Θύματα του αθέμιτου ανταγωνισμού με τις ιδιωτικές δομές που ανθούν σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να πέσουν τα 423 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα 75 ΚΔΑΠ μεΑ των δήμων, καθώς μοιράζονται κονδύλια από την ίδια ευρωπαϊκή «πίτα», μέσω των voucher που διανέμονται από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Ήδη τα κέντρα που λειτουργούν οι ιδιώτες είναι πολύ περισσότερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ το πλαίσιο είναι καθ’ όλα ανταγωνιστικό με έξτρα προσφορές που γίνονται στους γονείς.
Δήμαρχοι και εργαζόμενοι εκτιμούν πως αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια για τις δημοτικές δομές που φιλοξενούν περίπου 25.000 παιδιά σε όλη τη χώρα, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο από τον επόμενο κιόλας Σεπτέμβριο, οδηγώντας παράλληλα στην ανεργία το προσωπικό που αριθμεί σε 2.200 άτομα. Αυτό, όπως λένε, σημαίνει ότι αν σήμερα τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ είναι περίπου 500 και τα παιδιά που φιλοξενούν φτάνουν τις 37.000, αύριο με το σταδιακό κλείσιμο των δημοτικών, θα απορροφήσουν την πλειοψηφία των παιδιών όπως και τα 2/3 τα των διαθέσιμων κονδυλίων.
Για αδυσώπητο ιδιωτικό τομέα της κερδοσκοπίας, που λειτουργεί εις βάρος της κοινωνίας και των δήμων, έκανε λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης , ο οποίος έθεσε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΠΕΔΚΜ.