Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 35.000 ανέργων σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και σε 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο σχεδιασμός της έκδοσης της προκήρυξης είναι οριστικός αφού στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα ή το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και μετά την ανάρτηση του Προγράμματος από τον ΟΑΕΔ:
— θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανέργους,
— θα ακολουθήσει η έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων,
— η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων,
— η έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων,
— η διαδικασία υποβολής ενστάσεων επί των προσωρινών αποτελεσμάτων
— και τέλος η ανάρτηση των οριστικών πινάκων των ωφελουμένων
Πόσες και ποιες ειδικότητες θα προκηρυχθούν
Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα αντιστοιχούν σε πάνω από 70 ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα δηλώθηκαν από Δήμους και Περιφέρειες οι απαιτούμενες ειδικότητες που αντιστοιχίζονται με τις ανάγκες που προκύπτουν για την υλοποίηση των δηλωθέντων αντίστοιχων έργων. Μετά τα αιτήματα των ΟΤΑ οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ προχώρησαν στην κατάρτιση του προγράμματος προκειμένου να εντάξουν στον β΄ κύκλο του προγράμματος μόνο εκείνους που είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση των έργων.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι βασικές ειδικότητες αφορούν: Διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών, κηπουρών, γενικών καθηκόντων. Παράλληλα θα υπάρξουν και άλλες ειδικότητες προκειμένου να καλυφθούν όλες οι απαιτήσεων των Φορέων.
Τα κριτήρια
Η επιλογή των υπαλλήλων αναμένεται να γίνει στη βάση εννέα συγκεκριμένων κριτηρίων που ακολουθήθηκαν και σε προηγούμενες προκηρύξεις. Ειδικότερα:
Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.
2.Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
3. Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω.
4. Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.
5. Ηλικία.
6. Αριθμός ανήλικων τέκνων.
7. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
8. Ιδιότητα δικαιούχου του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).
9. Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «Προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020
Την κατανομή και πλήρωση 829 θέσεων Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (Π.Φ.Α.) για την υλοποίηση των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων «Άθληση για Όλους» στους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση ΓΓΑ/22664, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 5461/9.9.2026.
Η απόφαση αφορά την περίοδο 2026-2027 και καλύπτει ανάγκες ΟΤΑ Α’ Βαθμού, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που έχουν ενταχθεί στον σχετικό προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Οι Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής θα προσληφθούν με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, τις οποίες θα υπογράφουν με τον φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα.
Η διάρκεια των συμβάσεων μπορεί να φτάσει έως τους 8 μήνες, ενώ η επιλογή του προσωπικού θα γίνεται βάσει του ισχύοντος Οργανωτικού Πλαισίου των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους.
H δαπάνη δεν βαρύνει τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ούτε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά θα καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των αντίστοιχων ΟΤΑ και νομικών προσώπων, μέσω εσόδων που προέρχονται από: αντίτιμο συμμετοχής, δίδακτρα ή συνδρομές των ωφελούμενων, δωρεές, χορηγίες.
Οι φορείς που περιλαμβάνονται στην απόφαση έχουν ήδη καταθέσει οικονομικές βεβαιώσεις ότι διαθέτουν τις απαιτούμενες πιστώσεις για το 2026 και ότι θα προβλέψουν τις αντίστοιχες πιστώσεις και για το 2027.
Η κατανομή των θέσεων έγινε βάσει των αναγκών που δήλωσαν οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα για τη λειτουργία των υπηρεσιών «Άθληση για Όλους», όπως αυτές προέκυψαν από τις αιτήσεις και τις οικονομικές βεβαιώσεις που κατατέθηκαν για την περίοδο 2026-2027.
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Ναυπακτίας για το Καλοκαίρι του 2026, από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026, το Κτήριο Τσώνη φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας “boobs – art for awareness” της Σύλβιας Κουβέλη, μία φωτογραφική πρωτοβουλία που επιχειρεί να ανοίξει με αμεσότητα και ευαισθησία τη συζήτηση γύρω από το στήθος, την υγεία και τον καρκίνο του μαστού. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο.
Το boobs ξεκίνησε το 2017, έπειτα από έρευνα της δημιουργού γύρω από τη σχέση νέων γυναικών στην Ελλάδα με το στήθος τους, την άγνοια και την αμηχανία που συχνά το περιβάλλουν, αλλά και την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης για την υγεία του μαστού. Μέσα από ανώνυμες, ρεαλιστικές φωτογραφικές απεικονίσεις και προσωπικές αφηγήσεις, δημιουργεί έναν χώρο εξοικείωσης, αναγνώρισης και φροντίδας.
Περισσότερα από 100 άτομα έχουν μέχρι σήμερα σταθεί μπροστά στον φακό του project, το καθένα με τη δική του ιστορία. Στην έκθεση ο επισκέπτης καλείται να δει, να διαβάσει και να ακούσει αυτές τις αφηγήσεις και, ταυτόχρονα, να έρθει σε επαφή με την πραγματική ποικιλομορφία του σώματος: την ασυμμετρία, τις ραγάδες, τα τατουάζ, τις ουλές και τα σημάδια. Εικόνες και ιστορίες συνυπάρχουν, φωτίζοντας εμπειρίες που συνδέονται με την ασθένεια, τη φροντίδα, τη μητρότητα, την εικόνα του σώματος και την προσωπική σχέση κάθε ανθρώπου με αυτό. Στα χρόνια της διαδρομής του, το boobs έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λος Άντζελες, τη Βαρκελώνη, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2026 έρχεται στη Ναύπακτο.
Η παρουσίαση στη Ναύπακτο έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Σύλβια Κουβέλη γεννήθηκε στη Ναύπακτο και μεγάλωσε στο Τορόντο του Καναδά. Είναι διεπιστημονική καλλιτέχνιδα, με έργο που εστιάζει σε ζητήματα φύλου, σώματος, ασθένειας και συμπερίληψης. Έχει ζήσει για χρόνια στην Ισπανία και την Αγγλία, όπου εργάστηκε και σπούδασε, ενώ πλέον έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Είναι κάτοχος MA Visual Sociology από το Goldsmiths, University of London, με το φωτογραφικό της ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον άνθρωπο, το σώμα και την κοινωνία.
Η έκθεση “boobs – art for awareness” δεν επιχειρεί απλώς να παρουσιάσει φωτογραφίες. Επιχειρεί να κάνει ορατές προσωπικές ιστορίες, να περιορίσει την αμηχανία και τα στερεότυπα και να υπενθυμίσει, μέσα από την τέχνη, τη σημασία της γνώσης, της πρόληψης και της φροντίδας του σώματός μας.
Το ΕΚΝΔ συμμετείχε δυναμικά στο Αγωνιστικό Συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ενώσαμε τη φωνή μας με χιλιάδες εργαζόμενους, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία , διεκδικώντας:
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Αξιοπρεπείς μισθούς και αυξήσεις.
Μείωση του χρόνου εργασίας.
Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση.
Συνεχίζουμε συλλογικά και αγωνιστικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.