Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Exit poll: Μια ιστορία με σωστές και λάθος μετρήσεις

Published

on

Υποψήφιοι και ψηφοφόροι, είδαν στις 19:00 σήμερα Κυριακή των Εθνικών εκλογών, τα πρώτα αποτελέσματα από το exit poll ως μια πρώτη «γεύση».

Είναι, όμως, αληθή αυτά τα αποτελέσματα; Φυσικά, στην περίπτωση κατά την οποία οι ερωτώμενοι είναι ώριμοι και απαντούν ειλικρινά σε σχέση με αυτό το οποίο έριξαν στην κάλπη.

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι των εταιρειών δημοσκοπήσεων υπερασπίζονται την επιστημονική ακρίβεια των exit polls τονίζοντας πως η αξιοπιστία τους είναι δεδομένη και, μάλιστα, τα διαχωρίζουν από τις δημοσκοπήσεις, αφού μεταξύ τους υπάρχει μια θεμελιώδης και ουσιαστική διαφορά: οι δημοσκοπήσεις απαντούν στο «τι θα ψηφίσουν οι πολίτες» – δηλαδή, ζητείται η στάση τους για κάτι το οποίο πρόκειται να συμβεί μελλοντικά. Από την άλλη, το exit poll ζητεί να απαντηθεί «τι ψηφίσατε μόλις τώρα».

Βέβαια, για κάθε εταιρεία δημοσκοπήσεων, εκείνο το οποίο παίζει κυρίαρχο ρόλο για το αποτέλεσμα είναι το δείγμα το οποίο ερωτάται.

Από τις ευρωεκλογές του 1994, οπότε τα exit polls  χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως εργαλείο μέτρησης της ψήφου, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν δεχθεί εύσημα για την ακρίβειά τους, αλλά και πυρά για τις αποκλίσεις των ευρημάτων.

Το exit poll του 1994 είχε απίστευτη επιτυχία στα ευρήματα που παρουσιάστηκαν προ των επίσημων αποτελεσμάτων, επειδή κανείς δεν περίμενε τόσο χαμηλά ποσοστά για τα δύο μεγάλα κόμματα. Οι περισσότεροι αναλυτές τότε έβλεπαν τις εκλογές με την παραδοσιακή λογική ότι στο τέλος οι αναποφάσιστοι θα επιλέξουν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, με βάση τα ως τότε στοιχεία.

Στις ευρωεκλογές του 1994 το ΠαΣοΚ συγκέντρωσε 37,65% και η ΝΔ μόλις 32,65%.

Αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών και μικρής εμπειρίας περιγράφουν οι ειδικοί το φαινόμενο των βουλευτικών εκλογών του 2000, όταν οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί ανέδειξαν νικητή, με βάση τα exit polls, τη ΝΔ, αλλά -τελικά- την αναμέτρηση κέρδισε το ΠαΣοΚ του Κώστα Σημίτη, με 1,1 μονάδα διαφορά.

Τότε, έγιναν δύο λάθη: Πρώτον, ενώ ανακοινώθηκαν και τα δύο κόμματα περίπου ισοδύναμα ή ισοδύναμα, αναδείχτηκε πρώτη τη ΝΔ. Δεύτερον, δεν υπήρχε η αμερικανική τηλεοπτική εμπειρία για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα στατιστικά.

Επίσης, το 2015, έπεσαν έξω -για ακόμη μια φορά- σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, οι έρευνες κοινής γνώμης και υπάρχει επίσημη εξήγηση για αυτό. Στη χώρα μας υπάρχει μία μεθοδολογική παράδοση η οποία είναι να σταθμίζεται το δείγμα μιας έρευνας με βάση τη δήλωση των ερωτωμένων για την κομματική τους προέλευση. Η τεχνική αυτή λειτουργούσε καλά και «διόρθωνε» τα πρωτογενή δεδομένα των ερευνών – είτε των προεκλογικών είτε των exit polls.

Όμως, η χρήση της στις προεκλογικές έρευνες, αλλά και στο exit poll εκείνων των εκλογών αποδείχθηκε λανθασμένη. Αντί να συμβάλλει στη διόρθωση και σωστή εκτίμηση των δειγματοληπτικών δεδομένων, οδήγησε σε λάθος εκτίμηση. Τότε, επίσης, οι Αναποφάσιστοι ψήφισαν -στη μεγάλη τους πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ- ενώ υπήρξε αδυναμία να προβλεφθεί με ακρίβεια η έκταση της αποχής.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι στα χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτυχιών των ελληνικών εταιρειών δημοσκοπήσεων καταγράφεται και η πρόβλεψή τους για το Δημοψήφισμα του 2015, όταν έβλεπαν καθαρή νίκη του «ΝΑΙ» και, τελικά, βγήκε το «ΟΧΙ», με 61,3%.

Βέβαια, τα λάθος ποσοστά δεν έχουν… ελληνικό διαβατήριο. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούσαν νίκη της αντιπολίτευσης και κέρδισε το κυβερνών κόμμα, ενώ υπάρχει και η αποτυχία τους να προβλέψουν την επικράτηση του «ΝΑΙ» των Βρετανών στο Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν των όποιων λαθών κάνουν οι εταιρείες οι οποίες διενεργούν τα exit polls, η μελέτη των ευρημάτων των τελευταίων ετών αποκαλύπτει ότι, πλέον, οι ερωτώμενοι δεν είναι τόσο ειλικρινείς όσο στο παρελθόν, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των δημοσκόπων.

Πάντως, στα τελευταία exit polls, εκείνα των ευρωεκλογών 2019, προβλέφθηκε με μεγάλη ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα.

 

Εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Σύμφωνα με το κοινό exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων για τις εθνικές εκλογές 2019, τα αποτελέσματα έχουν ως ακολούθως:

ΝΔ:          38% – 42%

ΣΥΡΙΖΑ:      26,5% – 30,5%

ΚΙΝΑΛ:     6% – 8%

ΚΚΕ:        5% – 7%

Χρυσή Αυγή:     2,8% – 4,8%

ΜέΡΑ25:         3%-5%

Ελληνική Λύση:       2,5% – 4,5%

Ένωση Κεντρώων:      1% – 2%

Πλεύση Ελευθερίας:     1% – 2%

Άλλο:       3,2% – 5,2%

Εκτίμηση εδρών:

ΝΔ:    155-167

ΣΥΡΙΖΑ:     77-82

ΚΙΝΑΛ:     19-22

ΚΚΕ:    16- 19

ΜέΡΑ25:    8-14

Χ.Α.:    0 -13

Ελληνική Λύση:    0 – 13

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα Δημοτικά Συμβούλια θα αποφασίζουν με τους πραγματικά παρόντες

Published

on

By

Σημαντική είναι η μεταβολή που επιφέρει η Κυβέρνηση στον τρόπο λήψης Αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια.

Με την περ.β’ της παρ.1 του αρ.178 του πολυνομοσχεδίου αντικαθίσταται η παρ.10 του αρ.67 του Καλλικράτη(ν.3852/2010) που είχε αντικατασταθεί με το αρ.74 του Κλεισθένη (ν.4555/2018).

Εκεί μέχρι σήμερα ορίζεται πως τα μέλη του Συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία, ακόμα και αν αποχωρήσουν, λογίζονται ως παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Στην περίπτωση αυτή, « για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα, η απαιτούμενη πλειοψηφία ΔΕΝ υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά τη ψηφοφορία, αλλά βάσει του αριθμού των μελών που απαιτούνται για την απαρτία ».

 

Το Ν/Σ αλλάζει την ανωτέρω πρόβλεψη όχι ως προς το πως υπολογίζεται η απαρτία (αυτό μένει ακριβώς ως ισχύει) αλλά για το πως θα υπολογίζεται η απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να ληφθεί κάθε Απόφαση.

Ορίζει, λοιπόν, επί λέξει πως « για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα, η απαιτούμενη πλειοψηφία υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά τη ψηφοφορία».

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη μεταβολή επέρχεται και στη λήψη Αποφάσεων στα Περιφερειακά Συμβούλια.

Η περ.α’ της παρ.2 του ίδιου άρθρου του Ν/Σ αντικαθιστά την παρ.3 του αρ.169 του ν.3852/2010 ως ισχύει, αναφέροντας ό,τι ανωτέρω για τα Δημοτικά Συμβούλια, ήτοι υπολογισμό της πλειοψηφίας επί των πραγματικά παρόντων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ναύπακτο για την 448η επέτειο της Ναυμαχίας

Published

on

By

Την Ναύπακτο επισκέφθηκε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τιμώντας την 448η επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Ο κ. Παυλόπουλος, προσκεκλημένος της δημοτικής αρχής, έφτασε στην πόλη το πρωί της Κυριακής  και συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, βουλευτές, αντιδημάρχους,  δημοτικούς συμβούλους , εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας  και φορέων,  κατευθύνθηκε στον  Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου όπου και τον υποδέχθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Εκεί παρακολούθησε την Δοξολογία και στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο της πόλης , όπου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Ναυπάκτου.

Μετά έναν σύντομο χαιρετισμό από το Δήμαρχο Ναυπακτίας και την ανάγνωση των πρακτικών της απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου για την ανακήρυξη του προέδρου σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ναυπακτίας, από τον πρόεδρό του  Γιώργο Σιμάκη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  έλαβε τον λόγο, εκπλήσσοντας τους πάντες με τις βαθιές γνώσεις του για το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Με το πέρας της εκδήλωσης  ο κ. Παυλόπουλος κατευθύνθηκε πεζός έως το λιμάνι της Ναυπάκτου μοιράζοντας χαμόγελα και χειραψίες με πολίτες που βρίσκονταν στην διαδρομή.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και ρίψη στεφάνου στην θάλασσα από τον κ. πρόεδρο ενώ  στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ναυπακτίας  δεξιώθηκε τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σκληρή γλώσσα προς την Τουρκία

Χαρακτηρίζοντας το μήνυμα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου επίκαιρο όσο ποτέ, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε με σκληρή γλώσσα για την Τουρκία τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει με πολλούς τρόπους το Διεθνές δίκαιο και με τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία που πλήττουν την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και την νομιμότητα.

“Οι γραφικές πλην όμως άκρως επικίνδυνες αυτοκρατορικές φαντασιώσεις δεν πρόκειται να περάσουν.

Θα αντιμετωπιστούν όπως πρέπει. Να καταλάβει επίσης η Τουρκία ότι αυτές οι φαντασιώσεις είναι εκείνες που υπονομεύουν και την οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή της προοπτική, ενώ υπονομεύουν ακόμα και τις σχέσεις της με την Δύση” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Φωτο:

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Ναύπακτο για την 448η επέτειο της Ναυμαχίας

Published

on

By

Τιμώντας την επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, επισκέπτεται την Ναύπακτο ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αύριο Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019.

Μετά από πρόσκληση της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα φτάσει αύριο το πρωί στην πόλη της Ναυπάκτου όπου και θα συμμετέχει στην καθιερωμένη λιτανεία, την επιμνημόσυνη δέηση και την ρίψη στεφάνων στα νερά του λιμανιού της πόλης.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ