«Συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη βέλτιστη λύση, διεκδικούμε το καλύτερο για τον τόπο»
Για τις ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους μίλησε εκτενώς ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024.
Ο κ. Φαρμάκης ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση φορέων και ενημέρωση που είχαν από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου για το πρόγραμμα «Απόλλων», καθώς επίσης και για το σχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχει εκπονήσει η ΠΔΕ με τη συμμετοχή 66 τοπικών φορέων.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, το σχέδιο της ΠΔΕ προϋπήρξε του προγράμματος «Απόλλων» και υπήρξε μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που μάλιστα εντάχθηκε το 2023 στον κατάλογο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τους φορείς που υιοθετούν τις καλύτερες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι έγκαιρα, η Περιφέρεια ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου, (βάσει του νόμου 4513/2018) και από τον Απρίλιο του 2022 υπέβαλε αίτημα λήψης όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τον Ιούλιο του 2022 και μετά από συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ, το αίτημα μεταβιβάστηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τον ΑΔΜΗΕ.
«Δυστυχώς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση των εν λόγω κρατικών υπηρεσιών και ποτέ δεν λάβαμε τους όρους σύνδεσης που περιμέναμε» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια ήρθε η δημιουργία του εθνικού προγράμματος «Απόλλων», για το οποίο υπήρξε από την πρώτη στιγμή διερεύνηση, αξιολόγηση, αλλά και σύγκριση των δύο σχεδίων (της ΠΔΕ και του «Απόλλωνα»).
«Μέσα από τη μελέτη που εμείς κάναμε, διαμορφώσαμε την άποψη ότι η ωφέλεια του δικού μας σχεδίου είναι μεγαλύτερη και έτσι, με πολλούς τρόπους και πολλές διαπραγματεύσεις, ζητήσαμε ακόμα και την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση όρων σύνδεσης στις ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας και την παράλληλη λειτουργία τους με τον «Απόλλωνα», ο οποίος με το νόμο 5106/2024 επιβάλει πλέον σε κάθε Περιφερειάρχη την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας για το πρόγραμμα «Απόλλων» και την κλήση των υπολοίπων φορέων της περιφέρεις να ενταχθούν σε αυτή» παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης τονίζοντας ότι οι σχετικές εκτιμήσεις, απόψεις και ενστάσεις κατατέθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση με την κ. Σδούκου.
Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε και τα αποτελέσματα της οικονομοτεχνικής μελέτης που εκπόνησε η Περιφέρεια, σύμφωνα με τα οποία, το ενεργειακό όφελος για τους 66 φορείς των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα έφτανε στο 72,47% ενώ το όφελος από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα ήταν μόνο 24,09%
Στο σημείο αυτό, ωστόσο, επεσήμανε ότι η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε πως το ενεργειακό όφελος για τους φορείς από το πρόγραμμα «Απόλλων» θα είναι της τάξης του 50% περίπου, ενώ επιπροσθέτως και μετά από τον αναλυτικό διάλογο που έγινε, η Υφυπουργός δήλωσε ότι το Υπουργείο θα παραχωρήσει κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης στις ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας, υπό την προϋπόθεση αλλαγής της μεθοδολογίας συμψηφισμού (net-billing αντί για net-metering), ενώ επεσήμανε ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και προσθετικά με το πρόγραμμα «Απόλλων». Επίσης, η Περιφέρεια ζήτησε χρονική παράταση για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας του «Απόλλωνα» και αναμένει τη σχετική αποδοχή με την έκδοση υπουργικής απόφασης. Κατόπιν τούτων, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε η λειτουργία ενός τεχνικού συμβουλίου μεταξύ της ΠΔΕ και του Υπουργείου που θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και θα αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις.
Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Το σχέδιο “Απόλλων” δεν είναι ένα σχέδιο που κινείται σε κατεύθυνση αντίθετη από τη δική μας. Απεναντίας, είναι ένα εθνικό και ολιστικό σχέδιο που εμπίπτει ακριβώς στη λογική που διέπει και εμάς και το οποίο έρχεται να προσφέρει φθηνότερες τιμές ρεύματος στους ΟΤΑ, τους αρδευτικούς οργανισμούς και άλλους φορείς, μία ανάγκη που εμείς είχαμε διαγνώσει πολύ προτού εμφανιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ωστόσο, επειδή εμείς ακόμα πιστεύουμε στο δικό μας σχέδιο και επειδή η κυρία Υφυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται το “ή Απόλλων ή τίποτα”, αλλά μπορούμε να συνδυάσουμε και τις δύο μεθόδους, αυτή τη στιγμή διερευνούμε την καλύτερη δυνατή λύση και δεσμευόμαστε απέναντι στους φορείς που εντάχθηκαν στις ενεργειακές μας κοινότητες να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή ωφέλεια.
Στόχος μας από την αρχή ήταν να χαλαρώσουμε την ενεργειακή “θηλιά” των τοπικών φορέων και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση, που βέβαια θα παρουσιάσουμε ενώπιόν τους και ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές συζητήσεις με το υπουργείο. Αυτή η Περιφερειακή Αρχή θα διεκδικήσει μέχρι τέλους και με κάθε νόμιμο τρόπο, το καλύτερο για τον τόπο. Αυτή είναι πάντα η δική μας κόκκινη γραμμή!».
Τους βασικούς άξονες για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται από 7 έως 9 Νοεμβρίου στην Ρόδο.
Οι αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών αφορούν τόσο το σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, όσο και ζητήματα διακυβέρνησης, εποπτείας, οικονομικής διαχείρισης, καταστατικής θέσης των αιρετών και αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε μεγάλο βαθμό αλλάζουν τα δεδομένα σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών για το σύστημα εκλογής οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η πρώτη πρόταση αφορούσε την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε μία και μόνη αναμέτρηση από την πρώτη Κυριακή. Οι εκλογείς θα έχουν και δεύτερη επιλογή στο ψηφοδέλτιο που θα προσμετράται στις ψήφους των δύο πρώτων.
Η δεύτερη πρόταση ήταν η δυνατότητα και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όμως ο κ. Λιβάνιος προχώρησε και σε άλλες προτάσεις αλλαγών:
Πρότεινε την μείωση του αριθμού των υποψηφίων με την προσαύξηση να μειώνεται από το 150% που είναι σήμερα, στο 50% επί του αριθμού των υποψηφίων για κάθε αξίωμα.
Επίσης πρότεινε την κατάργηση της δημοτικής ενότητας ως εκλογικής περιφέρειας για την εκλογή δημοτικών συμβούλων.
Εκτός από την ποσόστωση των φύλλων πρότεινε να εισαχθεί υποχρεωτικά και ότι το 1/5 των υποψηφίων να είναι ηλικίας 30 ετών και κάτω ή κάθ΄ υπέρβαση του μέγιστου αριθμού των υποψηφίων.
Πρότεινε την κατάργηση της απόσπασης αιρετών λόγω εκλογής. Η εκλογή είπε δεν είναι όχημα για απόσπαση, αλλά στάση προσφοράς στα κοινά και δεν υπάρχει κανένας να αδειάζουν υπηρεσίες χωρίς λόγο.
Είπε ότι θα αξιολογηθούν και θα επανακαθοριστούν τα κολλήματα τον ασυμβίβαστων.
Η εκλογή θα διεξάγεται την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου.
Εισάγεται ενιαίο παράβολο κάθε συνδυασμού, με βάση τον πληθυσμό κάθε δήμου και ανεξαρτήτως του αριθμού των υποψηφίων.
Θα γίνει επικαιροποίηση και προσαρμογή του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες ο οποίος θα ενσωματωθεί στον ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης.
Επίσης στις αλλαγές ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη στις περιπτώσεις όπου η δημοτική αρχή χάνει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο λόγω ανεξαρτητοποίησης δημοτικών συμβούλων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διοικηθεί ο δήμος και να οδηγούμαστε σε διοικητική παράλυση:
εντός των τριών πρώτων ετών της αυτοδιοικητικής περιόδου και εφόσον συμφωνούν τα τέσσερα πέμπτα του όλου αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος, τότε να προκηρύσσονται οι δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής και του συμβουλίου των κοινοτήτων και να εκλέγονται νέα όργανα, αλλά μόνο για το υπόλοιπο της θητείας και μόνο μια φορά.
Έβαλε και την πρόταση κάθε συνδυασμός να μπορεί να ορίσει επιπλέον ως υποψήφιο έως έναν αντίστοιχο με τους βουλευτές επικρατείας που θα εκλέγεται χωρίς σταυρό.
Έναν σε δημοτικά συμβούλια που εκλέγουν έως 19 μέλη.
Δύο υποψηφίους σε δημοτικά συμβούλια που εκλέγουν μεταξύ 25 και 39 μέλη
και τρεις υποψήφιους σε δημοτικά συμβούλια που εκλέγουν έως 43 μέλη.
Οι υποψήφιοι αυτοί θα εκλέγονται μόνο αν ο συνδυασμός ανακηρυχθεί ως νικητής των εκλογών και δε θα χρειάζονται σταυρό προτίμησης
Ο αριθμός τους θα συμπεριλαμβάνεται στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που εκλεγεί ο επιτυχόν συνδυασμός (π.χ. τα τρία πέμπτα).
Στόχος είπε ο κ. Λιβάνιος είναι η προσέλκυση και νέων επιστημόνων η ανθρώπων με κύρος οι οποίοι δεν επιθυμούν να διεκδικήσουν το σταυρό προτίμησης πλην όμως έχουν διάθεση να συνεισφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.
Από τους Ελληνοαμερικανούς υποψηφίους στις εκλογές των ΗΠΑ, έξι κλείδωσαν την επανεκλογή τους ενώ άλλοι δυο δοκίμασαν τις δυνάμεις τους χωρίς να καταφέρουν να εκλεγούν.
O Γκας Μπιλιράκης επανεκλέγεται με τους Ρεπουμπλικάνους με 71,1%.
Η Νικόλ Μαλλιωτάκης με τους Ρεπουμπλικάνους επανεκλέγεται με 64,7%.
O Μάικ Χαριδόπουλος, με τους Ρεπουμπλικάνους με 62,3%.
O Κρις Πάππας με τους Δημοκρατικούς που επανεκλέγεται με 54,4%.
Η Μάγκι Γκουντλάντερ με τους Δημοκρατικούς παίρνει 53,3%
H Ντίνα Τάιτους με τους Δημοκρατικούς, η οποία στο 73% της καταμέτρησης συγκεντρώνει με 51,5% και αναμένεται να επανεκλεγεί για 8η φορά.
Ο Τζον Άβλον (John Avlon) στη Νέα Υόρκη με τους Δημοκρατικούς, συμμετείχε για πρώτη φορά και δεν εκλέχθηκε.
Επίσης, δεν εκλέχθηκε η Ντέμι Κουζούνα (Demi Kouzounas) στο Μέιν με τους Ρεπουμπλικανούς, η οποία και αυτή συμμετείχε για πρώτη φορά.
ΦΩΤΟ: Οι 6 ομογενείς στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Γκας Μπιλιράκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Μάικ Χαριδόπουλος, Ντίνα Τάιτους, Κρις Πάπας)
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.OK