Το 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή, Σάββατο, και Κυριακή 20-21-22 Μαΐου 2022 στη Λίμνη Τριχωνίδα στο «Κτήμα Πιθάρι» με την συνδιοργάνωση των Οργανισμών της Αυτοδιοίκησης:
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, Ένωση Περιφερειών Ελλάδας τους Δήμους Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Θέρμου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου,
όλων των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων του Νομού: Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση» Αγρινίου, Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, και την Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων,
με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κεντρικής Εξουσίας: Υπουργοί – Υφυπουργοί – Γενικοί Γραμματείς, Εκπροσώπους Κομμάτων, Επιστημόνων, Επιχειρηματιών και τελεί υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το ALMA ANAPTIXIS που αποτελείται από τους ομίλους μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Α.Ε.» & «Αγρίνιο 365 Ι.Κ.Ε.».
Οι φετινοί κύριοι άξονες του Συνεδρίου είναι: η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, Περιβάλλον-Ανακύκλωση, Αθλητισμός, Υγεία, ενώ στο φετινό συνέδριο θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε ένα εμβληματικό, φυσικό, συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή και την Αιτωλοακαρνανία αυτό της Λίμνης Τριχωνίδας.
Η διοργάνωση του ετήσιου Συνεδρίου, εκτός των άλλων επιχειρεί να εξυπηρετήσει έναν απτό και ουσιώδη σκοπό: την συμμετοχή όλων των δυνάμεων στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός βιώσιμου σχεδίου ανάπτυξης.
Η εμπεριστατωμένη διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων κάθε περιοχής προκειμένου να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας καθιστά το 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο γεγονός, βαρύνουσας σημασίας.
Με το φετινό συνέδριο, το 4ο κατά σειρά, κατοχυρώνουμε ένα νέο θεσμό διαλόγου ενισχύουμε τους διαύλους επικοινωνίας:
– Επιχειρείται ο διάλογος και η επαφή όσων σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές που ενδιαφέρουν άμεσα την περιφέρεια.
– Αναδεικνύονται τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας και προωθούνται ενέργειες που θα έχουν παραγωγικό και μετρήσιμο αποτέλεσμα.
– Παράλληλα διαμορφώνονται συνεργασίες και κοινές πρωτοβουλίες για την προαγωγή της επιχειρηματικότητας με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την διαμόρφωση νέων πολιτικών και την προώθηση πρωτοβουλιών.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Την Κυριακή, 22 Μαΐου 2022 και στο πλαίσιο του 4ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας στον χώρο του Συνεδρίου (Λίμνη Τριχωνίδα, «Κτήμα Πιθάρι») θα λειτουργήσει από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ της Ανακύκλωσης Συσκευασιών που θα ψυχαγωγήσει και θα εκπαιδεύσει τους μικρούς φίλους του Μπλε Κάδου και μέσα από τα διασκεδαστικά και διαδραστικά παιχνίδια θα μεταδοθεί το μήνυμα ανακύκλωσης συσκευασιών σε μικρούς και μεγάλους.
Το πάρκο ανακύκλωσης θα λειτουργήσει από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.
11ο TRIXONIAN WAKEBOARD CUP
Παράλληλα, στον χώρο του Συνεδρίου, στη Λίμνη Τριχωνίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 21 και 22 Μαΐου 2022, ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός το 11ο TRIXONIAN WAKEBOARD CUP, που είναι ενταγμένο στο επίσημο αγωνιστικό καλεντάρι της Ε.Ο.Θ. Σκι. ώστε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε ένα εμβληματικό, φυσικό, συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή, την Αιτωλοακαρνανία αυτό της Λίμνης Τριχωνίδας και τη διασύνδεσή της με τον ναυταθλητισμό.
Οργάνωση, από τον Αθλητικό Σύλλογο «Τρίτωνας» Αγρινίου
Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα.
Ως εκ τούτου, τα ξημερώματα της Κυριακής25ης Οκτωβρίου , οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.
Από 26 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου δωρεάν στειρώσεις και σήμανση με τη συμμετοχή εθελοντών κτηνιάτρων
Σε συνέχεια της πρώτης Εθελοντικής Δράσης Δωρεάν Στειρώσεων και Σήμανσης Αδέσποτων Γατών και στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας του Δήμου Ναυπακτίας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, πραγματοποιείται για δεύτερη φορά αντίστοιχη δράση, με βασικό στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων γατών.
Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία τριών εθελοντών κτηνιάτρων και δύο βοηθών κτηνιάτρων της γερμανικής εθελοντικής οργάνωσης Tierärzte für Strassenhunde e.V., οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων ζώων. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου Ναυπακτίας, όπως αυτές προβλέπονται από τον Ν. 4830/2021, και αφορά την εφαρμογή δωρεάν προγράμματος στειρώσεων και ηλεκτρονικής σήμανσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και με την απαιτούμενη άδεια του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τους υπεύθυνους κτηνιάτρους.
Η δράση θα φιλοξενηθεί στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα της Κοινότητας Λυγιά και θα πραγματοποιηθεί από 26 Οκτωβρίου έως και 6 Νοεμβρίου 2026, με πλήρη τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών για την ευζωία των ζώων και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Στόχοι της πρωτοβουλίας είναι:
η μείωση του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των αδέσποτων γατών,
η πρόληψη ασθενειών,
η προστασία της δημόσιας υγείας,
η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ζώων,
η ενίσχυση της αρμονικής συμβίωσης πολιτών και ζώων συντροφιάς.
Η συμμετοχή και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την επιτυχία της δράσης. Ο Δήμος Ναυπακτίας καλεί τους πολίτες να συμβάλουν στην προσπάθεια, δηλώνοντας συμμετοχή ή αναφέροντας αποικίες αδέσποτων γατών μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας.
Δηλώστε συμμετοχή ή αναφέρετε αποικία αδέσποτων γατών εδώ:
Η Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων και των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Ναυπακτίας καταγγέλλει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τον Δήμαρχο κ. Βασίλειο Γκίζα και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι, με την απόφασή τους για τη μεταφορά της ΔΕΥΑΝ στην ΕΥΔΑΠ, επέλεξαν να προχωρήσουν σε μια κρίσιμη υπόθεση για το μέλλον του τόπου μας, αγνοώντας τη φωνή των δημοτών και παρακάμπτοντας την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης και διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες.
Δεκατέσσερις σύμβουλοι αποφάσισαν για το νερό όλων μας, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν! Χωρίς γενικές συνελεύσεις στα χωριά, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους κατοίκους, χωρίς να δοθεί στην κοινωνία η δυνατότητα να συζητήσει, να ενημερωθεί και να εκφράσει τη θέση της για μια απόφαση που αφορά το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό: το νερό.
Αυτή είναι η δική τους αντίληψη για τη δημοκρατία; Να θεωρούν ότι η εκλογή τους αποτελεί λευκή επιταγή για να αποφασίζουν ερήμην του λαού; Να αντιμετωπίζουν τους δημότες ως απλούς θεατές, που καλούνται κάθε φορά να πληρώνουν τις συνέπειες αποφάσεων στις οποίες δεν είχαν κανέναν ουσιαστικό λόγο;
Δεν έχετε το δικαίωμα να αντιμετωπίζετε το νερό σαν να είναι προσωπική σας περιουσία!
Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι λάφυρο πολιτικών επιλογών και δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός δημάρχου ή δημοτικής πλειοψηφίας. Είναι κοινωνικό αγαθό, είναι ζωή, είναι δημόσιος πλούτος, είναι το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενιών.
Οι πηγές μας, τα νερά μας, οι υποδομές ύδρευσης και το δικαίωμα των κατοίκων σε ασφαλές και προσιτό νερό δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο αποφάσεων που λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή εκείνων που επηρεάζονται άμεσα.
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διαδικασία με την οποία προχώρησε αυτή η επιλογή.
Καταγγέλλουμε την περιφρόνηση προς τις τοπικές κοινωνίες και την απουσία ουσιαστικής δημοκρατικής διαβούλευσης.
Καταγγέλλουμε τη λογική ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αρκεί η ψήφος δεκατεσσάρων συμβούλων για να θεωρηθεί πως η κοινωνία δεν έχει τίποτα άλλο να πει.
Ποιος αποφάσισε ότι τα χωριά μας δεν δικαιούνται να έχουν λόγο; Ποιος αποφάσισε ότι οι κάτοικοι μπορούν να αγνοούνται όταν διακυβεύεται το μέλλον του νερού τους;
Αν η απόφαση είναι τόσο σωστή και τόσο συμφέρουσα για τους δημότες, γιατί δεν προηγήθηκε ουσιαστική ενημέρωση;
Γιατί δεν οργανώθηκαν γενικές συνελεύσεις στα χωριά;
Γιατί δεν δόθηκε στους κατοίκους η δυνατότητα να ακούσουν όλα τα δεδομένα, να θέσουν ερωτήματα και να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους;
Οι δημότες δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο της δημοκρατίας.
Δεν είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται τετελεσμένα επειδή κάποιοι αποφάσισαν ότι γνωρίζουν καλύτερα από αυτούς. Δεν θα δεχτούμε να αντιμετωπίζεται ο τόπος μας ως χώρος εφαρμογής αποφάσεων που λαμβάνονται χωρίς την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας.
Η μεταφορά της ΔΕΥΑΝ στην ΕΥΔΑΠ δημιουργεί κρίσιμα ερωτήματα για τον έλεγχο της διαχείρισης, το κόστος του νερού, τη συντήρηση των δικτύων, την εξυπηρέτηση των χωριών και την προστασία των πηγών μας. Για όλα αυτά απαιτούμε συγκεκριμένες απαντήσεις, όχι γενικόλογες υποσχέσεις και καθησυχαστικές δηλώσεις.
Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει η απόφαση αυτή ως μια συνηθισμένη διοικητική πράξη. Δεν είναι! Είναι μια επιλογή που αφορά το παρόν και το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας και οφείλει να αντιμετωπιστεί με τη σοβαρότητα, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική συμμετοχή που απαιτεί.
Καλούμε τον Δήμαρχο και όσους ψήφισαν υπέρ να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη των επιλογών τους και να δώσουν καθαρές απαντήσεις στους δημότες. Η ευθύνη τους δεν τελειώνει με την καταμέτρηση των ψήφων. Αντίθετα, από εκεί αρχίζει η υποχρέωσή τους να λογοδοτήσουν στην κοινωνία.
Καλούμε τους κατοίκους όλων των χωριών, τους συλλόγους, τους φορείς και κάθε δημότη να μη συμβιβαστούν με τη σιωπή και την αδράνεια. Η υπεράσπιση του νερού αφορά όλους μας. Απαιτεί ενημέρωση, συλλογική δράση, μαζική συμμετοχή και οργανωμένη διεκδίκηση.
Το μήνυμά μας προς κάθε κατεύθυνση είναι σαφές:
Το νερό δεν είναι τσιφλίκι σας! Οι πηγές μας δεν είναι ιδιοκτησία σας! Οι δημότες δεν είναι υποτελείς κανενός!
Δεν θα νομιμοποιήσουμε με τη σιωπή μας αποφάσεις που πάρθηκαν χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή μας. Δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε, να κρίνουμε και να διεκδικούμε. Δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζεται το νερό ως υπόθεση λίγων, όταν οι συνέπειες αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.
Η δημοκρατία δεν είναι λευκή επιταγή. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι εξουσία χωρίς λογοδοσία. Και το νερό δεν είναι εμπόρευμα για να αποφασίζουν άλλοι ερήμην μας!