Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η εκλογολογία καλά κρατεί

Published

on

Στο άθλημα της εκλογολογίας θα μπορούσαμε να είμαστε πρωταθλητές. Σε εθνικό επίπεδο τρεφόμαστε με τις προβλέψεις για το πότε θα γίνουν εκλογές, ενώ σε τοπικό επίπεδο καταναλώνουμε ώρες και μαζί φαιά ουσία για το ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος.

Η εκλογολογία λοιπόν βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που γίνονται στα καφενεία, στις γνωστές παρέες των εκλογολόγων, στις στήλες των εφημερίδων και στα σχόλια των διαδικτυακών φίλων. Η συζήτηση για τις εκλογές δεν έχει τόσο ενδιαφέρον από άποψη πολιτικής σκέψης και πολιτικού λόγου. Έχει περισσότερο ενδιαφέρον για  τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι και για τις ζυμώσεις που προκαλούνται.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι  η συζήτηση ξεκινά λίγο μετά τις εκλογές και τελειώνει λίγο πριν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Το τελευταίο  διάστημα τα φώτα πέφτουν στους δυο  πρώην δημάρχους, τον Τάκη Λουκόπουλο και  τον Γιάννη Μπουλέ.  Το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν το τι θα κάνουν, αν δηλαδή θα ήταν ξανά υποψήφιοι δήμαρχοι.

Στη συνέχεια άρχιζαν τα σενάρια ποιος θα τους διαδεχτεί σε περίπτωση που αυτοί επιλέξουν να μην διεκδικήσουν πάλι το αξίωμα του δημάρχου.

Όλα αυτά βέβαια  πριν από τις ανακοινώσεις των παρατάξεών τους και πριν την παραίτηση του Γιάννη Νταουσάνη, με το τοπίο να αλλάζει άρδην.  Η συζήτηση πλέον έχει επικεντρωθεί  σε ζυμώσεις που γίνονται και με την παράταξη του Γιώργου Γούλα, για  το σενάριο ευρύτερων συμμαχιών και την  δημιουργία ενός καινούριου πόλου που θα αποτελέσει τον κύριο αντίπαλο της παράταξης του νυν δημάρχου Βασίλη Γκίζα, η κάθοδος της οποίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αν και πριν από καιρό κάποιοι το σενάριο αυτό της      σύμπραξης  το θεωρούσαν  δύσκολο να περπατήσει  καθώς απαιτούνται πολλές συγκλίσεις και συναινέσεις,  που δύσκολα θα γίνονταν  γνωρίζοντας τα πρωτο-κλασάτα στελέχη των υφιστάμενων παρατάξεων,  φαίνεται τα γεγονότα να τους διαψεύδουν.

Ωστόσο συζητιέται και το σενάριο του «τρίτου πόλου» όπου και εκεί γίνονται διεργασίες, με τα σενάρια να μην σταματούν εδώ καθώς κάποιοι  συνδέουν τις επόμενες εκλογές και με τη διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος από πολιτευτές σε περίπτωση που δεν εκλεγούν βουλευτές.

Όσο για την παράταξη του Ανδρέα Κοτσανά δεν φαίνεται να δίνονται πολλές πιθανότητες αυτόνομης καθόδου της στις επόμενες εκλογές, αφού πλέον με το νέο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα η κατάρτιση του συνδυασμού και η είσοδος στο δημοτικό συμβούλιο γίνεται  πολύ δύσκολη.

Αναφορικά με την παράταξη του νυν δημάρχου Βασίλη Γκίζα, φέρεται να κινείται πυρετωδώς για τις επόμενες  εκλογές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της  φαίνεται να είναι η συσπείρωση των δικών της μελών όσο και η     ενσωμάτωση στελεχών  από άλλες παρατάξεις καθώς και προέδρων  των κοινοτήτων, που είναι απαραίτητοι για την κατάρτιση ενός ισχυρού ψηφοδελτίου.

Οι εκλογολογικές συζητήσεις θέλουν τον Θωμά Κοτρωνιά  να έχει αναλάβει το ρόλο αυτό και λόγω της αντι-δημαρχίας που έχει αλλά και λόγω της μεγάλης του εμπειρίας στις εκλογές. Για την παράταξη Ντίνου Τσουκαλά, σύμφωνα με την εκλογολογία, φαίνεται να παραμένει στην παράταξη του νυν δημάρχου.

Το υλικό λοιπόν της εκλογολογίας είναι πλούσιο και δίνει τροφή για πολλά σενάρια που στη συνέχεια γίνονται  φήμες. Ποιο κι αν τελικά θα επικρατήσει κάποιο από  αυτά , ίσως είναι πολύ νωρίς ακόμα και για προβλέψεις.

Το σίγουρο είναι ότι η εκλογολογία διαμορφώνει ένα    κλίμα, αποπροσανατολίζει όμως από την τρέχουσα κατάσταση σε επίπεδο λειτουργίας του δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι θα δούμε την Μ. Παρασκευή στο Ενετικό λιμάνι – Πρόγραμμα

Published

on

By

Θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη θα βιώσουν και φέτος όσοι θα βρεθούν στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου την Μεγάλη Παρασκευή.

Η πομπή των Επιταφίων των δύο κεντρικών Ενοριών, του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου και του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής, θα καταλήξει στο Λιμάνι της πόλης, εκεί όπου δεκάδες αναμμένες δάδες έχουν τοποθετηθεί στις πολεμίστρες, ο φλεγόμενος σταυρός στέκει επιβλητικός στην είσοδο του Λιμανιού και η ατμόσφαιρα κυριαρχείται από τους Ύμνους της Ημέρας.

Φέτος, η διεθνούς φήμης Σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου θα ερμηνεύσει το αριστουργηματικό έργο του σπουδαίου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων».

Συμμετέχουν η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου και η Xορωδία της Πάτρας “CANTELENA” υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.  Μουσική συνοδεία: Ηλίας Καλούδης και Γιώργος Κονής.

Στην αφήγηση και την απαγγελία θα είναι ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης

Πρόγραμμα

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων»

Μουσικό έργο του συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή με μελοποιημένα Τροπάρια, Ψαλμούς και κείμενα από τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

Περιφορά Επιταφίων

(συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Αμπατζή)

– Η Ζωή εν Τάφω – Εγκώμια Μεγ. Παρασκευής (Στάση Πρώτη)

– Άξιον Εστί – Εγκώμια Μεγ. Παρασκευής (Στάση Δεύτερη)

– Αι Γενεαί Πάσαι – Εγκώμια Μεγ. Παρασκευής (Στάση Τρίτη)

– Πάσχα των Ελλήνων – Στ. Κουγιουμτζή

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χωρίς περίφραξη πλέον το λιμάνι της Ναυπάκτου

Published

on

By

Απομακρύνθηκε η προστατευτική περίφραξη που υπήρχε στο μεντένι περιμετρικά του λιμανιού της Ναυπάκτου καθώς οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης  του μνημείου έχουν φτάσει σε τέτοια φάση που πλέον δεν είναι αναγκαία.

Το έργο που ξεκίνησε τον Μάρτιο  του 2023, έχει φορέα υλοποίησης το υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και προβλέπει παρεμβάσεις σε τείχη συνολικής επιφάνειας 4.200 τμ.  Περίπου.

Ο συνολικός αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.775.000 ευρώ, με το έργο να είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Να θυμίσουμε πως το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2024.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ