Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θανάσης Παπαθανάσης ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Κάτι τρέχει με τη Μάριον» με τη δημοσιογράφο Μάριον Μιχελιδάκη.
Ο κ. Παπαθανάσης έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες που έθεσε η δημοσιογράφος αλλά και οι τηλεθεατές για τα self test που θα διανείμει η πολιτεία μέσω των φαρμακείων, τονίζοντας:
«Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούμε να λείψουμε από αυτή τη μάχη όπως δεν έχουμε λείψει από καμία μάχη σε όλη την περίοδο της πανδημίας.
Η προσπάθεια να ανοίξει η οικονομία και να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κανονικότητα με ασφάλεια είναι ο στόχος αυτού του εγχειρήματος και στόχος όλων μας είναι να πετύχει. Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας να λυθούν κάποια ζητήματα οργανωτικά δηλαδή λειτουργικότητας της διαδικασίας και επιδημιολογικά δηλαδή ασφάλειας των φαρμακοποιών και των πολιτών. Τα τεστ αυτά είναι απλά τεστ που θα διανέμονται από τα φαρμακεία και θα πραγματοποιούνται από τους πολίτες χωρίς την παρουσία επιστήμονα υγείας. Για τα θετικά τεστ θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να προσέρχονται σε δημόσια δομή υγείας δωρεάν για επιβεβαίωση της θετικότητας με μοριακό τεστ. Για τα αρνητικά τεστ οι πολίτες θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί γιατί πολλές φορές σε ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς το τεστ δείχνει αρνητικό. Ο στόχος είναι με ένα πλάνο οργανωμένο, λειτουργικό και ασφαλές και με σωστή ενημέρωση των πολιτών το εγχείρημα να πετύχει».
Αν μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά αγαθά, δεν θα δει όφελος ο καταναλωτής αλλά ο μεσάζοντας. Πόσες είναι οι φορές που το έχουμε ακούσει, σε όλους τους τόνους, και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, ότι η μείωση ΦΠΑ είναι ασύμφορη για τα δημόσια ταμεία και δεν θα περάσει στον καταναλωτή.
Μείωση ΦΠΑ σε Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Κύπρο
◙ Από την 1η Ιουλίου η Αυστρία προχώρησε σε γενναίες μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, στο πλαίσιο μέτρων καταπολέμησης του πληθωρισμού, για τη στήριξη των νοικοκυριών και την ενίσχυση της κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ από 10% μειώθηκε στο 4,9%, σε ένα καλάθι επιλεγμένων βασικών τροφίμων: γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, φρέσκα αυγά, φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά, φρούτα, ρύζι, αλεύρι σίτου και σιμιγδάλι, ζυμαρικά, ψωμί.
◙ Μείωση ΦΠΑ κατά 50% εφαρμόζεται και στη Σουηδία, από την 1η Απριλίου 2026. Το μέτρο αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ ως και το τέλος του 2027.
Ο ΦΠΑ στα τρόφιμα μειώθηκε από το 12% στο 6% ως μέρος ενός συνολικού πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου ο πληθωρισμός στα τρόφιμα πέρασε σε αρνητικό έδαφος, με ετήσια μείωση -5,4%. Τον Μάιο η μείωση τιμών στα τρόφιμα έφτασε το -5,9% και τον Ιούνιο το -6,6%. Πρόκειται δηλαδή για πλήρη μετακύλιση της μείωσης ΦΠΑ στις τιμές καταναλωτή.
◙ Μοντέλο μείωσης ΦΠΑ στα τρόφιμα εξετάζει και η Δανία, μια χώρα που εφαρμόζει οριζόντιο ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες 25%, έναν από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Εξετάζονται δύο εναλλακτικές λύσεις: είτε η οριζόντια μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, κατά -5% είτε ένας επιλεκτικός μηδενικός συντελεστής σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, κυρίως φρούτα και λαχανικά.
◙ Η Κύπρος, που εφαρμόζει εδώ και τρία χρόνια μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, παιδικό γάλα), έχει προσθέσει από τον Απρίλιο στη λίστα το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Επίσης παρατείνεται η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης, κατά 8,33 λεπτά το λίτρο, ως και τον Σεπτέμβριο. Μετά τις μειώσεις ο ΕΦΚ στη βενζίνη στην Κύπρο ανέρχεται στα 35 λεπτά το λίτρο, ο μισός από αυτόν που ισχύει στην Ελλάδα (70 λεπτά το λίτρο).
Από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου 2026, η Ναύπακτος θα φιλοξενήσει για ακόμη μία χρονιά το ιστορικό τουρνουά beach volleyball της AHEPA, τη μακροβιότερη αθλητική διοργάνωση της Οργάνωσης στην Ελλάδα και έναν θεσμό που από το 2013 έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση στο καλεντάρι του ελληνικού beach volley.
Το AHEPA CUP αποτελεί μια διοργάνωση που εδώ και χρόνια συνδυάζει τον ανταγωνισμό υψηλού επιπέδου με τη φιλοξενία, την αθλητική ευγενή άμιλλα και την προβολή της Ναυπακτίας, προσελκύοντας κάθε χρόνο αθλητές και φίλους του αθλήματος από όλη τη χώρα.
Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το τμήμα Ναυπάκτου “AHEPA Lepanto 1571″, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπακτίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον αθλητικό σύλλογο Ομόνοια Ναυπάκτου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Παράλληλα, το τουρνουά έχει αναγνωριστεί ως επίσημη διοργάνωση από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική του αξία και τη θέση που κατέχει στον χάρτη του ελληνικού beach volleyball.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις δημοτικές εγκαταστάσεις beach volley της παραλίας Βαριάς στη Ναύπακτο, με τη γνωστή και επιτυχημένη μορφή των μικτών ομάδων (άνδρας – γυναίκα). Οι προκριματικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, το κυρίως ταμπλό το Σάββατο και οι τελικοί την Κυριακή, όπου θα αναδειχθούν οι πρωταθλητές του AHEPA CUP 2026.