Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

O Παναγιώτης Λουκόπουλος για το ΞΕΝΙΑ: “Πρέπει να ενημερωθεί κάθε πολίτης!”

Published

on

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον πολυχώρο του ΞΕΝΙΑ, ο επικεφαλής της “Ενωτικής πρωτοβουλίας”  Παναγιώτης Λουκόπουλος αναφέρει:
“Παρακολουθήσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας , μια προεκλογική παρωδία απο μέρους της δημοτικής αρχής κ.Γκίζα για ενα ζήτημα που έχει λήξει προ 6ετιας και εχει δρομολογηθεί με σαφήνεια.
 Απογοητευόμαστε και θυμώνουμε μαζί, βλέποντας έναν δήμαρχο με αυταρχικό τόνο ακόμα και στη φωνή του, να προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αλλαγής, της τότε ομόφωνης απόφασης, που μετά από 15 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών, του να δοθεί σε ιδιώτη ως ξενοδοχείο, η τότε ομόφωνη απόφαση αυτή, την προηγούμενη δημοτικη θητεία, έδωσε το πράσινο φως, για την δημιουργία του πολυχώρου πολιτισμού “Ξενία”!
Το Ξενία ,επί δημαρχίας Τάκη Λουκόπουλου, τηρώντας την επιθυμία του ευεργέτη Γ.Α Νόβα ,για τουριστική αξιοποίηση του ακινήτου και προβολή της Ναυπάκτου, (του οικοπέδου- άλλωτε περιβολιού του Νόβα) πήρε τις απαραίτητες εγκρίσεις και εν συνεχεία τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, για τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου του εγκαταλελειμμένου τότε Ξενία, την ενεργειακή αναβάθμισή του και την ανακαίνιση του, αλλα και τη δημιουργία χώρου εντός του, για ψηφιακό μουσείο αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (σύνολο περίπου 1,6 εκ.€).
Σήμερα βρίσκεται κατά 95% περίπου έτοιμο σαν κτίριο, να υποδεχθεί ντόπιους και επισκέπτες, σαν πολυχωρος πολιτισμού , με:
1️⃣ Αίθουσα ψηφιακής αναπαράστασης Ναυμαχίας Ναυπάκτου και προβολών
2️⃣ Χώρο πινακοθήκης/μουσείο Ναυμαχίας
3️⃣ Συνεδριακό χώρο 250 θέσεων
4️⃣ Πολυχώρο δράσεων/εκθέσεων καλλιτεχνών
5️⃣ 6+1 σουίτες φιλοξενίας προσκεκλειμένων του Δήμου
6️⃣ Χώρο καφετέριας/αναψυκτηρίου
❗️Ακούμε πως θέλει χρήματα η συντήρηση,ο επιπλέον εξοπλισμός,η πυλωτή και η διαμόρφωσή της, τα καθίσματα, τα τραπέζια, τα κρεβάτια.
❗️Ναι , οντως θέλει, και επειδή η σημερινή διοίκηση ήταν ανίκανη (ή δεν ηθελε) να βρει το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο και όλα αυτά να έχουν διευθετηθεί ήδη, θα πρέπει να γίνει κι αυτό από τους επόμενους,που θα κληθούν να διοικήσουν την επόμενη των δημοτικών εκλογών!
Το Ξενία…ένας πολυχώρος ο οποίος θα απολαμβάνουμε ολοι οι πολίτες και οι επισκέπτες σύντομα και που θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της Ναυπάκτου.Θα γίνει πόλος έλξης μαθητικού/οικογενειακού/συνεδριακού/πολιτιστικού τουρισμού και θα ξαναδώσει ζωή στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας αλλά φυσικά και στη Ναύπακτο, που το έχει τόσο μεγάλη ανάγκη, αυτό το κύτταρο πολιτισμού και εξωστρέφειας!
Θα αποτελέσει πλέον εναν ακόμη σημαντικο λόγο, να ερθει ένας επισκέπτης στη Ναύπακτο και επίσης, θα ειναι η αιτία για να παρατείνει, για ακόμη μια ημέρα τη διαμονή του στον τοπο μας. Ενας χώρος με πραγματικά μεγάλη προστιθέμενη αξία για όλους!
Δε θα επιτρέψουμε την οποιαδήποτε αλλαγή και την επιθυμία κάποιων λίγο πολύ γνωστών , να το δώσουν σε καποιο φίλο τους ιδιώτη,
για τη δημιουργία ξενοδοχείου.
Ευτυχώς η περιοχή έχει πλήθος από σοβαρούς επαγγελματίες ξενοδόχους αλλά και δεκάδες πλέον ιδιώτες με ακόμη και πολυτελή ενοικιαζόμενα δωμάτια τύπου bnb, που ικανοποιούν στο ακέραιο τις επιθυμίες και ανάγκες διαμονής, και ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμα περισσότερα στο μέλλον , γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη!
Το παλιό αυτό πλάνο που κάποιοι επαναφέρουν εδω και καιρό, επί σειρα 15 ετών δεν εδωσε καρπούς και έληξε προ πολλού.
Ενημερωθείτε και μην αφήνετε να σας γεμίζουν κενές υποσχέσεις και να σας χτυπούν την πλάτη φιλικά.
Αυτή είναι η σημερινή διοίκηση του κ.Γκίζα και αυτά σχεδιάζει , χωρίς να έχει ενημερώσει τους πολίτες πως το Ξενία παίρνει σάρκα και οστά ως πολυχώρος πολιτισμού, ανοικτό σε όλους και όχι σε μια κλειστή ελίτ!!!”
Παναγιώτης Λουκόπουλος – Ενωτική Πρωτοβουλία

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διακοπές ρεύματος το Σάββατο 13/5

Published

on

By

Προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τo Σάββατο 13-5-2023 θα πραγματοποιηθούν διακοπές ηλεκροδότησης στο Δήμο Δωρίδας από ώρα 09:30 ως 11:00  στις περιοχές: ΚΑΣΤΡΑΚΙ, ΕΥΠΑΛΙΟ, ΓΡΗΓΟΡΙΤΙΚΑ, ΚΛΗΜΑ, ΠΗΓΗ, ΚΟΥΚΟΥΡΑ, ΔΡΟΣΑΤΟ.

Η επανατροφοδότηση θα γίνει χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να γίνει πριν την προβλεπόμενη ώρα, γι’ αυτό λοιπόν οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα θα πρέπει να θεωρούνται ότι ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΥΠΟ ΤΑΣΗ.

Για λόγους σαφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση στους αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία, έστω και αν βρίσκονται στο έδαφος.

Περισσότερες πληροφορίες στο site www.deddie.gr.

Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. είναι η θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ Α.Ε. που διαχειρίζεται το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σκαρμούτσος Γεώργιος

Αναπληρωτής Προϊστάμενος                                                                                      Πρακτορείου Ναυπάκτου

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα στις 8:30 η μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση Σταρακά στο Αγρίνιο (πλατεία Δημάδη)

Published

on

By

Κορυφώνει την προεκλογική της εκστρατεία σήμερα στο Αγρίνιο η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, με μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Δημάδη (άνωθεν δημοτικού parking).

Μετά την εντυπωσιακή της εναρκτήρια συγκέντρωση στο κατάμεστο Παπαστράτειο στις 15 Φεβρουαρίου που κατέδειξε το κλίμα ανάτασης που επικρατεί για το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία, μετά από δεκάδες περιοδείες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νομού αδιάκοπά επί 2,5 μήνες, η Χριστίνα Σταρακά επιστρέφει στο Αγρίνιο, για την κεντρική πολιτική της ομιλία, και μάλιστα σε ανοικτό χώρο.

«Γιορτή Δημοκρατίας σήμερα στην πλατεία Δημάδη, η δική σας γιορτή! Πάμε μπροστά για το ΠΑΣΟΚ, για την Αιτωλοακαρνανία, για την Ελλάδα. Σας περιμένω όλες και όλους για να στείλουμε παντού δυνατά, αποφασιστικά το μήνυμα της Αλλαγής!»

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωταθλήτρια αύξησης θέσεων εργασίας η Δυτική Ελλάδα

Published

on

By

Ν. Φαρμάκης: «Τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα μας ωθούν σε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να γίνει η Δυτική Ελλάδα πρωταθλήτρια εργασίας»

«Η Δυτική Ελλάδα, από πρωταθλήτρια ανεργίας έχει μετατραπεί σε πρωταθλήτρια αύξησης θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες. Όμως ο δρόμος που έχουμε ακόμα να διανύσουμε είναι πολύ μεγάλος. Και δεν θα σταματήσουμε καθόλου, μέχρι η περιοχή μας να γίνει πρωταθλήτρια εργασίας και να φτάσουμε εκεί που πραγματικά θέλουμε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση σήμερα, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, στην παρουσίαση της β’ φάσης των αποτελεσμάτων του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών στην Αγορά Εργασίας της Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Φαρμάκης τόνισε πως τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, καθώς σε τρία μόλις χρόνια υπάρχει μία πλήρης αντιστροφή της εικόνας της Δυτικής Ελλάδας, προσθέτοντας πως η μείωση της ανεργίας υπήρξε ένας από τους πιο βασικούς στόχους της Περιφερειακής Αρχής, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, «ανεργία σημαίνει μικρότερο ΑΕΠ, σημαίνει οι δικοί μας άνθρωποι να φεύγουν για να βρουν δουλειά αλλου, σημαίνει κοινωνική ασυνέχεια και δυσαρέσκεια».

«Τρέξαμε πολύ τα τελευταία τρία χρόνια και τα αποτελέσματα φαίνεται να μας δικαιώνουν» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά και τη σημασία του Μηχανισμού, ο οποίος καταγράφει τις ζητούμενες δεξιότητες και ειδικότητες στην τοπική αγορά εργασίας, με στόχο να δημιουργηθούν στοχευμένες δράσεις κατάρτισης ανέργων και ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

«Ένα πολύ σοβαρό κομμάτι του νέου ΕΣΠΑ κατευθύνεται προς αυτή την προτεραιότητα και δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο ούτε ένα ευρώ», είπε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας πως μέσω αυτής της στοχευμένης πολιτικής, μπορούν να επιτευχθούν ακόμα πιο θεαματικά και άμεσα αποτελέσματα στα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαίμης, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, μία πλήρης καταγραφή που είναι προσβάσιμη σε όλους, που θα λειτουργήσει ως πυξίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν τα προγράμματα ειδίκευσης και κατάρτισης ανέργων, με στόχο να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, δηλαδή να δημιουργούν θέσεις εργασίας, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν ανάπτυξη και πλούτο γι το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας». «Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινηθήκαμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Δεν εργαστήκαμε μόνο για να έχουμε κάποια πρόσκαιρα αποτελέσματα, αλλά με εργαλεία όπως ο συγκεκριμένος Μηχανισμός, μπορούμε να σχεδιάσουμε πολύ καλύτερα το μέλλον και να φιλοδοξούμε βάσιμα σε μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώθηκαν στην μελέτη, η μείωση της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αισθητή τα τελευταία έτη, με το έτος 2022 να παρουσιάζεται η καλύτερη επίδοση (12,6%) και με την ΠΔΕ να κατατάσσεται πλέον στην 5η καλύτερη θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, σε αντίθεση με το 2019 όπου κατατάσσονταν 12η στο σύνολο  των Περιφερειών. Πρόοδος παρουσιάζεται και σε επιμέρους δείκτες. Το ποσοστό ανεργίας της ηλικιακής ομάδας 35-44 ετών είναι μικρότερο του αντίστοιχου εθνικού ποσοστού για πρώτη φορά από το 2014.  Επίσης, για τον ενεργό πληθυσμό προσχολικής, πρωτοβάθμιας και κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το ποσοστό ανεργίας για το 2022 (10,7%) είναι χαμηλότερο τόσο του αντίστοιχου εθνικού (14,8%), όσο και του ευρωπαϊκού ποσοστού (12,2%), ενώ για τον ενεργό πληθυσμό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ποσοστό ανεργίας για το 2022 (8,3%) είναι χαμηλότερο τόσο του αντίστοιχου εθνικού ποσοστού (8,9%), πρώτη φορά από το 2004. Τέλος, το 2022, το ποσοστό μακροχρόνια ανέργων στην Περιφέρεια ήταν 8%, έναντι 7,7% του αντίστοιχου ποσοστού στο σύνολο της χώρας, σημειώνοντας μείωση σχεδόν 29% από το 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της τελευταίας εξαετίας, με το ποσοστό των γυναικών μακροχρόνια άνεργων το 2022 ήταν 10%, μικρότερο του αντίστοιχου εθνικού ποσοστού (10,5%), μοναδική φορά τη δεκαετία 2011-2022.

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εντείνοντας τις προσπάθειές της για την περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της αγοράς εργασίας, μέσα από τις δράσεις του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΑ 2014-2020 – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), έχει ξεκινήσει τη δημιουργία του Μηχανισμού  Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (https://www.pde-mae.gr). Επί της ουσίας, ο εν λόγω Μηχανισμός συνιστά ένα σύγχρονο «εργαλείο» λεπτομερούς καταγραφής του παλμού και των τάσεων της αγοράς εργασίας, μέσω του οποίου επιδιώκεται η πλήρης χαρτογράφηση των αναγκών και των συνδεόμενων με τις ανάγκες αυτές δεξιοτήτων.

Ο Μηχανισμός συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και οπτικοποιεί στατιστικά στοιχεία από εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων (ΕΛΣΤΑΤ, ΕΡΓΑΝΗ, ΔΥΠΑ, Eurostat), ενώ παράλληλα διενεργούνται ενέργειες διαβούλευσης και έρευνες πεδίου σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, για τον εντοπισμό πιθανών αναντιστοιχιών στην προσφορά και ζήτηση εργασίας και την ανάδειξη των αναγκών της αγοράς εργασίας σε επαγγέλματα και δεξιότητες.

Συγκεκριμένα:

  • Έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον 10 στοχευμένα θεματικά εργαστήρια σε θεματικούς αναπτυξιακούς τομείς της περιφερειακής οικονομίας με πολύ μεγάλη συμμετοχή φορέων και επιχειρήσεων(αγροδιατροφή και βιομηχανία τροφίμων, γαλάζια οικονομία, πράσινη οικονομία, βιομηχανία, πολιτισμός, ενέργεια και ενεργειακή εξοικονόμηση, κατασκευές, υγεία και κοινωνική μέριμνα, ΤΠΕ, κλπ.)
  • Έχουν πραγματοποιηθεί και θα συνεχίσουν να υλοποιούνται έρευνες πεδίου στο σύνολο των φορέων της αγοράς εργασίας (έρευνες σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους), από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά ευρήματα για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, όπως το χαμηλό επίπεδο συμμετοχής επιχειρήσεων και εργαζομένων σε ενέργειες επαγγελματικής κατάρτισης
  • Είναι σε διαρκή υλοποίηση διαδικτυακές έρευνες με προτάσεις για νέες ανάγκες σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (στην ιστοσελίδα www. pde-mae.gr)
  • Διενεργούνται σε ετήσια βάση έρευνες σε επιχειρήσεις στις οποίες  καταγράφονται οι ανάγκες της αγοράς εργασίας με βάση τις ζητούμενες δεξιότητες και ικανότητες, ενώ παράλληλα χαρτογραφήθηκαν πλήρως τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, εξειδικεύοντας την ανάλυση σε επίπεδο Δήμων. Επιπλέον, έχουν χαρτογραφηθεί οι ομάδες στόχοι και εκείνες οι ηλικιακές ομάδες που χρήζουν άμεσης παρέμβασης με κατάλληλα προγράμματα προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας (σε αυτούς συγκαταλέγονται οι μακροχρόνια άνεργοι, οι νέοι έως 29 ετών και οι άνεργες γυναίκες).

ΒΑΣΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

  • Σε έρευνα που διενεργήθηκε σε 516 επιχειρήσεις εντός του 2022 το 91% δηλώνει δυσκολία στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, ενώ κάτω από τις μισές 47,9% των επιχειρήσεων έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για πρόσληψη προσωπικού, ευρήματα που δείχνουν την αναγκαιότητα κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων στην Δυτική Ελλάδα αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας επιχειρήσεων και ΔΥΠΑ.
  • 7 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού και επίσης 6 στις 10 δεν σχεδιάζουν να οργανώσουν σχετικές δράσεις για την ανάπτυξη τους, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη ευαισθητοποίησης τους τα ως προς την χρήση προγραμμάτων κατάρτισης για το προσωπικό τους
  • Σε έρευνα που διενεργήθηκε σε 1026 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το 89% δεν είχε συμμετάσχει σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, και από όσους το είχαν πράξει η επιλογή του προγράμματος ήταν προσωπική και όχι επιλογή της εταιρείας
  • Πιο Δεκτικοί στην βελτίωση των δεξιοτήτων μέσω προγραμμάτων κατάρτισης : Οι γυναίκες, οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με σημαντική προϋπηρεσία

*** Η τοποθέτηση του περιφερειάρχη στον σύνδεσμο:

 https://www.youtube.com/watch?v=NatqBRwZeQ0

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ