Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα πρώτα σημάδια της απλής αναλογικής και του Κλεισθένη στη Ναυπακτία

Published

on

Πρωτόγνωρο εγχείρημα ο Κλεισθένης για τη Ναυπακτία, αντίστοιχο με το εγχείρημα του Καλλικράτη.

Το διακύβευμα για τον Καλλικράτη ήταν η δημιουργία του ενιαίου δήμου Ναυπακτίας, που προέκυψε από τη συνένωση έξι δήμων, σε μια περίοδο που οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες από την πλευρά εκείνων που υποστήριζαν τη δημιουργία δυο δήμων, ενός ορεινού και ενός παράλιου.

Το εγχείρημα του Καλλικράτη στη Ναυπακτία φαίνεται ότι πέτυχε, αφού όχι μόνο στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας  των δημοτών αλλά και στα προεκλογικά προγράμματα και δηλώσεις όλων των υποψηφίων το πρώτο που τονιζόταν ήταν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ναυπακτίας που προέρχονται από το συνδυασμό του ορεινού  με το παράλιο κομμάτι.

Έτσι ο δήμος Ναυπακτίας με γερές βάσεις από άποψη οργάνωσης αλλά και βασικών υποδομών, επιτεύγματα των εννέα ετών ζωής του Καλλικράτη, παραδίδεται στη νέα δημοτική περίοδο του Κλεισθένη.

Το διακύβευμα για τον Κλεισθένη είναι η συνεργασία. Αναγκαία προϋπόθεση για τη διοίκηση του δήμου, αφού ο νέος δήμαρχος με τις έξι έδρες που διαθέτει δεν μπορεί να διοικήσει. Απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι προκειμένου να διασφαλίσει ο δήμαρχος την αναγκαία πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων στο δημοτικό συμβούλιο. Αντίστοιχα απαιτείται συνεργασία για τη διοίκηση των υπόλοιπων οργανισμών και επιχειρήσεων του δήμου.

Επομένως ο νέος δήμαρχος και το επιτελείο του θα πρέπει να εκτιμήσουν σωστά τα αποτελέσματα που φέρει η απλή αναλογική στο δήμο Ναυπακτίας και δυστυχώς αναδεικνύουν  αδυναμίες και στρεβλώσεις του όλου συστήματος.

Μεταξύ αυτών, λοιπόν, παρατηρούμε:

Ο συνδυασμός Νέα Πορεία του Γιάννη Νταουσάνη με 357 ψηφοδέλτια παίρνει μία έδρα ενώ ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης με 337 ψηφοδέλτια (μόλις 20 λιγότερα) δεν παίρνει έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.  Δημοτικοί σύμβουλοι με σχεδόν διπλάσιους ψήφους από το συνδυασμό του Γιάννη Νταουσάνη δεν εκλέγονται και μένουν εκτός δημοτικού συμβουλίου.

Εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι προερχόμενοι από τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες με μικρό αριθμό σταυρών σε σχέση με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους από τη δημοτική ενότητα της Ναυπάκτου που πήραν τριπλάσιο αριθμό ψήφων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκλέγονται με 192 και 143 σταυρούς ενώ μένουν  εκτός δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν λάβει πολύ περισσότερους από 500 σταυρούς .

Γίνεται πλέον πιο φανερό από ποτέ ότι η διατήρηση των δημοτικών ενοτήτων στο νόμο του Κλεισθένη οδηγεί σε μη δίκαιη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση  στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπακτίας.

Απομένει να φανεί αν ο νέος δήμαρχος θα αξιοποιήσει ζητώντας τη στήριξη πέρα των εκλεγμένων με άλλες παρατάξεις δημοτικών συμβούλων που δεν εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι αποδεικνύεται όμως από τη σταυροδοσία των συνδυασμών ότι χαίρουν της αναγνώρισης και της αποδοχής της κοινωνίας.

Θερμό, λοιπόν, από πολλές πλευρές αυτό το καλοκαίρι για το νέο δήμαρχο και το επιτελείο του.

Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και «φώτιση» για τη λήψη των πιο ορθών για το καλό της Ναυπακτίας αποφάσεων.

 

#Δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης – Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε σήμερα Μ. Τετάρτη στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας. Το νομοθέτημα ψηφίστηκε μετά την διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, με 158 ψήφους υπέρ και 141 κατά, στο σύνολο των 299 ψηφισάντων βουλευτών, πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο θα υπάρχει ένα Κεντρικό Πρωτοδικείο στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα  το Αγρίνιο, το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου θα λειτουργεί ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ενώ περιφερειακό Πρωτοδικείο θα λειτουργήσει στη Ναύπακτο.

Κατά την διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου, στην οποία μίλησε χθες και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση μίλησε για νομοσχέδιο ιστορικής τομής στην ενίσχυση της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης. Θέση που δεν συμμερίστηκε η αντιπολίτευση μιλώντας είτε για κατάργηση δικαστηρίων είτε για ανεπάρκεια υποδομών σε τεχνολογία και προσωπικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Τετάρτη Ακολουθία Μυστικού δείπνου – Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:30)

Published

on

By

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Τρίτη: Ακολουθία του Νυμφίου – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:30)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ