Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «ΝΑΙ στην Πολυτεχνική Σχολή, αλλά με έδρα και λειτουργία στο Αγρίνιο»

Published

on

Σε ανακοίνωση σχετικά με τη συμπεριλήψη στην ημερήσια διάταξη της έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών του θέματος μεταφοράς των πανεπιστημιακών τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα, ο βουλευτής Αιτωλ/νιας του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος αναφέρει:

«Μόνο ως ένα παιχνίδι εντυπώσεων μπορεί να εκληφθεί η επιλογή της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου το ζήτημα της μεταφοράς της έδρας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο στην Πάτρα.

Όταν μάλιστα είναι νωπή ακόμη η σφραγίδα του ΕΘνικού Τυπογραφείου στον Νόμο 4610/2019 ο οποίος παρά τις αλλαγές που προέβλεπε, διατηρούσε την έδρα τους στο Αγρίνιο.

Είναι πλέον προκλητική η συστηματική προσπάθεια που συντελείται για την πανεπιστημιακή αποψίλωση του μεγαλύτερου νομού της χώρας, της Αιτωλοακαρνανίας, από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Δεν είναι δυνατόν να γίνουν τα Τμήματα αυτά η Ιφιγένεια προς ευγενική εξυπηρέτηση ορισμένων, όταν μάλιστα, οι χωροταξικές και υλικοτεχνικές υποδομές είναι διασφαλισμένες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Δεν είναι δυνατόν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να λειτουργεί υποδειγματικά επί 45 συναπτά έτη σε τρεις διαφορετικές πόλεις, Κομοτηνή Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη και να μην μπορεί να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών σε Πάτρα Μεσολόγγι και Αγρίνιο, όταν με την Ιόνια Οδό και τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» οι αποστάσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί.

 

Το Πανεπιστήμιο Πατρών όφειλε να αποτρέπει τις συνεχείς θεσμικές αλλαγές που προωθούνται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Ειδικά όταν αυτές αφορούν θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία τμημάτων. Όχι μόνο για να εμποδίζει με κάθε τρόπο την απαξίωση των πτυχίων των φοιτητών του. Αλλά κυρίως, διότι ως ένας φάρος γνώσης, παιδείας και πολιτισμού όφειλε να διαδραματίζει έναν ευρύτερο ρόλο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Όφειλε να μεριμνά για τη διάχυση και διασύνδεση της γνώσης με την τοπική αγορά με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

 

Προσωπικά, θεωρώ χρέος μου απέναντι στους φοιτητές των τμημάτων αυτών, τις οικογένειές τους και την τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να αποτρέψω μια τέτοια εξέλιξη. Ακόμη κι αν πρόκειται εν τέλει για ειλημμένες αποφάσεις.

 

Η θέση μου είναι ξεκάθαρη:

ΝΑΙ στην Πολυτεχνική Σχολή, αλλά με έδρα και λειτουργία στο Αγρίνιο.

ΝΑΙ στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους φοιτητές τους.

ΝΑΙ στην περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Είναι η ώρα που ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Θα πρέπει να αποφύγουμε ένα δεύτερο Σχέδιο Αθηνά ή άλλον έναν νόμο Γαβρόγλου, χωρίς διάλογο και fast track διαδικασίες και χωρίς έκφραση γνώμης της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι θα δούμε την Μ. Παρασκευή στο Ενετικό λιμάνι – Πρόγραμμα

Published

on

By

Θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη θα βιώσουν και φέτος όσοι θα βρεθούν στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου την Μεγάλη Παρασκευή.

Η πομπή των Επιταφίων των δύο κεντρικών Ενοριών, του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου και του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής, θα καταλήξει στο Λιμάνι της πόλης, εκεί όπου δεκάδες αναμμένες δάδες έχουν τοποθετηθεί στις πολεμίστρες, ο φλεγόμενος σταυρός στέκει επιβλητικός στην είσοδο του Λιμανιού και η ατμόσφαιρα κυριαρχείται από τους Ύμνους της Ημέρας.

Φέτος, η διεθνούς φήμης Σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου θα ερμηνεύσει το αριστουργηματικό έργο του σπουδαίου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων».

Συμμετέχουν η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου και η Xορωδία της Πάτρας “CANTELENA” υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.  Μουσική συνοδεία: Ηλίας Καλούδης και Γιώργος Κονής.

Στην αφήγηση και την απαγγελία θα είναι ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης

Πρόγραμμα

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων»

Μουσικό έργο του συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή με μελοποιημένα Τροπάρια, Ψαλμούς και κείμενα από τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

Περιφορά Επιταφίων

(συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Αμπατζή)

– Η Ζωή εν Τάφω – Εγκώμια Μεγ. Παρασκευής (Στάση Πρώτη)

– Άξιον Εστί – Εγκώμια Μεγ. Παρασκευής (Στάση Δεύτερη)

– Αι Γενεαί Πάσαι – Εγκώμια Μεγ. Παρασκευής (Στάση Τρίτη)

– Πάσχα των Ελλήνων – Στ. Κουγιουμτζή

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χωρίς περίφραξη πλέον το λιμάνι της Ναυπάκτου

Published

on

By

Απομακρύνθηκε η προστατευτική περίφραξη που υπήρχε στο μεντένι περιμετρικά του λιμανιού της Ναυπάκτου καθώς οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης  του μνημείου έχουν φτάσει σε τέτοια φάση που πλέον δεν είναι αναγκαία.

Το έργο που ξεκίνησε τον Μάρτιο  του 2023, έχει φορέα υλοποίησης το υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και προβλέπει παρεμβάσεις σε τείχη συνολικής επιφάνειας 4.200 τμ.  Περίπου.

Ο συνολικός αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.775.000 ευρώ, με το έργο να είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Να θυμίσουμε πως το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2024.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ