Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τίτλοι τέλους για Ανάπλαση

Published

on

Σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 ήρθε στο Δημοτικό συμβούλιο το θέμα της ανάπλασης  όπου και έγινε συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική     Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος».

Από την αρχή της συνεδρίασης οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα για την αναβολή του προς συζήτηση θέματος με τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Γούλα να να επικαλείται τα ακόλουθα:

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πολλές φορές και για πολλούς μήνες οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας ανησυχώντας για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση εξέλιξης του έργου καθώς περνούσαν οι μήνες και τα χρόνια και το συμβατικό αντικείμενο έχει υλοποιηθεί σε πολύ μικρό ποσοστό, ζητούσαμε να έρθει το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Στις 24/6/22 συγκαλέσατε το Δημοτικό Συμβούλιο με μόλις 4 έγγραφα με βάση τα οποία καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι σήμερα 30/6/22 να αποφασίσουν για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» δηλαδή του συντριπτικά μεγαλύτερου και ουσιαστικότερου μέρους του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

κ. Πρόεδρε,

Καλούμαστε σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι να πάρουμε μια πάρα πολύ σοβαρή απόφαση με πολλές νομικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές συνέπειες για τους εαυτούς μας και το Δήμο. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι με την απόφαση αυτή θα επιβάλλουμε στους πολίτες να πίνουν νερό από αμιαντοσωλήνα για πολλά ακόμα χρόνια και στις θάλασσές μας να υφίστανται τις συνέπειες από το παντορροϊκό σύστημα αποχέτευσης, με ότι αυτά συνεπάγονται για την υγεία τους και την ανάπτυξη της πόλης μας.

Για τους λόγους που θα σας εκθέσω αμέσως ζητώ την αναβολή του θέματος. Μόλις οι παρακάτω λόγοι εκλείψουν και ελπίζω άμεσα, τότε να έρθει πάλι το θέμα και να πάρουμε τη σωστότερη απόφαση. Στο χέρι της Δημοτικής αρχής είναι οι λόγοι να εκλείψουν άμεσα, έστω σε μερικές ημέρες και να μην καθυστερήσουμε καθόλου στην λήψη απόφασης. Δεν θέλουμε καμία καθυστέρηση και γι’ αυτό πιέζουμε με κάθε τρόπο την Δημοτική Αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της να προχωρήσει γρήγορα, αλλά μέχρι τώρα μάταια.

Η συζήτηση και το θέμα λοιπόν έχουν μπει στο Συμβούλιό μας με τρόπο που πολύ πιθανά θα οδηγήσουν ή σε ακύρωση της απόφασης ή ακόμα χειρότερα σε νομικές περιπέτειες για όσους Συμβούλους συμμετέχουν στην λήψη απόφασης.

Συγκεκριμένα:

α) Δεν υπάρχει έγγραφο εισήγησης της Διευθύνουσας την Τεχνική Υπηρεσία προς το Δημοτικό Συμβούλιο για οποιοδήποτε Τεχνικό θέμα. Παρά μόνον μας διαβιβάζει με το υπ’ αρίθμ. 11374/21-6-22, ένα έγγραφο που συνέταξαν κάποιοι άλλοι. Αυτό δεν αποτελεί εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας πάνω στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί το Συμβούλιό μας και να λάβει απόφαση για άκρως τεχνικά ζητήματα.

Το δε έγγραφο που μας διαβιβάζει δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου παρά μόνο ημερομηνία 7/6/22, έχει τίτλο “Παρατηρήσεις – επισημάνσεις για το έργο”, δεν αναφέρει αν και από ποιόν ζητήθηκε και δεν γράφει σε ποιόν απευθύνεται και δεν προκύπτει από πουθενά πως έφτασε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί εισήγηση και πως θα μπορούσε άλλωστε όταν υπογράφεται από τον Κύριο Κότσαλο Χημικό Μηχανικό, τον Κύριο Κυρίτση που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα (ίσως και χρόνια) εξ όσων γνωρίζω είναι σε άδεια άνευ αποδοχών από τη ΔΕΥΑΝ και δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να υπογράφει νομίμως και τον κύριο Χειμαριό που δεν γνωρίζω να έχει κάποιου είδους συμβατική σχέση με τη ΔΕΥΑΝ και που και οι ίδιοι άλλωστε δεν δίνουν τίτλο, “Εισήγηση” στο έγγραφό τους.

β) Η ίδια η Διευθύντρια της Τεχνικής μας Υπηρεσίας απουσιάζει από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

γ) Δεν υπάρχει η γνωμοδότηση του μελετητή του έργου που προβλέπεται από το άρθρο 144 του Νόμου 4412 για κάθε αλλαγή επί της αρχικής μελέτης, πόσο μάλλον για μια τόσο σοβαρή τροποποίηση.

δ) δεν παρίσταται ο μελετητής πράγμα που έπρεπε να το ζητήσετε από μόνος σας, πρότι εμείς με σχετικό έγγραφό μας σας ζητήσαμε να κάνετε.

ε) Σύμφωνα δε με το άρθρο 156 του νόμου 4412 παράγραφοι 1α και 1ε:

  1. α) Το έργο εκτελείται, σύμφωνα με τη σύμβαση και τα τεύχη και σχέδια που τη συνοδεύουν.

ε) Η εκτέλεση του έργου με τις αναγκαίες τροποποιήσεις είναι υποχρεωτική για τον ανάδοχο του έργου και, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία για την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, απαιτείται γνώμη του οικείου τεχνικού συμβουλίου. Ούτε τέτοια υπάρχει στα ελάχιστα έγγραφα που μας επισυνάψατε με την πρόσκληση.

στ) Τα έγγραφα που σας ζητήσαμε για την καλύτερη προετοιμασία μας για το Συμβούλιο δεν τα έχω λάβει τουλάχιστον εγώ παρά μόνο ένα μικρό τμήμα τους (αυτό των αποφάσεων των οργάνων) την Τετάρτη 29/6/22 μετά τις 9 το βράδυ. Τα υπόλοιπα αγνοούνται.

Για αυτούς τους λόγους εισηγούμαι την αναβολή του θέματος στην βάση της εντελώς πρόχειρης προετοιμασίας του και των ουσιωδών ελλείψεων, με ευθύνη του Δημάρχου και δική σας κ. Πρόεδρε και θέλω να τεθεί σε ψηφοφορία αφού πρώτα ακούσω την άποψη επί των θεμάτων που έθεσα της Δημοτικής Αρχής και έπειτα και των υπόλοιπων συναδέλφων μου από τις υπόλοιπες παρατάξεις».

Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η συνέχιση της συζήτησης.  Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος αποχώρησε η αντιπολίτευση.

Η εισήγηση του Δημάρχου

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει από τεχνικής άποψης το έργο αλλά και στην αδυναμία της ΔΕΥΑΝ για την χρηματοδότησή του, επικαλούμενος έγγραφα της ΔΕΥΑΝ και της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, κατέληξε στην πρόταση:

Τροποποίηση της μελέτης του έργου με σκοπό την υποβολή νέας πρότασης  αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης  σε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα καλύπτει 100% το κόστος κατασκευής. Ταυτόχρονα  πρότεινε με την ολοκλήρωση των υπόγειων υποδομών, να γίνει διαβούλευση, ίσως  και Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας του λιμανιού και του ιστορικού κέντρου  της Ναυπάκτου.

Η εισήγηση του δημάρχου τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ NAFSWEEK.GR ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΤΆΝΕΙ ΣΤΑ EMAIL ΤΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΜΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 “2nd  LEPANTO ARCHERY CUP” στον Ιππικό Όμιλο Ναυπάκτου!

Published

on

By

Ο υπέροχος χώρος του Ιππικού Ομίλου Ναυπάκτου, θα φιλοξένησε την Κυριακή 19 Μαΐου, για μια ακόμη χρονιά τους αγώνες 2nd  LEPANTO AECHERY CUP της ομάδας τοξοβολίας Lepanto Archery Team Ναυπάκτου.

Μια γιορτή της ομάδας μας και μια ευκαιρία να ευχηθούμε καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση για τις αρχές Οκτωβρίου του 2024.

Οι κατηγορίες αγωνιζομένων που συμμετέχουν:

Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ανδρών-Γυναικών/ Εφήβων-Νεανίδων,

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ανδρών-Γυναικών/ Εφήβων-Νεανίδων και

Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  Παίδων – Κορασίδων.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα:

09:00 – 09:30 Προσέλευση – εγγραφές σε αγώνες

09:30 – 10:00   Δοκιμαστικές βολές

10:00 – 11.30  Α’ μέρος αγώνων όλες οι κατηγορίες

11.30 – 11.45  Διάλειμμα

11.45 –  13.15  Β’ μέρος αγώνων όλες οι κατηγορίες

13:30    ΑΠΟΝΟΜΕΣ βραβεύονται οι πρώτοι κατάταξης ανά κατηγορία / μετάλλια και βεβαίωση συμμετοχής σε όλους τους αγωνιζόμενους.

Στους αγώνες μπορούν να συμμετάσχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στη ομάδα Lepanto Archery Team και παρακολούθησαν προπονήσεις το τελευταίο 4μηνο, φορώντας την εμφάνιση της ομάδας .

Επιτρέπεται να παρακολουθήσουν τους αγώνες  συγγενείς και φίλοι των αγωνιζομένων και όχι μόνο, ενώ στον Ιππικό Όμιλο Ναυπάκτου, παράλληλα με τα φιλέματα της διοργάνωσης, θα λειτουργεί καντίνα για αναψυκτικά και καφέ!

Οι φιλόξενοι εκπαιδευτές του ιππικού ομίλου, θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους, με το πέρας της διαδικασίας, να έρθουν σε επαφή με τα υπέροχα αλόγα, να κάνουν βόλτα με την άμαξα και να δοκιμάσουν έφιππη τοξοβολία.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι, η τοξοβολία είναι και ψυχαγωγία και ότι ο τοξότης δεν μαθαίνει μόνο, αλλά διασκεδάζει παράλληλα.

Σας περιμένουμε!

ΣΗΜ.  Με στόχο τη γνωριμία και την ενασχόληση των δημοτών του Δήμου Ναυπακτίας, μεγάλων και μικρών, με το Ολυμπιακό άθλημα της Τοξοβολίας, από τον Οκτώβριο του 2021 προσφέρουμε μαθήματα κάθε Κυριακή πρωί στη πόλη της Ναυπάκτου. Μια ακόμη προσπάθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πράσινο + Μπλε”.

Επικοινωνία:  info@prasinomple.gr  mob. +30 697 850 0005  &   +30 693 6052 888

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Published

on

By

Ανοίγει προσεχώς η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Κοινωνικός Τουρισμός» 2024 – 2025. Οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να περιμένουν ως και τα τέλη του Μαΐου, ώστε να προχωρήσουν στην διαδικασία για την επιδότηση των διακοπών τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κοινωνικός τουρισμός επιδοτεί έως έξι διανυκτερεύσεις ανάλογα με το κατάλυμα, οι δικαιούχοι καταβάλλουν μικρή συμμετοχή. Μηδενική είναι η συμμετοχή τους και έως δέκα διανυκτερεύσεις για διακοπές σε Λέρο, Λέσβο, Χίο και Κω. Έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε όσους επιλέξουν για διακοπές καταλύματα σε Ρόδο, Βόρεια Εύβοια, Έβρο και Σάμο.

Μάλιστα, επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι του προγράμματος καταβάλλουν συμμετοχή 25%, οι πολύτεκνοι 20%, ενώ μηδενική είναι η συμμετοχή για τα άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα, οι πολίτες που έλαβαν επιταγές το 2023 δύνανται να τις αξιοποιήσουν ως και τα τέλη Ιουνίου, επιλέγοντας κατάλυμα από το Μητρώο Παρόχων, ενώ επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Μόνο τον περασμένο Απρίλιο ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, οι δικαιούχοι προτίμησαν ως προορισμούς τον Νότιο Τομέα Αθηνών, την Εύβοια αλλά και τα Ιωάννινα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα

Published

on

By

Στο μήνυμά του για τις Άγιες Ημέρες της Ανάστασης και του Πάσχα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Μεγάλη Εβδομάδα.

Άγιο Πάθος.

Επιτάφιος.

Ανάσταση.

Λέξεις, γεμάτες πίστη και θρησκευτική κατάνυξη. Μέρες, που φέρνουν πολύ έντονα στο μυαλό μας κάποιες άλλες λέξεις, όπως αγάπη και αλληλεγγύη. Νοήματα, που δείχνουν ότι κάθε εμπόδιο στη ζωή του ανθρώπου δικαιώνεται μόνο όταν εμπεριέχει τον σπόρο της αναγέννησης και της ειρηνικής δημιουργίας.

Αυτές τις μέρες, πηγαίνοντας στις εκκλησιές λοιπόν, ας ανάψουμε ένα κεράκι ως ευχή, ώστε κάθε «Σταύρωση» να ακολουθείται από «Ανάσταση» για όλους τους ανθρώπους.

Και όλοι μαζί, βασιζόμενοι στις ακατάλυτες αξίες και τα ιδανικά του τόπου μας, ας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσει ο άδικος πόνος και περισσότερο φως να πέσει στον κόσμο μας.

Από την καρδιά μου ευχές στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας για υγεία, χαρά και αγάπη. Και αυτές τις μέρες και πάντα!

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/uFj_7_VhqU8

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ