Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έξι χρόνια «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες»

Published

on

Τον Οκτώβριο του 2012 υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων με Λίμνες, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι, έδρα του Δήμου Δωρίδας. Στην ημερίδα εκείνη παραβρέθηκαν Δήμαρχοι και αντιπροσωπείες των Δήμων, Amal από τη Σουηδία, Commune of Molveno από την Iταλία, Siofok από την Ουγγαρία, Λάρνακα και Παραλιμνίου από την Κύπρο, των Κοινοτήτων Αλάσσας και Βορόκληνης από την Κύπρο, Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων και ο οικοδεσπότης και έχων την ιδέα, Δήμος Δωρίδας.

Ο κάθε Δήμος παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του, τα προβλήματα, καθώς και τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από την διαχείριση των λιμνών, τις κοινές κατευθύνσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος και του υδάτινου στοιχείου, αλλά και την ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών. Τα μέλη του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, με κοινό στοιχείο την ύπαρξη φυσικών ή τεχνητών λιμνών στις περιοχές τους και με γνώμονα τον κεντρικό ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στις αντίστοιχες οικονομίες τους, υπέγραψαν διακήρυξη με την επιθυμία για την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, πέρα από τον τομέα της διαχείρισης των λιμνών και στο επίπεδο του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας.

 

Έξι χρόνια μετά, για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Δήμου Δωρίδας, αλλά και την διαδρομή του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», μιλά στο Nafsweek, ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης.

«Το  «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» ήταν πράγματι μία πρωτοβουλία από το δήμο Δωρίδας. Σε αυτό το δίκτυο συμμετέχουν πόλεις με λίμνες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο αλλά και από την Ευρώπη, από την Κύπρο, από την Ουκρανία κ.α.  Όλη αυτή η προσπάθεια δημιουργήθηκε με στόχο το πώς θα ενώσουμε δυνάμεις, γνώσεις και εμπειρίες, σε μία προσπάθεια να κάνουμε γνωστά αυτά που σε φυσικό κάλλος διαθέτει ο κάθε τόπος και συγκεκριμένα τις λίμνες του. Κάθε χώρα έχει θέματα που την απασχολούν σε σχέση με το δίκτυο Λιμνών που διαθέτει.   Έτσι προ μηνός, σε συνέλευση του δικτύου στην Φιλιππιάδα συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα και αναλύθηκαν και τα κοινά χαρακτηριστικά των κατά τόπους Λιμνών.

δικτύου στην Φιλιππιάδα συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα και αναλύθηκαν και τα κοινά χαρακτηριστικά των κατά τόπους Λιμνών. Συζητήσαμε και το θέμα των αντισταθμιστικών μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που πρέπει να δοθούν από τις λίμνες που χρησιμοποιούνται από τη ΔΕΗ στην χώρα μας. Οι αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στις Λίμνες, αλλά και θέματα που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των λιμνών τα οποία συχνά λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την αξιοποίησή τους.

Βεβαίως σκοπός του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»  δεν είναι μόνο αυτός αλλά να παρακολουθεί τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, να υπάρχει μία κοινή συνεργασία και ενημέρωση μέσω συνεδρίων από τα μέλη που αποτελούν το «Δίκτυο» αλλά και μεταξύ των πανεπιστημίων των διαφόρων χωρών. Το «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»είναι ένα πεδίο όπου μπορεί και βοηθάει, δίνει ενημέρωση πληροφορίες και στοιχεία ή τεκμήρια και επιχειρήματα για την καλύτερη διαχείριση των λιμνών των περιοχών και σε όποιους δήμους ανήκουν».

 

Επτά χρόνια μετά, δεν γνωρίζουμε σήμερα ποια είναι η τύχη της  μελέτης με τίτλο  «Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάδειξη και αναδιάρθρωση της ορεινής Ναυπακτίας – Περιοχή φράγματος Ευήνου».

Ο Δήμος Ναυπακτίας από το 2011, με στόχο να εφαρμόσει μελετημένες και σαφώς προσδιορισμένες πολιτικές ανάπτυξης στην περιοχή της Ευηνολίμνης, συνεισφέροντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ομαλή ένταξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο οικοσύστημα που έχει διαμορφωθεί, ζήτησε και έλαβε χρηματοδότηση από πόρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο  «Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάδειξη και αναδιάρθρωση της ορεινής Ναυπακτίας – Περιοχή φράγματος Ευήνου». Η μελέτη αυτή  ξεκίνησε να εκπονείται από το ΕΜΠ, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και την Αιτωλική Αναπτυξιακή.

Οι βασικοί στόχοι της μελέτης  ανάδειξη της Ευηνολίμνης

Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής για την ανάδειξη της Ευηνολίμνης, συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ,  θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των οικισμών με στόχο την ανάπλασή τους μέσα από προγράμματα και τη διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των, ώστε να έχουν και τουριστικό ενδιαφέρον. Καθώς επίσης:

  • Η κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου (Master Plan) για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής της Ευηνολίμνης, με στόχο την αξιοποίηση στο επόμενο ΕΣΠΑ.
  •  Η κατάρτιση επιμέρους σχεδίων δράσης για την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων, αναπλάσεων και λοιπών δημοσίων έργων, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη φυσιογνωμία της περιοχής.
  • Ο καθορισμός επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κανόνων – προϋποθέσεων ανάπτυξής τους, με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
  •  Η διαμόρφωση του απαιτούμενου επιστημονικού υπόβαθρου για την ορθολογική άρση των απαγορεύσεων στην περιοχή της Ευηνολίμνης και τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφειλών από την αξιοποίηση του νερού της περιοχής για την υδροδότηση της Αττικής.

Το ΕΜΠ έχει παραδώσει το πρώτο παραδοτέο, ενώ το Πανεπιστήμιο της Πάτρας  έχει ζητήσει παράταση έως 20 Σεπτεμβρίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη 30/6 Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Ανάπλασης

Published

on

By

Την Πέμπτη 30  Ιουνίου 2022  και  ώρα  18:30 θα έρθει προς συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας το έργο της Ανάπλασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Σώματος θα γίνει  Συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι

Published

on

By

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των υπόγειων  συστημάτων  κάδων απορριμμάτων σε 14 σημεία του κέντρου της Ναυπάκτου. Το έργο με προϋπολογισμό 218.656,64 ευρώ αφορά συγκεκριμένα στην εγκατάσταση «Ημιυπόγειου και Υπόγειου Συστήματος Συλλογής Απορριμμάτων για την Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων».

Έναν μήνα περίπου μετά την υπογραφή της  σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο ξεκίνησαν οι εργασίες και τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι.

Με την τοποθέτηση των κάδων επιτυγχάνεται:

·         Αισθητή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

·         Βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου

·         Τα πεζοδρόμια είναι καθαρότερα

·         Τα σκουπίδια δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες

·         Αποτελεσματική αντιμετώπιση των οσμών

·         Μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της υπογειοποίησης

·         Εξάλειψη της πιθανότητας μετακίνησης των κάδων

·         Ευκολότερη αποκομιδή των απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με άλλα συστήματα συλλογής απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης καυσίμων, καθώς για την αποκομιδή απαιτούνται ελαφρότερα μέσα (διαξονικά απορριμματοφόρα).

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρούμε σε μία ακόμη παρέμβαση με θετικό πρόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Ναυπάκτου. Σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, επιθυμία μας είναι να δρομολογήσουμε την εγκατάσταση και άλλων υπόγειων και ημιυπόγειων συστημάτων λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως τα υπόγεια δίκτυα και τις σωληνώσεις που ήδη υπάρχουν.  Βασική μας στόχευση συνεχίζει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο εγγύς μέλλον η ενημέρωση για την Ανάπλαση

Published

on

By

Πραγματοποιήθηκε χθες  22 Ιουνίου 2022 η πρώτη δια ζώσης, μετά την περίοδο των δυο ετών της πανδημίας,   συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας.

Τον δήμαρχο Ναυπακτίας  και τους δημοτικούς συμβούλους υποδέχτηκε πανό κρεμασμένο στον χώρο έξω από την αίθουσα του συμβουλίου, το οποίο ανάρτησε η Συντονιστική Επιτροπή για το έργο της  ανάπλασης.

Με την ενημέρωση για το θέμα της ανάπλασης να εκκρεμεί, ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα πως θα γίνει διεξοδική συζήτηση επ’ αυτού πολύ σύντομα «και σε όλο του το μεγαλείο», σε χρόνο που θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον Δήμαρχο. Σε αναμονή λοιπόν της ενημέρωσης και των εξελίξεων…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ