Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γ. Κοτρώνης: «Η ΑΙΤΩΛΙΚΗ  αποτελεί έναν παραγωγικό οργανισμό, με επιστημονική επάρκεια και αναπτυξιακό προσανατολισμό»

Published

on

Τα δυο τελευταία χρόνια βρίσκεται  «στο τιμόνι» της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ και πιο συγκεκριμένα στην θέση του προέδρου της  εταιρείας. Ο λόγος για τον Γιώργο Κοτρώνη, επιχειρηματία και δημοτικό σύμβουλο που έχει αναλάβει το έργο να συνεχίσει και να αυξήσει τις δράσεις της Αναπτυξιακής εταιρείας, σε   εποχές δύσκολες και με τον πήχη να είναι ψηλά, μια και  η Αιτωλική είναι μια ιδιαίτερα δραστήρια εταιρεία με υψηλή κατάταξη στην διαχείριση προγραμμάτων εδώ και 20 χρόνια σε πανελλαδικό επίπεδο.

Για τα έργα που ήδη χρηματοδοτεί η εταιρεία, εκείνα που στο άμεσο μέλλον σχεδιάζει μέσα από χρηματοδοτήσεις να υλοποιήσει, αλλά και την «εμπλοκή» της Αιτωλικής στην  προμελέτη για το τούνελ, μιλά στο Nafsweek.

« Η ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες αναπτυξιακές εταιρείες της χώρας. Αυτό το αποδεικνύει η υψηλή κατάταξη στην διαχείριση των προγραμμάτων και τα απτά αποτελέσματα του έργου της, τα οποία όλοι μας γνωρίζουμε.

Πέραν αυτών, η εταιρεία είναι αξιόπιστος συνομιλητής αρμόδιων αρχών και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, γεγονός που συνεπάγεται ότι στην περιοχή μας έχουμε έναν δυναμικό και ποιοτικό αναπτυξιακό μηχανισμό, ο οποίος δύναται να επηρεάσει τις εξελίξεις και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την περιοχή.

Τα δυο τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα LEADER, στο οποίο έχουν ενταχθεί 27     δημόσιες και 42 ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ τις προσεχείς μέρες θα ενταχθούν επιπλέον 26 ιδιωτικές επενδύσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 68.

Παράλληλα, εντός του Ιουλίου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για τις ιδιωτικές επενδύσεις, στο σκέλος του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας. Δηλαδή, εν τέλει το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει περισσότερες από 100 επενδύσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά για να ανταποκριθούμε στον αυξημένο αριθμό επενδύσεων είναι τεράστια και πολύπλοκη. Αυτή την στιγμή υλοποιείται το σύνολο των ενταγμένων έργων, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά. Για να σας εξηγήσω την διαφορά σε νούμερα, το πρόγραμμα LEADER εγκρίθηκε με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 8.850.000 €, ενώ αυτή την στιγμή βρίσκεται στα 21.000.000€ και αναμένεται να ανέλθει σε 25.000.000€, μετά την πρόσκληση που θα δημοσιευθεί εντός του Ιουλίου. Εάν υπολογίσουμε και την ιδιωτική συμμετοχή, τότε θα ξεπεράσουμε τα 35.000.000€. Πρόκειται για πλήθος επενδύσεων και ποσά, που δεν έχουμε ξανασυναντήσει σε μια και μόνο προγραμματική περίοδο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα ποσά αφορούν μια μικρή σχετικά περιοχή 60.000 κατοίκων.

Επιπλέον της υλοποίησης του προγράμματος LEADER, προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της εταιρείας και να σχεδιάσουμε αποτελεσματικότερα το μέλλον, σε συνεργασία πάντοτε με τους μετόχους και την τοπική κοινωνία.

Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, που μπορεί και να ξενίζουν μερικές φορές, αλλά τις αναλαμβάνουμε αποκλειστικά και μόνο για το αναπτυξιακό όφελος της περιοχής. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι: η συνεργασία πέντε Δήμων για την ενοποίηση του τουριστικού τους προϊόντος, το τούνελ της Ναυπάκτου, ο σχεδιασμός για την Βαράσοβα, ο σχεδιασμός για την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, η αναζήτηση λύσεων για την φθίνουσα πορεία των ορεινών περιοχών.

Από την πλευρά μας, κάθε τι θα ανακοινώνεται όταν είναι ώριμο για να ξεκινήσει κάποιο στάδιο υλοποίησής του και αφότου έχουμε αναζητήσει πολλαπλές λύσεις για την επίτευξη του κάθε στόχου, με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».

Πρόσφατα με πρωτοβουλία της εταιρείας παρουσιάστηκε ένα σχέδιο προμελέτης αναφορικά με την δημιουργία τούνελ στη Ναύπακτο. Ποια είναι η «εμπλοκή»  της Αιτωλικής στο έργο;

«Η ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ αξιολογεί την πόλη της Ναυπάκτου, ως έναν από τους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Οι λόγοι είναι προφανείς.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία θεωρεί ως αναγκαιότητα την δημιουργία τρίτου οδικού άξονα, ώστε να μειωθεί η κίνηση των αυτοκινήτων εντός της καστροπολιτείας.  Το τέλειο θα ήταν να μην υπάρχει κίνηση αυτοκινήτων  εντός της καστροπολιτείας, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και ξαφνικά.

Με αυτά τα δεδομένα, προσθετικά στο γεγονός που σας προανέφερα ότι η εταιρεία αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή αρμόδιων αρχών και της εκάστοτε κυβέρνησης, θέσαμε σε Υπουργούς την αναγκαιότητα και το αναπτυξιακό όφελος που θα έχει η περιοχή. Οι συνομιλητές μας κατανοούσαν το αίτημά μας, αλλά μας ζητούσαν κάτι πιο χειροπιαστό, σε επίπεδο σχεδιασμού και κόστους.

Υπό αυτό το πρίσμα, ήρθαμε σε επαφή με αξιόπιστο τεχνικό γραφείο και του αναθέσαμε την εκπόνηση της προμελέτης για το τούνελ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, στη βάση ενός επιστημονικού κειμένου, με πιθανές δυνατές επιλογές.

Αυτό το επιστημονικό κείμενο το καταθέσαμε στον    Δήμο Ναυπακτίας, που είναι ο αρμόδιος φορέας να προχωρήσει τις διαδικασίες από εδώ και πέρα.

Ο ρόλος μας πλέον μπορεί να είναι μόνο συμβουλευτικός και υποστηρικτικός, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της χρηματοδότησης των μελετών από την κεντρική διοίκηση, ώστε εν συνεχεία και με την ολοκλήρωσή τους να τεθεί και ο στόχος της κατασκευής του έργου.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι η Αιτωλική δεν μπορεί να κάνει αναθέσεις 2.000.000€, που είναι το κόστος των μελετών, ούτε της ζητήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο από κανέναν.

Ότι κάναμε το κάναμε για να μπει το νερό στο αυλάκι, δαπανήσαμε ένα μικρό ποσό, όπως θα δαπανήσουμε και για άλλες πρωτοβουλίες, χωρίς να αποσκοπούμε σε κάποιο άμεσο εταιρικό όφελος.

Ας κοιτάξουμε το καλό της περιοχής μας και το μέλλον της, αφήνοντας τις μικρότητες και τις πονηριές στην άκρη».

Πέραν των δημόσιων υπάρχουν και τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια που διαχειρίζεται η Αιτωλική.  Σε ποιο βαθμό αυτά προχωρούν ;

«Όπως προανέφερα, το σύνολο των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων είναι σε εξέλιξη και αυτό μας γεμίζει με τεράστια ικανοποίηση για το παρόν και αισιοδοξία για το μέλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την 10ετή οικονομική κρίση, βρισκόμαστε εν εξελίξει της υγειονομικής κρίσης, η οποία επιφέρει και αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις. Ωστόσο, η περιοχή μας μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία και αυτό οφείλουμε να το ενισχύσουμε με κάθε μας ενέργεια και πρωτοβουλία.

Έως σήμερα έχουμε καταβάλει πόρους 1.100.000€ για την χρηματοδότηση των επενδύσεων και εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα έχουμε καταβάλει πόρους 6.000.000€. Η πορεία υλοποίησης των επενδύσεων δείχνει ότι θα ολοκληρωθούν, στο σύνολό τους, πριν την καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος και αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στην περιοχή μας.

Επιπρόσθετα, σε λίγες μέρες θα ενταχθούν επιπλέον 26 ιδιωτικές επενδύσεις, που ανέμεναν την χρηματοδότησή τους από πέρυσι τον Ιούνιο.

Καταβάλαμε πολλές προσπάθειες και σε συνεχή βάση για να ικανοποιηθεί το αίτημα της χρηματοδότησής τους, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Ομάδων Τοπικής Δράσης LEADER. Ο στόχος επιτεύχθηκε και οφείλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον συντοπίτη μας Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, καθώς και στον επίσης συντοπίτη μας νέο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ.  Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Δίνουμε προτεραιότητα στις ιδιωτικές επενδύσεις και προσπαθούμε οι δημόσιες επενδύσεις να λειτουργούν υποστηρικτικά στις ιδιωτικές. Σε αυτό το μοτίβο θα κινηθούμε και στο μέλλον, αξιοποιώντας κάθε φορά την τεχνογνωσία που αποκτάμε, ώστε να βελτιώνουμε τα αποτελέσματα και να μεγιστοποιούμε τα οφέλη».

Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της εταιρείας για τα  επόμενα χρόνια;

« Η εταιρεία αποτελεί αφενός τον αξιόπιστο αναπτυξιακό μηχανισμό της περιοχής, αφετέρου μέλος του κεντρικού πυρήνα της Συντονιστικής Επιτροπής του Ελληνικού Δικτύου Ομάδων Τοπικής Δράσης LEADER. Παρακολουθεί τις εξελίξεις ολιστικά, τόσο σε αναπτυξιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο θεσμικό ή κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούμε να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις στο προσεχές μέλλον. Βέβαια, σε αυτό το ενδεχόμενο τον πρώτο λόγο τον έχουν οι μέτοχοι της εταιρείας. Εμείς προετοιμαζόμαστε για να τους βοηθήσουμε στην λήψη των αποφάσεων, όταν και εφόσον έρθει η ώρα, καθώς και να υλοποιήσουμε τις επιλογές τους.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι η νέα ΚΑΠ προκρίνει την διεύρυνση του πεδίου παρέμβασης του LEADER και σε άλλα πεδία, όπως τα σχέδια βελτίωσης, οι νέοι αγρότες, η βιολογική γεωργία κλπ. Επιπρόσθετα, οι προς ψήφιση νέοι κανονισμοί των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκρίνουν την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μέσω Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεπάγεται θεσμικές αλλαγές, επιπλέον προσωπικό και σημαντικότατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν στέκει στην οικονομική επιστήμη να υλοποιείς προγράμματα των 100.000.000€ και να έχεις μετοχικό κεφάλαιο των 300χιλ €. Το θέμα των θεσμικών αλλαγών έχει ήδη τεθεί από το Ελληνικό Δίκτυο Ομάδων Τοπικής Δράσης στο τραπέζι των συζητήσεων με το     Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Εκτιμούμε ότι το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα είναι μια περίοδος εξελίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την διαδικασία σχεδιασμού για την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Δουλεύουμε πάνω σε κάποιους επιμέρους σχεδιασμούς, όπως για τις περιοχές της Βαράσοβας, της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και του ορεινού όγκου, προκειμένου να καθορίσουμε τις βασικές επιλογές της τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής, λαμβάνοντας υπόψη και παραμέτρους όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ψηφιοποίηση, η καινοτομία, η δικτύωση, η συνεργασία, η προσβασιμότητα κ.α. Στην παρούσα φάση, το σύνολο των διεργασιών πραγματοποιείται στο επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού της εταιρείας και εν συνεχεία θα περάσει στο επίπεδο των μετόχων και μετέπειτα των τοπικών φορέων και της κοινωνίας ευρύτερα.

Πέραν των προγραμμάτων δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο project του τουρισμού. Δηλαδή, στο project της συνεργασίας των πέντε Δήμων για την ενοποίηση και κοινή διαχείριση του τουριστικού τους προϊόντος. Είμαστε ακόμη στην αρχή και προσπαθούμε να ξεπεράσουμε διάφορες δυσκολίες και καθυστερήσεις, αλλά φιλοδοξούμε αυτό το project να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση και προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να συζητάμε με το Υπουργείο Τουρισμού για το εν λόγω project, προκειμένου να του δώσουμε άλλη οντότητα και να επιτύχουμε την αναβάθμισή του. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το project, σε συνδυασμό με κάποιες soft ενέργειες που θα χρηματοδοτηθούν από το LEADER, θα μας βοηθήσει να θέσουμε στη συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες διάφορα επιμέρους θέματα, τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και να προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τα θεματικά αντικείμενα του τουριστικού μας προϊόντος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα έσοδα της περιοχής από τον σχολικό τουρισμό, καθώς και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τα αγροτικά προϊόντα στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.

Τέλος, σας αναφέρω ότι τους τελευταίους μήνες δουλεύουμε στην διαμόρφωση της απαιτούμενης ηλεκτρονικής υποδομής για την εξωστρέφεια της εταιρείας και κατ’ επέκτασή της περιοχής μας. Τους προσεχείς μήνες θα παρουσιάσουμε τη νέα πολύγλωσση ιστοσελίδα μας και τη συνολική παρουσία μας στα social media, φιλοδοξώντας μέσω του έργου μας και των υποστηρικτικών ενεργειών που θα προωθήσουμε, να βελτιώσουμε την αναγνωρισιμότητα μας, ως φορέας και ως περιοχή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το βέβαιο είναι ότι η ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ αποτελεί έναν παραγωγικό οργανισμό, με επιστημονική επάρκεια και αναπτυξιακό προσανατολισμό, όπου όλοι οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων της διοίκησης και των μετόχων, αποσκοπούν στο όφελος της περιοχής και των κατοίκων της. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και στο μέλλον, αισιοδοξώντας ότι θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε αναπτυξιακά λιθαράκια και να επηρεάζουμε θετικά το μέλλον».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη διάθεση των πολιτών η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Ναυπάκτου

Published

on

By

Οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα

Ο Δήμος Ναυπακτίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τα επόμενα 24ωρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν.  Για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχουν μεριμνήσει για τη διάθεση της εξής κλιματιζόμενης αίθουσας:

  • ΚΑΠΗ Ναυπάκτου | Σμηναγού Πλαστήρα 3, Κεφαλόβρυσο 

Η αίθουσα θα παραμείνει ανοικτή από σήμερα Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 και έως τη λήξη του καύσωνα, από τις 9:00’ και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στους χώρους θα τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής  και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον SARS-COV-2.  Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη διάρκεια παραμονής των πολιτών στους χώρους είναι υποχρεωτική και θα τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.  Επιπλέον, θα διατίθεται νερό και είδη πρώτης ανάγκης ενώ, θα παρέχονται οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα.

Οι πολίτες καλούνται να:

* Αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, με παραμονή σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον

* Ανανεώνουν τον αέρα με φυσικό ή τεχνητό αερισμό (ανοικτά παράθυρα ή χρήση ανεμιστήρα) των κλειστών χώρων

* Μειώνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του εσωτερικού χώρου με τη χρήση κλιματιστικού

* Ντύνονται ελαφριά με λεπτά ρούχα που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το σώμα

* Ενυδατώνονται με δροσερό νερό κατά προτίμηση και να αποφεύγουν την υπερβολική διατροφή

* Πλένονται με δροσερό νερό για την απομάκρυνση του ιδρώτα και τη διευκόλυνση της απαγωγής θερμότητας από το σώμα.

Ιδιαίτερη φροντίδα για τα αδέσποτα

Με ενέργειες του εντεταλμένου Συμβούλου Δήμου Ναυπακτίας για την εποπτεία και το συντονισμό των αρμοδιοτήτων που αφορά στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, κ.Ντίνου Ζορμπά, τοποθετήθηκαν ποτίστρες σε κεντρικά σημεία της Ναυπάκτου για τις ημέρες του καύσωνα.  Οι πολίτες καλούνται να συνδράμουν την προσπάθεια του Δήμου ώστε οι ποτίστρες να παραμείνουν γεμάτες με δροσερό νερό όσο θα διαρκούν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιάς

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ναυπακτίας, το έμψυχο δυναμικό και τα μηχανήματα, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν εκδήλωσης πυρκαγιάς. Παράλληλα, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φωτογραφική Έκθεση του Ηλία Περγαντή «1821»

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος για το Καλοκαίρι 2021 και τιμώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζει σε συνεργασία με το Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» τη φωτογραφική Έκθεση του Ηλία Περγαντή «1821».

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ