Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Tablets στους μαθητές: Ενδιαφέρον ή λαϊκισμός;

Published

on

Η τηλεκπαίδευση μπήκε στη ζωή μας όχι ως φυσικό επακόλουθο της εξέλιξης και του εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά κάτω από την πίεση των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία και ως μέτρο αντιμετώπισης των lockdown. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν λογικό και αναμενόμενο να αναδειχθούν προβλήματα, αδυναμίες και φυσικά να γίνουν ακόμα πιο έντονες οι κοινωνικές     ανισότητες, που οδηγούν σε αποκλεισμούς.

Παιδιά που κάνουν μάθημα μπροστά σε κινητά τηλέφωνα στο καφενείο του χωριού, το μοναδικό σημείο που έχει πρόσβαση στο internet, μητέρα με δυο — δυο παιδιά και το  κινητό τηλέφωνο στο σκαλοπάτι του σπιτιού, για να παίρνουν τα παιδιά σήμα από το διπλανό κατάστημα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν μάθημα, είναι κάποιες από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Αναμφισβήτητα αναδεικνύεται  το πρόβλημα της αν-ισότητας προκαλώντας ταυτόχρονα  πολλά και διαφορετικά συναισθήματα, πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις ανάλογα με τη θέση και τον τρόπο που βλέπει ο καθένας τα πράγματα. Και στο σημείο αυτό και μετά από τον τρόπο που  αναδείχθηκε το θέμα και στο δικό μας δήμο γεννιούνται   περαιτέρω σκέψεις και έντονος  προβληματισμός.

Την αγορά tablets και την παροχή τους στους μαθητές  ζήτησαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έφεραν και το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα προκάλεσε έντονη συζήτηση και αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όταν το αίτημά τους δεν έγινε άμεσα αποδεκτό.

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η αντιπολίτευση το θέμα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το δημοτικό συμβούλιο μέσα από δημοσιεύματα και αναρτήσεις δεν προσεγγίζει το πραγματικό ενδιαφέρον, αντίθετα αγγίζει τον λαϊκισμό. Το ενδιαφέρον για τους μαθητές με τον τρόπο που εκδηλώθηκε από την αντιπολίτευση μάλλον σε ενδιαφέρον και πλεονέκτημα προς την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή εξελίχθηκε.

Η κριτική δεν στράφηκε προς το κράτος που οφείλει να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους και τα αναγκαία μέσα για να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η αντιπολίτευση δεν ανέδειξε την ευθύνη που έχει το κράτος να εξασφαλίσει tablets σε όλα τα παιδιά. Δεν κατήγγειλε το κράτος που μοίρασε ελάχιστα, μετρημένα στα δάκτυλα, tablets στα σχολεία του δήμου μας. Αντίθετα με την πρόταση που έκανε είναι σαν να βοήθησε την κυβέρνηση, την ελαφρύνει από υποχρεώσεις που έχει και της δίνει τη δυνατότητα να τις φορτώσει στις πλάτες του δήμου.

Με αυτό τον τρόπο άσκησης αντιπολίτευσης δεν εκδηλώνεται πραγματικό ενδιαφέρον για τους δημότες και το   δήμο, γιατί με την αρωγή της αντιπολίτευσης ο δήμος φορτώνεται ευθύνες και βάρη που δεν πρέπει να του αναλογούν. Με αυτό τον τρόπο επίσης η αντιπολίτευση δίνει  πάτημα στη δημοτική αρχή να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, να αντισταθεί να φορτωθεί βάρη του κεντρικού κράτους, να λειτουργήσει δηλαδή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διεκδικώντας αυτά που της αναλογούν.

Το πραγματικό ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης εκδηλώνεται με την άσκηση κριτικής και ελέγχου προς τη δημοτική αρχή. Ο έλεγχος και η κριτική πρέπει να αναδεικνύει  αν πραγματικά η δημοτική αρχή  διεκδικεί τα αυτονόητα και ακόμα περισσότερα για τους δημότες. Στη ζυγαριά δεν θα πρέπει να βάζει η αντιπολίτευση από τη μια τα tablets και από την άλλη εκδηλώσεις. Και τα δυο τα χρειάζονται οι δημότες.

Τα ερωτήματα, ο έλεγχος,  η κριτική και τα βέλη της αντιπολίτευσης θα πρέπει να πέφτουν στο τι ενέργειες και πότε έκανε αυτές τις ενέργειες η δημοτική αρχή για να διεκδικήσει για τους δημότες  τα αυτονόητα και ακόμα παραπάνω. Ορθολογικά και τεκμηριωμένα ελέγχονται αν και πότε έγινε η καταγραφή, αν και πότε στάλθηκαν τα αναγκαία έγγραφα για την παροχή tablets, πριν ή κατόπιν εορτής; Με αποδεικτικά υπαρκτά στοιχεία και όχι με θεωρητικά διλλήματα. Ο έλεγχος των πεπραγμένων με στοιχεία και αποδείξεις αναδεικνύει τυχόν λάθη και αδυναμίες, παραλείψεις και αναποτελεσματικότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Διαφορετικά τα λαϊκίστικα πυροτεχνήματα εντυπωσιάζουν με τη λάμψη τους μόνο που η λάμψη και ο κρότος τους κρατάνε λίγο και όταν αυτά σβήσουν γυρίζουμε πάλι στον ίδιο σκοτεινό φόντο. Και μέσα σε αυτό το φόντο αν τελικά διανεμηθούν tablets αναμένεται να βγουν δελτία που ο καθένας από τη δική του πλευρά θα επιζητεί τα εύσημα για τον εαυτό του.

Και μετά;

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φαινόμενα!!!

Published

on

By

Η οδός Αρβανίτη, που ξεκινά από την κεντρική οδό  Αθηνών και καταλήγει στην παραλία του Γριμπόβου , διαθέτει και  κατακόκκινο ποδηλατοδρόμο αλλά και   συμπολίτες μας που για ώρες αφήνουν διπλο —σταθμευμένα τα αυτοκίνητά τους.  Καθημερινό το   φαινόμενο, αλλά ως αποδεικνύεται η καθημερινότητα  καταλύει ακόμα και τους νόμους…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το ενεργειακό κόστος πρώτο θέμα στην 32η Τακτική Γενική Συνέλευση Δ.Ε.Υ.Α.

Published

on

By

Η 32η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Ξενοδοχείο «Τιτάνια») την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 με ώρα έναρξης 9.30.

Στη Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα πάρουν μέρος τριακόσιοι (300) περίπου εκπρόσωποι από τις εκατόν είκοσι έξι (126) Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας (Δήμαρχοι και Πρόεδροι Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και μέλη των Δ.Σ. των Δ.Ε.Υ.Α. και στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες των επιχειρήσεων).

Δύο είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν κυρίως τη Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. : το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. και η υποστελέχωση των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα αναφερθεί στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δ.Ε.Υ.Α. λόγω της αύξησης της τιμής του  ρεύματος από τον Σεπτέμβριο του 2021 που εκτίναξε το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων από 20% τον Αύγουστο του 2021 σε 40% σήμερα με  αποτέλεσμα να μην είναι διαχειρίσιμο, αφού και οι επιδοτήσεις από την Πολιτεία είναι ανεπαρκείς.
Ο κ. Μαρινάκης θα αναφερθεί, επίσης, στις πρωτοβουλίες και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος , καθώς και στον ενεργειακό σχεδιασμό των Δ.Ε.Υ.Α. για την «πράσινη» μετάβαση που όμως απαιτεί χρόνο, «χώρο» στο κορεσμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάλογη χρηματοδότηση. Ο Αντ/δρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Απόστολος Καλογιάννης θα αναφερθεί στις προοπτικές και το μέλλον των Δ.Ε.Υ.Α. δίνοντας έμφαση τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Στη Γ.Σ. θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Π. Βαρελίδης. Διαδικτυακό χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης. Επίσης, θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο κ. Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής και η ηγεσία των Οργανισμών ‘Υδρευσης και Αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Ε.ΥΔ.ΑΠ. και Ε.Υ.Α.Θ.).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ