Πολύ πλούσια σε πληροφορίες και ειδήσεις η παρέμβαση της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχή και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Ρόδο. Η υπουργός ανάφερε ότι πολλά προγράμματα του Υπουργείου περνάνε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αναφερόμενη στα ΚΔΑΠ σημείωσε ότι φέτος δόθηκε το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ, με 380 εκατομμύρια ενώ αναγνώρισε την ανάγκη να ανοίξουν τα εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς όμως να δεσμευτεί, διότι όπως είπε πρέπει να βρεθούν και τα απαραίτητα πρόσθετα κονδύλια.
Στο σημείο αυτό η Υφυπουργός ανέφερε και την πρόσκληση για τα ΚΔΑΠ STEM και κάλεσε τους δήμους να το δουν με προσοχή, καθώς όπως είπε γίνονται όλο και περισσότερα τα παιδιά 12-15 χρονών που δείχνουν μια ζέση προς την ρομποτική.
Υπάρχει η δυνατότητα είτε να ανοίξουν καινούργια ειδικά ΚΔΑΠ ΣΤΕΜ, είτε να ενταχθούν στα ήδη υπάρχοντα. Θα δοθούν και voucher μέσα στην διαδικασία.
Ανακοίνωσε ότι βγαίνει και άμεσα πρόσκληση για επιπλέον 20.000 θέσεων, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς στην περιοχή ευθύνης των δήμων με δυνατότητα: είτε να προστεθούν στους υπάρχοντες, είτε να χτιστούν καινούργιοι. Θα καλυφθεί το 50% των δαπανών είτε για μελέτες, είτε για υποδομές, είτε για εξοπλισμό με προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για τα Κέντρα κοινότητας αναγνώρισε ότι είναι υποστελεχωμένα και η πρόθεση είναι να στηριχθούν ακόμη περισσότερο, κυρίως με αύξηση των κοινωνικών λειτουργών.
Είπε ακόμη ότι αναμένεται και το ΤΕΒΑ στις Περιφέρειες και ετοιμάζονται οι διαγωνισμοί ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διανομές και τέλος ανακοίνωσε ότι σύντομα ξεκινάει από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόγραμμα εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων για ΑμεΑ και ηλικιωμένους στα ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ για την καλύτερη αξιοποίηση και απορρόφηση του προγράμματος.
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Καρύστου, Λευτέρη Ραβιόλου, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με αφορμή τη διαβούλευση για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Στην ΚΕΔΕ ξεκαθάρισαν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αντιτίθεται στην πράσινη μετάβαση ούτε στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αντίθετα, οι δήμοι στηρίζουν τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για την κλιματική ουδετερότητα και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να υλοποιείται ερήμην των τοπικών κοινωνιών και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό.
Για τον λόγο αυτό η ΚΕΔΕ ζητά οι δήμοι να αποκτήσουν ουσιαστικό και εκτελεστικό ρόλο (και όχι απλά γνωμοδοτικό που σήμερα έχουν), στη διαδικασία αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, με δεσμευτική γνωμοδότηση για κάθε έργο που σχεδιάζεται εντός των διοικητικών τους ορίων.
Το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε η ΚΕΔΕ ήταν σαφές: η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να προχωρήσει μόνο με κοινωνική συναίνεση, σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής και ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων.
«Παράθυρο» διενέργειας πρόωρων εκλογών και στις εκλογές των δήμων και των περιφερειών «ανοίγει» ο Νέος Κώδικας για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης.
Συγκεκριμένα, ο Κώδικας προβλέπει δύο σενάρια σύμφωνα με τα οποία μπορούν να προκηρυχθούν και να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν με αναλογικά με το ήδη προβλεπόμενο σύστημα από τον Κώδικα, που καταργεί τον β’ γύρο, προβλέπει εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με 42%, όπως και το νέο/εισηγούμενο σύστημα της εναλλακτικής ψήφου.
Ποια είναι τα σενάρια
1► Η διάλυση συμβουλίου με απόφαση ΥΠΕΣ και “υπηρεσιακός δήμαρχος ή περιφερειάρχης”
Στο άρθρο 78, προβλέπονται πρόωρες εκλογές εάν ένα δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο διαλυθεί για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από ειδικά αιτιολογημένη έκθεση του Γενικού Επόπτη και με σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Σημειώνεται πως η διάλυση του δημοτικού συμβουλίου επιφέρει και τη διάλυση των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων, οπότε οι εκλογές θα αφορούν και στην ανάδειξη των συμβουλίων κοινότητας εκ νέου.
Στην περίπτωση αυτή, ο Γραμματέας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκηρύσσει εκλογές το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, οι οποίες διενεργούνται το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από την προκήρυξή τους για το υπόλοιπο της θητείας.
Παράλληλα, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προχωρά στην υπηρεσιακή ανάθεση καθηκόντων δημάρχου ή περιφερειάρχη στον αρχαιότερο υπάλληλο του ΟΤΑ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με βαθμό Α’. Τα καθήκοντα που θα ασκεί ο “υπηρεσιακός” δήμαρχος θα έχουν διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και θα σχετίζονται με επείγουσες υποθέσεις, αλλά και με την ευθύνη της διενέργειας των εκλογών.
2► Εκούσια προκήρυξη εκλογών
Στη δεύτερη περίπτωση, που εντοπίζεται στο άρθρο 79, ο Κώδικας προβλέπει τη δυνατότητα εκούσιας διάλυσης του δημοτικού ή του περιφερειακού συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, με εισήγηση δημάρχου ή περιφερειάρχη, και με αρκετά διευρυμένη πλειοψηφία 4/5 του συνόλου των μελών του συμβουλίου μπορεί να ληφθεί απόφαση για τη διενέργεια εκλογών. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μια φορά ανά θητεία και μόνο εντός των πρώτων τριών ετών της αυτοδιοικητικής θητείας, η οποία σύμφωνα με άλλη διάταξη του Κώδικα είναι πενταετής.
Ειδικότερα, το δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο δύναται, με εισήγηση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, αντίστοιχα, και με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων (4/5) του όλου αριθμού των μελών να αποφασίσει τη διενέργεια εκλογών και την ημερομηνία αυτών τουλάχιστον μετά από τριάντα (30) μέρες από τη λήψη της απόφασης και το αργότερο εντός εξήντα (60) ημερών, για την ανάδειξη νέων δημοτικών ή περιφερειακών αρχών για το υπόλοιπο της θητείας.