Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αφορμή το νομοσχέδιο “Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις” η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε σε αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, από το καλοκαίρι του 2021 θα δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα δεύτερο, προαιρετικό μηχανογραφικό για την επιλογή δημοσίων ΙΕΚ, πέρα από το μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΑΕΙ που θα γίνεται βάσει πανελληνίων.
Την Ναύπακτο, και συγκεκριμένα την Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας, επισκέφθηκε σήμερα 30 Απριλίου 2026 ο υφυπουργός Δικαιοσύνης – βουλευτής Φωκίδας ΙωάννηςΜπούγας.
Κατά την επίσκεψή του στο κτήριο συνοδευόμενος από τους Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων Μεσολογγίου και Αγρινίου Χρ. Παΐσιο και Δημ. Νικάκη, ευχαρίστησε τους Δικαστές και τους Δικαστικούς υπαλλήλους, για την πολύ καλή λειτουργία του Δικαστηρίου.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας.
Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας αναδείξαμε ως παράταξη μια πραγματικότητα που δεν μπορεί πλέον να ωραιοποιείται: τις σοβαρές εκκρεμότητες που παραμένουν στο Ειδικό Δημοτικό και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ναυπάκτου, αλλά και την απαράδεκτη πρακτική να παρουσιάζονται ως έργο της δημοτικής αρχής παρεμβάσεις που έχουν γίνει αποκλειστικά με τη συμβολή και τις δωρεές των γονέων.
Οι δωρεές των γονέων δεν είναι δημοτικό έργο. Και δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζονται ως τέτοιο για επικοινωνιακή κατανάλωση.
Την ίδια στιγμή, βασικά ζητήματα ασφάλειας, λειτουργικότητας και αξιοπρέπειας των σχολικών δομών παραμένουν σε εκκρεμότητα, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων:
– στέγαστρο στην είσοδο, – κλιματιστικά, – απινιδωτής, – παρεμβάσεις στην αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης, – σκίαση και προστασία του αύλειου χώρου, – στοιχειώδεις παρεμβάσεις ασφάλειας.
Για αυτά τα παιδιά, δεν υπάρχουν “μικρά” και “μεγάλα” έργα. Υπάρχουν μόνο αναγκαία και μη αναγκαία — και δυστυχώς, ο Δήμος εξακολουθεί να τα αντιμετωπίζει με καθυστερήσεις και ιεραρχήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Θέσαμε ευθέως το ερώτημα: γιατί δεσμεύσεις που έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα δεν έχουν υλοποιηθεί;
Η απουσία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και η διαρκής μετάθεση ευθυνών δεν συνιστούν διοίκηση. Συνιστούν αδράνεια.
Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης ακόμη και σε ζητήματα που αφορούν την ίδια τη συμβολή των πολιτών, με τον Δήμο να εμφανίζεται ως “χορηγός” εκεί όπου είναι απλώς αποδέκτης κοινωνικής προσφοράς.
Αυτό δεν είναι ούτε θεσμικά αποδεκτό ούτε ηθικά ανεκτό.
Η ειδική αγωγή δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εικόνα. Και σίγουρα δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις.
Ως παράταξη απαιτούμε: – άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, – δημοσιοποίηση σαφούς χρονοδιαγράμματος, – πλήρη διαφάνεια για έργα και παρεμβάσεις, – θεσμική συνεργασία με τους φορείς των σχολείων και τους γονείς, – ιεράρχηση των κοινωνικών αναγκών στην πράξη και όχι στα λόγια.
Η πραγματικότητα είναι απλή: όταν οι γονείς καλύπτουν κενά του Δήμου, δεν μπορεί ο Δήμος να τα εμφανίζει ως δικές του επιτυχίες.
Και όταν τα αυτονόητα καθυστερούν, καμία επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να τα καλύψει.