Τον Οκτώβριο του 2012 υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων με Λίμνες, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι, έδρα του Δήμου Δωρίδας. Στην ημερίδα εκείνη παραβρέθηκαν Δήμαρχοι και αντιπροσωπείες των Δήμων, Amal από τη Σουηδία, Commune of Molveno από την Iταλία, Siofok από την Ουγγαρία, Λάρνακα και Παραλιμνίου από την Κύπρο, των Κοινοτήτων Αλάσσας και Βορόκληνης από την Κύπρο, Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων και ο οικοδεσπότης και έχων την ιδέα, Δήμος Δωρίδας.
Ο κάθε Δήμος παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του, τα προβλήματα, καθώς και τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από την διαχείριση των λιμνών, τις κοινές κατευθύνσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος και του υδάτινου στοιχείου, αλλά και την ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών. Τα μέλη του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, με κοινό στοιχείο την ύπαρξη φυσικών ή τεχνητών λιμνών στις περιοχές τους και με γνώμονα τον κεντρικό ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στις αντίστοιχες οικονομίες τους, υπέγραψαν διακήρυξη με την επιθυμία για την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, πέρα από τον τομέα της διαχείρισης των λιμνών και στο επίπεδο του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας.
Έξι χρόνια μετά, για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Δήμου Δωρίδας, αλλά και την διαδρομή του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», μιλά στο Nafsweek, ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης.
«Το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» ήταν πράγματι μία πρωτοβουλία από το δήμο Δωρίδας. Σε αυτό το δίκτυο συμμετέχουν πόλεις με λίμνες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο αλλά και από την Ευρώπη, από την Κύπρο, από την Ουκρανία κ.α. Όλη αυτή η προσπάθεια δημιουργήθηκε με στόχο το πώς θα ενώσουμε δυνάμεις, γνώσεις και εμπειρίες, σε μία προσπάθεια να κάνουμε γνωστά αυτά που σε φυσικό κάλλος διαθέτει ο κάθε τόπος και συγκεκριμένα τις λίμνες του. Κάθε χώρα έχει θέματα που την απασχολούν σε σχέση με το δίκτυο Λιμνών που διαθέτει. Έτσι προ μηνός, σε συνέλευση του δικτύου στην Φιλιππιάδα συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα και αναλύθηκαν και τα κοινά χαρακτηριστικά των κατά τόπους Λιμνών.
δικτύου στην Φιλιππιάδα συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα και αναλύθηκαν και τα κοινά χαρακτηριστικά των κατά τόπους Λιμνών. Συζητήσαμε και το θέμα των αντισταθμιστικών μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που πρέπει να δοθούν από τις λίμνες που χρησιμοποιούνται από τη ΔΕΗ στην χώρα μας. Οι αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στις Λίμνες, αλλά και θέματα που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των λιμνών τα οποία συχνά λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την αξιοποίησή τους.
Βεβαίως σκοπός του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» δεν είναι μόνο αυτός αλλά να παρακολουθεί τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, να υπάρχει μία κοινή συνεργασία και ενημέρωση μέσω συνεδρίων από τα μέλη που αποτελούν το «Δίκτυο» αλλά και μεταξύ των πανεπιστημίων των διαφόρων χωρών. Το «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»είναι ένα πεδίο όπου μπορεί και βοηθάει, δίνει ενημέρωση πληροφορίες και στοιχεία ή τεκμήρια και επιχειρήματα για την καλύτερη διαχείριση των λιμνών των περιοχών και σε όποιους δήμους ανήκουν».
Επτά χρόνια μετά, δεν γνωρίζουμε σήμερα ποια είναι η τύχη της μελέτης με τίτλο «Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάδειξη και αναδιάρθρωση της ορεινής Ναυπακτίας – Περιοχή φράγματος Ευήνου».
Ο Δήμος Ναυπακτίας από το 2011, με στόχο να εφαρμόσει μελετημένες και σαφώς προσδιορισμένες πολιτικές ανάπτυξης στην περιοχή της Ευηνολίμνης, συνεισφέροντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ομαλή ένταξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο οικοσύστημα που έχει διαμορφωθεί, ζήτησε και έλαβε χρηματοδότηση από πόρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάδειξη και αναδιάρθρωση της ορεινής Ναυπακτίας – Περιοχή φράγματος Ευήνου». Η μελέτη αυτή ξεκίνησε να εκπονείται από το ΕΜΠ, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και την Αιτωλική Αναπτυξιακή.
Οι βασικοί στόχοι της μελέτης ανάδειξη της Ευηνολίμνης
Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής για την ανάδειξη της Ευηνολίμνης, συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των οικισμών με στόχο την ανάπλασή τους μέσα από προγράμματα και τη διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των, ώστε να έχουν και τουριστικό ενδιαφέρον. Καθώς επίσης:
- Η κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου (Master Plan) για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής της Ευηνολίμνης, με στόχο την αξιοποίηση στο επόμενο ΕΣΠΑ.
- Η κατάρτιση επιμέρους σχεδίων δράσης για την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων, αναπλάσεων και λοιπών δημοσίων έργων, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη φυσιογνωμία της περιοχής.
- Ο καθορισμός επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κανόνων – προϋποθέσεων ανάπτυξής τους, με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
- Η διαμόρφωση του απαιτούμενου επιστημονικού υπόβαθρου για την ορθολογική άρση των απαγορεύσεων στην περιοχή της Ευηνολίμνης και τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφειλών από την αξιοποίηση του νερού της περιοχής για την υδροδότηση της Αττικής.
Το ΕΜΠ έχει παραδώσει το πρώτο παραδοτέο, ενώ το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έχει ζητήσει παράταση έως 20 Σεπτεμβρίου.