Σοβαρό πρόβλημα με τη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς, καθώς σταμάτησαν οι πληρωμές του Προγράμματος, αναφέρουν Σύλλογοι Ιδιοκτητών! Μάλιστα τονίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, ενώ προειδοποιούν με «λουκέτα» και ενημερώνουν τους γονείς ότι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών –Νηπιαγωγείων & Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης καθώς και o Σύλλογος Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος , σε κοινή ανακοίνωση τους κρούουν «καμπανάκι» προς την ΕΕΤΑΑ αλλά και προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, καθώς οι πληρωμές του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Προσχολικής Αγωγής και Δημιουργικής Απασχόλησης 2024-2025» έχουν σταματήσει μέχρι νεοτέρας, εξαιτίας της κυβερνοεπίθεσης που έπληξε τις υπηρεσίες!
Οι δομές (ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί) βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «κόκκινο», αφού είχε προηγηθεί 4μηνη καθυστέρηση εκταμιεύσεων και για δεύτερη φορά, μέσα στο ίδιο έτος, υπάρχει 3μηνη καθυστέρηση πληρωμών, με το Πάσχα να πλησιάζει, όπως και η καταβολή των δώρων στο προσωπικό.
Στην περίπτωση που μέχρι τις 26 Μαρτίου δεν έχει η ΕΕΤΑΑ αποκαταστήσει το πληροφοριακό σύστημα και δεν έχουν λάβει χώρα οι αναρτήσεις ΣΚΠ και οι πληρωμές, ,τότε θα προβούν σε πανελλήνιες κινητοποιήσεις -απεργία στις 28 Μαρτίου 2025, ημέρα Παρασκευή. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν δομές, εργαζόμενοι των επιχειρήσεων και όλοι οι ωφελούμενοι γονείς των φιλοξενουμένων παιδιών μέσω ΕΣΠΑ των δομών βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων και ΚΔΑΠ, αναφέρει η ανακοίνωση.
Ήδη υπάρχουν ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που ενημέρωσαν γονείς για την κινητοποίηση της Παρασκευής και ότι πιθανόν εκείνη τη μέρα (αλλά και για όσο διαρκέσει το πρόβλημα), θα είναι αδύνατη η φιλοξενία παιδιών στις δομές! Μια προσωρινή λύση, όπως λένε – σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης- είναι όσοι αξιοποιούν ΕΣΠΑ, να χρειαστεί να πληρώσουν οι ίδιοι τα δίδακτρα και όταν ανοίξουν οι εκταμιεύσεις, να επιστραφούν τα χρήματα.
Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη «Αλλάζουμε Πλεύση» αναφέρει τα ακόλουθα:
“272.353 € για προσβάσιμες παραλίες χάθηκαν στον δρόμο – Και τώρα η Δημοτική Αρχή ζητά απλώς να βάλουμε την υπογραφή μας στη ματαίωση
Στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής ήρθε προς ψήφιση η ματαίωση του έργου «Δημιουργία προσβάσιμων παραλιών στον Δήμο Ναυπακτίας», προϋπολογισμού 272.353,20 ευρώ.
Καταψηφίσαμε. Γιατί αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως μια απλή διοικητική διαδικασία την απώλεια μιας εξασφαλισμένης χρηματοδότησης που αφορούσε την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στις παραλίες του Δήμου μας.
Και εδώ τα επίσημα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.
Το έργο είχε εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είχε προϋπολογισμό 272.353,20 ευρώ, είχε δημοπρατηθεί και η διαγωνιστική διαδικασία είχε προχωρήσει κανονικά.
Μάλιστα, με την υπ’ αριθ. 261/2026 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής είχε ήδη κατακυρωθεί η σύμβαση στον ανάδοχο.
Και όμως, ένα έργο που έφτασε μέχρι την κατακύρωση δεν έγινε ποτέ σύμβαση και σήμερα οδηγείται σε ματαίωση.
Η ίδια η υπηρεσία του Δήμου αναφέρει ότι η χρηματοδότηση είχε καταληκτική ημερομηνία την 10η Ιουλίου 2026 και ότι δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι απαιτούμενες ενέργειες, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η απορρόφηση της πίστωσης.
Άρα το ερώτημα δεν είναι αν σήμερα υπάρχει η νομική δυνατότητα να ματαιωθεί ο διαγωνισμός.
Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος άφησε ένα χρηματοδοτημένο έργο 272.353 ευρώ να φτάσει στην κατακύρωση και τελικά να χαθεί λόγω προθεσμιών.
Δεν αρκεί μια απόφαση ματαίωσης.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να εξηγήσει δημόσια:
Τι πήγε λάθος; Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι διαδικασίες; Ποιες ενέργειες έγιναν για να σωθεί η χρηματοδότηση; Και, κυρίως, τι θα γίνει τώρα με τις προσβάσιμες παραλίες της Ναυπακτίας;
Γιατί πίσω από τους αριθμούς, τις αποφάσεις και τις προθεσμίες υπάρχουν άνθρωποι.
Υπάρχουν συμπολίτες μας με αναπηρία και οικογένειες που δικαιούνται να απολαμβάνουν τη θάλασσα με αυτονομία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Η Ναυπακτία δεν μπορεί να χάνει εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και μετά να περιοριζόμαστε στην τυπική επικύρωση της αποτυχίας.
Ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί και να παρουσιάσει άμεσα συγκεκριμένη λύση ώστε το έργο της προσβασιμότητας των παραλιών να υλοποιηθεί.
Γιατί μπορεί να χάθηκε η προθεσμία.
Μπορεί να χάθηκε η χρηματοδότηση.
Δεν επιτρέπεται όμως να χαθεί και η πρόσβαση.
Η προσβασιμότητα δεν είναι χάρη της Δημοτικής Αρχής προς τους ανθρώπους με αναπηρία. Είναι δικαίωμα.”
Έργα των Diabelli, Mozart και Beethoven για πιάνο με τέσσερα χέρια
Ο Δήμος Ναυπακτίας προσκαλεί το κοινό σε μία βραδιά κλασικής μουσικής, την Τρίτη, 11 Αυγούστου 2026, στις 21:00, στον Κήπο του Αρχοντικού Μπότσαρη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.
Οι πιανίστριες Κούλη Τσολόδημου και Μαρία-Νεφέλη Κολοβού συμπράττουν σε ένα πρόγραμμα για πιάνο με τέσσερα χέρια, αφιερωμένο σε τρεις σημαντικούς συνθέτες της ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης: τον Anton Diabelli, τον Wolfgang Amadeus Mozart και τον Ludwig van Beethoven. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη Sonatine op. 163 σε Ρε ελάσσονα του A. Diabelli, τη δημοφιλή Μικρή Νυχτερινή Μουσική, KV 525 του W.A. Mozart, τη Sonata op. 6 σε Ρε μείζονα και το πρώτο μέρος από την 5η Συμφωνία, op. 67 του L.V. Beethoven.
Μία μουσική διαδρομή από την κομψότητα και τη μελωδικότητα του κλασικισμού έως τη δραματική ένταση και τη δύναμη της μουσικής του Beethoven, στο ιδιαίτερο περιβάλλον του Κήπου του Αρχοντικού Μπότσαρη.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ το Σάββατο 8 Αυγούστου από 7μμ έως έως αργά το βράδυ!!!
Για άλλη μία χρονιά τα καταστήματα θα πλημυρίσουν από κόσμο που θα έρθουν στη Ναύπακτο για να περάσουν ένα χαρούμενο Σαββατόβραδο και να συνδυάσουν αγορές και διασκέδαση…
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες που παραθερίζουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών πόλεων να μην χάσουν μια μοναδική εμπειρία στην αγορά της πόλης μας!!!