Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Προβάλλω τη Ναυπακτία» (GoNafpaktia) και το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών Σχέσεων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνει το 4ο Φολκλορικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών “Lepanto Folk Festival” με ποικίλες εκδηλώσεις από τις 28 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου. Το “LEPANTO FOLK FESTIVAL 2018” εντάχθηκε στον κατάλογο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Ο στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, αλλά και να τονώσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Για 7 ολόκληρες μέρες η Ναύπακτος θα αποτελέσει σημείο πολιτισμικής συνεύρεσης για περισσότερους από 500 χορευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι πολίτες της Ναυπάκτου αλλά και οι επισκέπτες θα έχουν τη ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλούσιο μουσικοχορευτικό θέαμα με φόντο το μοναδικό λιμάνι της Ναυπάκτου, φυσικά με ελεύθερη είσοδο. Χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα (Ναύπακτο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα) αλλά και από το εξωτερικό (Κύπρο, Ρωσία, Βουλγαρία και Παλαιστίνη), με τις παραδοσιακές φορεσιές τους αλλά και με την ιδιαίτερη κουλτούρα τους θα συνθέσουν ένα πολιτισμικό μωσαϊκό και θα δώσουν ένα ξεχωριστό χρώμα στη μεγάλη αυτή γιορτή της πόλης.
Τις μέρες του Φεστιβάλ, η πόλη μας θα φιλοξενεί πάνω από 800 άτομα (χορευτές και συνοδούς), που θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στα γραφικά στενάκια της, να ξεναγηθούν στο Κάστρο και στα αξιοθέατα, να απολαύσουν τις καθαρές παραλίες και όλες τις ομορφιές της Ναυπάκτου! Μια πραγματική «ανάσα» για τον τουρισμό της περιοχής!
Παράλληλες εκδηλώσεις στα πλαίσια του Lepanto Folk Festival
Gala χορού «Step to a dream»
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, στα πλαίσια του Lepanto Folk Festival και του Παιδικού-Εφηβικού Διαγωνισμού χορού «Stepto a Dream», διοργανώνεται Gala Χορού στο λιμάνι της Ναυπάκτου. Πάνω από 200 παιδιά από Ναύπακτο, Πάτρα, Αθήνα, Αίγιο και Ρωσία, θα παρουσιάσουν διάφορα είδη χορού όπως Κλασικό Μπαλέτο, Σύγχρονo, FreeStyle, Jazz, Hip-Hop και φυσικά Παραδοσιακούς χορούς σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα χαρίζοντας μια πιο νεανική και σύγχρονη νότα στο Festival.
International Dance Camp BDDC (26/6 – 5/7) – Παράσταση «Stone Wings» στο Αρχαίο Θέατρο Μακύνειας (4/7)
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας και το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών Σχέσεων, διοργανώνεται στην πόλη μας το International Dance Camp BDDC (26/6–5/7). Το ιδιαίτερο για φέτος είναι η παραγωγή μιας μουσικοχορευτικής παράστασης με συντελεστές τους συμμετέχοντες του International Dance Camp. Η μοναδική αυτή παράσταση, με τίτλο “STONE WINGS”, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018, στον ιστορικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Μακύνειας, όπου θα αναβιώσει ένας από τους σημαντικότερους μύθους της Ελληνικής Μυθολογίας «Ο Ίκαρος». Την παράσταση θα πλαισιώσει με την μαγευτική της φωνή η διάσημη Ρωσίδα ερμηνεύτρια Sivara Knushevitskaya, η οποία για τις ανάγκες της παράστασης θα τραγουδήσει στα Αρχαία Ελληνικά.
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
– Πέμπτη 28/6 και ώρα 20:30μ.μ.-23:30μ.μ. Gala Χορού “Step to a Dream” στο λιμάνι της Ναυπάκτου
– Παρασκευή 29/6 και ώρα 20:30μ.μ.-23:30μ.μ. Τελετή Έναρξης του 4ου Lepanto Folk Festival στο λιμάνι της Ναυπάκτου
–Σάββατο 30/6 και ώρα 08:30π.μ. -11:30π.μ. Επίσκεψη των χορευτικών στο Κάστρο της Ναυπάκτου.
– Σάββατο 30/6 και ώρα 20:30μ.μ.-23:30μ.μ. Κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ στο λιμάνι της Ναυπάκτου.
– Κυριακή 1/7 και ώρα 10:00π.μ. Συνάντηση Δημάρχου Ναυπακτίας, εκπροσώπων της Κοιν.Σ.Επ. «Προβάλλω τη Ναυπακτία» & αντιπροσωπειών από κάθε χορευτικό στο Δημαρχείο Ναυπακτίας, για την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων & αναμνηστικών.
– Κυριακή 1/7 και ώρα 20:30 Αποχαιρετιστήριο πάρτι με Master Class & συναυλία του Σταύρου Σιόλα στον κήπο του Ξενία.
– Τετάρτη 4/7 και ώρα 20:30μ.μ.-22:00μ.μ.παρουσίαση της μουσικοχορευτικής παράστασης «ΙΚΑΡΟΣ» στο Αρχαίο Θέατρο της Μακύνειας
Σας προσκαλούμε όλους σε αυτή την σπουδαία διοργάνωση. Η συμμετοχή σας θα είναι η καλύτερη επιβράβευση στις προσπάθειες των χορευτών, θα αποτελέσει τιμή για τους επισκέπτες μας, αλλά και θα δώσει το απαραίτητο τόνο και παλμό στο Festival, επιτυγχάνοντας έτσι την βέλτιστη προβολή της πόλης μας, στις χώρες που θα συμμετέχουν.
Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας αναδείξαμε ως παράταξη μια πραγματικότητα που δεν μπορεί πλέον να ωραιοποιείται: τις σοβαρές εκκρεμότητες που παραμένουν στο Ειδικό Δημοτικό και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ναυπάκτου, αλλά και την απαράδεκτη πρακτική να παρουσιάζονται ως έργο της δημοτικής αρχής παρεμβάσεις που έχουν γίνει αποκλειστικά με τη συμβολή και τις δωρεές των γονέων.
Οι δωρεές των γονέων δεν είναι δημοτικό έργο. Και δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζονται ως τέτοιο για επικοινωνιακή κατανάλωση.
Την ίδια στιγμή, βασικά ζητήματα ασφάλειας, λειτουργικότητας και αξιοπρέπειας των σχολικών δομών παραμένουν σε εκκρεμότητα, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων:
– στέγαστρο στην είσοδο, – κλιματιστικά, – απινιδωτής, – παρεμβάσεις στην αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης, – σκίαση και προστασία του αύλειου χώρου, – στοιχειώδεις παρεμβάσεις ασφάλειας.
Για αυτά τα παιδιά, δεν υπάρχουν “μικρά” και “μεγάλα” έργα. Υπάρχουν μόνο αναγκαία και μη αναγκαία — και δυστυχώς, ο Δήμος εξακολουθεί να τα αντιμετωπίζει με καθυστερήσεις και ιεραρχήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Θέσαμε ευθέως το ερώτημα: γιατί δεσμεύσεις που έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα δεν έχουν υλοποιηθεί;
Η απουσία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και η διαρκής μετάθεση ευθυνών δεν συνιστούν διοίκηση. Συνιστούν αδράνεια.
Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης ακόμη και σε ζητήματα που αφορούν την ίδια τη συμβολή των πολιτών, με τον Δήμο να εμφανίζεται ως “χορηγός” εκεί όπου είναι απλώς αποδέκτης κοινωνικής προσφοράς.
Αυτό δεν είναι ούτε θεσμικά αποδεκτό ούτε ηθικά ανεκτό.
Η ειδική αγωγή δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εικόνα. Και σίγουρα δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις.
Ως παράταξη απαιτούμε: – άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, – δημοσιοποίηση σαφούς χρονοδιαγράμματος, – πλήρη διαφάνεια για έργα και παρεμβάσεις, – θεσμική συνεργασία με τους φορείς των σχολείων και τους γονείς, – ιεράρχηση των κοινωνικών αναγκών στην πράξη και όχι στα λόγια.
Η πραγματικότητα είναι απλή: όταν οι γονείς καλύπτουν κενά του Δήμου, δεν μπορεί ο Δήμος να τα εμφανίζει ως δικές του επιτυχίες.
Και όταν τα αυτονόητα καθυστερούν, καμία επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να τα καλύψει.
Μια νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν οφειλές προς τους δήμους με πιο ευνοϊκούς όρους, αξιοποιώντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η ρύθμιση επεκτείνει το ισχύον πλαίσιο και αφορά χρέη άνω των 10.000 ευρώ, προσφέροντας έως και 240 δόσεις και σημαντικές διαγραφές οφειλών.
Οι προϋποθέσεις ένταξης στη νέα ρύθμιση:
♦ Οι συνολικές οφειλές (προς Δήμους, Δημόσιο, Τράπεζες κ.λπ.) πρέπει να υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ
♦ Ο οφειλέτης πρέπει πρώτα να υποβάλει αίτηση στον οικείο Δήμο για τη βεβαίωση της οφειλής και τη μεταφορά της στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ
Τα οφέλη ένταξης στη νέα ρύθμιση:
♦ Παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 240 μηνιαίες δόσεις με σταθερό επιτόκιο 3%
♦ Υπάρχει δυνατότητα διαγραφής μέρους της βασικής οφειλής (έως 75%), καθώς και τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων
♦ Παγώνουν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, εφόσον τηρείται η ρύθμιση
♦ Εκδίδεται αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας
♦ Με την υπογραφή της σύμβασης, αίρονται οι υφιστάμενες κατασχέσεις
Ποιοι μπορούν να ενταχθούν
Δικαίωμα ένταξης έχουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με συνολικές οφειλές που ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν είναι ληξιπρόθεσμες ή εξυπηρετούμενες.
Η ρύθμιση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα χρεών, όπως δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, πρόστιμα πολεοδομικών ή άλλων παραβάσεων, μισθώματα δημοτικών ακινήτων και τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων.
Δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν ήδη ενεργές δικαστικές διαδικασίες, όπως αιτήσεις πτώχευσης ή υπαγωγής σε άλλες διαδικασίες ρύθμισης, εκτός αν προηγουμένως παραιτηθούν από αυτές.
Πώς λειτουργεί η διαδικασία
Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού στο gov.gr. Πριν από αυτό, ο οφειλέτης πρέπει να ζητήσει από τον δήμο τη βεβαίωση της οφειλής, ώστε να μεταφερθεί στη Φορολογική Διοίκηση. Από εκεί και πέρα, το χρέος αντιμετωπίζεται ως οφειλή προς το Δημόσιο αποκλειστικά για τις ανάγκες της ρύθμισης.
Η πρόταση αποπληρωμής διαμορφώνεται αυτόματα μέσω ειδικού αλγορίθμου που λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα, την περιουσία και τη δυνατότητα πληρωμής του οφειλέτη, χωρίς να απαιτείται προσφυγή στα δικαστήρια.
► Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ρύθμισης είναι ότι με την υποβολή της αίτησης αναστέλλονται άμεσα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Με την οριστική συμφωνία ρύθμισης, τα μέτρα αυτά αίρονται πλήρως, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι όροι της αποπληρωμής.