Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Rapid Test – COVID-19 για εκπαιδευτικούς Π.Ε στην Ναύπακτο

Published

on

Συνεργείο του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσει σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Rapid Test για ανίχνευση του Covid-19.

Για τους εκπαιδευτικούς σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ναυπακτίας έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου από  9 π.μ. έως 3 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι οι  εκπαιδευτικοί κατά την προσέλευσή τους για την διενέργεια του Test θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον αριθμό ΑΜΚΑ ή την Αστυνομική τους Ταυτότητα και να τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας –  όχι μαζική προσέλευση).

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο, η μοναδική οδός να βγούμε από αυτή την περιπέτεια

Published

on

By

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί κατά του COVID- 19, αρχής γενομένης από τους υγειονομικούς και σήμερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, άνω των 85 ετών. Στο Nafsweek μιλά ο Θανάσης Παπαθανάσης αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, σχετικά με την πρόοδο και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, τις όποιες παρενέργειες, αλλά και τον τρόπο που μέσω των φαρμακείων της χώρας θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες.

 

Κύριε Παπαθανάση ποιος είναι ο ρόλος στο θέμα των εμβολιασμών, των 11.000 περίπου φαρμακείων ανά την Ελλάδα;

«Όπως γνωρίζουμε τα φαρμακεία έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο λόγω της μεγάλης τους  διασποράς στη χώρα, ακόμα και στα πιο μακρινά σημεία της πατρίδας μας, σε ορεινές περιοχές, απομακρυσμένα νησιά κλπ.

Αυτός ο ρόλος τους πραγματικά αναγνωρίζεται και  από τους κυβερνώντες, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας τα φαρμακεία να είναι κέντρα συμβουλευτικής ενόψει του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του COVID-19.        Αυτή τη στιγμή πρακτικά υπάρχουν δύο τρόποι για να κλείνει ο πολίτης ραντεβού για εμβολιασμό. Ο ένας είναι όταν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση (περίπου ένα εκατομμύριο πληθυσμός), όπου θα λαμβάνει ένα sms και στη συνέχεια θα γίνεται μία επικοινωνία για να κλείνονται τα δύο ραντεβού για εμβολιασμό, μια και είναι δύο δόσεις το εμβόλιο.

Ο  δεύτερος τρόπος είναι ότι ακόμα και αν κάποιος είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση απευθείας εγγράφεται στο φαρμακείο μέσω του ΑΜΚΑ και παίρνει τα δύο ραντεβού για τον εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση η προτεραιοποίηση γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αυτή τη στιγμή ξεκίνησαν και εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 85 ετών και αυτή η ηλικία θα συνεχίσει να κατεβαίνει. Άρα περίπου 400.000 πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία μπορεί να προσέρχονται στα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ και να παίρνουν τα δύο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Να σημειώσουμε ότι η δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού εάν συμβεί κάτι είναι για μία και μόνο φορά».

Θεωρείτε ότι θα έχουμε στο άμεσο μέλλον εμβόλια και στα φαρμακεία;

«Επειδή τα φαρμακεία είναι σημεία που βρίσκονται σε όλη τη χώρα και επειδή για χρόνια εμβολιάζουμε τον πληθυσμό για την γρίπη, για να καταλάβετε φέτος έγιναν τέσσερα εκατομμύρια δόσεις στα 11.000 φαρμακεία που βρίσκονται σε όλη τη χώρα, σε περίπου δυόμιση μήνες έχουν ένα μεγάλο αβαντάζ .  Αυτό λοιπόν το μεγάλο αβαντάζ που έχει το φαρμακείο –  τα οποία φαρμακεία είναι και θεσμοθετημένα και πιστοποιημένα για να κάνουν τον εμβολιασμό – και με δεδομένο ότι σήμερα βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, εφόσον υπάρξει η απαιτούμενη επάρκεια εμβολίων, θεωρώ ότι τα φαρμακεία μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο και στον εμβολιασμό.

Το εμβόλιο της Pfizer συντηρείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με διαφορετική διαδικασία, όμως  με τα επόμενα εμβόλια τα οποία μπορούν να διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο διάστημα στο ψυγείο, θεωρώ ότι τα φαρμακεία, εφόσον χρειαστεί, βρίσκονται στη διάθεσή του Υπουργείου Υγείας».

Ποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να έχουν οι πολίτες από το εμβόλιο;

«Σοβαρή αντένδειξη σε αυτά τα πρώτα εμβόλια δεν   υπάρχει. Οι ελάχιστες αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι ένας μικρός πόνος στο σημείο του εμβολιασμού και πιθανόν μία μικρή κόπωση.

Σε πολύ ελάχιστες περιπτώσεις πιθανόν να υπάρχουν κάποιες αναφυλαξίες, για αυτό και στα εμβολιαστικά κέντρα για περίπου 15 λεπτά οι πολίτες που εμβολιάστηκαν παραμένουν σε αναμονή, για την όποια απίθανη περίπτωση παρατηρηθεί κάποια παρενέργεια. Σίγουρο είναι ότι δεν συνιστάται ο εμβολιασμός στις έγκυες μία και δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες, ενώ όσοι έχουν κάποια σοβαρή αλλεργία θα πρέπει να την αναφέρουν στο γιατρό».

Σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από τον COVID- 19 συνιστάται ο εμβολιασμός;

« Για όλους εκείνους που έχουν περάσει από αυτό το στάδιο και έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό δεν συνιστάται να γίνει ο εμβολιασμός».

Κλείνοντας, πότε θεωρείτε εσείς ότι πιθανόν θα μπούμε σε μία σχετική κανονικότητα;

«Αυτό σίγουρα εξαρτάται από τον ρυθμό των εμβολιασμών. Μετά την άνοιξη που ανοίγει ο καιρός, μια και  έχουμε το πλεονέκτημα αυτό σαν χώρα και μπορεί ο κόσμος να κινείται σε ανοιχτούς χώρους και όχι να βρίσκεται μέσα σε κλειστούς, με μεγάλη πιθανότητα την διάδοση του ιού, τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, με τον εμβολιασμό να έχει ήδη ξεκινήσει, δεν θα πρέπει να υπάρξει τώρα αυτή τη στιγμή ιικό φορτίο. Θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή.

Σίγουρο είναι ότι η Πανδημία θα περάσει όταν πλέον αποκτήσει την ανοσία της αγέλης ο πληθυσμός. Σε πολύ καλό σημείο θα βρισκόμαστε όταν πλέον θα έχουν εμβολιαστεί οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Όταν συμβούν όλα αυτά σαφέστατα το κύμα θα είναι κατά πολύ μικρότερο, άρα και η κανονικότητα θα επανέλθει πιο γρήγορα και πιο ομαλά.

Να σημειώσουμε ότι η αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων που κυκλοφορούν σήμερα, σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες είναι πάνω από το  94%, σε αντίθεση με τα αντιγριπικά εμβόλια στα οποία δεν υπερβαίνει το 70%. Πρόκειται για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός γιατί είναι και η μοναδική οδός να βγούμε από αυτή την περιπέτεια».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ομοσπονδία χαιρετίζει την απόφαση επαναλειτουργίας της αγοράς

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της με τον τίτλο ”Θετική η απόφαση για επαναλειτουργία μέρους της αγοράς” η Ομοσπονδία Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει:

Μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές ,πολύ μικρές και ΜμΕ του λιανικού εμπορίου, κλήθηκαν για μια ακόμη φορά να αναστείλουν την λειτουργία τους ή/και να λειτουργήσουν εντός ενός ρυθμιστικού πλαισίου που επέφερε δραματική μείωση τζίρου, οι ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Α Γεωργιάδη, για άνοιγμα μεγάλου μέρους της αγοράς, χωρίς τους ασφυκτικούς περιορισμούς και τις ανισότητες που δημιουργεί η μέθοδος του clickaway, μόνο θετικά μπορεί να αξιολογηθεί.

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το αντίκτυπο που θα έχει αυτό το μέτρο, για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις συνέπειες της πανδημίας.

Ωστόσο, και μόνο που οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους εντός των καταστημάτων τους αποτελεί, τουλάχιστον, μια ψυχολογική ανάταση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να τηρήσουν με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτοκόλλα καταρχήν για τη προστασία των καταναλωτών, των εργαζομένων και τη δική τους, αλλά και για την διατήρηση αυτού του μέτρου.

Υπενθυμίζουμε, πως υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με εργαζόμενους και επιχειρηματίες να αγωνιούν για το μέλλον τους.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν γρήγορα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς. Είναι επίσης, ανάγκη να ληφθούν ικανοποιητικά μέτρα στήριξης των κλάδων και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γραμματέας

Δαβανέλλος Θέμης                                     Μπακατασιάς Βασίλειος

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναρτήσεις…

Published

on

By

Αναζητείται κολόνα ανά την πόλη που να μην είναι «στολισμένη» με αγγελτήρια…  Η κουρελαρία καλά κρατεί, παρά την απαγόρευση περί …αφισοκόλλησης χρόνια τώρα, με τις εικόνες που εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους στις κολόνες της ΔΕΗ  να μην τιμούν κανένα,  ούτε  τους ζωντανούς  ούτε και  τους  μακαρίτες.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ