Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Exit poll: Μια ιστορία με σωστές και λάθος μετρήσεις

Published

on

Υποψήφιοι και ψηφοφόροι, είδαν στις 19:00 σήμερα Κυριακή των Εθνικών εκλογών, τα πρώτα αποτελέσματα από το exit poll ως μια πρώτη «γεύση».

Είναι, όμως, αληθή αυτά τα αποτελέσματα; Φυσικά, στην περίπτωση κατά την οποία οι ερωτώμενοι είναι ώριμοι και απαντούν ειλικρινά σε σχέση με αυτό το οποίο έριξαν στην κάλπη.

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι των εταιρειών δημοσκοπήσεων υπερασπίζονται την επιστημονική ακρίβεια των exit polls τονίζοντας πως η αξιοπιστία τους είναι δεδομένη και, μάλιστα, τα διαχωρίζουν από τις δημοσκοπήσεις, αφού μεταξύ τους υπάρχει μια θεμελιώδης και ουσιαστική διαφορά: οι δημοσκοπήσεις απαντούν στο «τι θα ψηφίσουν οι πολίτες» – δηλαδή, ζητείται η στάση τους για κάτι το οποίο πρόκειται να συμβεί μελλοντικά. Από την άλλη, το exit poll ζητεί να απαντηθεί «τι ψηφίσατε μόλις τώρα».

Βέβαια, για κάθε εταιρεία δημοσκοπήσεων, εκείνο το οποίο παίζει κυρίαρχο ρόλο για το αποτέλεσμα είναι το δείγμα το οποίο ερωτάται.

Από τις ευρωεκλογές του 1994, οπότε τα exit polls  χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως εργαλείο μέτρησης της ψήφου, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν δεχθεί εύσημα για την ακρίβειά τους, αλλά και πυρά για τις αποκλίσεις των ευρημάτων.

Το exit poll του 1994 είχε απίστευτη επιτυχία στα ευρήματα που παρουσιάστηκαν προ των επίσημων αποτελεσμάτων, επειδή κανείς δεν περίμενε τόσο χαμηλά ποσοστά για τα δύο μεγάλα κόμματα. Οι περισσότεροι αναλυτές τότε έβλεπαν τις εκλογές με την παραδοσιακή λογική ότι στο τέλος οι αναποφάσιστοι θα επιλέξουν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, με βάση τα ως τότε στοιχεία.

Στις ευρωεκλογές του 1994 το ΠαΣοΚ συγκέντρωσε 37,65% και η ΝΔ μόλις 32,65%.

Αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών και μικρής εμπειρίας περιγράφουν οι ειδικοί το φαινόμενο των βουλευτικών εκλογών του 2000, όταν οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί ανέδειξαν νικητή, με βάση τα exit polls, τη ΝΔ, αλλά -τελικά- την αναμέτρηση κέρδισε το ΠαΣοΚ του Κώστα Σημίτη, με 1,1 μονάδα διαφορά.

Τότε, έγιναν δύο λάθη: Πρώτον, ενώ ανακοινώθηκαν και τα δύο κόμματα περίπου ισοδύναμα ή ισοδύναμα, αναδείχτηκε πρώτη τη ΝΔ. Δεύτερον, δεν υπήρχε η αμερικανική τηλεοπτική εμπειρία για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα στατιστικά.

Επίσης, το 2015, έπεσαν έξω -για ακόμη μια φορά- σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, οι έρευνες κοινής γνώμης και υπάρχει επίσημη εξήγηση για αυτό. Στη χώρα μας υπάρχει μία μεθοδολογική παράδοση η οποία είναι να σταθμίζεται το δείγμα μιας έρευνας με βάση τη δήλωση των ερωτωμένων για την κομματική τους προέλευση. Η τεχνική αυτή λειτουργούσε καλά και «διόρθωνε» τα πρωτογενή δεδομένα των ερευνών – είτε των προεκλογικών είτε των exit polls.

Όμως, η χρήση της στις προεκλογικές έρευνες, αλλά και στο exit poll εκείνων των εκλογών αποδείχθηκε λανθασμένη. Αντί να συμβάλλει στη διόρθωση και σωστή εκτίμηση των δειγματοληπτικών δεδομένων, οδήγησε σε λάθος εκτίμηση. Τότε, επίσης, οι Αναποφάσιστοι ψήφισαν -στη μεγάλη τους πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ- ενώ υπήρξε αδυναμία να προβλεφθεί με ακρίβεια η έκταση της αποχής.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι στα χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτυχιών των ελληνικών εταιρειών δημοσκοπήσεων καταγράφεται και η πρόβλεψή τους για το Δημοψήφισμα του 2015, όταν έβλεπαν καθαρή νίκη του «ΝΑΙ» και, τελικά, βγήκε το «ΟΧΙ», με 61,3%.

Βέβαια, τα λάθος ποσοστά δεν έχουν… ελληνικό διαβατήριο. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούσαν νίκη της αντιπολίτευσης και κέρδισε το κυβερνών κόμμα, ενώ υπάρχει και η αποτυχία τους να προβλέψουν την επικράτηση του «ΝΑΙ» των Βρετανών στο Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν των όποιων λαθών κάνουν οι εταιρείες οι οποίες διενεργούν τα exit polls, η μελέτη των ευρημάτων των τελευταίων ετών αποκαλύπτει ότι, πλέον, οι ερωτώμενοι δεν είναι τόσο ειλικρινείς όσο στο παρελθόν, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των δημοσκόπων.

Πάντως, στα τελευταία exit polls, εκείνα των ευρωεκλογών 2019, προβλέφθηκε με μεγάλη ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα.

 

Εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Σύμφωνα με το κοινό exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων για τις εθνικές εκλογές 2019, τα αποτελέσματα έχουν ως ακολούθως:

ΝΔ:          38% – 42%

ΣΥΡΙΖΑ:      26,5% – 30,5%

ΚΙΝΑΛ:     6% – 8%

ΚΚΕ:        5% – 7%

Χρυσή Αυγή:     2,8% – 4,8%

ΜέΡΑ25:         3%-5%

Ελληνική Λύση:       2,5% – 4,5%

Ένωση Κεντρώων:      1% – 2%

Πλεύση Ελευθερίας:     1% – 2%

Άλλο:       3,2% – 5,2%

Εκτίμηση εδρών:

ΝΔ:    155-167

ΣΥΡΙΖΑ:     77-82

ΚΙΝΑΛ:     19-22

ΚΚΕ:    16- 19

ΜέΡΑ25:    8-14

Χ.Α.:    0 -13

Ελληνική Λύση:    0 – 13

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ρυθμούς  “Lepanto Formula Kite Europeans 2022”  η Ναύπακτος

Published

on

By

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

Με την τελετή έναρξης των αγώνων που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ναυπάκτου ξεκίνησε και επίσημα το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Formula Kite που φιλοξενείται στην Ναύπακτο.

Στην τελετή έναρξης έδωσαν το «παρών» ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου& Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτής Γ. Βαρεμένος, ο  βουλευτής  Δ. Κωνσταντόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Φ. Ζαίμης, Θ. Μαυρομάτης και Δ. Νικολακόπουλος, δήμαρχος Ναυπακτίας & πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων Β. Γκίζας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Σιμάκης, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας αετοσανίδας, ο πρόεδρος της Γέφυρας ΑΕ και ο υπεύθυνος επικοινωνίας, αθλητές και μέλη των εθνικών ομάδων των 37 χωρών που συμμετέχουν στους αγώνες και πλήθος κόσμου, που κατέκλυσαν το λιμάνι της Ναυπάκτου.

Μετά τους χαιρετισμούς και το καλωσόρισμα των αποστολών από τον Μητροπολίτη, τον δήμαρχο,  τους βουλευτές  και τον αντιπεριφερειάρχη δόθηκε το έναυσμα για το πάρτι που ακολούθησε στο λιμάνι, υπό τους ήχους γνωστών dj.

Το Lepanto Formula Kite Europeans 2022 ξεκινά αύριο Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου με τον πρώτο αγώνα και θα διαρκέσει μέχρι στις 2 Οκτωβρίου.

 

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

 

Lepanto-kite-europian-championship-Nafpaktos

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lepanto Formula Kite Europeans 2022: Ανοίγει αυλαία την Κυριακή με την τελετή Έναρξης στο λιμάνι

Published

on

By

Lepanto-kite-europian-championship-Nafpaktos

Με την τελετή Έναρξης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30′ στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου ανοίγει η αυλαία για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, το Lepanto Formula Kite Europeans 2022 που θα διαρκέσει έως και τις 2 Οκτωβρίου.

Lepanto-kite-europian-championship-Nafpaktos

Το  πλήρες Πρόγραμμα των Αγώνων και των παράλληλων εκδηλώσεων:

25 Sept 2022

12:00-18:00 Εγγραφές, 2022 Lepanto Europeans Venue (Γρίμποβο, δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο)

18:30 Τελετή Έναρξης, Λιμάνι Ναυπάκτου

20:00 Ανοιχτό Πάρτι στο Λιμάνι της Ναυπάκτου, Nikos Diamantopoulos – ms Lefki – Agent Greg

 

26 Sept 2022

8:00-14:00 Επιθεώρηση Εξοπλισμού

14:00 Δοκιμαστικός αγώνας

15:00-19:00 Επιθεώρηση Εξοπλισμού

 

27 Sept 2022

Race DAY 1

12:00 Αγώνες

18:00 ολοκλήρωση ιστιοδρομιών

 

28 Sept 2022

Race DAY 2

12:00 Αγώνες

18:00 ολοκλήρωση ιστιοδρομιών

 

29 Sept 2022

Race DAY 3

12:00 Αγώνες

18:00 ολοκλήρωση ιστιοδρομιών

30 Sept 2022

Race DAY 4

12:00 Αγώνες Τελικοί

18:00 ολοκλήρωση ιστιοδρομιών

1 Oct 2022

Race DAY 5

12:00 Αγώνες Τελικοί

18:00 ολοκλήρωση ιστιοδρομιών

Oct 2022

Race DAY 6

10:30-14:30 Ημερίδα «Υγιής Αθλητισμός και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη», κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος), Λιμάνι Ναυπάκτου

12:00 Αγώνες Μεταλλίων

19:30 Απονομή Μεταλλίων και Τελετή Λήξης, 2022 Lepanto Europeans Venue (Γρίμποβο, δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο)

Συναυλία: “Les SkartOi

Lepanto-kite-europian-championship-Nafpaktos

Το 2022 Lepanto Formula Kite Europeans που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλλάδας, της ΙΚΑ (International Kiteboarding Association) και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ρίου ΙΑΣΩΝ, διεξάγεται σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Ναυπάκτου και με την υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας.

 

Η Διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (World Sailing), της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Αετοσανίδας (ΗΚΑ).

Lepanto-kite-europian-championship-Nafpaktos

Lepanto-kite-europian-championship-Nafpaktos

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επανασύσταση της Δημοτικής αστυνομίας στην Ναύπακτο

Published

on

By

Με εισήγηση του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα και την έγκριση της  τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Ναυπακτίας, στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο, της Τετάρτης  21-09-2022, ανοίγει ο δρόμος για την επανασύσταση της Δημοτικής αστυνομίας.

Η τροποποίηση αυτή – σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4795/2021, παρέχει τη δυνατότητα στον Δήμο να προχωρήσει σε πρόσληψη συγκεκριμένου προσωπικού, καθώς η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα πρόσληψης  νέου προσωπικού για την στελέχωση της Δημοτικής   Αστυνομίας.

Η δημοτική αρχή αλλά και όλες οι δημοτικές παρατάξεις έχουν εκφράσει δημόσια την ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας Δημοτικής Αστυνομίας στον Δήμο Ναυπακτίας, που θα εμπλέκεται δίνοντας λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα αυτό του κυκλοφοριακού και όχι μόνο.

Έτσι με την τροποποίηση του ΟΕΥ η υπηρεσία αυτή θα περιλαμβάνεται πλέον ως αυτοτελές τμήμα στο οργανόγραμμα του  Δήμου Ναυπακτίας.

Να θυμίσουμε ότι η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε από την κυβέρνηση το 2013 (με το άρθρο 81 του Ν.4172/2013) και δόθηκε η δυνατότητα σε όσους υπηρετούσαν σε αυτή της επιλογής της παραμονής τους στην υπηρεσία – με αμφιλεγόμενες αρμοδιότητες και πολλά ερωτηματικά για την άσκησή τους , της μετάταξης σε οργανισμό μέσω κινητικότητας ή της ενσωμάτωσης τους στο διοικητικό προσωπικό του Δήμου Ναυπακτίας.

Αποτέλεσμα όλου αυτού να διαλυθεί η δημοτική αστυνομία στον Δήμο Ναυπακτίας καθώς από την δύναμή της ελάχιστοι υπάλληλοι απέμειναν που δεν επέλεξαν την «έξοδο».

Έρχεται λοιπόν σήμερα η πολιτεία και γνωστοποιεί πως μέσω ΑΣΕΠ θα προχωρήσει σε προσλήψεις 1200 έως 1500 ατόμων στην Δημοτική Αστυνομία, γεγονός που αλλάζει άρδην το τοπίο.

Αναμένεται λοιπόν η διαδικασία κατανομής των θέσεων, μετά τα αιτήματα των Δήμων, από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να ετοιμάσει την προκήρυξη.

Είναι σαφές πως στον διαγωνισμό θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, με πιο σημαντικό αυτό της ηλικίας, αλλά και του επιπέδου μόρφωσης, με την προεκλογική περίοδο βέβαια που διανύουμε να αφήνει αρκετά περιθώρια στο κομμάτι της συνέντευξης.

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες που θα έχει η Δημοτική Αστυνομία, πέραν του ελέγχου της παράνομης στάθμευσης, της καθαριότητας  και της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αναμένεται να εμπλουτιστούν αυτές οι αρμοδιότητες, κάτι που άμεσα θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο, μαζί με νομικά θέματα ως προς την επιβολή προστίμων και διοικητικών ποινών από τους Δημοτικούς Αστυνομικούς.

Σε αναμονή λοιπόν των εξελίξεων, με την πόλη της Ναυπάκτου να είναι ξεκάθαρο πως έχει την ανάγκη λειτουργίας Δημοτικής Αστυνομίας και ταυτόχρονα μεγαλύτερη ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας.

Όσους «χωροφύλακες» και να διαθέτει ο Δήμος δεν θα είναι ποτέ αρκετοί για να έχει ο καθένας από έναν πάνω από το κεφάλι του, ώστε να είναι νόμιμος, εφαρμόζοντας τα αυτονόητα.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ