Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έγινε το πρώτο βήμα

Published

on

Ετοιμάζεται η μελέτη για την αποκατάσταση της Γέφυρας Μόρνου

Η  Γέφυρα του ποταμού Μόρνου αποτελεί το σύνορο και ταυτόχρονα την πιο παλαιά οδό πρόσβασης της Αιτωλοακαρνανίας με την Φωκίδα. Η τοξωτή γέφυρα που κατασκευάστηκε το 1934 έχει ήδη συμπληρώσει 80 και πλέον χρόνια ζωής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργικότητά της. Από την προμελέτη συντήρησής  της που εκπονήθηκε το 2011 φτάσαμε στο σήμερα, με την γέφυρα παρά τα χρονάκια της, να στέκει αποτελώντας ένα σπάνιο έργο μηχανικής, αποτελούμενο από πέντε τοξωτά ανοίγματα.  Η χρησιμότητα της γέφυρας είναι δεδομένη καθώς  και σήμερα αποτελεί την οδό πρόσβασης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς  την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την συντήρησή της  και την αποκατάσταση των ζημιών του χρόνου και όχι μόνο, να είναι αναγκαία.

Τα τελευταία νέα είναι ευχάριστα, καθώς  με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, , προχωρά στην σύνταξη μελέτης  με τσόχο την ένταξη της αποκατάστασης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Έτσι, κλιμάκιο μηχανικών προχώρησε στην γεωμετρική και στατική αποτύπωση των δομικών μελών του φορέα, πραγματοποιήθηκαν  ερευνητικές εργασίες και εργαστηριακοί έλεγχοι προσδιορισμού της κατάστασης των υλικών κατασκευής του τεχνικού (σκυρόδεμα, χάλυβα), αποτίμηση του είδους και των διαστάσεων της θεμελίωσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν  και δειγματοληπτικές γεωτρήσεις για τη διερεύνηση του υπεδάφους θεμελίωσης της γέφυρας.

 

Σε τέσσερις μήνες δημοπρατείται το έργο της αποκατάστασης

Για το πρώτο αυτό βήμα, αλλά και τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν μιλά στο Nafsweek η μελετήτρια του έργου αρχιτέκτων — μηχανικός Πέγκυ Αραβαντινού.

«Πρόκειται για μία ιστορική γέφυρα που έχει χτιστεί το 1933 και σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της σύνταξης της Μελέτης, αφού από τότε δεν έχει γίνει κάποια επέμβαση επάνω στη γέφυρα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Το θέμα βέβαια είναι διαδικαστικό γιατί καταλαβαίνετε η γέφυρα βρίσκεται μεταξύ δύο νομών, δύο περιφερειών και δύο αποκεντρωμένων διοικήσεων.  Την εβδομάδα αυτή θα έχουμε συνάντηση τόσο με τους πολιτικούς όσο και τους υπηρεσιακούς συναδέλφους μηχανικούς  της Δυτικής Ελλάδας.

Θα πρέπει να υπάρχει μία καλή συνεργασία, που δεν γνωρίζω αν ποτέ μπήκαν σε ένα τραπέζι για να συζητηθούν τα θέματα της γέφυρας του Μόρνου.

Αυτό που κάνουμε τώρα είναι το πρώτο βήμα το οποίο είναι η εκπόνηση της Μελέτης και από κει και πέρα θα πρέπει να βρεθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να ενταχθεί σε αυτό η αποκατάσταση στο  έργο.  Εξήγησα στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

τον κ. Μπακογιάννη το πρόβλημα, το οποίο αμέσως  το αντελήφθη και έτσι  ξεκινήσαμε τη σύνταξη της μελέτης,  με ό,τι γραφειοκρατικό υπάρχει πίσω της και φτάσαμε έτσι στο σήμερα.

Σήμερα λοιπόν έχει γίνει το πρώτο κομμάτι, δηλαδή υπάρχουν τα γεωτεχνικά, υπάρχουν όλα αυτά τα δείγματα-  τα καρότα που πρέπει να πάρουμε για να μετρηθούν, έτσι ώστε να έχουμε εικόνα για την ακριβή παθογένεια της γέφυρας.

Όχι μόνο ως αποτύπωση αλλά και ως εργαστηριακό έλεγχο.  Τα δείγματα έχουν ληφθεί και είναι στα εργαστήρια προς εξέταση. Μετά από αυτό το βήμα προχωράμε στο πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και θα αποκατασταθεί.

Ήδη συζητιούνται κάποια στατικά μοντέλα που θα εφαρμοστούν,  απλά περιμένουμε τους τελικούς δείκτες.

Θεωρητικά σε τρεις-τέσσερις μήνες θα έχω τελική Μελέτη στα χέρια μου, με τεύχη δημοπράτησης. Εκεί θα πρέπει να βρούμε το χρηματοδοτικό εργαλείο,  αν θα γίνει από εμάς, αν  θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας…  αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.

Ταυτόχρονα θα τρέχει και η αδειοδότηση της Μελέτης, τα περιβαλλοντικά, τα πάντα».

Πόσο επικίνδυνη είναι σήμερα η γέφυρα του Μόρνου;

«Υπάρχει μία Μελέτη από το 2001, η οποία επικαιροποιήθηκε το 2011 που έγινε από εμάς, πάνω στο γνωστό άξονα Ε65 Θερμοπύλες – Αντίρριο, σχετικά με τις γέφυρες. Εκεί σε αυτή τη μελέτη είχε μπει το θέμα επικινδυνότητας.

Άμεσα μέτρα τότε ήταν η τοποθέτηση φαναριών και η αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων, γιατί από τη γέφυρα διέρχονται και  πεζοί.

Σήμερα, όπως είπε και ο κ. περιφερειάρχης ο κ. Μπακογιάννης είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε τα έξοδα των άμεσων μέτρων αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε και την αδειοδότηση από τη δική σας πλευρά,  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Δεν μπορούμε για παράδειγμα να τοποθετήσουμε φανάρι από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας. Αυτή λοιπόν η συζήτηση θα γίνει αυτή την εβδομάδα».

Δηλαδή έχει γίνει το πρώτο βήμα, αναμένοντας τις τεχνικές εκθέσεις για την κατάσταση της γέφυρας, με επόμενο βήμα αυτό της χρηματοδότησης;

«Αυτό είναι αλήθεια. Έχει πάρει το βηματισμό του το έργο, γιατί μέχρι πριν από ένα εξάμηνο υπήρχε πλήρης αδράνεια από όλες τις πλευρές.  Έχουν κινηθεί και ο περιφερειάρχης και περιφερειακοί σύμβουλοι από τη Δυτική Ελλάδα και μηχανικοί και προχωράμε βήμα-βήμα.

Για τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς τα έργα όπως η γέφυρα του Μόρνου αποτελούν μνημεία. Δεν είναι απλά μία γέφυρα με επικινδυνότητα που πρέπει να αποκατασταθεί.

Τέτοιες κατασκευές δεν υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα, έχουν δηλαδή και ιστορική αξία για εμάς τους μηχανικούς. Η γέφυρα του Μόρνου  είναι πραγματικά ένα κόσμημα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνεχίζονται και αυτή την Κυριακή 24/2 οι παραστάσεις στο «ΟΙΚΟθέατρο»

Published

on

By

Συνεχίζονται οι θεατρικές παραστάσεις μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Ναυπάκτου, που διοργανώνει για 9η χρονιά  η Περιβαλλοντική οργάνωση “Πράσινο+Μπλε“.

Και αυτή την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις 18:00 στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν δύο ακόμα παραστάσεις:

«Λαχανοφρουτοθεραπεία» του Γιάννη Τζήκα  από το 6ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – τάξη Γ1’

«Το Παραμύθι χωρίς όνομα. Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα» διασκευή της Τζέμη Τασάκου, από το 3ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – Τάξη Δ1’.

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΟΙΚΟθέατρο 2019: Συνεχίζονται και αυτή την Κυριακή οι παραστάσεις

Published

on

By

Συνεχίζονται οι θεατρικές παραστάσεις μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Ναυπάκτου, που διοργανώνει για 9η χρονιά  η Περιβαλλοντική οργάνωση “Πράσινο+Μπλε“.

 Όλα αυτά τα χρόνια που υλοποιείται η δράση, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 2.000 μαθητές  και έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 15.000 θεατές και η οποία έχει βραβευτεί επανειλημμένα για την προσφορά της: *TEDx Athens 2011, *Best city awards 2016, *Best city awards 2017, Event Awards 2017.

Το “Πράσινο+Μπλε”  ευχαριστεί θερμά φορείς, Δ/ντες και εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων Ναυπάκτου, χορηγούς και υποστηρικτές, τεχνικούς και εθελοντές,  που συμμετέχουν και στηρίζουν την δράση κάθε χρόνο.

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«ΟΙΚΟθέατρο 2019»: Με επιτυχία ξεκίνησαν οι πρώτες δύο θεατρικές παραστάσεις

Published

on

By

  Με επιτυχία ξεκίνησαν οι θεατρικές παραστάσεις μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Ναυπάκτου, που διοργανώνει για 9η χρονιά  η Περιβαλλοντική οργάνωση “Πράσινο+Μπλε“.

  Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, υλοποιήθηκαν με επιτυχία στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα Ναυπάκτου, οι δύο πρώτες θεατρικές παραστάσεις.

Πρώτη του 4ου  ΚΔΑΠ Ναυπάκτου και δεύτερη του δ2’  τμήματος του 3ου Δημοτικού σχολείου, με τα έργα «Το κλίμα αλλάζει ο κόσμος αλλάζει, εμείς; »  του Σμοϊλη Ανδρέα  και  «Το αυγό του Σίλα»   της Νένας Γεωργιάδου αντίστοιχα.

  Τους θεατές καλωσόρισε για μια ακόμη χρονιά ο υπεύθυνος συντονισμού δράσεων του Πράσινο +Μπλε Ξύδης Τάσος ο οποίος και ευχαρίστησε θερμά για την συμμετοχή τα δημοτικά σχολεία που συμμετέχουν, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Η δράση υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον  Δήμο Ναυπακτίας και τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί  στις 03 Μαρτίου, παρουσιάζοντας κάθε Κυριακή από δύο θεατρικές παραστάσεις Δημοτικών σχολείων με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Χορηγοί και υποστηρικτές είναι το βούτυρο Lurpak της εταιρίας Arla,  η 1η ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας, τα υγρά αντιβακτηριδιακά υγρά μαντηλάκια Wet Hankies της εταιρίας ΜΕΓΑ και τα super markets Ι&Σ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

   Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς του 4ου  ΚΔΑΠ Ναυπάκτου θεατρολόγο Λαμπρίνα Κανέλου καθώς και στους εκπαιδευτικούς του 3ου Δ.Σ. Ναυπάκτου κα Κλεοπάτρα Καρακώστα δασκάλα της δ2’ τάξης , Αναστασία Λουκοπούλου δασκάλα των Αγγλικών και στη θεατρολόγος Ευθυμία Σταυρογιαννοπούλου που είχε και την ευθύνη της σκηνοθεσίας.

Ευχαριστούμε επίσης την καθηγήτρια αισθητικής του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου Βάσω Κυπαρίση και τις μαθήτριές της, οι οποίες εθελοντικά κάνουν το μακιγιάζ των προσώπων των μικρών  μαθητών, την ομάδα τεχνικών του Δημήτρη Ιωάννου και φυσικά τους Εθελοντές του  Πράσινο+μπλε  για την σημαντική προσπάθεια που καταβάλουν κάθε χρόνο για την σωστή υλοποίηση της δράσης.

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου  στις 18:00 θα υλοποιηθούν οι επόμενες  2 θεατρικές παραστάσεις:

«H  ψαρόσουπα»  του Γ. Λεμπέση από το 2ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – τάξη Γ1’  και

 «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες» Παιδική helmepa του 2ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – Τάξη Γ2’

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-rouxa-axesouar-kosmimata

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ