Με στόχο την προετοιμασία και τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων Φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 2025, συνεδρίασε σήμερα, Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), υπό τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη.
«Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα για να προλαμβάνουμε, αντί να τρέχουμε πίσω από την ανάγκη. Και αυτό αποτυπώνεται στο σύνολο των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων και των καθαρισμών που κάνουμε στο επαρχιακό δίκτυο.
Αποτυπώνεται όμως και στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε κάνει προς την κεντρική εξουσία, προκειμένου η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να μπορεί να παρεμβαίνει ακόμα πιο ουσιαστικά, χειμώνα – καλοκαίρι, εκεί που υπάρχουν ανάγκες και πρέπει να καλυφθούν, αλλά και προκειμένου να ενισχυθεί επί της ουσίας, με ειδικευμένο προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε μεταξύ άλλων στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο κ. Φαρμάκης, επισημαίνοντας παράλληλα: «Και αυτό το καλοκαίρι θα είμαστε όλοι παρόντες στην πρώτη γραμμή κάθε μάχης και κάθε ανάγκης, όπως κάνουμε όλα τα τελευταία χρόνια, έχοντας ως πρώτο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και έπειτα, την προστασία των περιουσιών, των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος».
Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Γυφτάκης έκανε ένα σύντομο απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2024-2025, η οποία φέτος ήταν ήπια και ακολούθησε διεξοδική συζήτηση σχετικά με τις δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών.
Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου και στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, στον καθαρισμό των ρεμάτων, στον προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης στο οδικό δίκτυο κ.α, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης του πολίτη σε σχέση με τα μέτρα πρόληψης πριν την εκδήλωση πυρκαγιάς, καθώς και για την προστασία του κατά την εξέλιξη του φαινομένου με κάθε πρόσφορο μέσο.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση κι έγιναν προτάσεις με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης και την μέγιστη δυνατή οργάνωση και βελτίωση του βαθμού ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης, Αιτωλοακαρνανίας, Θανάση Μαυρομμάτης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και υπηρεσιακοί παράγοντες.
*** Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στο σύνδεσμο: https://youtu.be/t7Qu2DQtz4M
Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη «Αλλάζουμε Πλεύση» αναφέρει τα ακόλουθα:
“272.353 € για προσβάσιμες παραλίες χάθηκαν στον δρόμο – Και τώρα η Δημοτική Αρχή ζητά απλώς να βάλουμε την υπογραφή μας στη ματαίωση
Στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής ήρθε προς ψήφιση η ματαίωση του έργου «Δημιουργία προσβάσιμων παραλιών στον Δήμο Ναυπακτίας», προϋπολογισμού 272.353,20 ευρώ.
Καταψηφίσαμε. Γιατί αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως μια απλή διοικητική διαδικασία την απώλεια μιας εξασφαλισμένης χρηματοδότησης που αφορούσε την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στις παραλίες του Δήμου μας.
Και εδώ τα επίσημα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.
Το έργο είχε εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είχε προϋπολογισμό 272.353,20 ευρώ, είχε δημοπρατηθεί και η διαγωνιστική διαδικασία είχε προχωρήσει κανονικά.
Μάλιστα, με την υπ’ αριθ. 261/2026 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής είχε ήδη κατακυρωθεί η σύμβαση στον ανάδοχο.
Και όμως, ένα έργο που έφτασε μέχρι την κατακύρωση δεν έγινε ποτέ σύμβαση και σήμερα οδηγείται σε ματαίωση.
Η ίδια η υπηρεσία του Δήμου αναφέρει ότι η χρηματοδότηση είχε καταληκτική ημερομηνία την 10η Ιουλίου 2026 και ότι δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι απαιτούμενες ενέργειες, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η απορρόφηση της πίστωσης.
Άρα το ερώτημα δεν είναι αν σήμερα υπάρχει η νομική δυνατότητα να ματαιωθεί ο διαγωνισμός.
Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος άφησε ένα χρηματοδοτημένο έργο 272.353 ευρώ να φτάσει στην κατακύρωση και τελικά να χαθεί λόγω προθεσμιών.
Δεν αρκεί μια απόφαση ματαίωσης.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να εξηγήσει δημόσια:
Τι πήγε λάθος; Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι διαδικασίες; Ποιες ενέργειες έγιναν για να σωθεί η χρηματοδότηση; Και, κυρίως, τι θα γίνει τώρα με τις προσβάσιμες παραλίες της Ναυπακτίας;
Γιατί πίσω από τους αριθμούς, τις αποφάσεις και τις προθεσμίες υπάρχουν άνθρωποι.
Υπάρχουν συμπολίτες μας με αναπηρία και οικογένειες που δικαιούνται να απολαμβάνουν τη θάλασσα με αυτονομία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Η Ναυπακτία δεν μπορεί να χάνει εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και μετά να περιοριζόμαστε στην τυπική επικύρωση της αποτυχίας.
Ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί και να παρουσιάσει άμεσα συγκεκριμένη λύση ώστε το έργο της προσβασιμότητας των παραλιών να υλοποιηθεί.
Γιατί μπορεί να χάθηκε η προθεσμία.
Μπορεί να χάθηκε η χρηματοδότηση.
Δεν επιτρέπεται όμως να χαθεί και η πρόσβαση.
Η προσβασιμότητα δεν είναι χάρη της Δημοτικής Αρχής προς τους ανθρώπους με αναπηρία. Είναι δικαίωμα.”
Έργα των Diabelli, Mozart και Beethoven για πιάνο με τέσσερα χέρια
Ο Δήμος Ναυπακτίας προσκαλεί το κοινό σε μία βραδιά κλασικής μουσικής, την Τρίτη, 11 Αυγούστου 2026, στις 21:00, στον Κήπο του Αρχοντικού Μπότσαρη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.
Οι πιανίστριες Κούλη Τσολόδημου και Μαρία-Νεφέλη Κολοβού συμπράττουν σε ένα πρόγραμμα για πιάνο με τέσσερα χέρια, αφιερωμένο σε τρεις σημαντικούς συνθέτες της ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης: τον Anton Diabelli, τον Wolfgang Amadeus Mozart και τον Ludwig van Beethoven. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη Sonatine op. 163 σε Ρε ελάσσονα του A. Diabelli, τη δημοφιλή Μικρή Νυχτερινή Μουσική, KV 525 του W.A. Mozart, τη Sonata op. 6 σε Ρε μείζονα και το πρώτο μέρος από την 5η Συμφωνία, op. 67 του L.V. Beethoven.
Μία μουσική διαδρομή από την κομψότητα και τη μελωδικότητα του κλασικισμού έως τη δραματική ένταση και τη δύναμη της μουσικής του Beethoven, στο ιδιαίτερο περιβάλλον του Κήπου του Αρχοντικού Μπότσαρη.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ το Σάββατο 8 Αυγούστου από 7μμ έως έως αργά το βράδυ!!!
Για άλλη μία χρονιά τα καταστήματα θα πλημυρίσουν από κόσμο που θα έρθουν στη Ναύπακτο για να περάσουν ένα χαρούμενο Σαββατόβραδο και να συνδυάσουν αγορές και διασκέδαση…
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες που παραθερίζουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών πόλεων να μην χάσουν μια μοναδική εμπειρία στην αγορά της πόλης μας!!!