Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, σχετικά με την εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο αναφέρει τα παρακάτω, θέτοντας ταυτόχρονα ερωτήματα:
“ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΕΡΑΚΤΙΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΑΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει θύελλα αντιδράσεων για την εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραικό κόλπο , τόσον από την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας όσον και από τους δήμους Πάτρας και Αιτωλοακαρνανίας.
Συγχαίρουμε την πρωτοβουλία της κοινής συνάντησης, ίσως για πρώτη φορά, όλων των δημάρχων και των μητροπολιτών της Αιτωλοακαρνανίας με σκοπό την χάραξη κοινών δράσεων ενάντια στην άναρχη ανάπτυξη , αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που γίνεται χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό και απουσία των τοπικών κοινωνιών.
Βεβαίως και υπάρχουν ερωτηματικά για τον χρόνο αντίδρασης , αν υπολογίσουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα βγήκε σε δημόσια διαβούλευση τον Νοέμβριο του 2023 .
Ο Δήμος Ναυπακτίας είχε σχετική ενημέρωση; Η ομοσπονδία Επαγγελματιών Ναυπακτίας και Δωρίδας ,περιμένοντας πλήρη ενημέρωση από τον Δήμο Ναυπακτίας, στέκεται αλληλέγγυα σε κάθε μορφή από κοινού αντίδρασης με όλους του φορείς και Δήμους, την συσταθείσα επιτροπή αγώνα και ειδικά με τους συλλόγους επαγγελματιών αλιέων οι οποίοι αυτονόητα πρέπει να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους .
Είναι ευκαιρία για πρώτη φορά, με την μαζική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας να αντιληφθούν και να απαιτήσουμε, σε σοβαρά θέματα να λαμβάνεται υπ’ όψιν η άποψη μας, οι ιδιαιτερότητες της περιοχής αλλά και για το συγκεκριμένο θέμα ,για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις σε όλη η Ελλάδα, να υπάρξει μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκομένους φορείς ένα εθνικό χωροταξικό σχέδιο βάσει του οποίου θα δρομολογούνται οι όποιες αποφάσεις για την ανάπτυξη τέτοιων ενεργειακών πάρκων.”
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει για το θέμα της κοπής δένδρων στο κάστρο της Ναυπάκτου:
« Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας και Δωρίδος, συνεδρίασε στις 25/8/2026 στα γραφεία της με μοναδικό θέμα:
Κοπή και απομάκρυνση των δέντρων από το χώρο του Κάστρου της Ναύπακτου.
Το Κάστρο είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της πόλη μας άλλα και ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος.
Έχει δε μεγάλη συμβολή στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχή μας.
Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε παρέμβαση στο Κάστρο, μας αφορά άμεσα.
Να επισημάνουμε ότι ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας δεν είμαστε ειδικοί για να εκφράσουμε άποψη πάνω σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του μνημείου.
Ως ενεργοί πολίτες όμως αυτής της πόλης θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1) Διαμαρτυρόμαστε για την μη ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο για τις παρεμβάσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο κάστρο με την μαζική κοπή των δένδρων. Για ποιο λόγο έγινε και αν προβλέπεται κάποια αντικατάσταση με άλλου είδους φύτευση…
2) Ζητάμε να γίνει μια Ολοκληρωμένη Μελέτη από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της Καστροπολιτείας (από φωτιά, πλημμύρα, κλπ) και ταυτόχρονα την Συντήρηση και Ανάδειξη του μνημείου.
3) Σε περίπτωση μη ύπαρξης μελέτης από τους αρμόδιους φορείς για την κοπή των δέντρων ζητάμε την διακοπή της κοπής.»
Τις φωτιές και την αποψίλωση του εδάφους που έχουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακολουθούν πλημμύρες, με τις πρώτες βροχές.
Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, με πρόσφατη εγκύκλιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά άμεση κινητοποίηση Δήμων και Περιφερειών, θέτοντας συγκεκριμένες ενέργειες και αυστηρό χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου 2026-2027.
Τι πρέπει να κάνουν άμεσα οι Δήμοι
Η εγκύκλιος θέτει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους Δήμους. Μεταξύ άλλων, ζητείται να προχωρήσουν άμεσα:
► στον έλεγχο και συντήρηση των δικτύων ομβρίων υδάτων των οδών αρμοδιότητάς τους,
► στον έλεγχο και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητάς τους,
► προγραμματισμό και την εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου απαιτείται.
► Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον καθαρισμό και τη συντήρηση των εσχαρών και των φρεατίων υδροσυλλογής, των αγωγών και των λοιπών στοιχείων του δικτύου ομβρίων.
► Οι Δήμοι καλούνται να διαθέτουν επικαιροποιημένο κατάλογο με χώρους προσωρινής καταφυγής εκτός των ζωνών υψηλής επικινδυνότητας πλημμύρας, στους οποίους θα πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση τόσο για τους πολίτες όσο και για τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ.
► Για περιοχές που βρίσκονται μέσα σε ζώνες υψηλού πλημμυρικού κινδύνου, πρέπει επιπλέον να προσδιοριστούν κατάλληλα κτίρια για ασφαλή επιτόπου καταφυγή.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Με βάση τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, ο Σεπτέμβριος του 2026 αποτελεί ουσιαστικά τον μήνα επιχειρησιακής προετοιμασίας των ΟΤΑ:
► Έως το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου: σύγκληση Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας – ΤΕΣΟΠΠ και αντίστοιχα Περιφερειακών ΠΕΣΟΠΠ.
► Έως το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου: χαρτογράφηση των σημείων αυξημένης πλημμυρικής επικινδυνότητας από τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών.
► Έως τις 20 Σεπτεμβρίου: ειδική ενημέρωση από τις Περιφέρειες προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ για συγκεκριμένες διαπεριφερειακές περιπτώσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών.
► Εντός Σεπτεμβρίου: σχεδιασμός και διεξαγωγή άσκησης Πολιτικής Προστασίας για πλημμύρες, με πρόβλεψη και για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών.