Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία & προβληματισμός από τους κατοίκους για τα έργα στον Εύηνο ποταμό

Published

on

Εύηνος-συγκέντρωση-κατοίκων-Οεριφερεια-δυτικής-Ελλάδας
Σε υλοποίηση της  σχετικής απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κάτοικοι από τον Γαλατά, το Περιθώρι και το Ευηνοχώρι, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 1η  Σεπτεμβρίου 2022  στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εκφράσουν για άλλη μία φορά τις ανησυχίες τους, τον έντονο προβληματισμό τους και την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα από τα έργα στον Εύηνο ποταμό, παρόλο που φθινοπώριασε, για να εκφράσουν για άλλη μία φορά την αγωνία και τον φόβο μην «κατεβάσει» ο Εύηνος και ξαναζήσουν τον ίδιο τραγικό εφιάλτη της κοινωνικής απομόνωσης και της οικονομικής εξαθλίωσης.
Στις ανησυχίες, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τους φόβους των κατοίκων, αλλά και στις πολιτικές ευθύνες των διοικούντων την Περιφέρεια και  το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρθηκαν οι περισσότεροι από όσους μίλησαν στη συγκέντρωση.
Εύηνος-συγκέντρωση-κατοίκων-Οεριφερεια-δυτικής-Ελλάδας

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν επίσημη ενημέρωση για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων στον Εύηνο από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Μαυρομμάτη.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μαυρομάτης είπε πως δεν γνωρίζει τους λόγους της καθυστέρησης των έργων και πως τόσο η Περιφέρεια όσο και ο ίδιος δεν έχουν ευθύνη γι’ αυτό. Είπε ακόμα πως, εξ όσων γνωρίζει, το έργο της πρόχειρης γέφυρας θα ξεκινήσει μέσα στο ερχόμενο δεκαήμερο.

Εύηνος-συγκέντρωση-κατοίκων-Οεριφερεια-δυτικής-Ελλάδας

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι δήλωσαν πως όλα τα κοινωνικά προβλήματα επιδέχονται πολιτικές λύσεις και του επισήμαναν, με νόημα, πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όποιος αιρετός αδυνατεί να δώσει λύσεις, ιδιωτεύει, παραχωρώντας τη θέση του στον επόμενο.

Με την αποχώρηση των κατοίκων, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής παρέδωσε στον κ. Μαυρομμάτη Υπόμνημα, που έγραφε τα εξής:

Εύηνος-συγκέντρωση-κατοίκων-Οεριφερεια-δυτικής-Ελλάδας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ  της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου στους κατοίκους των Κοινοτήτων του Γαλατά και του Περιθωρίου

Κύριε Καραγιάννη, Υφυπουργέ Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Καραγιάννη,

κύριε Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας,

όπως ασφαλώς γνωρίζετε, πριν από εννιά περίπου μήνες, στις 12 Δεκεμβρίου του 2021, οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου Αιτωλ/νίας κατέρρευσαν, για μια σειρά από λόγους, τους οποίους γνωρίζετε και για τους οποίους το πολιτικό προσωπικό της χώρας (και όχι μόνο) έχει πολύ μεγάλες ευθύνες. Η κατάρρευσή τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου. Για τα προβλήματα αυτά σας έχουμε ενημερώσει πάρα πολλές φορές, τόσο προφορικά, όσο και εγγράφως.

Κύριε Καραγιάννη, στη σύσκεψη της Αμφιλοχίας, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2022, είπατε πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας με την κατασκευή γέφυρας, 200 μέτρα νότια της σημερινής. Δηλώσατε ακόμα πως, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της, θα μεταφερθούν εκεί τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης του Δήμου Μεσολογγίου, για να ξεκινήσει η κατεδάφιση της κατεστραμμένης οδικής γέφυρας, ώστε στη θέση της να κατασκευαστεί η καινούργια. Για τη νέα γέφυρα, επαναλάβατε πως δεν υπάρχει παρέκκλιση από τον σχεδιασμό παράδοσής της σε 24 μήνες, με τον χρόνο να μετράει από τον Γενάρη του 2021.

Εμείς, οι της Συντονιστικής Επιτροπής, στις 18 Ιουνίου 2022, βλέποντας τον χρόνο να περνάει ανεκμετάλλευτος, σε σχετική επιστολή μας, που συνοδευόταν από αντίστοιχο Δελτίο Τύπου, σημειώναμε, εκφράζοντας την αγωνία και τους φόβους μας: «Οι μέρες του καλοκαιριού, που επιτρέπουν εργασίες στην κοίτη του Ευήνου, περνάνε  αναξιοποίητες. Εμείς, οι κάτοικοι της παρευήνιας περιοχής, που ξέρουμε καλά την ορμητικότητα του Ευήνου (οι πρόγονοί μας τον έλεγαν Λυκόρμα, εξαιτίας της ορμητικότητάς του), βλέπουμε την απραξία και ανησυχούμε. Ο Οκτώβρης είναι κοντά» και ρωτούσαμε:

1. Γιατί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα έργα;

2. Πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και αν ΝΑΙ, πότε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους; 

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στις 21 Ιουνίου 2022 με θέμα «Τα έργα και οι υποδομές στη Δυτική Ελλάδα», επαναλάβατε πως οι δεσμεύσεις για τα έργα στον Εύηνο, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους, ισχύουν στο ακέραιο. Τις ίδιες δεσμεύσεις επανέλαβε και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Μαυρομμάτης.

Αξιότιμοι κύριοι, το καλοκαίρι πέρασε. Πρώτη μέρα του φθινοπώρου σήμερα και κανένα από τα έργα στον Εύηνο δεν έχει ξεκινήσει. Και μάλιστα, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει αλλά «δεν φαίνεται και φως στον ορίζοντα».

Γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα. Για να εκφράσουμε για άλλη μία φορά τις ανησυχίες μας και τον έντονο προβληματισμό μας για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα από τα έργα, παρόλο που μπήκαμε στο φθινόπωρο. Για να εκφράσουμε την αγωνία και τον φόβο, μη μας «προλάβει ο καιρός» και ζήσουμε πάλι τα ίδια. Πείτε μας, πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν τα έργα στον Εύηνο ποταμό; Ποιο είναι τέλος πάντων το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους; Έχουμε, ως πολίτες, το δικαίωμα να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσουν τα βάσανά μας.

Μεσολόγγι, 31 Αυγούστου 2022

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Ο συντάκτης του Υπομνήματος

Κώστας Σακαρέλος

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα

Published

on

By

Στο μήνυμά του για τις Άγιες Ημέρες της Ανάστασης και του Πάσχα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Μεγάλη Εβδομάδα.

Άγιο Πάθος.

Επιτάφιος.

Ανάσταση.

Λέξεις, γεμάτες πίστη και θρησκευτική κατάνυξη. Μέρες, που φέρνουν πολύ έντονα στο μυαλό μας κάποιες άλλες λέξεις, όπως αγάπη και αλληλεγγύη. Νοήματα, που δείχνουν ότι κάθε εμπόδιο στη ζωή του ανθρώπου δικαιώνεται μόνο όταν εμπεριέχει τον σπόρο της αναγέννησης και της ειρηνικής δημιουργίας.

Αυτές τις μέρες, πηγαίνοντας στις εκκλησιές λοιπόν, ας ανάψουμε ένα κεράκι ως ευχή, ώστε κάθε «Σταύρωση» να ακολουθείται από «Ανάσταση» για όλους τους ανθρώπους.

Και όλοι μαζί, βασιζόμενοι στις ακατάλυτες αξίες και τα ιδανικά του τόπου μας, ας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσει ο άδικος πόνος και περισσότερο φως να πέσει στον κόσμο μας.

Από την καρδιά μου ευχές στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας για υγεία, χαρά και αγάπη. Και αυτές τις μέρες και πάντα!

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/uFj_7_VhqU8

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ:  Εργατική Πρωτομαγιά –  Ημέρα μνήμης και τιμής

Published

on

By

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας  &  Δωρίδας συμμετείχε στην  24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 που προκήρυξε η ΓΣΕΕ. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, όπου  απεύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστομένης Χάρος τονίζοντας ότι «η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης  είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζόμενων».

Ακολούθησε χαιρετισμός από την πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Βάσω Νταουσάνη και από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στην πλατεία Φαρμάκη όπου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Το «παρών» στην απεργία έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Ντίνος Τσουκαλάς και Νίκος Ραφτόπουλος, οι επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Σιαμαντάς και Ανδρέας Κωνσταντόπουλος αντίστοιχα καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σκιαδαρέσης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Published

on

By

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας  &  Δωρίδας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου στις 9:30 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και στην κατάθεση στεφάνων που θα ακολουθήσει στην πλατεία Φαρμάκη.

Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης  είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.

Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει και τιμά τις επιτυχίες και τις θυσίες των εργαζομένων στην ιστορία, όπως η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, και η θέσπιση του οκτάωρου. Αναδεικνύει το δικαίωμα στην εργασία και στις δίκαιες εργασιακές συνθήκες, κάτι που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ασφάλεια. Συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανά τον κόσμο και ενισχύει την έννοια της κοινής αγωνίας και των κοινών στόχων για καλύτερες συνθήκες για όλους. Παρέχει μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους να αναδείξουν τρέχοντα θέματα και προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, όπως η ανισότητα, η ανεργία, και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες.

Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας και όλοι μαζί δίνουμε αγωνιστικό, απεργιακό παρών στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τετάρτη 1η Μάη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΡΑ 9:30 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΝΔ

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ