Β.Γκίζας: «Αναβαθμίζεται η ποιότητα της καθημερινότητας και της θάλασσάς μας»
Στο τελικό στάδιο εισήλθαν οι εργασίες κατασκευής της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού (Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων) Ναυπάκτου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας, που θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2020, οπότε και ολοκληρώνεται το έργο. Προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της δοκιμαστικής λειτουργίας, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της μονάδας.
Αξίζει να τονιστεί ότι, το συγκεκριμένο έργο, που χρηματοδοτήθηκε μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, διαθέτει δυναμικότητα εξυπηρέτησης 40.000 κατοίκων. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό από τη στιγμή που η υφιστάμενη μονάδα έχει πραγματική δυναμικότητα 25.000 κατοίκων.
Το έργο της επέκτασης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανακατασκευή μέρους της μονάδας προεπεξεργασίας, την κατασκευή δεξαμενής επιλογής μικροοργανισμών, την αύξηση του όγκου των δεξαμενών του βιολογικού αντιδραστήρα, την επέκταση του συστήματος απολύμανσης (χλωρίωσης), την εγκατάσταση οργάνων on line μετρήσεων και ελέγχων και την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος αυτοματισμών και ελέγχων για το σύνολο της Επέκτασης Επεξεργασίας Λυμάτων συνδυασμένο με το αντίστοιχο σύστημα των Κεντρικών Αντλιοστασίων και το σύστημα τηλεματικής παρακολούθησης.
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, εστιάζοντας πρωτίστως στην ωφελιμότητα του έργου για το περιβάλλον και την καθημερινότητα, δήλωσε: «Με το συγκεκριμένο έργο βελτιώνεται αισθητά η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα, και αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αναβαθμίζεται η ποιότητα των νερών της θάλασσάς μας.. Οι πρώτες μετρήσεις είναι εξαιρετικές. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στο στελεχιακό δυναμικό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας και της ΔΕΥΑΝ, που κατέβαλλε, όλο αυτό το διάστημα, σημαντικές προσπάθειες, ώστε τις επόμενες ημέρες να παραδοθεί ένα έργο που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες μας και θα συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος».
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει για το θέμα της κοπής δένδρων στο κάστρο της Ναυπάκτου:
« Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας και Δωρίδος, συνεδρίασε στις 25/8/2026 στα γραφεία της με μοναδικό θέμα:
Κοπή και απομάκρυνση των δέντρων από το χώρο του Κάστρου της Ναύπακτου.
Το Κάστρο είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της πόλη μας άλλα και ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος.
Έχει δε μεγάλη συμβολή στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχή μας.
Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε παρέμβαση στο Κάστρο, μας αφορά άμεσα.
Να επισημάνουμε ότι ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας δεν είμαστε ειδικοί για να εκφράσουμε άποψη πάνω σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του μνημείου.
Ως ενεργοί πολίτες όμως αυτής της πόλης θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1) Διαμαρτυρόμαστε για την μη ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο για τις παρεμβάσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο κάστρο με την μαζική κοπή των δένδρων. Για ποιο λόγο έγινε και αν προβλέπεται κάποια αντικατάσταση με άλλου είδους φύτευση…
2) Ζητάμε να γίνει μια Ολοκληρωμένη Μελέτη από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της Καστροπολιτείας (από φωτιά, πλημμύρα, κλπ) και ταυτόχρονα την Συντήρηση και Ανάδειξη του μνημείου.
3) Σε περίπτωση μη ύπαρξης μελέτης από τους αρμόδιους φορείς για την κοπή των δέντρων ζητάμε την διακοπή της κοπής.»
Τις φωτιές και την αποψίλωση του εδάφους που έχουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακολουθούν πλημμύρες, με τις πρώτες βροχές.
Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, με πρόσφατη εγκύκλιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά άμεση κινητοποίηση Δήμων και Περιφερειών, θέτοντας συγκεκριμένες ενέργειες και αυστηρό χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου 2026-2027.
Τι πρέπει να κάνουν άμεσα οι Δήμοι
Η εγκύκλιος θέτει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους Δήμους. Μεταξύ άλλων, ζητείται να προχωρήσουν άμεσα:
► στον έλεγχο και συντήρηση των δικτύων ομβρίων υδάτων των οδών αρμοδιότητάς τους,
► στον έλεγχο και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητάς τους,
► προγραμματισμό και την εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου απαιτείται.
► Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον καθαρισμό και τη συντήρηση των εσχαρών και των φρεατίων υδροσυλλογής, των αγωγών και των λοιπών στοιχείων του δικτύου ομβρίων.
► Οι Δήμοι καλούνται να διαθέτουν επικαιροποιημένο κατάλογο με χώρους προσωρινής καταφυγής εκτός των ζωνών υψηλής επικινδυνότητας πλημμύρας, στους οποίους θα πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση τόσο για τους πολίτες όσο και για τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ.
► Για περιοχές που βρίσκονται μέσα σε ζώνες υψηλού πλημμυρικού κινδύνου, πρέπει επιπλέον να προσδιοριστούν κατάλληλα κτίρια για ασφαλή επιτόπου καταφυγή.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Με βάση τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, ο Σεπτέμβριος του 2026 αποτελεί ουσιαστικά τον μήνα επιχειρησιακής προετοιμασίας των ΟΤΑ:
► Έως το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου: σύγκληση Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας – ΤΕΣΟΠΠ και αντίστοιχα Περιφερειακών ΠΕΣΟΠΠ.
► Έως το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου: χαρτογράφηση των σημείων αυξημένης πλημμυρικής επικινδυνότητας από τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών.
► Έως τις 20 Σεπτεμβρίου: ειδική ενημέρωση από τις Περιφέρειες προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ για συγκεκριμένες διαπεριφερειακές περιπτώσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών.
► Εντός Σεπτεμβρίου: σχεδιασμός και διεξαγωγή άσκησης Πολιτικής Προστασίας για πλημμύρες, με πρόβλεψη και για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών.