Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έγινε το πρώτο βήμα

Published

on

Ετοιμάζεται η μελέτη για την αποκατάσταση της Γέφυρας Μόρνου

Η  Γέφυρα του ποταμού Μόρνου αποτελεί το σύνορο και ταυτόχρονα την πιο παλαιά οδό πρόσβασης της Αιτωλοακαρνανίας με την Φωκίδα. Η τοξωτή γέφυρα που κατασκευάστηκε το 1934 έχει ήδη συμπληρώσει 80 και πλέον χρόνια ζωής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργικότητά της. Από την προμελέτη συντήρησής  της που εκπονήθηκε το 2011 φτάσαμε στο σήμερα, με την γέφυρα παρά τα χρονάκια της, να στέκει αποτελώντας ένα σπάνιο έργο μηχανικής, αποτελούμενο από πέντε τοξωτά ανοίγματα.  Η χρησιμότητα της γέφυρας είναι δεδομένη καθώς  και σήμερα αποτελεί την οδό πρόσβασης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς  την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την συντήρησή της  και την αποκατάσταση των ζημιών του χρόνου και όχι μόνο, να είναι αναγκαία.

Τα τελευταία νέα είναι ευχάριστα, καθώς  με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, , προχωρά στην σύνταξη μελέτης  με τσόχο την ένταξη της αποκατάστασης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Έτσι, κλιμάκιο μηχανικών προχώρησε στην γεωμετρική και στατική αποτύπωση των δομικών μελών του φορέα, πραγματοποιήθηκαν  ερευνητικές εργασίες και εργαστηριακοί έλεγχοι προσδιορισμού της κατάστασης των υλικών κατασκευής του τεχνικού (σκυρόδεμα, χάλυβα), αποτίμηση του είδους και των διαστάσεων της θεμελίωσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν  και δειγματοληπτικές γεωτρήσεις για τη διερεύνηση του υπεδάφους θεμελίωσης της γέφυρας.

 

Σε τέσσερις μήνες δημοπρατείται το έργο της αποκατάστασης

Για το πρώτο αυτό βήμα, αλλά και τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν μιλά στο Nafsweek η μελετήτρια του έργου αρχιτέκτων — μηχανικός Πέγκυ Αραβαντινού.

«Πρόκειται για μία ιστορική γέφυρα που έχει χτιστεί το 1933 και σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της σύνταξης της Μελέτης, αφού από τότε δεν έχει γίνει κάποια επέμβαση επάνω στη γέφυρα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Το θέμα βέβαια είναι διαδικαστικό γιατί καταλαβαίνετε η γέφυρα βρίσκεται μεταξύ δύο νομών, δύο περιφερειών και δύο αποκεντρωμένων διοικήσεων.  Την εβδομάδα αυτή θα έχουμε συνάντηση τόσο με τους πολιτικούς όσο και τους υπηρεσιακούς συναδέλφους μηχανικούς  της Δυτικής Ελλάδας.

Θα πρέπει να υπάρχει μία καλή συνεργασία, που δεν γνωρίζω αν ποτέ μπήκαν σε ένα τραπέζι για να συζητηθούν τα θέματα της γέφυρας του Μόρνου.

Αυτό που κάνουμε τώρα είναι το πρώτο βήμα το οποίο είναι η εκπόνηση της Μελέτης και από κει και πέρα θα πρέπει να βρεθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να ενταχθεί σε αυτό η αποκατάσταση στο  έργο.  Εξήγησα στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

τον κ. Μπακογιάννη το πρόβλημα, το οποίο αμέσως  το αντελήφθη και έτσι  ξεκινήσαμε τη σύνταξη της μελέτης,  με ό,τι γραφειοκρατικό υπάρχει πίσω της και φτάσαμε έτσι στο σήμερα.

Σήμερα λοιπόν έχει γίνει το πρώτο κομμάτι, δηλαδή υπάρχουν τα γεωτεχνικά, υπάρχουν όλα αυτά τα δείγματα-  τα καρότα που πρέπει να πάρουμε για να μετρηθούν, έτσι ώστε να έχουμε εικόνα για την ακριβή παθογένεια της γέφυρας.

Όχι μόνο ως αποτύπωση αλλά και ως εργαστηριακό έλεγχο.  Τα δείγματα έχουν ληφθεί και είναι στα εργαστήρια προς εξέταση. Μετά από αυτό το βήμα προχωράμε στο πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και θα αποκατασταθεί.

Ήδη συζητιούνται κάποια στατικά μοντέλα που θα εφαρμοστούν,  απλά περιμένουμε τους τελικούς δείκτες.

Θεωρητικά σε τρεις-τέσσερις μήνες θα έχω τελική Μελέτη στα χέρια μου, με τεύχη δημοπράτησης. Εκεί θα πρέπει να βρούμε το χρηματοδοτικό εργαλείο,  αν θα γίνει από εμάς, αν  θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας…  αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.

Ταυτόχρονα θα τρέχει και η αδειοδότηση της Μελέτης, τα περιβαλλοντικά, τα πάντα».

Πόσο επικίνδυνη είναι σήμερα η γέφυρα του Μόρνου;

«Υπάρχει μία Μελέτη από το 2001, η οποία επικαιροποιήθηκε το 2011 που έγινε από εμάς, πάνω στο γνωστό άξονα Ε65 Θερμοπύλες – Αντίρριο, σχετικά με τις γέφυρες. Εκεί σε αυτή τη μελέτη είχε μπει το θέμα επικινδυνότητας.

Άμεσα μέτρα τότε ήταν η τοποθέτηση φαναριών και η αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων, γιατί από τη γέφυρα διέρχονται και  πεζοί.

Σήμερα, όπως είπε και ο κ. περιφερειάρχης ο κ. Μπακογιάννης είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε τα έξοδα των άμεσων μέτρων αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε και την αδειοδότηση από τη δική σας πλευρά,  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Δεν μπορούμε για παράδειγμα να τοποθετήσουμε φανάρι από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας. Αυτή λοιπόν η συζήτηση θα γίνει αυτή την εβδομάδα».

Δηλαδή έχει γίνει το πρώτο βήμα, αναμένοντας τις τεχνικές εκθέσεις για την κατάσταση της γέφυρας, με επόμενο βήμα αυτό της χρηματοδότησης;

«Αυτό είναι αλήθεια. Έχει πάρει το βηματισμό του το έργο, γιατί μέχρι πριν από ένα εξάμηνο υπήρχε πλήρης αδράνεια από όλες τις πλευρές.  Έχουν κινηθεί και ο περιφερειάρχης και περιφερειακοί σύμβουλοι από τη Δυτική Ελλάδα και μηχανικοί και προχωράμε βήμα-βήμα.

Για τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς τα έργα όπως η γέφυρα του Μόρνου αποτελούν μνημεία. Δεν είναι απλά μία γέφυρα με επικινδυνότητα που πρέπει να αποκατασταθεί.

Τέτοιες κατασκευές δεν υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα, έχουν δηλαδή και ιστορική αξία για εμάς τους μηχανικούς. Η γέφυρα του Μόρνου  είναι πραγματικά ένα κόσμημα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ναύπακτος: Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η Περιφορά των Επιταφίων στο Λιμάνι

Published

on

By

Και φέτος η Ναύπακτος ξεχώρισε για το μεγαλοπρεπές και κατανυκτικό σκηνικό στο φλεγόμενο Λιμάνι της την Μεγάλη Παρασκευή, παρουσία χιλιάδες κόσμου.

Οι Επιτάφιοι ξεκίνησαν από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου και τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής για να κατευθυνθούν στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης.

Εκεί, είχαν ήδη ανάψει οι φωτιές στις πολεμίστρες του Λιμανιού και στο νερό, ενώ, ο μεγάλος φλεγόμενος σταυρός στη μπούκα του Λιμανιού έκανε το σκηνικό ακόμη πιο επιβλητικό.

Η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου συμπράττοντας με την Χορωδία Πάτρας Cantelena συνόδευσαν τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου που ερμήνευσε το αριστουργηματικό έργο του σπουδαίου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.  Στη μουσική συνοδεία ήταν ο Ηλίας Καλούδης και ο Γιώργος Κονής. Στην αφήγηση και την απαγγελία ήταν ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης

Μόλις οι Επιτάφιοι και οι ιερείς έφτασαν στην Ντάπια του Λιμανιού, οι ψαλμοί, οι δοξασίες και η υποβλητική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μέσα από τις φλόγες δημιούργησαν την αίσθηση την πραγματικής κατάνυξης.  Ο λόγος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου έδωσε το έναυσμα για την αποχώρηση των Επιταφίων και την έναρξη των πυροτεχνημάτων στο φλεγόμενο Ενετικό Λιμάνι.

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ναύπακτος: Ζωντανά (20:15) η Περιφορά των Επιταφίων

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 315 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αποκλειστικές ειδήσεις, κυκλοφορεί  το 315ο φύλλο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  Nafsweek.gr ,  κάθε Παρασκευή.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Ω γλυκύ μου έαρ! :

Την ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη της  Μεγάλης Παρασκευής αναμένεται να βιώσουν και φέτος οι κάτοικοι  και οι επισκέπτες που θα βρεθούν την ημέρα αυτή  στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου. Αναμφισβήτητα η Ναύπακτος…

#   Είμαστε έτοιμοι για το ΕΣΠΑ 2021-2027; :

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν έργα, όταν βγουν οι προσκλήσεις, και εφόσον από τους δήμους υπάρχουν προτάσεις για ένταξη έργων που θα διαθέτουν…

#  Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια : 

Η τροποποίηση του πλαισίου κρίνεται αναγκαία καθώς υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη παροχής κατευθύνσεων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μεταβολές του ύψους, οι οποίες, παρόλο…

#  Ψηφιακός κυνισμός      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)  : 

Η κοινωνία έπειτα από αλλεπάλληλες κρίσεις –οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή– έχει ανάγκη από φωτεινές σκέψεις και θετικά μηνύματα. Οι πολίτες ως δέκτες της πληροφορίας…

#   Η θέση του δημάρχου για το Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο :

το Σχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή- νόμος πλέον-   προβλέπει πως το κεντρικό Πρωτοδικείο της  Αιτωλοακαρνανίας θα εδρεύει στο Αγρίνιο, με παράλληλη έδρα του στο Μεσολόγγι και Περιφερειακό στη Ναύπακτο. Αναφορικά με τον Δήμο Ναυπακτίας…

#  Χωρίς περίφραξη πλέον το λιμάνι της Ναυπάκτου  :

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, αφού ολοκληρωθεί η αρμολόγηση των τειχών θα περάσει στην  φάση της αποκατάστασης των σπηλαιώσεων και της δημιουργία νέου περιμετρικού καταστρώματος και…

#  Συνεχείς προσπάθειες της Περιφέρειας για την ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα στη Δυτική Ελλάδα :  

Στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχει προχωρήσει η Περιφερειακή Αρχή για την ενίσχυση του Πρωτο-γενούς τομέα αναφέρθηκε διεξοδικά ο Αντιπεριφερειάρχης    Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο…

#   Οι πολίτες απαντούν για Πάσχα, Ιεραρχία, Εκκλησία :

Το κατά πόσο εμπιστεύονται και αντιλαμβάνονται το θεσμό της Εκκλησίας, αλλά και τους άλλους φορείς του Κράτους, καταγράφει δημοσκόπηση…

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε την ηλεκτρονική εφημερίδα μας στο email σας επικοινωνήστε μαζί μας  στο  info@nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ