Ο Δήμος Ναυπακτίας και η ΕΡΤ3 παρουσιάζουν σε επίσημη πρώτη προβολή το επεισόδιο της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «ΠΟΛΕΙΣ» που είναι αφιερωμένο στη Ναύπακτο. Η σειρά ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο της με σταθμό την πόλη της Ναυπάκτου αναδεικνύοντας τη μακραίωνη ιστορία της, τη στρατηγική της θέση, το κάστρο, το Ενετικό Λιμάνι και τους ανθρώπους που κρατούν ζωντανή τη μνήμη της.
Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026, στις 21:00, στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη,ενώ το επεισόδιο θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3 την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 20:00. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.
Με το βλέμμα στραμμένο στη θάλασσα και την Πίνδο να υψώνεται πίσω της, η Ναύπακτος απλώνεται αμφιθεατρικά σε μια πευκόφυτη πλαγιά, εκεί όπου το βουνό συναντά το νερό. Μία πόλη που μοιάζει να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο κόσμους που μαζί την καθόρισαν διαχρονικά: τον Κορινθιακό κόλπο που της άνοιγε τους δρόμους και έναν επιβλητικό ορεινό όγκο που της πρόσφερε προστασία. Η παραθαλάσσια αυτή καστροπολιτεία, με τα τείχη της και το παλιό κυκλικό Λιμάνι σε σχήμα, διατηρεί ακόμα αναλλοίωτη τη γοητεία της, κουβαλώντας αιώνες πλούσιας ιστορίας.
Η κάμερα της σειράς ΠΟΛΕΙΣ μας ξεναγεί σε έναν τόπο που η γεωγραφική του θέση τού χάρισε διαχρονικά στρατηγική σημασία. Από τη μυκηναϊκή εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια, από το Δεσποτάτο της Ηπείρου έως την οθωμανική περίοδο, η Ναύπακτος γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής, πλούτου και επιρροής. Η ισχυρή οχύρωσή της, που ξεκινά από το Λιμάνι και καταλήγει στο Κάστρο, μαρτυρά μέχρι σήμερα τη σημασία που είχε αυτός ο τόπος στο πέρασμα των αιώνων. Παρακολουθούμε την πορεία μιας πόλης που άλλαξε ονόματα μέσα στους αιώνες -Έπακτος, Έπαχτος, Λεπάντο- χωρίς ποτέ να χάσει την ταυτότητά της. Μιας πόλης που βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο της ιστορίας. Δύο μεγάλες ναυμαχίες έφεραν το όνομά της, με κορυφαία εκείνη του 1571, που επηρέασε την πορεία ολόκληρης της Ευρώπης και συνέδεσε για πάντα τη Ναύπακτο με τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο οποίος πολέμησε στα νερά της. Μέσα από αρχειακές εικόνες και σύγχρονες καταγραφές, η σειρά φωτίζει τη ζωή μιας πόλης βαθιά δεμένης με τη θάλασσα. Το Λιμάνι, η παραλία, οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους συνθέτουν έναν τόπο όπου η καθημερινότητα εξακολουθεί να κινείται στον ρυθμό του νερού. Μια πόλη που διατηρεί ζωντανή τη μνήμη της, χωρίς να παύει να εξελίσσεται.
Και καθώς το ταξίδι φτάνει στο σήμερα, η Ναύπακτος αποκαλύπτεται ως ένας τόπος όπου η ιστορία παραμένει παρούσα σε κάθε γωνιά: στα τείχη, στα σοκάκια, στο λιμάνι και στο βλέμμα που χάνεται στον Κορινθιακό.
Μια πόλη που αφηγείται αιώνες ιστορίας ανάμεσα στο κάστρο και τη θάλασσα.
Ποσό 75 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του 2026 προς τους Δήμους της χώρας για την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών.
Η σχετική απόφαση, με αριθμό πρωτοκόλλου 51121/17.09.2026, εκδόθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και αφορά συνολικά 281 Δήμους.
Η κατανομή δεν γίνεται με ενιαίο ποσό ανά Δήμο, αλλά συνδέεται με τον αριθμό των θέσεων προσωπικού που έχουν κατανεμηθεί σε κάθε ΟΤΑ.
Τι μπορούν να πληρώσουν οι Δήμοι
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η χρηματοδότηση δεν περιορίζεται μόνο στη μισθοδοσία. Με τα ποσά της απόφασης οι Δήμοι καλύπτουν:
▲ τη μισθολογική δαπάνη του προσωπικού των 2.907 θέσεων της 4Κ/2020,
▲ τη μισθολογική δαπάνη διοριστέων της ίδιας προκήρυξης μετά από συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση,
▲ τη μισθολογική δαπάνη του προσωπικού του άρθρου 77 του ν. 5027/2023,
▲ τη μισθοδοσία των εργαζομένων στις 184 ειδικές θέσεις του προγράμματος,
▲ αλλά και λειτουργικές δαπάνες, όπως χρήση και συντήρηση οχημάτων, καύσιμα, εξοπλισμό και αναλώσιμα.
Τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους Δήμους με χρηματική εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
◙ Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 472.200 ευρώ
Σύντομα αναμένεται να συγκροτηθεί η υπό ίδρυση Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, όπως εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, ο οποίος ταυτόχρονα έσπευσε να χαρακτηρίσει ως ανυπόστατες τις φήμες περί κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, αναφέρθηκε στην υπό ίδρυση Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, η οποία πρόκειται να συγκροτηθεί άμεσα, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται το επόμενο διάστημα η αξιολόγηση των υποψηφίων για τη θέση του Γενικού Επόπτη και των επτά Εποπτών Νομιμότητας.
Μέχρι το τέλος του 2026 η διαδικασία επιλογής τους θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ όπως τόνισε, το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις εργάζονται εντατικά αυτό το διάστημα προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα και ομαλά το νέο αυτό κεφάλαιο της Δημόσιας Διοίκησης.
Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του Δήμου Ναυπακτίας, πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κτίριο του Ξενοδοχείου Ξενία, επί της οδού Αρβανίτη, την Τετάρτη 16-09-2026 και ώρα 18:30
Τα θέματα ημερήσιας διάταξης:
► 1. Εξακολουθεί η Δημοτική Αρχή να επιδιώκει την υλοποίηση του έργου για τη σύνδεση του Γριμποβου με το Λιμάνι μέσω παραλιακού πεζοδιαδρόμου ή έχει εγκαταλείψει το έργο αυτό που είχατε εξαγγείλει αρκετές φορές στο παρελθόν; (εισηγητής κ. Σπυρίδων Γουρζής)
► 2. Τι θα γίνει με τις ράμπες ΑΜΕΑ για την πρόσβαση τους στη θάλασσα που είχατε δεσμευτεί για την κατασκευή τους, μετά την ολιγωρία που οδήγησε στην απένταξη του έργου; Θα έχουν πρόσβαση στις θάλασσες μας το επόμενο καλοκαίρι; (εισηγητής κ. Γεώργιος Γούλας)
► 3. Σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για τη μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή μόνιμων πολυχρηστικών εγκαταστάσεων για την Εμποροπανήγυρη και άλλες εκδηλώσεις. (εισηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος)
► 4. Η εγγύηση του Δήμου Ναυπακτίας υπέρ της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για το υπ’ αριθμ.8627/2007 δάνειο: οι παρακρατήσεις 1.231.782,37 € από τους Κ.Α.Π. του ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΑΡ.ΠΡ. 19787/2026 ΗΜ/ΝΙΑ 14/09/2026 Δήμου, η ανείσπρακτη απαίτηση 1.391.000€ σε βάρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., ο χειρισμός του σχετικού κονδυλίου κατά την αναμόρφωση 104/2026. (εισηγήτρια κ. Μαρίνα Ρισβά-Πατακοπούλου )