Στον κόσμο των smartphones, το Android κινητό έχει γίνει το βασικό εργαλείο της καθημερινότητάς μας. Το κρατάμε στα χέρια μας περισσότερες ώρες από οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Του εμπιστευόμαστε δεδομένα, επικοινωνίες, ακόμη και επαγγελματικές μας δραστηριότητες. Γι’ αυτό, οι κακές συνήθειες δεν είναι απλώς «λάθη», είναι πραγματικός κίνδυνος για την ασφάλεια και την απόδοση.
Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το Android εδώ και πολλά χρόνια. Στο διάστημα αυτό, έχουν περάσει από γενιά σε γενιά διάφορες συνήθειες, κάποιες από τις οποίες είναι πλέον απλοί μύθοι. Το θετικό είναι ότι, αν γνωρίζουμε τι πραγματικά ισχύει, είναι πολύ εύκολο να αποφύγουμε τα λάθη που επιβαρύνουν τη συσκευή μας. Παρακάτω, θα δούμε πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ στο Android κινητό μας, ώστε να το διατηρήσουμε ασφαλές και γρήγορο.
Η χρήση εφαρμογών Task Killer
Από τότε που υπάρχει το Android, κυκλοφορεί η λανθασμένη αντίληψη ότι το χειροκίνητο κλείσιμο των εφαρμογών που τρέχουν στο υπόβαθρο βελτιώνει την απόδοση της συσκευής και εξοικονομεί μπαταρία. Αυτή η συνήθεια προέρχεται πιθανότατα από την εμπειρία μας με τους υπολογιστές, όπου το κλείσιμο προγραμμάτων πράγματι απελευθερώνει πόρους.
Στην πραγματικότητα όμως, το Android είναι σχεδιασμένο ώστε να διαχειρίζεται τους πόρους αυτόματα και αποδοτικά. Όταν «κλείνουμε βίαια» μια εφαρμογή, το σύστημα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να τη φορτώσει ξανά από την αρχή την επόμενη φορά που θα τη χρειαστούμε. Έτσι, αντί να κερδίζουμε σε απόδοση και μπαταρία, συχνά πετυχαίνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Φυσικά, αν μια εφαρμογή έχει «κολλήσει» ή παρουσιάζει πρόβλημα, είναι απολύτως λογικό να την κλείσουμε. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όμως, είναι προτιμότερο να αφήνουμε το λειτουργικό σύστημα να κάνει τη δουλειά του.
Εγκατάσταση εφαρμογών από μη έμπιστες πηγές
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Android είναι η ελευθερία εγκατάστασης εφαρμογών από οποιαδήποτε πηγή. Όμως αυτή η ελευθερία συνοδεύεται και από σοβαρούς κινδύνους, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η επιλογή «εγκατάσταση άγνωστων εφαρμογών» είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή.
Κατεβάζοντας ένα αρχείο APK από μια τυχαία ιστοσελίδα, θέτουμε σε ρίσκο την ασφάλεια της συσκευής και των προσωπικών μας δεδομένων. Παρότι το Google Play Protect προσφέρει ένα σημαντικό επίπεδο προστασίας, δεν είναι αλάνθαστο απέναντι σε κακόβουλο λογισμικό που προέρχεται από αμφίβολες ή «σκοτεινές» πηγές.
Αν το sideloading είναι απαραίτητο, η επιλογή αξιόπιστων και ελεγμένων πηγών είναι κρίσιμη. Σε αυτή την περίπτωση, προτιμάμε πλατφόρμες με καλή φήμη και ελέγχους ασφαλείας, όπως το APKMirror.
Αγνοούμε τις ενημερώσεις ασφαλείας
Συχνά ενθουσιαζόμαστε με τις μεγάλες αναβαθμίσεις του Android, αλλά τείνουμε να υποτιμάμε τις μικρές, μηνιαίες ενημερώσεις ασφαλείας. Μπορεί να μη φέρνουν νέες εντυπωσιακές λειτουργίες, όμως διορθώνουν κρίσιμα κενά ασφαλείας και σοβαρά σφάλματα στο σύστημα.
Η εγκατάστασή τους είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια και τη μακροζωία της συσκευής μας. Χωρίς αυτές, το Android κινητό παραμένει εκτεθειμένο σε ευπάθειες και πιθανές επιθέσεις. Δε χρειάζεται να είμαστε οι πρώτοι που θα τις εγκαταστήσουμε, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να είμαστε και οι τελευταίοι.
Αλόγιστη παραχώρηση δικαιωμάτων
Παλαιότερα, οι εφαρμογές είχαν πρόσβαση σχεδόν στα πάντα χωρίς καν να το γνωρίζουμε. Σήμερα, το Android χρησιμοποιεί ένα οργανωμένο σύστημα αδειών για ευαίσθητα δεδομένα, όπως η τοποθεσία, οι επαφές, η κάμερα και το μικρόφωνο. Το πρόβλημα είναι ότι, στη βιασύνη μας να χρησιμοποιήσουμε μια νέα εφαρμογή, συχνά πατάμε μηχανικά «Ναι σε όλα». Όμως πριν δώσουμε οποιαδήποτε άδεια, αξίζει να αναρωτηθούμε: «Χρειάζεται πραγματικά μια εφαρμογή αριθμομηχανής πρόσβαση στις επαφές μου;»
Στην πράξη, πολλές εφαρμογές λειτουργούν απολύτως κανονικά ακόμη και όταν τους αρνηθούμε ορισμένα δικαιώματα. Λίγη προσοχή στις άδειες σημαίνει περισσότερη ιδιωτικότητα, περισσότερη ασφάλεια και καλύτερο έλεγχο στο Android κινητό μας.
Φόρτιση σε δημόσιες θύρες USB
Σε αεροδρόμια, καφετέριες ή δημόσιους χώρους γενικότερα, μια ελεύθερη θύρα USB μπορεί να μοιάζει με «σανίδα σωτηρίας» όταν η μπαταρία στο Android κινητό εξαντλείται. Όμως, δεν γνωρίζουμε ποτέ τι πραγματικά υπάρχει στην άλλη πλευρά αυτής της θύρας, καθώς τα καλώδια USB μεταφέρουν όχι μόνο ρεύμα αλλά και δεδομένα. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να χρησιμοποιούμε πάντα τον δικό μας φορτιστή ή ένα power bank. Έτσι, φορτίζουμε το Android κινητό μας χωρίς να εκθέτουμε τα δεδομένα μας σε άγνωστους κινδύνους.
Η ασφαλής χρήση του smartphone δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, αρκούν η κοινή λογική και μια δόση σκεπτικισμού. Ενημερώνοντας τακτικά το λογισμικό της συσκευής μας, αποφεύγοντας ύποπτες πηγές και ελέγχοντας προσεκτικά τις άδειες που παραχωρούμε, το Android κινητό μας θα παραμείνει «υγιές» για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Την 1η Μάη του 2026 πιάνουμε το κόκκινο νήμα που συνδέει τους αγώνες της τάξης μας για“έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων”. Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής που χάραξαν οι ήρωες και πρωτοπόροι της ταξικής πάλης, από τους εργάτες του Σικάγο του 1886 μέχρι τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944».
Τώρα είναι η ώρα να βγει με ορμή στο προσκήνιο η εργατική τάξη, να συγκρουστεί με την πολιτική του κέρδους, που εγκληματεί καθημερινά στους χώρους δουλειάς, τσακίζει μισθούς, εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, που σέρνει τον λαό στα σφαγεία του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
140 χρόνια από τον ξεσηκωμό των εργατών που σφράγισε την πάλη για το 8ωρο, ο αγώνας στις σύγχρονες συνθήκες για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, δεν είναι ουτοπία. Είναι σύγχρονη, ρεαλιστική και απολύτως αναγκαία διεκδίκηση, εμπνευσμένη από τις μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις της εργατικής τάξης και από τις δυνατότητες του καιρού μας.
Σε μια περίοδο που η παραγωγικότητα της εργασίας, η επιστήμη, η τεχνολογία και η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρα, αδιανόητα για άλλες εποχές επίπεδα, δεν μπορεί να χωρά ούτε ως σκέψη ο εργαζόμενος να ζει με εξάντληση, ανασφάλεια και ατέλειωτες ώρες δουλειάς.
Δεν θα πληρώσουμε τα σπασμένα του πολέμου τους!
Αγώνας ενάντια σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, επιχειρηματικούς ομίλους, στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα κόμματα του ευρωατλαντισμού, που επιτίθενται ανοιχτά στα δικαιώματά μας, επιβάλλοντας 13ωρα, διευθέτηση χρόνου εργασίας, ελαστικά ωράρια, εντατικοποίηση στο πλαίσιο πολεμικής οικονομίας.
Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά και τους νεκρούς της τάξης μας!
Με οργάνωση και αγώνα απέναντι στην εγκληματική πολιτική του κέρδους! Καμία εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της εκμετάλλευσης και του πολέμου.
Δύο κόσμοι συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα
Οπως έδειξε και το πρόσφατο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζονται διαχρονικά δύο κόσμοι.
Εμπνεόμαστε από τους μεγάλους ταξικούς αγώνες, δίνουμε υπόσχεση στους αγώνες του μέλλοντος. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, να σπάσουν οριστικά τα δεσμά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και να ανοίξει τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, αδικία και καταπίεση.
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά – Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη
Αποκαλώ τον εαυτό μου σύμβουλο καινοτομίας. Πρόσφατα άρχισα να συνειδητοποιώ ότι δεν είμαι σίγουρη τι ακριβώς σημαίνει καινοτομία. Τα τελευταία χρόνια ακούγεται συνέχεια η λέξη «καινοτομία» σε επιχειρηματικές, πολιτικές και τεχνολογικές συζητήσεις: καινοτομία και βελτίωση της αποδοτικότητας, καινοτομία και κλιματική διαχείριση, καινοτομία και τεχνολογική ανάπτυξη, και πάει λέγοντας. Ενώ, όμως, η καινοτομία χρησιμοποιείται διαρκώς και φαίνεται να έχει κεντρικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο, στερείται συγκεκριμένου νοήματος, επιτρέποντας διάφορες ερμηνείες και πεδία δράσης για το ποιος και τι θα ορίσει το μέλλον.
Αρχικά, σκέφτηκα ότι η έλλειψη αντικειμενικού νοήματος είναι ενοχλητική, επειδή δεν δίνει μία σαφή λύση και συγκεκριμένο τρόπο δράσης. Κι αυτό επειδή έχω την τάση και τη συνήθεια να δίνω λύσεις και να απλοποιώ διαδικασίες…γρήγορα. Ταυτόχρονα, όμως, αυτή η έλλειψη αντικειμενικού νοήματος αφήνει μεγάλο χώρο και ελευθερία για δημιουργικότητα και διαμόρφωση της πραγματικότητας. Με άλλα λόγια, μας δίνει ελευθερία να διαμορφώσουμε τις συνθήκες της ζωής μας, δημιουργώντας νόημα στην πράξη αντί να το αναζητούμε στις ιδέες. Κι αυτό από μόνο του είναι καινοτομία.
Το ναυάγιο Vasa διδάσκει πώς, πλήσιάζοντας τους νεκρούς, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για το νόημα της ζωής. Τι μπορούμε, λοιπόν, να μάθουμε για το νόημα της ζωής από τους νεκρούς φιλόσοφους; Ο Σοπενχάουερ είχε πει: «Ο κόσμος είναι η αναπαράσταση μου». Σε κοινωνικό επίπεδο, μιλάμε για ιδέες που μοιάζουν καινοτόμες στα λόγια, αλλά στην πράξη μένουμε πίσω στην επίλυση παγιωμένων προβλημάτων (π.χ. υποδομές, γραφεικοκρατία κ.λπ.). Όμως, ό,τι είναι έξω στην κοινωνία καθρεφτίζει ό,τι συμβαίνει μέσα στο άτομο.
Οι συζητήσεις αυτές περί καινοτομίας ακούγονται με τις ιδέες που πολλές φορές έχω: φαίνονται εντυπωσιακές, αλλά δεν τις υποστηρίζω στην πράξη, με ανάλογη δράση και στάση ζωής…και κάπου εκεί νιώθω ότι χάνεται το νόημα. Για να αποκτήσει μία ιδέα νόημα στην πράξη χρειάζεται συνεχής παρατήρηση της κάθε εμπειρίας, προσοχή στις λεπτομέρειες, επένδυση, αφοσίωση, προσπάθεια, ρίσκο, λάθος και επανεκκίνηση. Κι αυτό χρειάζεται να γίνει ατομικά για να γίνει και κοινωνικά.
Ο Σωκράτης είχε μιλήσει για το «γνῶθι σαυτόν»: πριν προσπαθήσεις να καταλάβεις τον κόσμο, κατάλαβε τον εαυτό σου. Πώς μπορώ να καινοτομήσω, χωρίς να τολμώ να ακούσω και να παραδεχτώ άβολες αλήθειες και να δεχτώ ότι κάποιες πεποιθήσεις, διαδικασίες και πεπατημένες οδοί χρειάζονται αλλαγή, επειδή δε λειτουργούν πια;
Ίσως η καινοτομία να προϋποθέτει στροφή στο άτομο, διαρκή αμφισβήτηση και αναζήτηση της γνώσης. Ίσως να προϋποθέτει αποδοχή της φθοράς που φέρνει η δράση και όχι της φθοράς που φέρνει η αδράνεια… Ίσως η καινοτομία να είναι ένας προσωπικός αγώνας για αλλαγή σκέψης και πλεύσης…
Ερικέττη Σέρβου – Σύμβουλος καινοτομίας και co-founder της AskE
Δυναμικό παρών έδωσε ο Σύλλογος εργαζόμενων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, σήμερα 24 Απριλίου 2026 στην Αθήνα.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσαν δυναμικό «παρών» και έστειλαν σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, με την μαζικότητα της κινητοποίησης να παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ έθεσε ως βασικό αίτημα την άμεση απόσυρση του προσχεδίου νόμου που είχε αποσταλεί στην ΚΕΔΕ.
Όπως έγινε γνωστό, η πλευρά του Υπουργείου δεσμεύτηκε ότι η επίμαχη διάταξη αποσύρεται οριστικά από το τραπέζι του διαλόγου.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να υπάρξει νέα συνάντηση στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να παρουσιάσει τις τελικές του προθέσεις. Από την πλευρά της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο –όπως συμφωνήθηκε– δεν θα ξεπερνά τα μέσα Μαΐου.
Στο επίκεντρο της επόμενης συνάντησης θα βρεθεί το κρίσιμο ζήτημα της παραμονής των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των Δήμων μέσω ΕΣΠΑ, με τη συζήτηση να ξεκινά από μηδενική βάση.