Με σημαντική ανταπόκριση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 συνάντηση ενημέρωσης του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου με Δημάρχους, Αντιδημάρχους, συμβούλους και στελέχη των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με τη συμμετοχή τους στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 15 Σεπτεμβρίου 2024.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Σακελλαρόπουλος ενημέρωσε για τις δράσεις και τη συντονισμένη προσπάθεια που έχει επιτελεστεί τα τελευταία πέντε χρόνια για την επανατοποθέτηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας και διεθνώς, με γνώμονα το μοναδικό και ισχυρό brandname της Ολυμπιακής γης – Olympianland.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Σακελλαρόπουλος ενημέρωσε τους επικεφαλής και τα στελέχη των δήμων, ενώ τόνισε εμφατικά ότι: «είναι πραγματικά πολύ σημαντική η συντονισμένη παρουσία των Δήμων στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην 88η ΔΕΘ, προκειμένου να προβληθούν ολιστικά και μέσα από συνέργειες τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής καθώς και τα επώνυμα τοπικά προϊόντα, οι καλές πρακτικές, οι πολιτιστικές και κοινωνικές καινοτομίες, και τα επιχειρηματικά και στρατηγικά σχέδια που συνιστούν τη μοναδική ταυτότητα της Περιφέρειάς μας».
Σε συνέχεια της τοποθέτησης του κ. Σακελλαρόπουλου, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού και Απασχόλησης Δρ Λαυρέντιος Βασιλειάδης ενημέρωσε για τη στοχοθεσία και τις εκδηλώσεις της φετινής έκθεσης, πραγματοποίησε ενδεικτική παρουσίαση του περιπτέρου της ΠΔΕ και έκανε αναφορά σε τεχνικές και επικοινωνιακές ενέργειες που θα στηρίξουν περαιτέρω την εκπροσώπηση της περιφέρειας.
Μετά το πέρας της ενημέρωσης, τον λόγο πήραν οι Δήμαρχοι Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, (Ξηρομέρου), Κωνσταντίνος Μητρόπουλος (Ζαχάρως), ΑλέξιοςΓαλανόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού, Δήμου Πύργου, ΠαναγιώτηςΒαρβιτσιώτης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού Δήμου Καλαβρύτων, Αθανάσιος Ανδρικόπουλος, Αντιδήμαρχος Διοίκησης-Οικονομίας- Τουρισμού, Δήμου Ερυμάνθου, Ηλίας Καμπέρος, Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Αναπληρωτής Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, ΔημήτριοςΡάπτης, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Πολιτικής Ι.Π. Μεσολογγίου, ΕυφροσύνηΔιαμαντοπούλου, Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου, Γεώργιος Κραλλής, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Τουρισμού Δήμου Ήλιδας, ΧρήστοςΚανελλής, Σύμβουλος Δημάρχου Δήμου Αιγιάλειας, Σπυρίδων Φλώρος, συνεργάτης Δημάρχου Δήμου Αγρινίου, ΠαύλοςΣκούρας, Πρόεδρους ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρα, Δήμου Πατρών, ΆγγελοςΦερεντίνος, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Άκτιου-Βόνιτσας.
Στο σύνολό τους, οι εκπρόσωποι των Δήμων ευχαρίστησαν τον Αντιπεριφερειάρχη για την πρωτοβουλία της συνάντησης και εξήραν την ορθότητα του σχεδιασμού και τις δράσεις ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν στο περίπτερο της Περιφέρειας στο πλαίσιο διεξαγωγής της 88ης ΔΕΘ, αλλά και λοιπών εκθέσεων τουρισμού, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Κατόπιν των παραπάνω, το στέλεχος του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής Βίκυ Καραπάνου και το στέλεχος της εταιρείας Dynacomp, Τσούμπελης Θεόδωρος, παρουσίασαν την ιστοσελίδα του ψηφιακού ξεναγού στην οποία οι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να αποτυπώνουν και επικαιροποιούν τις δράσεις τους, καθιστώντας τες με αυτόν τον δυναμικό τρόπο, γνωστές στους επισκέπτες και κατοίκους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τέλος, η Προϊστάμενη του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής ΓεωργίαΠαπασπύρου, συζήτησε με εκπροσώπους των Δήμων για τον προγραμματισμό και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.
Με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, το πρωί της Κυριακής, 11 Οκτωβρίου 2026, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 455η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος, παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, διπλωματικών αποστολών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, φορέων και πολιτών.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας, η πομπή κατευθύνθηκε προς το Ενετικό Λιμάνι, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων της ιστορικής Ναυμαχίας του 1571. Ακολούθησε η καθιερωμένη τελετή ρίψης στεφάνων στη θάλασσα, ως ένδειξη τιμής και μνήμης προς εκείνους που έλαβαν μέρος σε μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ζωντάνεψε ξανά στο Ενετικό Λιμάνι
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και καταχειροκρότησε την Αναπαράσταση για την 455η Επέτειο, το βράδυ του Σαββάτου, 10 Οκτωβρίου. Η φετινή Αναπαράσταση συνδύασε τη δραματουργία και τη μουσική με σύγχρονα ψηφιακά και οπτικοακουστικά μέσα. Animation, video mapping και ειδικά σχεδιασμένες προβολές αξιοποίησαν τις επιφάνειες των ενετικών οχυρώσεων και το ιδιαίτερο σκηνικό του Λιμανιού, δημιουργώντας μία δυναμική οπτική αφήγηση που συνέδεσε το ιστορικό γεγονός με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Στη Ναύπακτο βρέθηκε τηλεοπτικό συνεργείο του νοτιοκορεατικού δικτύου KBS, το οποίο πραγματοποίησε γυρίσματα στην πόλη και κατέγραψε εικόνες από την Αναπαράσταση. Τις εκδηλώσεις κάλυψε και το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, επιβεβαιώνοντας το σταθερό ενδιαφέρον που παρουσιάζει διεθνώς ένα γεγονός βαθιά συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή και μεσογειακή ιστορία.
Η Ναύπακτος επιστρέφει το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, σε μία από τις σημαντικότερες σελίδες της ιστορίας της, με την Τελετή Αναπαράστασης της Ναυμαχίας να αποτελεί την κεντρική εκδήλωση της ημέρας στο πλαίσιο της 455ης Επετείου.
Στις 21:00, το Ενετικό Λιμάνι θα φιλοξενήσει την εντυπωσιακή Αναπαράσταση, μέσα από μία σκηνική αφήγηση που συνδυάζει θέατρο, μουσική, κίνηση, animation, video mapping και δράσεις σε στεριά και θάλασσα.
Πριν από την έναρξη της Τελετής, θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση με τη συμμετοχή του Συλλόγου «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές». Ενώ, το πρόγραμμα του Σαββάτου ξεκινά νωρίτερα, στις 16:00, στην Παραλία Ψανής, με το 16ο Τουρνουά Σκακιού Blitz “Lepanto”, που διοργανώνει ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου (ΑΣΟΝ) «ΕΠΑΧΤΟΣ».
Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, στις 7 Οκτωβρίου 1571, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες ναυτικές συγκρούσεις της εποχής και σταθμός στην ιστορία του πολέμου στη θάλασσα. Θεωρείται η τελευταία μεγάλη ναυμαχία στην οποία κυριάρχησαν οι γαλέρες, σε μία περίοδο κατά την οποία η χρήση του πυροβολικού στα πλοία άρχιζε ήδη να μεταβάλλει ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής των ναυτικών επιχειρήσεων.
Η απήχησή της, ωστόσο, ξεπέρασε τα όρια της στρατιωτικής ιστορίας. Η Ναυμαχία πέρασε πολύ γρήγορα στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης και ενέπνευσε επί αιώνες τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και ευρύτερα τις τέχνες. Titian, Tintoretto και Veronese, συγκαταλέγονται στους μεγάλους δημιουργούς που αποτύπωσαν ή αναφέρθηκαν στη νίκη του Lepanto, (ενετική ονομασία της Ναυπάκτου). Ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική παρακαταθήκη της Ναυμαχίας κατέχει ο Miguel de Cervantes, ο οποίος πολέμησε και τραυματίστηκε στη σύγκρουση, κρατώντας αργότερα τη μνήμη της ζωντανή μέσα στο έργο του. Η Ναυμαχία πέρασε στη λογοτεχνία του ισπανικού Χρυσού Αιώνα, εμπνέοντας επίσης κορυφαίους δημιουργούς όπως ο Lope de Vega και ο Fernando de Herrera και συνέχισε, μέσα από τις λέξεις και τις τέχνες, να ταξιδεύει πολύ πέρα από την εποχή της. Αυτή τη σπουδαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά αναδεικνύουν κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπακτίας, που φέτος πραγματοποιούνται από τις 3 έως τις 11 Οκτωβρίου 2026.
Τί θα δούμε στη φετινή Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου
Τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Δημήτρης Σιούντας.
Ο ίδιος σημειώνει: «Το Θέατρο Χωρίς Αυλαία σε συνεργασία με την Ομάδα Τσίρκου x-Saltibagos παρουσιάζει για 11η χρονιά την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Φέτος η έμφαση δόθηκε στις νέες τεχνολογίες με τη δημιουργία ενός animation, το οποίο θα προβάλλεται με video mapping σε μεγάλες επιφάνειες του κάστρου. Η εικαστική αυτή αφήγηση θα «συνομιλεί» με τις δράσεις των χορευτών-ακροβατών σε στεριά και θάλασσα. Αυτόπτης μάρτυρας, ο γλάρος, πλάσμα της θάλασσας, που βλέπει τα πάντα από ψηλά, είναι οι μόνος που μπορεί να αφηγηθεί αυτήν την ιστορία. Το όλο τοπίο συμπληρώνεται από ένα ευφάνταστο και καλαίσθητο σκηνικό, όπου εξελίσσεται μια φαντασμαγορική μάχη!»
Συντελεστές
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Δήμος Ναυπακτίας ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΟ: Δημήτρης Σιούντας ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Eno Shkodrani ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Περικλής Σιούντας ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ANIMATION: Dietria Films – Γιώργος Ντάλης ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Δημήτρης Σιούντας ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ: Δημήτρης Ιωάννου ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Electron Live – Χρήστος Πολύδωρος ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ελένη Παναγιωτοπούλου – «Το βεστιάριο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας» ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ: Νίκος Τρίψιας «Μπουκέτο-Μπαλόνια»
Τα σκάφη αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών και του Γρηγόρη Λόη.
455 χρόνια από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (3-11 Οκτωβρίου 2026) Η σπουδαία Ιστορία ζωντανεύει ξανά.
Διοργάνωση: Δήμος Ναυπακτίας Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας Με την υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ERT COSMOS, ΕΡΤnews Radio 105,8
Μετά την ψήφιση του ν. 5325/2026, επεκτάθηκε η γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., στην οποία περιλαμβάνεται πλέον και ο Δήμος Δωρίδας. Αντίστοιχα επεκτάθηκε και η αρμοδιότητα της ΕΥΑΘ Α.Ε. στη βόρεια Ελλάδα.
Ο νόμος αυτός παρέχει τη δυνατότητα σε Δήμους ή ΔΕΥΑ που βρίσκονται σε γεωγραφικά όμορες περιοχές, όπως ο Δήμος Ναυπακτίας που είναι όμορος του Δήμου Δωρίδας, να υπαχθούν στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ή στην ΕΥΑΘ Α.Ε., αντίστοιχα. Η διαδικασία προϋποθέτει τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα και αφορά τη μεταβίβαση των παγίων περιουσιακών στοιχείων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων.
Εφόσον η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ληφθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2026, προβλέπεται η επιδότηση, μέσω κρατικής επιχορήγησης, τουλάχιστον του 75% των οφειλών της ΔΕΥΑ προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν διαμορφωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2026. Οι λοιπές οφειλές και τα χρέη των ΔΕΥΑ θα βαρύνουν τους οικείους Δήμους και θα αποπληρωθούν, μερικώς ή ολικώς, από το ποσό που θα λάβουν από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ή την ΕΥΑΘ Α.Ε., μετά την ολοκλήρωση της αποτίμησης των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που θα μεταβιβαστούν.
Για το προσωπικό των ΔΕΥΑ προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα μεταφοράς του στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ή στην ΕΥΑΘ Α.Ε., αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 16 Σεπτεμβρίου 2026, ο Δήμος Ναυπακτίας, όπως και άλλοι 18 Δήμοι, έλαβε σχετική επιστολή της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Προς ενημέρωση των αρμόδιων οργάνων και των εμπλεκόμενων φορέων, προχώρησα ως Δήμαρχος στις ακόλουθες ενέργειες:
Με το υπ’ αριθμ. 20863/22.9.2026 έγγραφο, κοινοποίησα την επιστολή της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.:
1. Στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να λάβουν γνώση και να διαμορφώσουν τις απόψεις τους.
2. Στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ναυπακτίας.
3. Στον Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ναυπακτίας.
Παράλληλα:
1. Στις 5 Οκτωβρίου 2026 πραγματοποιήσαμε δια ζώσης συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, με αντικείμενο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών επί του θέματος.
2. Προχώρησα στην έγγραφη ενημέρωση των τοπικών φορέων της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας.
Κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με το θέμα είναι στη διάθεση των δημοτικών συμβούλων από τη ΔΕΥΑ Ναυπακτίας, ενόψει της συζήτησής του σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όπως έχω ήδη επισημάνει, η σημασία του ζητήματος απαιτεί από όλους μας πλήρη ενημέρωση, ουσιαστικό διάλογο και προσεκτική αξιολόγηση κάθε επιλογής, με γνώμονα τα συμφέροντα των δημοτών και τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.