Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Enaf”: Ένα σημαντικό «εργαλείο» για την πόλη

Published

on

Συνάντηση της Επιτροπής παρακολούθησης του έργου  «Αναγνώριση, Τεκμηρίωση, Καταγραφή-Προτάσεις για την Ανάδειξη και Προστασία του Ιστορικού Οικισμού Ναυπάκτου»,  πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ναυπάκτου.

Στην συνάντηση αυτή που αφορούσε την Β’ φάση του έργου, πήραν μέρος ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, ο αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας, η Ολυμπία Βικάτου, Δρ. αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ο Σταύρος Μαμαλούκος Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ναυπακτίας. Για το ερευνητικό  αυτό πρόγραμμα και την χρησιμότητά του στην πράξη, μιλά στο Nafsweek o διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Χρ. Πατούχας.

1.Το τελευταίο διάστημα είδαμε ότι υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση για την συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πάτρας για τον Δήμο Ναυπακτίας σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και την ΠΔΕ. Πείτε μας λίγα λόγια μιας και είχατε ασχοληθεί στο παρελθόν με το συγκεκριμένο από την Α’ Φάση του :

Είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη καθώς δίδεται επιτελούς η συνέχεια σε μια πολύπλευρη εργασία που θα δώσει τεράστια οφέλη για την πόλη.

Ο τίτλος του προγράμματος «Αναγνώριση, Τεκμηρίωση, Καταγραφή και Προτάσεις για την Ανάδειξη και Προστασία του Ιστορικού Οικισμού Ναυπάκτου»  φανερώνει αυτή την δυναμική καθώς αποτελεί μια πρότυπη μεθοδολογία προσέγγισης σε πόλεις ή τμήματα πόλεων που χρήζουν προστασία.

Από το 2011 με σκοπό την ανάδειξη της Ναυπάκτου ως Καστροπολιτεία και ταυτόχρονα την σταδιακή επίλυση των πολεοδομικών ζητημάτων της πόλης τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου της Πάτρας αλλά και με τους συναρμόδιους φορείς.

Αρχικά με Μνημόνιο Συνεργασίας το 2012 και στην συνέχεια με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφτηκε το 2014 ξεκίνησαν οι εργασίες της Α Φάσης του Προγράμματος που περιελάβανε μεταξύ άλλων την αρχειακή έρευνα, την αποτύπωση/καταγραφή όλων των κτιρίων εντός των ορίων του Παραδοσιακού Τμήματος καθώς και προτάσεις για την ανάδειξη της Δυτικής Πύλης του Κάστρου στην Ντάπια Μπότσαρη.

Η Α Φάση ολοκληρώθηκε το 2015 και παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Φετιχιέ Τζαμί το 2017.

Στην Β Φάση θα γίνει η επεξεργασία του υλικού και η τεκμηρίωση το οποίο θα δώσει καθαρότερη εικόνα για τα όρια και πλαίσια προστασίας της πόλης καθώς προτάσεις σημειακές στο χώρο όσο και γενικές όπως για θέματα αστικού εξοπλισμού, τυπολογία υλικών κλπ.

Παράλληλα θα γίνουν προτάσεις ανάδειξης, αποκατάστασης και συντήρησης των οχυρώσεων της πόλης.

 

  1. Πως είδατε την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τον ρόλο που μπορεί να παίξει για την Ναύπακτο;

Μονόδρομος.-

Όταν μια τόσο ιδιαίτερη πόλη και κατά επέκταση περιοχή όπως η Ναυπακτία έχει δίπλα της το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν μπορεί παρά μόνο να κάνει κάθε προσπάθεια να διαμορφώσει έναν άμεσο σύνδεσμο συνεργασίας για το σύνολο των θεμάτων της.

Αυτή είναι μια πετυχημένη συνταγή που όταν υιοθετείται από την Αυτοδιοίκηση φέρνει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς μέσα από ερευνητικά προγράμματα μπορούν να μελετηθούν ζητήματα εις βάθος και να προταθούν λύσεις που το κύρος ενός τέτοιου Ιδρύματος μπορεί να τεκμηριώσει και να υποστηρίξει.

Ειδικά σε πόλεις που χρήζουν προστασία ο ρόλος του Πανεπιστημίου μπορεί να είναι καταλυτικός και να «ενώσει» τους συναρμόδιους σε ένα κοινό πλάνο.  Από το 1999 με την ίδρυση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στην Πάτρα η Ναύπακτος όφειλε να έχει σταθερή συνεργασία με το τμήμα.

 

  1. Πώς όμως φτάσαμε στο να χρειαζόμαστε την συνδρομή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων;

Η Ναύπακτος παρόλο που είναι από τις ιστορικές πόλεις με σημαντικά μνημεία και πλαίσια προστασίας δεν κατάφερε να διατηρήσει μια φυσιογνωμία με τέτοιες αναφορές σε μεγάλα τμήματα του.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και οι παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο ειδικά τα τελευταία 30 χρόνια δεν συμβαδίσανε σε κοινό στρατηγικό πλάνο.  Μάλιστα η σύγχρονη εξέλιξη της έφερε ένα πολεοδομικό, αρχιτεκτονικό, αισθητικό και λειτουργικό αδιέξοδο.

Από το 1922 η Αρχαιολογική Υπηρεσία προστατεύει το Φρούριο Ναυπάκτου ως προέχων βυζαντινό μνημείο και ελέγχει κατά επέκταση από τότε το τμήμα πόλης/οικισμού που βρίσκετε εντός των Τειχών. Από το 1973 επέκτεινε τα όρια ελέγχου της από την Λαγκαδούλα ως το Σκα με κήρυξη της πόλης ως Ιστορικός Τόπος και Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Στην συνέχεια εκπόνησε μελέτη σε συνεργασία με τμήματα του Υπουργείου Συγκοινωνιών (μετέπειτα Υπουργείο Περιβάλλοντος) το οποίο αποτέλεσμα της ήταν το Ειδικό Διάταγμα προστασίας του 1976.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την σειρά του προσπάθησε να ελέγξει την ιδιωτική πρωτοβουλία με τις Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (σημερινά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής) και χαρακτήρισε την πόλη Παραδοσιακή στα πλαίσια ενός Γενικού Διατάγματος το 1978 μαζί με άλλους 421 οικισμούς/πόλεις. Προώθησε την δεκαετία του 1980 σημαντικές μελέτες με την Επιτροπή Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (ΕΠΑ), κηρύξεις διατηρητέων κτιρίων και καθόρισε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το 1988.

Το κράτος όμως παράλληλα άφηνε ανοιχτή την κερκόπορτα της αλόγιστης και άναρχης δόμησης με γενικές διατάξεις ιδίως από το 1968 όσο και με διατάξεις στον οικοδομικό κανονισμό το 1973 και το 1985.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές του 1990 ο συνδυασμός από την μια  της απαξίωσης των εργασιών της ΕΠΑ, την ασάφεια μεταξύ ερμηνειών και παρερμηνειών για τα πλαίσια προστασίας της πόλης, τα προβλήματα εφαρμογής του παλιού ρυμοτομικού και της θεσμοθέτησης του νέου με την Πράξη Εφαρμογής και την ιλιγγιώδη απαίτηση για επιπλέον δομημένο χώρο από την άλλη έφερε το 1998 το πολεοδομικό κραχ με την αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών.

Αυτό το κραχ – το Οικιστικό Ναυπάκτου – ως σήμερα δεν έχει ξεπεραστεί ούτε λυθεί και η ρίζα του ξεκινά στην βασική αρχή ότι ουδέποτε δεν τεκμηριώθηκε τι ακριβώς προστατεύουμε και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να συμβαδίσει η προστασία με την ανάπτυξη και την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων.

Ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια κατέφευγε με παρωπίδες σε νομική επίλυση αφαιρώντας όλη την ουσία του ζητήματος από την επιχειρηματολογία. Αν δεν αναδείξεις την μοναδικότητα της πόλης και την όλη ιστορική, πολεοδομική και αρχιτεκτονική εξέλιξή της στοιβάζεσαι κάτω από γενικές ομπρέλες με παράκτιους και ορεινούς οικισμούς της χώρας.

Αντί να διαμορφώνονται συνθήκες ολοκληρωμένης βιώσιμης ανάπτυξης με την εκμετάλλευση κοινοτικών κονδυλιών φτάνουμε σε μια πόλη περιορισμένης φέρουσας ικανότητας και αισθητικής κολάζ προσωπικών προτιμήσεων αιρετών και εργολάβων.

 

  1. Συνεπώς έστω και αργά οδεύουμε προς την σωστή κατεύθυνση;

Είναι μόνο θετικό να ασχολούνται αρχιτέκτονες με την πόλη και πόσο μάλλον νέοι άνθρωποι μέσα από προγράμματα και διπλωματικές εργασίες, αφουγκράζοντας τα χαρακτηριστικά της,  να δίνουν νέες οπτικές σε αυτήν. Αυτό στα πλαίσια της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο είναι μια κατάκτηση για το μέλλον.

Δίπλα σε αυτά τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Προγράμματος είναι σίγουρο πως θα δώσει γνώση και εργαλεία στους φορείς, τις υπηρεσίες και τους πολίτες. Η αξιοποίηση αυτών μπορεί να λύσουν ζητήματα ενώ οι προτάσεις μπορούν να εξελιχθούν σε έργα που θα διαμορφώσουν σταδιακά την πόλη σε πρότυπο με αρμονική συνύπαρξη μνημείων, αστικού χώρου και φυσικό κάλλος.

Καιρός είναι να ειπωθεί ξανά το “Enaf” (αντί του αγγλικού enough) για την πόλη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ισχύ ο νέος κανονισμός λειτουργίας Δημοτικών Συμβουλίων -Πώς θα παρεμβαίνουν οι δημότες

Published

on

By

Σε ισχύ (!!!) –χωρίς όμως να έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ–   είναι πλέον ο νέος «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου» που ρυθμίζει ολοκληρωμένα τον τρόπο αποτελεσματικής και ουσιαστικής λειτουργίας των Συμβουλίων, ενσωματώνοντας όλες τις αλλαγές που έχουν προκύψει από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών (17/1/2025)  και  όπως αναφέρει η ανακοίνωση,  με σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων στα πρότυπα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου,  παρέχει τη δυνατότητα σε δημότες και κατοίκους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις και αιτήσεις, εισάγοντας παρεμφερείς διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας αντίστοιχες με εκείνες της Βουλής των Ελλήνων, εμπλουτίζεται η πρόσφατα θεσμοθετημένη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο ρόλος των δημοσιογράφων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παρέχοντας την δυνατότητα ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής κάλυψης των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δυνατότητα των κατοίκων να ερωτούν και να ελέγχουν την Δημοτική Αρχή για ζητήματα που τους απασχολούν και έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τον ευπρεπισμό των δημοτικών χώρων, τον φωτισμό ή ακόμη και ζητήματα ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

Η δυνατότητα διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου: α) είτε δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του Δήμου, β) είτε με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, γ) είτε με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.

Η τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δίνεται έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών: Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητάς του.

Η δυνατότητα σε δημότες και κατοίκους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις και αιτήσεις, τις οποίες απαντά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεσή τους. Στόχος είναι ο ενεργός πολίτης, ο ενημερωμένος πολίτης.

Διατάξεις που αφορούν στην τακτική διμηνιαία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής, για τον έλεγχο των πεπραγμένων της και ρυθμίζεται αναλυτικά η διαδικασία διεξαγωγής της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής καθώς και οι χρόνοι των ομιλητών.

Ειδική συνεδρίαση απολογισμού των πεπραγμένων κάθε Δημοτικής Αρχής μέχρι τέλος Ιουνίου για κάθε έτος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλος ταφής: Είσπραξη μέσω δημοτικών τελών

Published

on

By

Απομπλέκονται  οι Φορείς Διαχείρισης  Απορριμμάτων  (ΕΔΣΝΑ και οι ΦΟΣΔΑ)  από τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους ταφής. Με νομοθετική ρύθμιση που επίκειται,  το τέλος θα αποδίδεται πλέον στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, απευθείας μέσω των δημοτικών τελών.

Το τέλος ταφής γίνεται ανταποδοτικό προς τους ΟΤΑ, επιστρέφοντας το 85% των πόρων που συλλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης, ενώ το υπόλοιπο 15% θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.

Επιπλέον, προκειμένου, να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ για το 2025 και εφεξής, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι αυξάνονται κατά επιπλέον 70 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω γνωστοποιούνται με κοινή ανακοίνωση τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

#  Να υπενθυμίσουμε ότι το τέλος ταφής επιβλήθηκε το 2012, έγινε αναστολή εφαρμογής του κατά σειρά το 2014, το 2016, το 2018, το 2019. Το 2021 με το νόμο 4819 προβλέπεται η επιβολή του από 1/1/2022.

Διαχρονικά δηλαδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις κρύβανε το θέμα «κάτω από το χαλί.

Θέση της ΚΕΔΕ είναι η κατάργηση του τέλους ταφής, με 165 δήμους να  προσφεύγουν  στο ΣτΕ,  με αίτημα την κατάργησή του, τονίζοντας ότι πρόκειται για άδικο πρόστιμο και αντισυνταγματικό μέτρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργοστασίου Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Ναύπακτο – Δηλώσεις

Published

on

By

Υπεγράφη την Τετάρτη, 15  Ιανουαρίου 2025 στο Δημαρχείο Ναυπακτίας η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων στη θέση Κοχλαστή της Κοινότητας Βλαχομάνδρας.  Τη σύμβαση κατασκευής του Εργοστασίου υπέγραψαν τα συμβαλλόμενα μέρη και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης και της 4ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας κ. Ντίνος Ζορμπάς και κ. Νίκος Παπανικολάου και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.

Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλης Γραφάκος, ο Προϊστάμενος Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής ΑνάπτυξηςΤαμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ.Νίκος Μαμαλούγκας, οι Δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ.Σπύρος Διαμαντόπουλος, Αγρινίου κ.Γιώργος Παπαναστασίου, Θέρμου κ.Σπύρος Κωνσταντάρας και Δωρίδος κ.Δημήτρης Γιαννόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Παναγιώτης Λουκόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.Θωμάς Κοτρωνιάς, κ.Ντίνος Τσουκαλάς, κ.Σωκράτης Παπαβασιλείου, κ.Θανάσης Κούκουνας, κ.Νίκος Ραυτόπουλος, κ.Μαρίνα Ρισβά-Πατακοπούλου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Γιώργος Σιαμαντάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Σπύρος Γουρζής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βλαχομάνδρας, κ.Βασίλης Κωστούλας, ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας κ.Χρήστος Σαλαμούρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το έργο προϋπολογισμού 36 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει ποτέ κατασκευαστεί στον Δήμο Ναυπακτίας, Η σπουδαιότητά του έγκειται στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, στην παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου και στη μείωση της ταφής αποβλήτων στο 10%.

Με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, θα δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων και θα αλλάξει αισθητά και σημαντικά προς το καλύτερο το επίπεδο της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών τόσο στον Δήμο Ναυπακτίας, όσο και στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στον Δήμο Θέρμου και στον Δήμο Δωρίδος.

Β. Γκίζας: «Μία πραγματικά σπουδαία ημέρα για όλους μας»

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας: «Με το έργο αυτό, υπογραμμίζεται η σταθερή μας προσήλωση στη δημιουργία υποδομών που θέτουν σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας.  Μέσα από μία ομολογουμένως πολυετή και επίπονη, αλλά ταυτόχρονα διαρκή και συντονισμένη προσπάθεια, καταφέραμε να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή.  Το έργο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου και τον πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων Χρήστο Σαλαμούρα.  Στη συνέχεια ωστόσο, κληθήκαμε να προβούμε σε σημαντικές τροποποιήσεις των τευχών δημοπράτησης ώστε να προσαρμοστούμε στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό και να καταφέρουμε τελικά όχι μόνο να σώσουμε το έργο, αλλά να διπλασιάσουμε και το ποσό της χρηματοδότησης από 15 εκ. ευρώ σε 36 εκ.ευρώ.  Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, οι οποίες δεν ήταν λίγες, τις δύο ακυρώσεις του διαγωνισμού και τη γραφειοκρατία που καθυστέρησε την υλοποίηση, η σημερινή ημέρα αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη δικαίωση της επιμονής και της στοχοπροσήλωσής μας.

Πρόκειται για μία κατάκτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τους οποίους και ευχαριστώ. Η ολοκλήρωση του έργου είναι η τρανή απόδειξη της δύναμης της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των στελεχών του, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και προσωπικά του Γενικού Γραμματέα  κ.Μανώλη Γραφάκου, της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών  και προσωπικά του Προϊσταμένου Προγραμμάτων «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» και «Πολιτική Προστασία» κ.Νίκου Μαμαλούγκα, των Δήμων Μεσολογγίου, Θέρμου και Δωρίδος, του Προέδρου κ.Ντίνου Ζορμπά  και των μελών του  Διοικητικού Συμβουλίου  και των στελεχών του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης  Γεωγραφικής Ενότητας Νομού  Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και  των αντιστοίχων της 4ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού  Αιτωλοακαρνανίας και φυσικά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ναυπακτίας, του αντιδημάρχου  κ,Θωμά  Κοτρωνιά  και  των στελεχών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αλλά και των συναρμόδιων Αντιδημάρχων και Διευθύνσεων του Δήμου μας, της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, των  μελών της Δημοτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Διαγωνισμού, των τεχνικών συμβούλων, που όλοι μαζί  αναλάβαμε, ο καθένας  ως προς  τις αρμοδιότητές του, να φέρουμε εις πέρας έναν τόσο απαιτητικό στόχο.  Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στους ανθρώπους της Κοινότητας Βλαχομάνδρας που επέδειξαν ωριμότητα και μαζί μοιραστήκαμε αγωνίες όλο αυτό το διάστημα».

 Ν.Φαρμάκης: «Μία νέα εποχή για την Ναύπακτο και την Αιτωλοακαρνανία»

 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε: «Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την εκκίνηση μίας νέας εποχής για την Ναύπακτο και την Αιτωλοακαρνανία ευρύτερα.  Όλοι γνωρίζουμε ότι για να φτάσουμε στην υπογραφή, το έργο πέρασε από σαράντα κύματα.  Ξεπέρασε ένα μπαράζ ενστάσεων, εντάσεων, δαιδαλωδών διαδικασιών και μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.   Έχει τεράστια σημασία για όλους μας η διαχείριση των απορριμμάτων να μετατραπεί από αγκάθι σε ρόδο και αντί να εγείρει προβληματισμούς και να δημιουργεί υποβάθμιση να γίνεται αφετηρία ελπίδας και ανάπτυξης. 

Για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα υπήρξε όραμα, δουλειά, αποφασιστικότητα και στενή συνεργασία.   Ο Δήμος Ναυπακτίας επιδεικνύοντας ισχυρά αντανακλαστικά, και σε συνεννόηση πάντα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Γενικό Γραμματέα Μανώλη Γραφάκο, προχώρησε στις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να προσαρμοστεί στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό.  Θέλω να συγχαρώ στο πρόσωπό σας, Δήμαρχε, όλους εκείνους που εργάστηκαν για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα και να επισημάνω ότι η νέα Μονάδα αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στο δίκτυο υποδομών του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.  Και με αυτό το κομμάτι στο παζλ είμαι εδώ για να διαπιστώσω, αλλά και για να πω και ο ίδιος ότι, η Δυτική Ελλάδα αλλάζει.  Γίνεται πιο όμορφη, πιο καθαρή, πιο σύγχρονη.  Σβήνει, τη μία μετά την άλλη, όλες τις παθογένειες του παρελθόντος και ανοίγει νέες σελίδες».

Μ.Γραφάκος: «Ένα εμβληματικό έργο για την ποιότητα της ζωής των πολιτών»

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Μανώλης Γραφάκος , σημείωσε: «Πράγματι συναντήσαμε εμπόδια στην πορεία για να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή και δε σας κρύβω ότι κάποια στιγμή προβληματίστηκα για την ύπαρξη δύο εργοστασίων στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας με έπεισε για την αναγκαιότητα της κατασκευής του. Επίσης, δε θα ήμασταν εδώ σήμερα αν δεν υπήρχαν άνθρωποι, όπως ο κ.Λουκόπουλος που σχεδίασαν και οραματίστηκαν το έργο.  Όπως, δε θα ήμασταν εδώ εάν δεν είχε μεσολαβήσει η, εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα, συμφωνία που πετύχαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και την ομάδα των Γιώργου Ζερβού και Νίκου Μαμαλούγκα.  Η Συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση των έργων αυτών σε ποσοστό της τάξεως του 60% συν μπόνους 25% εάν πιάσουμε τους στόχους υπό την προϋπόθεση να κάνουμε παρεμβάσεις, κυρίως ως προς την ανακύκλωση.  Θέλω επίσης να σημειώσω ότι, χωρίς να περιοριζόμαστε από διοικητικές διαδικασίες και όρια, η παρουσία σήμερα του Δημάρχου Δωρίδος έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η Μονάδα που θα κατασκευαστεί στην Ναύπακτο θα είναι η πρώτη Μονάδα που θα έχει τη συνεργασία δύο Περιφερειών.

 Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, θα βρεθούμε και πάλι εδώ στα εγκαίνια της Μονάδας και εύχομαι πραγματικά να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό και εμβληματικό έργο για την ποιότητα της ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ