο κοινό μια ατμόσφαιρα γεμάτη εικόνες και ήχους.
Σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Δυτικής Ελλάδας, το Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου, στις 21.00, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα αποδώσει τα έργα συντήρησης, αποκατάστασης, στερέωσης και ανάδειξης του Ενετικού Λιμανιού της Ναυπάκτου, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου παρεμβάσεων για την προστασία του ιστορικού μνημείου.
Να θυμίσουμε πως οι παρεμβάσεις που παραδίδονται υλοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Θα ακολουθήσει συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, σε διοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας, μετατρέποντας το λιμάνι σε ανοικτή μουσική σκηνή σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές καλοκαιρινές βραδιές του χρόνου.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα με ορχηστρικά έργα και μελωδίες του κλασικού ρεπερτορίου. Το κοινό θα ταξιδέψει από τις δημοφιλείς άριες του Georges Bizet και του Giacomo Puccini έως την εντυπωσιακή “Granada” του Agustín Lara, και από τους Ουγγρικούς Χορούς του Johannes Brahms μέχρι τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα των Σλαβονικών Χορών του Antonín Dvořák και τους μεγαλοπρεπείς ρυθμούς των βαλς και των εμβατηρίων του Johann Strauss και του Robert Stolz.
Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ3. Διεθνής μετάδοση μέσω του ERT Cosmos – Παρουσίαση: Μαριλένα Γεραντώνη
ΦΩΤΟ από τη γενική πρόβα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, την Πέμπτη 27/8
“Τα πραγματικά δεδομένα δεν επιδέχονται παραποίηση
Η διαχείριση της βλάστησης στο Κάστρο της Ναυπάκτου αποτελεί ζήτημα προστασίας του μνημείου, της πόλης και του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αποσπαστικές εικόνες, επιλεκτική μνήμη και όψιμες πολιτικές εντυπώσεις.
Επτά χρόνια παρεμβάσεων με πλήρη ενημέρωση
Οι οργανωμένες κοπές γερασμένων και επικίνδυνων δέντρων ξεκίνησαν το 2020, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, του Δασαρχείου, της Πυροσβεστικής και των αρμόδιων επιστημονικών και υπηρεσιακών φορέων. Μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί σταδιακά περίπου 300 από τα σχεδόν 5.000 δέντρα του Λόφου του Κάστρου, δηλαδή περίπου το 6% του συνόλου. Επομένως, κάθε αναφορά σε «αποψίλωση» είναι ανακριβής.
Από το 2019 έχουν εκδοθεί 19 δελτία Τύπου και επίσημες ενημερώσεις, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερες από 60 δημοσιεύσεις στα μέσα ενημέρωσης, με αναλυτικές αναφορές και φωτογραφικό υλικό. Τίποτε δεν έγινε κρυφά.
Από την ομόφωνη ψήφο στην όψιμη αντίδραση
Επί επτά χρόνια δεν διατυπώθηκε από τη σημερινή αντιπολίτευση καμία ένσταση ως προς τις κοπές. Αντιθέτως, στις 29 Οκτωβρίου 2025 η Δημοτική Επιτροπή, με την υπ’ αριθ. 521/2025 απόφασή της, αποδέχθηκε ομόφωνα δωρεά, ύψους 20.000 ευρώ, για εργασίες κοπής δέντρων εντός του Κάστρου. Μεταξύ εκείνων που υπερψήφισαν, χωρίς επιφύλαξη ή αίτημα ενημέρωσης, ήταν και ο κ.Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. Αντίστοιχα, ο κ. Ανδρέας Κοτσανάς, ο οποίος σήμερα αντιδρά, είχε υποβάλει το 2022 επίσημο αίτημα για κοπή πεύκου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, επικαλούμενος ακριβώς τις επιπτώσεις από τις πευκοβελόνες και το ρετσίνι.
Τί βεβαιώνει το Δασαρχείο
Το επίσημο έγγραφο του Δασαρχείου Ναυπάκτου υπ’ αριθμ. 327403/2026* είναι σαφές. Το αίτημα υποβλήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την προστασία του μνημείου, την ασφάλεια των επισκεπτών και την πυροπροστασία. Σε κοινή αυτοψία δασικού υπαλλήλου και εκπροσώπου της Εφορείας επισημάνθηκαν ένα προς ένα τα δέντρα που παρουσίαζαν έντονη κλίση, κίνδυνο πτώσης ή προκαλούσαν φθορές στα τείχη. Η άδεια αφορούσε αποκλειστικά αυτά τα δέντρα και προέβλεπε συγκεκριμένους όρους εκτέλεσης.
Επιπλέον, το Κάστρο της Ναυπάκτου έχει ενταχθεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την πυροπροστασία των αρχαιολογικών χώρων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 κοινή αυτοψία, ενώ η έκθεση που ακολούθησε προέβλεψε, μεταξύ άλλων, κλάδεμα, αραίωση και διαχείριση της βλάστησης εντός και εκτός του Κάστρου.
Το Δασαρχείο βεβαιώνει ρητά ότι οι εργασίες αποτελούν στοχευμένη απομάκρυνση επικίνδυνων δέντρων. Απορρίπτει, επίσης, τον ισχυρισμό περί απουσίας επιστημονικής τεκμηρίωσης.
«Μια πυριτιδαποθήκη πάνω από τα κεφάλια μας»
Ήδη από το 2018, ο Δασάρχης Ναυπάκτου χαρακτήριζε το δάσος του Κάστρου «μια πυριτιδαποθήκη πάνω από τα κεφάλια μας» και ζητούσε συνολική μελέτη και σταδιακή αλλαγή της βλάστησης. Η τότε Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπία Βικάτου συμφωνούσε ως προς την επικινδυνότητα, χαρακτήριζε «αδήριτη ανάγκη» τη συνολική διαχείριση της περιοχής και είχε δηλώσει ότι η συνδρομή που είχε ζητήσει τότε από τον Δήμο για τον καθαρισμό του Κάστρου δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Ενώ, ο δασολόγος και ερευνητής Γιώργος Καρέτσος επισήμαινε την ανάγκη μακροχρόνιου σχεδίου, αραίωσης κοντά στους δρόμους και στα τείχη και μόνιμης παρακολούθησης. Τόνιζε δε, ότι τα πεύκα της περιοχής, λόγω του ρετσινιού τους, καίγονται έως και επτά φορές γρηγορότερα από άλλα είδη της ίδιας οικογένειας.
Ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός
Στις 2 Αυγούστου 2024, μεγάλο δέντρο κατέρρευσε στο Κάστρο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο πενταμελή οικογένεια και προκαλώντας ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Το περιστατικό αυτό επιβεβαίωσε ακριβώς ότι η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων αποτελούν υποχρέωση και όχι επιλογή.
Η θέση της δημοτικής αρχής είναι ξεκάθαρη: δεν γίνεται γενικευμένη κοπή ούτε αποψίλωση, αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις, ύστερα από αυτοψίες, υπηρεσιακές εισηγήσεις και νόμιμες εγκρίσεις. Η συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Δασαρχείο και όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνεχιστεί, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, την προστασία του δασικού οικοσυστήματος και τη διαφύλαξη του μνημείου.
Οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του Κάστρου. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται και στην κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητάς του, η οποία έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019. Ένα Κάστρο ασφαλές, προστατευμένο, προσβάσιμο και ζωντανό αποτελεί κοινό στόχο και παρακαταθήκη για το μέλλον.
Η ευθύνη επιβάλλει συνέπεια και δράση.
Και στα ζητήματα ασφάλειας δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια.