Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας, κατηγορεί την δημοτική αρχή πως προκλητικά υποτιμά τη νοημοσύνη όλων των πολιτών με τους τακτικισμούς της σχετικά με την διαβούλευση για την ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου. Αναφέρει η ανακοίνωση:
«Επανειλημμένα έχουμε αναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο ότι για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου δεν έχει υπάρξει διάλογος. Μια μικρή άγνωστη και κλειστή ομάδα του αντιδημάρχου κ. Καρακώστα αποφάσισε για την ανάπλαση του σημαντικότερου τμήματος της Ναυπάκτου (γύρω από το λιμάνι) χωρίς να εκφράσει άποψη γι αυτό ούτε η δημοτική κοινότητα (ΔΚ) Ναυπάκτου. Σε κάθε μας αναφορά παίρναμε την απάντηση ότι η ΔΚ έχει εκφράσει τις απόψεις της.
Με γραπτό μας αίτημα στις 25/10/18 ζητήσαμε από την ΔΚ να μας δώσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης. Στις 29/10/18 ο πρόεδρος της ΔΚ κ. Ν. Πλούμης μας απάντησε ότι «δεν συνεδρίασε για το θέμα της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρακτικό συνεδρίασης και απόφαση για το εν λόγω θέμα»
Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της δημοτικής Κοινότητας συγκάλεσε συμβούλιο για την Παρασκευή 2/11/18 προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη για την ανάπλαση που έχει ήδη αποφασισθεί και για την οποία δεν μπορεί να γίνει καμιά τροποποίηση. Θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια ότι δήθεν κάνει διάλογο για αυτά που ήδη αποφάσισαν χωρίς να μπορεί να αλλάξει το παραμικρό, λόγω πίεσης χρόνου (!!! )
Πέντε χρόνια δεν ήταν αρκετά για τη δημοτική αρχή ώστε να ανοίξει διάλογο με τους φορείς για την ανάπλαση του Ιστορικού μας κέντρου. Πέντε χρόνια δεν ήταν αρκετά για τον πρόεδρο της Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου να συγκαλέσει το συμβούλιο και να λάβει υπόψη τις προτάσεις των φορέων για το μέλλον της πόλης μας
Η συνεδρίαση της Παρασκευής 2/11/18 αποτελεί πρόκληση στη νοημοσύνη όλων των πολιτών.
Ας θυμηθούν οι δημότες τι έλεγαν τα στελέχη της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου ως αντιπολίτευση για το διάλογο, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή των πολιτών. Σήμερα ως συμπολίτευση παρακάμπτουν ακόμα και τα θεσμικά όργανα. Υποβάθμισαν και απαξίωσαν πλήρως ακόμα και τη Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου για τον πρόεδρο της οποίας ο κ. Καρακώστας είχε πει ότι έχει θέση αντίστοιχη του δημάρχου Ναυπάκτου.
Ο εμπαιγμός της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου και ειδικά του αντιδημάρχου κ. Καρακώστα προς όλους τους δημότες είναι καθημερινό φαινόμενο. Το ψέμα και η λάσπη είναι το μόνο εργαλείο που απέμεινε στην παραπαίουσα δημοτική αρχή για να σταθεί μέχρι της εκλογές του Μαϊου.
Οι δημότες όμως της Ναυπακτίας γνωρίζουν πλέον από πρώτο χέρι τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής και αναμένουν το Μάιο για να δώσουν την πρέπουσα απάντηση.
Σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Γούλας, μέλος της δημοτικής παράταξης “ΕΝΩΤΙΚΉ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ” , αναφέρει :
“Προφανώς γίνεται προσπάθεια διαχείρισης των αντιδράσεων από τους πολίτες και τους φορείς μέσω τρίτων που πετάνε από μια ατάκα ότι περίπου δεν είναι βιώσιμη η ΔΕΥΑΝ.
Ας απαντήσουν όλοι αυτοί:
7 χρόνια Δημαρχίας Γκίζα άκουσαν ποτέ πριν το Συμβούλιο της Δευτέρας ότι η ΔΕΥΑΝ δεν είναι βιώσιμη από το στόμα του Δημάρχου ή κάποιου Προέδρου της ΔΕΥΑΝ;
7 χρόνια τώρα αυτοί που ξαφνικά λένε ότι η ΔΕΥΑΝ δεν είναι βιώσιμη γιατί δεν λέγανε τίποτα;
Πριν από 6 μήνες η ΔΕΥΑΝ και ο Δήμαρχος έφεραν μελέτη βιωσιμότητας (δηλαδή ότι με την εφαρμογή της μελέτης η ΔΕΥΑΝ είναι βιώσιμη) σύμφωνη με τις οδηγίες της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και την ψήφισαν. Λέγανε ψέματα;
Η μελέτη βιωσιμότητας περιλάμβανε αυξήσεις άνω του 30% στα τιμολόγια. Αποτέλεσμα ότι ενώ το 2025 τιμολογήθηκαν 2,55 εκατομμύρια το πρώτο μόνο εξάμηνο του 2026 έχουν τιμολογηθεί 1,66 εκατομμύρια. Δηλαδή με δεδομένο ότι τον Ιούλιο και Αύγουστο έχουμε μεγάλες καταναλώσεις στο σύνολο του 2026 θα τιμολογηθούν από 3,3 μέχρι 3,5 εκατομμύρια, δηλαδή μόνο το 2026 η ΔΕΥΑΝ θα τιμολογήσει από 800.000 μέχρι και 1 εκατομμύριο παραπάνω. Το αμφισβητούν;
Αν δεν έβγαινε ξαφνικά τώρα η δυνατότητα εθελούσιας συγχώνευσης με τη ΔΕΥΑΝ τι θα έκανε η Δημοτική Αρχή;;;;;;”
Μετά από μια εξαντλητική εξάωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας, όπου ολοκληρώθηκε στις μια το πρωί της Τρίτης 20ης Οκτωβρίου, με 14 ψήφους της πλειοψηφίας αποφασίστηκε η εκχώρηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης ΔΕΥΑ Ναυπακτίας στην ΕΥΔΑΠ.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της εισήγησης του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της εκχώρησης.
Στην κατάμεστη από δημότες, που αντιδρούσαν στην εκχώρηση της ΔΕΥΑΝ, αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Ξενία, στις 19 Οκτωβρίου 2026, στην σημαντική αυτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δήμου Ναυπακτίας ξεκίνησε η εκχώρηση της ΔΕΥΑ Ναυπακτίας.
Στις τοποθετήσεις/ εισηγήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:
Β. Γκίζας: «Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΥΑ έχει αποτύχει»
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας πρότεινε την ένταξη της ΔΕΥΑΝ στην ΕΥΔΑΠ ως μοναδική αξιόπιστη λύση, τονίζοντας ταυτόχρονα πως το μέχρι σήμερα μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΥΑΝ έχει αποτύχει.
Ταυτόχρονα άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως οι προτάσεις της για νέο δανεισμό θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα για την ΔΕΥΑΝ, χωρίς να δίνουν λύση στα προβλήματα της επιχείρησης. Η δήθεν εναλλακτική εξυγίανσης που προτείνει η αντιπολίτευση, μπορεί να επιτευχθεί μόνο και μέσα από υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, υποστήριξε με έμφαση.
Γιώργος Σιαμαντάς: Μια υγιή ΔΕΥΑΝ σε επτά χρόνια την οδηγήσατε σε αυτή την κατάσταση.
Ο Γιώργος Σιαμαντάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία» τόνισε πως είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη μεταφορά της ΔΕΥΑΝ στην ΕΥΔΑΠ, με την τοποθέτησή να ασκεί έντονη κριτική δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα για τη διαχείριση της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΥΑΝ στην περίοδο της επταετούς θητείας του.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε παθογένειες της επιχείρησης, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες εσόδων, όπως αυτές από τις συνδέσεις στο δίκτυο αποχέτευσης που δεν έγιναν ποτέ, στις απευθείας αναθέσεις προμηθειών, στις απώλειες νερού από το δίκτυο, καθώς και σε αδικαιολόγητα αυξημένες δαπάνες που εμφανίζονται από την επιχείρηση.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε ένδικα μέσα, όπως έχουν κάνει άλλοι δήμοι.
Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: «Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εξυγίανσης»
Ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε Πλεύση» στην τοποθέτησή του παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΝ, και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε η δημοτική αρχή στις 14 Οκτωβρίου 2026.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία χρηματοδοτικά σενάρια, με αξιοποίηση κρατικής επιχορήγησης, νέο δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ρύθμιση των υπολοίπων οφειλών της ΔΕΥΑΝ. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην επέκταση των συνδέσεων αποχέτευσης, με στόχο 1.800 νέες συνδέσεις μέσα σε 18 μήνες, που θα φέρουν έσοδα στην ΔΕΥΑΝ, στον περιορισμό λειτουργικών δαπανών, έλεγχο συμβάσεων, μείωση απωλειών νερού, προώθηση ενεργειακών έργων και επίλυση της εκκρεμότητας σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού στην Βομβοκού.
Τέλος, πρότεινε την παραίτηση του σημερινού Δ.Σ της ΔΕΥΑΝ και τον ορισμό νέας διοίκησης, όπου πρόεδρος θα είναι ο δήμαρχος Ναυπακτίας και μέλη εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων. Στόχος όπως τόνισε η κοινή ευθύνη και συνεργασία για την εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης, με ορίζοντα δύο ετών.
Μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο με θέμα την συγχώνευση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης ΔΕΥΑΝ με την ΕΥΔΑΠ, δημιουργήθηκε μια Συντονιστική Επιτροπή η οποία και προχώρησε στην έκδοση του πιο κάτω ψηφίσματος/ κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026 ΩΡΑ 18:00, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο ΞΕΝΙΑ.
Αναφέρει το ψήφισμα:
« Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την αντίθεση της στον σχεδιασμό και στην προωθούμενη από την δημοτική αρχή Ναυπακτίας, συγχώνευση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης με την ΕΥΔΑΠ και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο έγγραφό της η δεύτερη.
Η διαχείριση του νερού αποτελεί θεμελιώδη αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δικαίωμα των πολιτών.
Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση μιας επιχείρησης που μπορεί να σταθεί στα πόδια της, αρκεί να υπάρξει σοβαρή πολιτική βούληση από την δημοτική αρχή και διεκδίκηση των εναλλακτικών προτάσεων.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης των πηγών και των γεωτρήσεων της Ναυπακτίας.
Η εμπειρία της διαχείρισης από μεγάλες εταιρείες αποδεικνύει ότι η μετατροπή των ΔΕΥΑ σε παραρτήματα κεντρικών ομίλων, οδηγεί μαθηματικά σε κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Καταγγέλλουμε τη μεθόδευση της δημοτικής αρχής να λάβει αποφάσεις «στα τυφλά», με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και χωρίς να έχει παρουσιαστεί στους δημότες, στις παρατάξεις και στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, ένας πλήρης, καθαρός και ειλικρινής οικονομικός και διαχειριστικός απολογισμός και χωρίς να έχουν προηγηθεί Γενικές Συνελεύσεις των Κοινοτήτων και Δημόσια Διαβούλευση.
Το «κούρεμα» των χρεών, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την απεμπόληση της δημοτικής μας περιουσίας.
Δεν δεχόμαστε, η ΔΕΥΑΝ να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα για την κακοδιαχείριση της επιχείρησης.
Για το λόγους αυτούς απαιτούμε:
Την άμεση καταψήφιση της πρότασης για συγχώνευση, απορρόφηση ή εκχώρηση της ΔΕΥΑΝ στην ΕΥΔΑΠ, από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Την κρατική χρηματοδότηση για την εξυγίανση, την κάλυψη του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση της δημοτικής επιχείρησης με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.
Δηλώνουμε έτοιμοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας για να προστατεύσουμε τον πλούτο της Ναυπακτίας. Το νερό ανήκει στα παιδιά μας και δεν παραχωρείται.