Με την παρουσίαση των οκτώ ομάδων που θα συμμετέχουν φέτος στο 5ο Διεθνές Τουρνουά Βόλεϊ Κορασίδων, που θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιουνίου και ώρα 20.00 στο Ξενοδοχείο Λεπάντο, στην παραλία του Γριμπόβου, ξεκινά ουσιαστικά η διοργάνωση.
Στην φετινή διοργάνωση φιλοξενούνται δύο ομάδες από το εξωτερικό και πέντε ομάδες από την Ελλάδα με την οκτάδα φυσικά να συμπληρώνεται από την διοργανώτρια Ομόνοια Ναυπάκτου.
Από την Ιταλία για ακόμα μία χρονιά θα συμμετέχει η ομάδα ASDRoccalumeraPallavolo από τη Μεσίνα της Σικελίας που γίνεται έτσι η μοναδική ομάδα, εκτός της διοργανώτριας, που δεν έχει λείψει από καμία διοργάνωση. Δεύτερη ομάδα από το εξωτερικό, στην πρώτη της συμμετοχή στο τουρνουά της Ναυπάκτου, είναι η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου από την Κύπρο. Από την Ελλάδα θα συμμετέχουν ο ΓΣ Ελευθερούπολης Καβάλας, ο ΣΦΠ Χανιά Βόλεϊ και ο Οδυσσέας Αγίας Βαρβάρας, στην πρώτη επίσκεψη και των τριών στην πόλη της Ναυπάκτου. Επανεμφανίζεται μετά την περσινή της αποχή η ομάδα του Ακρίτα Καλαμάτας ενώ παλιός γνώριμος είναι και ο Τελαμώνας Σαλαμίνας, ομάδα που κέρδισε και τα δύο προηγούμενα τουρνουά της Ναυπάκτου και επιστρέφει για να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Τη φιλοξενία και την ευθύνη για τη διοργάνωση έχει η τοπική ομάδα της Ομόνοιας Ναυπάκτου.
Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, που γίνεται υπό την αιγίδα και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, είναι ο Δήμος Ναυπακτίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενώ η διοργάνωση γίνεται με την έγκριση της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.
Χορηγοί στη φετινή διοργάνωση είναι το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΛΕΠΑΝΤΟ, το TIHIORACE, η επιχείρηση ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΟΥ και το SuperMarket ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ.
Την υγειονομική κάλυψη των αγώνων έχει αναλάβει το Τμήμα Ναυπάκτου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που στηρίζει όλες τις διοργανώσεις της Ομόνοιας Ναυπάκτου. Την ευθύνη τέλεσης των αγώνων υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Διαιτητών Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου.
Χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης είναι το αθλητικό πόρταλ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ (athlitikoslogos.gr).
Όλοι οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου.
Πρόγραμμα αγώνων
Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινά από το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώνεται την Πέμπτη με τους αγώνες κατάταξης.
Στην πρώτη αγωνιστική την Τρίτη 27 Ιουνίου θα γίνουν οι εξής αγώνες:
“Στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026, θέτουμε το ζήτημα του σχεδιασμού για τη μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή μόνιμων πολυχρηστικών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετούν την Παραδοσιακή Εμποροπανήγυρη της Ναυπάκτου, αλλά και να αξιοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η Εμποροπανήγυρη αποτελεί έναν ιστορικό και διαχρονικό θεσμό για τη Ναύπακτο, με σημαντική οικονομική και κοινωνική διάσταση.
Κάθε χρόνο, όμως, ο Δήμος εξακολουθεί να προχωρά στην εγκατάσταση και στη συνέχεια στην αποξήλωση προσωρινών κατασκευών για τη διεξαγωγή της.
Το ερώτημα που θέτουμε στη Δημοτική Αρχή είναι συγκεκριμένο:
Υπάρχει ένας ολοκληρωμένος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη μετάβαση από τις επαναλαμβανόμενες προσωρινές λύσεις στη δημιουργία μιας σύγχρονης, μόνιμης και πολυχρηστικής υποδομής για τη Ναύπακτο;
Στη συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου ζητούμε συγκεκριμένες απαντήσεις:
• Έχει διερευνηθεί η κατάλληλη χωροθέτηση μιας τέτοιας υποδομής;
• Υπάρχει σχεδιασμός για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και των απαιτούμενων αρχιτεκτονικών και τεχνικών μελετών;
• Έχουν αναζητηθεί ή πρόκειται να αναζητηθούν εθνικά ή ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία;
• Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για χωροθέτηση, μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή;
Η πρότασή μας δεν αφορά μόνο τις λίγες ημέρες λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης.
Αφορά τη δυνατότητα η Ναύπακτος να αποκτήσει έναν σύγχρονο πολυχρηστικό χώρο, ικανό να φιλοξενεί εκθέσεις, συνέδρια, παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων, πολιτιστικές δράσεις και άλλες διοργανώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Έναν χώρο που θα ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης, θα δημιουργεί νέες δυνατότητες για την τοπική οικονομία και θα αναβαθμίζει ποιοτικά έναν ιστορικό θεσμό.
Η Ναύπακτος χρειάζεται υποδομές με προοπτική και σχεδιασμό που να κοιτάζει τα επόμενα χρόνια.
Χωροθέτηση – Μελέτη – Χρηματοδότηση – Κατασκευή – Αξιοποίηση.
Αυτό είναι το ζήτημα που θέτουμε στη Δημοτική Αρχή στις 16 Σεπτεμβρίου.
Από τις προσωρινές λύσεις, σε μια μόνιμη υποδομή για την πόλη.“
Με τον Αγιασμό, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης το πρωί της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2026.
Στο 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, οι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και Σπύρος Γουρζής . Τον καθιερωμένο Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Ακολούθησαν ομιλίες και ευχές προς τους μαθητές για την καινούργια σχολική χρονιά.
Για το χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,5 δις ευρώ, στους πόρους που προορίζονται για τα λειτουργικά έξοδα των δήμων της χώρας, κάνουν και πάλι λόγο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ, κάθε μήνα αυξάνονται βενζίνες πετρέλαια, λιπαντικά και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κρίσιμο παράγοντα θεωρούν την τιμή του ρεύματος με τις χρεώσεις για τους δήμους να είναι υπέρογκες, με συνέπια πολλοί δήμοι να οφείλουν μεγάλα ποσά στην ΔΕΗ.
Για παράδειγμα, μια βιομηχανία, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ που είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις πληρώνουν σήμερα 0,08-0,10 ευρώ την κιλοβατώρα.
Αντίστοιχα οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν 0,26€ την κιλοβατώρα Δυόμισι φορές περισσότερο.
Προτείνουν δε ενδεικτικά μια χρέωση στα επίπεδα των 0,10 ευρώ την κιλοβατώρα, η οποία θα οδηγούσε στην εξοικονόμηση ενός ποσού της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, που ισούται με 1,5 δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέροντας πως “πρέπει να βρεθεί μια λύση. Υπάρχουν κάποιες λύσεις σχετικά με τη μείωση του κόστους. Το 0,26 είναι απίστευτο λάθος, τόνισε.
Σε πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκε το λειτουργικό κόστος σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις της ενέργειας. Πέραν της δεκτικότητας του πρωθυπουργού να ακούσει τα αιτήματα των δημάρχων οι δήμοι ευελπιστούν ότι θα έχουν προσεχώς μια θετική αντιμετώπιση.
Σημείο αναφοράς στην όλη προσπάθεια μείωσης των τιμών του ρεύματος θα έχουν και τα 200 εκατ. ευρώ που το Υπουργείο Εσωτερικών με τα οποία έχει νομοθετικά δεσμευθεί ότι θα επιχορηγήσει τις ΔΕΥΑ, προκειμένου να μειωθούν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ.