Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δάφνη:  Συνεχίζεται το «σήριαλ» για το βουστάσιο

Published

on

Λάβαμε και δημοσιεύουμε από την Επιτροπή Κατοίκων Τ.Κ Δάφνης νεότερη ενημέρωση για την εγκατάσταση του βουστάσιου στην περιοχή.

Να θυμίσουμε πως πρόκειται για την δημιουργία εγκατάστασης στάβλου 80 βοοειδών στα όρια του οικισμού Δάφνης Ναυπακτίας, με τους κατοίκους να αντιδρούν έντονα και να προσφεύγουν με κάθε νόμιμο μέσο για την  αναστολή της εγκατάστασης, καθώς δεν πληροί τους από το νόμο οριζόμενους περιβαλλοντικούς όρους.

Ταυτόχρονα σημειώνουν πως από το Δασαρχείο δόθηκε άδεια για άλλη περιοχή από αυτή της εγκατάστασης του στάβλου, ενώ δεν ενημερώθηκαν ως οφειλόταν, ο Δήμος Ναυπακτίας, η τοπική κοινότητα Δάφνης – κάτοικοι, που ήταν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων Δάφνης τα ακόλουθα:

«Το Δασαρχείο Ναυπάκτου απάντησε στην Διαμαρτυρία _ Καταγγελία κατοίκων Δάφνης παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο.

Μας λέει λοιπόν ότι από 26-5-2021 ζητήθηκε η συγκεκριμένη Δασική έκταση από τον κον Κασβικη Νικόλαο στη θέση “Τρύπου”.

Έχει όμως σχέση η “Τρύπου” με την συγκεκριμένη θέση; οι χωριανοί γνωρίζουν ότι εκεί είναι περιοχή Δάφνης, αλλά και αυτοί ξέρουν, έχουν όμως την σκοπιμότητα τους.

Η συγκεκριμένη έκταση απέχει 1500μ. σε ευθεία γραμμή από την Τρύπου, ενώ ο οικισμός Δάφνης απέχει 350μ.

Στην ουσία η επίμαχη έκταση βρίσκεται ανατολικά και μεταξύ των οικισμών Άνω και Κάτω Δάφνης. Δεν μας διευκρινίζουν όμως για πια χρήση ζητήθηκε η συγκεκριμένη Δασική έκταση, στη κορυφή του λόφου. Για σταύλο ή για ξενοδοχείο;

Το Δασαρχείο Ναυπάκτου, μας λέει ότι, αφού έλεγξε την περιοχή, γνωμάτευσε θετικά.

Είναι απορίας άξιον, ο αρμόδιος υπάλληλος που επισκέφθηκε την περιοχή δεν είδε από την κορυφή του λόφου τον οικισμό της Δάφνης; Δεν προβληματίστηκε λίγο για τις συνέπειες στους κατοίκους;

Φαίνεται θα υπήρχε ομίχλη …. εκείνη την ημέρα και δεν διακρίνονταν τα σπίτια, το γήπεδο, η παιδική χαρά, η δεξαμενή νερού κλπ.

Στη συνέχεια η “Επιτροπή Δασολογίου” με την υπ αριθ 41/29-9-2021 Απόφαση , παραχώρησε με κάθε επισημότητα την δασική έκταση της αρεσκείας του αιτούντα.

Στην Απόφαση αυτή, αναφέρονται ως σύνορα της έκταση, στις τρεις πλευρές “Δάσος” και μόνο στη Ανατολική πλευρά αναφέρει ότι συνορεύει με δρόμο. Δεν διευκρινίζεται πουθενά για πιο δρόμο πρόκειται.

Δεχόμενοι στην ουσία τον ισχυρισμό του αιτούντα που παρουσιάζει στο τοπογραφικό του ως “Αγροτικό Χωματόδρομο” ένα συνδετήριο δρόμο της Δάφνης με τους μικρούς οικισμούς Τρύπου -Παλαιοχωρακίου.

Η πραγματικότητα είναι ότι η δασική έκταση είναι ο λόφος που περικλείεται από ένα πέταλο του συνδετήριου δρόμου Δάφνης- Τρύπου.

Στην Απόφαση επίσης αναφέρεται ότι μέσα σε 45 ημέρες υπάρχει το δικαίωμα ένστασης. Για το λόγο αυτό ενημερώνει εγγράφως τον αιτούντα κτηνοτρόφο , με απόδειξη παραλαβής παρακαλώ!!! για τυχόν ένσταση, αλλά ένσταση σε κάτι που ζήτησε ο ίδιος;;;

Κοινοποιεί επίσης την Απόφαση στον Συντονιστή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην ΠΔΕ .

Όλοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν από ανάρτηση στο δικτυακό τόπο (Διαύγεια).

Καμία ενημέρωση του Δήμου Ναυπακτίας, ούτε της Τοπικής Κοινότητας Δάφνης που είναι η άμεσα θιγόμενη. Πλήρης περιφρόνηση.

Γνωρίζουν φαίνεται στο Δασαρχείο ότι όλοι στη Δάφνη είναι on line συνδεδεμένοι με τη Διαύγεια…..

Ακόμη όμως κι αν κατά τύχη, έβλεπε κάποιος την Απόφαση τι συμπέρασμα νομίζετε ότι θα έβγαζε; Παραχώρηση Δασικής Έκτασης στη περιοχή “Τρύπου” :. Θα σκεπτόταν …: (Σταύλους στη Τρυπου…. α μακρυά είναι….. συνορεύει με αγροτικό δρόμο, μέσα σε δάσος…. εντάξει κανένα πρόβλημα)

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι τίποτα δεν έγινε από λάθος ή κατά τύχη.

Όλα έχουν τη σημασία τους. Το μεγαλείο της χρηστής διοίκησης!»

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Published

on

By

O συντελεστής δόμησης ανά περιοχή θα επιβάλλει το τελικό ύψος των οικοδομών και των κτιρίων σύμφωνα με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο και πολεοδομικές και ενεργειακές διατάξεις που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ψηφίστηκε στη Βουλή.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «η τροποποίηση του πλαισίου κρίνεται αναγκαία καθώς υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη παροχής κατευθύνσεων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μεταβολές του ύψους, οι οποίες, παρόλο που ως όρος συνιστά καθ’ εαυτόν δυσμενή μεταβολή των συνθηκών, δύναται να υποστηριχθεί ότι οδηγούν σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας μιας περιοχής και κατ’ επέκταση σε τρωτότητα των επικείμενων οικοδομικών αδειών».

Αυτές οι διατάξεις είναι μεταβατικού χαρακτήρα μέχρι να εγκριθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και να περιοριστούν τα κίνητρα α) να μην δημιουργηθούν εφεξής τετελεσμένα ως προς επιρροή αυτών στην φυσιογνωμία των περιοχών, και β) να αποφευχθεί τρωτότητα των οικοδομικών αδειών για λόγους εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ.

Η ρύθμιση αυτή είναι σε ισχύ για το διάστημα 1.5.2024 έως και το τέλος του 2025.

Τα βασικά σημεία

Όπως ορίζεται στην τροπολογία θα υπάρχει σταδιακή διάρθρωση σε συντελεστές 0,8 και το έξτρα κτιριακό ύψος δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2 μέτρα. Αυτό εξασφαλίζει πως θα μπορεί να προστίθεται άλλος όροφος. Για συντελεστές μέχρι 1,6 το μάξιμουμ έξτρα ύψος δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 2,5 μέτρα. Για συντελεστές δόμησης άνω του 1,6 το μέγιστο επιπλέον ύψος θα μπορεί να είναι μέχρι 3 μέτρα.

Για οικοδομικές άδειες κτηρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και δημιουργίας φυτεμένων επιφανειών, πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων διενεργείται και επαναληπτικός έλεγχος ανά 5 έτη από διαφορετικούς κάθε φορά Ελεγκτές Δόμησης.

Για τα δώματα αναφέρεται πως «το περιεχόμενο του φακέλου των δικαιολογητικών και οι επιμέρους προδιαγραφές σχεδίων και τεχνικής έκθεσης, που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία για κατασκευή Φυτεμένης Επιφάνειας, ο τρόπος διενέργειας και η περιοδικότητα των ελέγχων τήρησης των όρων του παρόντος, το ύψος των προστίμων υπέρ του Πράσινου Ταμείου σε περίπτωση μη υλοποίησης ως άνω τεχνικής έκθεσης, καθώς και κάθε άλλο συναφές ζήτημα προσδιορίζονται απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθία Αναστάσεως – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 23:00)

Published

on

By

 

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ