Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση

Published

on

Ένα βήμα πριν την δημοσίευσή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως βρίσκεται η κυκλοφοριακή μελέτη και το  Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) για την πόλη της Ναυπάκτου.  Το πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο της Ναυπάκτου έκανε την εμφάνισή του στην αρχή της δεκαετίας του 1990 και σταδιακά επεκτάθηκε και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου αλλά και στα παραλιακά μέτωπα, αποτελεί το μείζον πρόβλημα για την πόλη και συνεχώς επιδεινώνεται.

Σε επίπεδο μελετών… μεγαλουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς πληρώσαμε χωρίς να πετύχουμε την εφαρμογή τους: το 2007 μελέτη με τίτλο «Μελέτη Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων σε Συγκεκριμένα Σημεία του Δήμου – Παρεμβάσεις στην Κεντρική Περιοχή της Ναυπάκτου». Νέα μελέτη το 2008 με τίτλο «Μελέτη Εφαρμογής Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στην Κεντρική Περιοχή της Ναυπάκτου». Άλλη μια  μελέτη εκπονήθηκε το 2013 με τίτλο «Κυκλοφοριακή Μελέτη για το Κεντρικό Τμήμα της Ναυπάκτου». Το 2013 είχαμε και την ανάπλαση του κύριου οδικού δικτύου μεταξύ του Κεφαλόβρυσου και της Πλ. Φαρμάκη, η οποία και υλοποιήθηκε. Ακολούθησαν το 2016  Μετρήσεις χαρακτηριστικών ζήτησης στάθμευσης στον πυρήνα της κεντρικής περιοχής, αλλά και μετρήσεις χαρακτηριστικών ζήτησης στάθμευσης στις εσοχές στάθμευσης, ενώ δημιουργήθηκαν την ίδια χρονιά δέκα δημοτικοί χώροι στάθμευσης.

Περιοχή εφαρμογής – αστυνόμευση

Η περιοχή εφαρμογής του ΣΕΣ περιλαμβάνει τις οδούς Αθηνών από το Κεφαλόβρυσο μέχρι την Ιλάρχου Τζαβέλλα, την Ιλάρχου Τζαβέλλα μέχρι τη στροφή προς την Πλ .Λιμένα, την οδό Ψαρού το τμήμα της οδού Αρβανίτη από Αθηνών μέχρι Θ. Νόβα, την Θ. Νόβα, την Πλ. Πιά και το τμήμα της Π .Ρήγα από την Πλ. Πιά μέχρι την Αθηνών.

Το ΣΕΣ θα εφαρμόζεται κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων ήτοι: Δευτέρα έως Παρασκευή, το Σάββατο και κατά τις ώρες 09:00π.μ. έως 14:00μ.μ. και 17:30μ.μ. έως 20:30μ.μ. ακολούθως ο κ. Καρακώστας αναφέρθηκε στους όρους της τιμολογιακής πολιτικής του ΣΕΣ, τον τρόπο ελέγχου και βεβαίωσης των κλήσεων, τον εξοπλισμό που απαιτείται από τους υπαλλήλους και το σύστημα είσπραξης του τέλους στάθμευσης.  

Η αστυνόμευση της λειτουργίας του ΣΕΣ, ανέφερε ο κ. αντιδήμαρχος, θα γίνεται από δύο Δημοτικούς Υπαλλήλους   εντεταλμένους με σχετική απόφαση του Δημάρχου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ενώ οι Δημοτικοί Αστυνομικοί μπορούν να βεβαιώνουν παραβάσεις στάθμευσης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί υπάλληλοι μπορούν να βεβαιώνουν παραβάσεις μόνο σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης και όχι παραβάσεις του ΚΟΚ όπως στάθμευση σε γωνίες, διπλοσταθμεύσεις, στάθμευση σε πεζοδρόμια κλπ. Ως λύση στο πρόβλημα αναφέρθηκε η κλήση, από τους δύο υπαλλήλους, της Τροχαίας, που θα βεβαιώνει την παράβαση του ΚΟΚ.

Η διάταξη των χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης καθιστά βολική την αστυνόμευση καθώς, ο ένας δημοτικός υπάλληλος αστυνόμευσης θα ξεκινά καταγράφοντας τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, από το Κεφαλόβρυσο στην οδό Αθηνών μέχρι τη Μανασή, πίσω μέχρι την Αρβανίτη, θα συνεχίζει στην Αρβανίτη μετά στην Θ. Νόβα μέχρι την Πλ. Πιά συνέχεια στην Πλ. Πιά και τέλος στην Π. Ρήγα μέχρι το Κεφαλόβρυσο.

Ο δεύτερος θα καλύπτει την διαδρομή από τη στροφή στην Πλ. Λιμένα, συνέχεια Ιλάρχου Τζαβέλλα, Ψαρού μέχρι Ιντζέ, πίσω Ψαρού, οδό Αθηνών μέχρι Μανασή και         επιστροφή.

 Το κόστος στάθμευσης – Έσοδα

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: Ελεύθερη στάθμευση χωρίς τέλος στάθμευσης για μία (1) ώρα και ακολούθως ο χρήστης θα αγοράζει χρόνο στάθμευσης για μια (1) ακόμα ώρα με κάρτα ξυστή ή μέσω μηνύματος SMS, κόστους ενός (1) ευρώ.  Μετά την παρέλευση αυτής της μιας ώρας η στάθμευση θα θεωρείται παράνομη και θα βεβαιώνεται κλήση με πρόστιμο 20 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως τον χρόνο της δωρεάν στάθμευσης, όπως και της προπληρωμένης ώρας ο οδηγός του οχήματος μπορεί να την καταναλώνει τμηματικά και σε όλο το μήκος των οδών που εφαρμόζεται η ελεγχόμενη στάθμευση.  Σύμφωνα με την μελέτη, η κάθε μία από τις 158 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης θα εξυπηρετεί κατά το ωράριο λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης 5,66 σταθμεύσεις.

Από το σύνολο των 888 ημερήσιων σταθμεύσεων, το 60% θα είναι σταθμεύσεις διάρκειας μέχρι μία (1) ώρα (δωρεάν), το 30% θα είναι σταθμεύσεις μέχρι δύο (2) ώρες και το υπόλοιπο 10% σταθμεύσεις με διάρκειας μεγαλύτερη από δύο ώρες που συνεπάγεται παράβαση. Με κόστος ξυστής κάρτας ή μηνύματος SMS 1,0 ευρώ για την αγορά χρόνου στάθμευσης, αλλά και τα πρόστιμα που θα βεβαιώνονται, θα προκύπτουν έσοδα για τον Δήμο ύψους 240.000 ευρώ ετησίως.

Στις δαπάνες για την υλοποίηση του συστήματος περιλαμβάνονται το κόστος των διαγραμμίσεων, το κόστος των πινακίδων, το κόστος εξοπλισμού της αστυνόμευσης, η αγορά λογισμικού διαχείρισης και το κόστος ενημέρωσης και προώθησης. Η συνολική αυτή δαπάνη εκτιμήθηκε στο ποσό της τάξεως των 27.000 ευρώ.

Στις δαπάνες της ετήσιας λειτουργίας περιλαμβάνονται το κόστος παραγωγής ξυστών καρτών, η προμήθεια των τριτοπωλητών των καρτών (0,01 ευρώ για τις κάρτες δωρεάν στάθμευσης και 8% της αξίας του τέλους στάθμευσης για τις κάρτες των δύο (2) ωρών), το κόστος συντήρησης του λογισμικού διαχείρισης, το κόστος δύο διαγραμμίσεων (φρεσκαρισμάτων των διαγραμμίσεων), η αποκατάσταση του 12% των πινακίδων σήμανσης (λόγω φθορών, βανδαλισμών κλπ.) και τα τέλη κινητής τηλεφωνίας.  Το ετήσιο κόστος λειτουργίας εκτιμήθηκε στο ποσό των 20.000 ευρώ.

 

 #  Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον η Κυκλοφοριακή μελέτη και το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Δημοτική αρχή υποχρεούται για την εφαρμογή της.   

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ναύπακτος: Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η Περιφορά των Επιταφίων στο Λιμάνι

Published

on

By

Και φέτος η Ναύπακτος ξεχώρισε για το μεγαλοπρεπές και κατανυκτικό σκηνικό στο φλεγόμενο Λιμάνι της την Μεγάλη Παρασκευή, παρουσία χιλιάδες κόσμου.

Οι Επιτάφιοι ξεκίνησαν από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου και τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής για να κατευθυνθούν στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης.

Εκεί, είχαν ήδη ανάψει οι φωτιές στις πολεμίστρες του Λιμανιού και στο νερό, ενώ, ο μεγάλος φλεγόμενος σταυρός στη μπούκα του Λιμανιού έκανε το σκηνικό ακόμη πιο επιβλητικό.

Η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου συμπράττοντας με την Χορωδία Πάτρας Cantelena συνόδευσαν τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου που ερμήνευσε το αριστουργηματικό έργο του σπουδαίου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.  Στη μουσική συνοδεία ήταν ο Ηλίας Καλούδης και ο Γιώργος Κονής. Στην αφήγηση και την απαγγελία ήταν ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης

Μόλις οι Επιτάφιοι και οι ιερείς έφτασαν στην Ντάπια του Λιμανιού, οι ψαλμοί, οι δοξασίες και η υποβλητική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μέσα από τις φλόγες δημιούργησαν την αίσθηση την πραγματικής κατάνυξης.  Ο λόγος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου έδωσε το έναυσμα για την αποχώρηση των Επιταφίων και την έναρξη των πυροτεχνημάτων στο φλεγόμενο Ενετικό Λιμάνι.

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ναύπακτος: Ζωντανά (20:15) η Περιφορά των Επιταφίων

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 315 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αποκλειστικές ειδήσεις, κυκλοφορεί  το 315ο φύλλο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  Nafsweek.gr ,  κάθε Παρασκευή.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Ω γλυκύ μου έαρ! :

Την ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη της  Μεγάλης Παρασκευής αναμένεται να βιώσουν και φέτος οι κάτοικοι  και οι επισκέπτες που θα βρεθούν την ημέρα αυτή  στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου. Αναμφισβήτητα η Ναύπακτος…

#   Είμαστε έτοιμοι για το ΕΣΠΑ 2021-2027; :

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν έργα, όταν βγουν οι προσκλήσεις, και εφόσον από τους δήμους υπάρχουν προτάσεις για ένταξη έργων που θα διαθέτουν…

#  Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια : 

Η τροποποίηση του πλαισίου κρίνεται αναγκαία καθώς υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη παροχής κατευθύνσεων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μεταβολές του ύψους, οι οποίες, παρόλο…

#  Ψηφιακός κυνισμός      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)  : 

Η κοινωνία έπειτα από αλλεπάλληλες κρίσεις –οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή– έχει ανάγκη από φωτεινές σκέψεις και θετικά μηνύματα. Οι πολίτες ως δέκτες της πληροφορίας…

#   Η θέση του δημάρχου για το Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο :

το Σχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή- νόμος πλέον-   προβλέπει πως το κεντρικό Πρωτοδικείο της  Αιτωλοακαρνανίας θα εδρεύει στο Αγρίνιο, με παράλληλη έδρα του στο Μεσολόγγι και Περιφερειακό στη Ναύπακτο. Αναφορικά με τον Δήμο Ναυπακτίας…

#  Χωρίς περίφραξη πλέον το λιμάνι της Ναυπάκτου  :

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, αφού ολοκληρωθεί η αρμολόγηση των τειχών θα περάσει στην  φάση της αποκατάστασης των σπηλαιώσεων και της δημιουργία νέου περιμετρικού καταστρώματος και…

#  Συνεχείς προσπάθειες της Περιφέρειας για την ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα στη Δυτική Ελλάδα :  

Στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχει προχωρήσει η Περιφερειακή Αρχή για την ενίσχυση του Πρωτο-γενούς τομέα αναφέρθηκε διεξοδικά ο Αντιπεριφερειάρχης    Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο…

#   Οι πολίτες απαντούν για Πάσχα, Ιεραρχία, Εκκλησία :

Το κατά πόσο εμπιστεύονται και αντιλαμβάνονται το θεσμό της Εκκλησίας, αλλά και τους άλλους φορείς του Κράτους, καταγράφει δημοσκόπηση…

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε την ηλεκτρονική εφημερίδα μας στο email σας επικοινωνήστε μαζί μας  στο  info@nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ