Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Skincare: περιποίηση προσώπου ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας μας

Published

on

 

Υπάρχουν 5 είδη επιδερμίδας. Η λιπαρή, η κανονική, η ξηρή, η ευαίσθητη και η μικτή. Η ρουτίνα ομορφιάς μας θα πρέπει να περιλαμβάνει τα κατάλληλα προιόντα για τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Ένα ενυδατωμένο, λαμπερό πρόσωπο με όσες λιγότερες ατέλειες είναι δυνατόν να έχει.

Περιποίηση λιπαρού δέρματος

Το λιπαρό δέρμα χαρακτηρίζεται από την έντονη έκκριση σμήγματος κατά τη διάρκεια της μέρας και τη δημιουργίας γυαλάδας σε όλο το πρόσωπο. Έχει διευρυμένους πόρους και είναι επιρρεπές στην ακμή.

Χρειάζεται καθαρισμό πρωί και βράδυ με κατά προτίμηση τζελ καθαρισμού το οποίο θα περιέχει σαλικυλικό οξύ ή tea tree oil τα οποία βοηθούν πολύ στη μείωση παραγωγής σμήγματος. Οι κρέμες ημέρας και όλα τα προιόντα συνίσταται να έχουν λεπτόρευστη υφή για να μην επιβαρύνεται η επιδερμίδα και γίνεται πιο λιπαρή. Η λοσιόν καθαρισμού θα πρέπει να είναι στυπτική για να απομακρύνει τη λιπαρότητα και την αίσθηση βάρους από την επιδερμίδα. Μπορούν να χρησιμοποιούνται μάσκες καθαρισμού με πράσινη άργιλο 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Η απολέπιση (scrub) είναι αναγκαία 2 με 3 φορές την εβδομάδα για να απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα της εξωτερικής στιβάδας του προσώπου για να φαίνεται πιο λείο και λαμπερό.

Περιποίηση κανονικού δέρματος

Το κανονικό δέρμα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα πέρα της βασικής: ντεμακιγιάζ, καθαρισμός, απολέπιση και ενυδάτωση. Κι αυτό γιατί δεν έχει εμφανή προβλήματα, ατέλειες. Η παραγωγή σμήγματος είναι φυσιολογική για να κρατά σε καλά επίπεδα την υγρασία της επιδερμίδας και το μέγεθος των πόρων είναι μικρό. Εδώ χρησιμοποιούμε απαλά προιόντα  χωρίς αλκοόλη γιατί αφυδατώνει το δέρμα. Η κρέμα ημέρας θα πρέπει να είναι ενυδατική και κατάλληλη για κανονικά δέρματα. Η απολέπιση και οι μάσκες (ενυδατικές και για αποτοξίνωση) να γίνονται το πολύ 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

Περιποίηση ξηρού δέρματος

Το ξηρό δέρμα είναι λείο και απαλό. Οι πόροι ελάχιστοι ως και ανύπαρκτοι. Η υγρασία της επιδερμίδας είναι ελλιπής και δεν παράγονται σχεδόν καθόλου σμήγμα και φυσικά έλαια. Το δέρμα είναι πολύ λεπτό και εμφανίζονται ρυτίδες γύρω από το στόμα και τα μάτια. Οπότε η βασικότερη ανάγκη της ξηρής επιδερμίδας είναι η βαθιά ενυδάτωση. Αντί για τζελ καθαρισμού συνίσταται το γαλάκτωμα για να προσφέρει έξτρα ενυδάτωση και να μην υπάρχει η αίσθηση τραβήγματος. Η τονωτική λοσιόν θα επαναφέρει την υγρασία στην επιδερμίδα και η κρέμα ημέρας να είναι ειδική για ξηρά δέρματα με αρκετούς ενυδατικούς παράγοντες. Η χρήση ορού για περαιτέρω ενυδάτωση είναι καλή όπως επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα νύχτας με ένα λάδι προσώπου για καλύτερη και πιο βαθιά ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η απολέπιση και οι μάσκες να γίνονται 1 φορά την εβδομάδα και πάντα να περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες.

Περιποίηση ευαίσθητης επιδερμίδας

Η ευαίσθητη επιδερμίδα χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας γιατί είναι αρκετά ευερέθιστη, επιρρεπής σε αλλεργιογόνους παράγοντες καθώς και στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Η αφυδάτωση και η αλλεργία είναι οι κύριες αιτίες που δημιουργούν τον τύπο αυτό δέρματος. Τα προιόντα θα πρέπει να είναι διαλεγμένα με προσοχή με ενυδατικά και καταπραυντικά συστατικά όπως για παράδειγμα η αλόη. Βασική ανάγκη κι εδώ η ενυδάτωση. Χρησιμοποιούμε γαλάκτωμα καθαρισμού κι όχι τζελ για να μην αφυδατωθεί η επιδερμίδα. Η κρέμα ημέρας και νύχτας να προσφέρει καλή ενυδάτωση και η μάσκα που θα χρησιμοποιείται 1 με 2 φορές την εβδομάδα να είναι ενυδατική και με μαλακτικούς παράγοντες. Η απολέπιση να γίνεται 1 φορά στις 10 μέρες με ένα ήπιο, με λετπούς κόκκους προιόν για να μην ερεθιστεί το δέρμα.

Περιποίηση μικτής επιδερμίδας

Το μικτό δέρμα παρουσιάζει λιπαρότητα στην ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, πηγούνι) και στο υπόλοιπο πρόσωπο έχουμε ή ξηρές περιοχές ή κανονικές. Οι πόροι είναι ορατοί και πιο διεσταλμένοι γύρω από τη μύτη. Οπότε θα πρέπει να ρυθμίζουμε την γυαλάδα και την αφυδάτωση ανάλογα με την περιοχή του προσώπου που εμφανίζεται. Τα προιόντα θα είναι τα κατάλληλα για μικτές-κανονικές επιδερμίδες. Ο καθαρισμός μπορεί να γίνεται πρωί και βράδυ με τζελ. Η κρέμα ημέρας και νύχτας να είναι ενυδατική και να ελέγχει την έκκριση σμήγματος και η λοσιόν να είναι στυπτική για καλύτερη αντιμετώπιση της λιπαρότητας. Η απολέπιση να γίνεται 1 με 2 φορές την εβδομάδα για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Μάσκες προσώπου να εφαρμόζονται 1 φορά την εβδομάδα, μια για την λιπαρότητα στη ζώνη Τ και μια ενυδατική στο υπόλοιπο πρόσωπο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος ο κόμβος Μαλαμάτων

Published

on

By

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της Δωρίδας και όχι μόνο, αλλά  και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής, υλοποιήθηκε. Το έργο «Κατασκευή Συνδετήριου Οδικού Κόμβου Μαλαμάτων», είναι πλέον πραγματικότητα. Το έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016, εγκρίθηκε η ένταξη από το αρμόδιο υπουργείο.

Η αναγκαιότητα του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για  την  κατασκευή  ανισόπεδου  κόμβου,  ο  οποίος  αναπτύσσεται  στην  περιοχή  ανατολικά   του  ποταμού  Μόρνου, και  συγκεκριμένα,  στη  διασταύρωση της Εθνικής  Οδού Άμφισσας – Αντιρρίου, με  την  Επαρχιακή  Οδό Γέφυρα Μόρνου-Μοναστηράκι,  με ταυτόχρονη  κατασκευή  και  βελτίωση  του  παράπλευρου  και  εγκάρσιου οδικού  δικτύου.

Ο νέος ανισόπεδος κόμβος λύνει πολλαπλά προβλήματα μιας και θα αποτελεί κύρια είσοδο μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, θα συνδέει το παραθαλάσσιο και πεδινό τμήμα με το ορεινό της Δωρίδας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ασφάλεια στην κυκλοφορία εντός του βιοτεχνικού πάρκου τη περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

  • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ